:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Защо помилването продължава да е държавна тайна?

И новите стопани на президентството, и премиерът се оплетоха в обяснения и прехвърляне на отговорности, за да не отговорят на единствено важното по тази тема
СЕГА СНИМКИ
Маргарита Попова прекрасно е знаела, че Ангел Марин е бил упълномощен да помилва, да дава и отнема гражданство с указ на президента Георги Първанов не от втория, а от първия им управленски мандат - от началото на 2002 г.
Едва ли новата президентска двойка си е представяла, че помилванията и тайнственият начин, по който е въздавана висша милост, ще бележат старта на техния мандат. Засега бумерангът уцелва предшественика им Георги Първанов и вицето Ангел Марин, на когото бившият вече президент бе прехвърлил тази функция. Постепенно обаче темата набира сила и започва да навлиза в територията на съвремието.



Удар по вицепрезидент Маргарита Попова нанесе вчера не кой да е, а новият министър на правосъдието Диана Ковачева, която в отговор на парламентарен въпрос обясни, че през мандата си (между 2009 и 2011 г.) като министър на правосъдието Маргарита Попова е знаела, че вицепрезидентът Ангел Марин е бил упълномощен да помилва, да дава и отнема гражданство с указ на президента Георги Първанов не от втория, а от първия им управленски мандат - от началото на 2002 г. Т.е. поводите за днешната атака са били известни години преди това.

Все още Маргарита Попова успява да лавира в лабиринта от обяснения, оправдания, разкрития за миналото и версии. И обеща, че ще има повече прозрачност при помилванията.

На въпрос бизнес ли е помилването тя отвърна, че съмненията за корупция са основателни, тъй като липсва публичност. "Защото хората не знаят какво точно представлява помилването и как е правено, затова прозрачността ще даде възможност за по-малко такива намеци", обяви вицепрезидентът. За да се публикуват имената на помилваните обаче, е необходима промяна на нормативната база. Попова напомни, че има решение на Върховния административен съд, което казва, че имената на помилваните затворници не могат да се оповестяват публично, защото Законът за личните данни не го позволява.

Скандалът се разгоря преди 2 г., когато "Сега" поиска по закона за достъп до обществена информация имената и на помилваните, и на комисията по помилвания. От президентството отказаха. Вестникът образува дело пред Софийския административен съд. След процедурни спорове накрая съдът постанови, че президентството трябва да каже имената на комисията, но може да запази в тайна тези на помилваните. САС реши, че публикуването на тази информация във вестник ще доведе до много по-голяма гласност в сравнение с публичния процес по осъждането и откритото обявяване на присъдата. Подобна гласност несъмнено не е желана от помилвания, тъй като би могла да окаже влияние върху бъдещето му и така противоречи на основните цели на помилването, прие съдът. Получилите държавна милост трябва да дадат съгласие имената им да бъдат обявени.

В момента това решение се обжалва пред Върховния административен съд. Трудно може да се прогнозира дали върховните съдии ще приемат същите мотиви и ще запазят в тайна имената. Аргументите са прости - не може да е публично осъждането на един човек, а тайно неговото помилване. Как може всеки с кредит да бъде открит в регистър на БНБ, хората с фирма да бъдат намерени в търговския регистър, а помилванията да са най-добре пазената държавна тайна?

При всички случаи обаче съдебният спор в момента е висящ и няма никакъв проблем новото ръководство на президентството да разсекрети имената, след като



няма влязла в сила съдебна забрана



Публично известно е, че за 10 г. са помилвани 533 души, все осъдени за тежки престъпления - убийства, наркотрафик, грабежи, подкупи, кражби. БГНЕС пък пусна списък, в които хората присъстват само с инициалите си. Според юристи няма никакъв проблем имената да бъдат обявени. Но правителството не прави нищо по въпроса, ако не смятаме приказките на премиера Бойко Борисов, че президентството живее в един медиен комфорт и журналистите не знаят, че има помилвания. Нали само допреди няколко месеца Маргарита Попова бе правосъден министър и тя приподписваше всички укази на президента. Няма проблем да бъдат внесени поправки, които мнозинството на ГЕРБ да гласува в парламента. Решенията могат да бъдат и други - например помилваните да подават молби и заедно с тях да подписват и декларация, че нямат нищо против имената им да станат публични.

Странна е констатацията на Маргарита Попова - "Не бива да се води дебат, защото той създава излишен хаос, няма как да се върнат тези неща обратно". Обади се и президентът Росен Плевнелиев, който препоръча



да се подходи разумно към въпроса



дали помилванията са били легитимни или не. Ставало дума за съдбите на хиляди хора и затова трябвало да се изчака решението на съда, който вече е сезиран. За какъв съд и сезиране става дума, очевидно само той знае.

И изниква въпросът защо новата двойка не се обърне към Конституционния съд, а някой друг трябва да прави това.

Но да караме поред - първо имената и на помилваните, и на комисията. А после и останалото.
23
3990
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
12 Февруари 2012 20:14
Държавна тайна е, защото как иначе ще помилват мафиотите?
Нали знаете, че мафиите в крайна сметка работят за финансирането на партиите. Ако не гарантират меки присъди на редовите мафиоти, това силно ще затрудни дейността им и съответно финансирането на партиите.
12 Февруари 2012 21:13
за мен помилванията са из търгувани.
нямат права само жертвите.
Когато в този форум писах че марин е гнусна и предателска особа..скочиха в негова защита.
изрода трябва да се разстреля!
12 Февруари 2012 21:41




Егати,че кой ти пречи? Само малко дупе се иска.
12 Февруари 2012 21:45
А, не може. Не е хубаво да се стреля, той Сталин така е стрелял. А, сега и децата знаят че това е мнооо мнооо лошо, щот като почне стрелбата ше трябва да се използват картечници и може да пострада некой ъъъъ невинен министър или депутат...
12 Февруари 2012 21:56
/:/ "...има решение на Върховния административен съд, което казва, че имената на помилваните затворници не могат да се оповестяват публично, защото Законът за личните данни не го позволява..."
.................................................................................
Глупости на търкалета е това(такова) Решение на ВАС! Което е още едно потвърждение, че има нещо вярно в упреците на Европа към българския Съд, че е за "оправяне" !
Защото- и това го знае всяко хлапе!- в Правото има Принцип, че "щом е позволено Повечето, значи е позволено и По-малкото!"
Наказателно процесуалния кодекс(НПК) ПОЗВОЛЯВА- и задължава!- съобщаването в публичен съдебен процес на лични данни на Подсъдимия(а там той все още НЕ е доказан "престъпник!)! При това, става въпрос за лични данни на Подсъдимия в много по-голям обем от трите му имена, които сега се искат за вече ОСЪДЕНИЯ доказан престъпник, който е помилван!
Ерго, веднъж вече Личните данни на Помилвания ПРЕСТЪПНИК са били съобщени публично в съдебна зала при публичен наказателен процес, когато Престъпникът е бил тогава в качество все още само на НЕОСЪДЕН Подсъдим(възможно и да бъде оправдан!)- и е направено по законово Задължение! Това е "Повечето" в сравнение с "По-малкото"- съобщаването на трите имена на вече ОСЪДЕН престъпник!
Значи, Законът за защита на личните данни НЕ важи за случаите на помилвани Престъпници, тъй като НПК се явява в случая "специален" закон и се прилага той, а НЕ общия закон за защита на личните данни! В противен случай би трябвало да е забранено от Закона и, съответно, да НЕ се съобщават публично(в публичен процес, на който могат свободно да присъстват Граждани и медии!) личните данни на Подсъдим!
Справка:
НАКАЗАТЕЛНО ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
...
Чл. 272.(1) Председателят проверява самоличността на подсъдимия, като го
запитва за
трите имена, за датата и мястото на раждането, за неговата народност,
гражданство, местоживеене, образование, семейно положение и единния му
граждански номер, както и дали е осъждан.


12 Февруари 2012 21:58
Зад инициалите се крият червени бушони на които Партията помага и които ще бъдат използвани и по нататък в Борбата
А какво стана с племеника на Снахата нещо по рано го били пуснали от пандиза
12 Февруари 2012 22:37
Бандит да си в тази бандитска държава! Натисни тук
12 Февруари 2012 22:51
Параграф39,
12 Февруари 2012 23:03
И репресирането е държавна тайна. Дали и то се върши с подписа на Президента, Вицепрезидента, Министъра на Правосъдието,......
12 Февруари 2012 23:41
Параграфе,
знанията ти вече надхвърлят рамките на този форум.
13 Февруари 2012 01:36
За такава нормативна база и такава съдебна система има още много да плащате в Страсбург.
13 Февруари 2012 04:35
ВАСИК,
Аз- НЕвинен!
Аз само цитирам Закона и...разсъждавам!
НЯМА логика, резон и оправдание да са засекретени и пазени като "Голяма тайна" данни и факти за някого, които вече са били съобщени публично в публичен съдебен процес! При това, били са съобщени, по законово Задължение- данните на Подсъдим, но все още НЕосъден Гражданин(т.е., той е НЕвинен Гражданин, до доказване(ако!?) на противното в Съда)!
Е, няма логика и резон данни на същия този Гражданин, но вече доказано, че е Престъпник- осъден е от Съда!- да бъдат тайна за Обществото! Как така на НЕвинен (НЕосъден все още!) Гражднин ще е задължително да се съобщават публично(в съдебната зала, в публичен процес) негови лични данни, а за данни на осъден Престъпник това да НЕ е позволено?! Нали е пълен абсурд Закона да защитава Престъпник, а да НЕ защитава Непрестъпник!
ИСТИНАТА е, че Законът за защита на личните данни НЕ защитава помилваните Престъпници- защото този закон НЕ се отнася за тях, а за всички останали! За Подсъдимите и осъдените Престъпниците се отнася Наказателно процесуалния кодекс, който задължава да бъдат публично съобщавани техните лични данни- за да знае Обществото КОЙ е съден, дали е осъден и за какво е осъден! Имащите намерение да извършат Престъпления трябва да знаят и да са наясно, че те няма да са анонимни пред Обществото, ако извършат престъпление и бъдат осъдени- което знаене и яснота могат да имат и въспиращ ефект за тях!!!
13 Февруари 2012 06:42
Хм...помилвани хора с тешки присъди защо само те???Защото само те са съгласни да платят високата цена за техното освобождаване.Да е помилван некой циганин откраднал казана на дедо поп в който се готви курбан за празниците
13 Февруари 2012 07:49
В тази държава всяка глупост на някой луд политик, като лудото Яне става централен проблем. Че Марин може да се е поувлякал сигурно се е поувлякал, ама това ли е най-важния проблем сега. Досега никой не се е сетил да постави въпроса за публичност и те не са били публични. Още повече, че имало решение на КС да не са публични, така, че Марин не е можел да ги публикува. И Попова и други са знаели ама никой не е обръщал внимание. Появява се лудото Яне, което защото се отказа да уволнява наш Боко трябва да надава вой за нещо си да не го забрави народонаселението и ето ти огромен държавен проблем. След една две седмици снега ще се стопи и страната ще се наводни, ама след това следва още по-голям удар за народонаселението българско - ще дойдат сметките за парно и ток, ама сега бистрим огромния проблем за помилванията.
13 Февруари 2012 08:02
До разсекретяването на списъка на помилваните от Марин може и да минат години. Днес друго е по-важно - нито един акт на помилване от Плевнелиев да не бъде държан в тайна.
13 Февруари 2012 10:47
Значи според Мрх+ не трябва да се занимаваме с помилваните топ престъпници, защото най-важните въпроси са цените на парното, тока, кюмюра, хляба, киселото мляко и други фундаментални проблеми
13 Февруари 2012 11:09
А като не им знаете имената, откъде знаете, че помилваните са само топ престъпници, богати и с възможности да плащат подкупи? И ако са били такива, на другарката бивш министър и настоящ вицепрезидент Попова не й ли е направило впечатление някое име? И въобще на всичките другарчета в комисията по помилванията? Все пак другарката Попова е известна с комсомолския си плам и така да си мълчи....
13 Февруари 2012 11:16
А като не им знаете имената, откъде знаете, че помилваните са само топ престъпници,

Липсата на информация поражда дезинформация.
Като не им знаем имената, да ни ги кажат.
13 Февруари 2012 12:58
Защо помилването продължава да е държавна тайна?

За да не се разбере, че всъщност помилването е СДЕЛКА.
Едната страна предлага пари /грубо казано/ срещу това, другата страна да извърши действието Помилване /тоест да се отмени решение на съда/
Сделка или не ?
Разбира се, че да.
Защо ?
Ами защото може !
Защото законът го позволява.
13 Февруари 2012 13:18
Спомням си драстични случаи - две години затвор за откраднати вафли на стойност около 30 лева; ако не греша, имаше присъда и за откраднати кебапчета.
Ако има помилвани от човещина такива "престъпници", готов съм да си затворя очите за по-тежките случаи.
13 Февруари 2012 14:36
Имаше една много точна реклама," Всеки, който подкрепя престъплението, става негова жертва! " Със сигурност това-добро дело" помилването ", ще излезе на някой през носа, но поживьом уведем !
13 Февруари 2012 15:22
"И обеща, че ще има повече прозрачност при помилванията." - не повече, госпожо - пълна прозрачност като навсякъде. Навсякъде по света ако журналистическата гилдия попадне на такава златна мина за професията им, каквато е темата за помилванията, няма да мигнат и ще изкарат на яве какво точно се е случило и НАЙ-ВАЖНОТО ЧЕ ТОВА Е МРЪСЕН БИЗНЕС. Вижте - току така ли се оправдават 208 убийци - погледнете кои са и дали пък някои по-заможни са по-често срещани сред помилваните. Е от тук трябва да се тръгне - това са 208 съдби плюс другите - ами това са звездни кариери поне за десет журналиста и вдигане на тиража на поне три вестника. След това вземете една тетрадка и една писалка и сметнете колко струват палатите на Марин и секретарката му, на членовете на комисията и "подсказващите" чиновници от типа директор на затвор, зам-директор на затвор и сметките ще се наредят, откъде са лъскавите им замъци.
13 Февруари 2012 16:27
Предлагам първата стъпка към 'осветляването' на помилванията да бъде огласяване на данните за помилванията, извършени от предишните две президентски екипи - П. Стоянов и Ж. Желев - такива, каквито са за Първанов/Марин. Редакцията може да допринесе, като публикува текстовете на писмата, с които е поискана информация от президентството, както и на исковете към съответните съдилища.
Докато проблемът с помилванията не бъде разглеждан цялостно, всичко ще остане една долна политическа PR-акция срещу Първанов.

Поведението на Попова, заявлението "Не бива да се води дебат, защото той създава излишен хаос, няма как да се върнат тези неща обратно" също говори за PR-акция. На всеки правно-грамотен човек е ясно, че няма правен механизъм Първанов и/или Марин да бъдат осъдени за нещо, нито пък има начин действията им ада бъдат отменени. Защото няма такова нещо като "раз-помилване", да не говорим за отнемане на дадено гражданство или искане за връщане на някакви помощи, дадени на гражданите.
Макар че най-новата ни история помни подобни безумия - отнемането на редовно закупени жилища, за да бъде задоволена алчността на фашизоидни реститути, въз основа на една запетайка в акта на ОНС.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД