:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Лихвоборци

Графика


Отново се разгаря в полите на Витоша хилядолетната борба срещу лихвата. Дълбоко в генома на българина е кодирана вярата, че чуждите пари трябва да се дават назаем без горница. Че да вземаш лихва, "това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното". И колкото по-високи лихви дават банките - повече насърчават мързела и безделието. И да се изучиш на четмо, на писмо и да "връткаш пари", е само начин "да не работиш". По нашите земи трудолюбието се свързва исконно с въртенето на мотика. Тези аксиоми не се променят и във века на високите технологии. Неслучайно оттук са тръгнали на запад катарите ("чистите" на гръцки, на български "богомили"). Те били против притежаването на всякакви вещни блага. А ние, техните кръвни наследници, съвсем естествено сме най-бедните в Европа: защото все тъй силно мразим богатите и неизтриваемо в клетъчната ни памет е вплетено словото на отец Богомил "всяко богатство е от Лукавия". Вярата си е вяра, но



и най-правоверните не са възпрели лихвата,



дори след като сам пророкът Мохамед не само я забранил, но и наредил лихварството на четвърто място сред седемте кобни гряха - по тежест веднага след убийството. Не спрял дотук пророкът на Аллах. С прощалната си проповед сторил нещо, което гласи тези дни нашият финансов министър: той освободил мюсюлманите от дълга да плащат лихва по вече взетите заеми. Но Мохамед не стигнал до крайната стъпка - да забрани и заличи ведно с лихвата и капитала. Крайното решение, да отпишат и капитала, са достигали само трима гении в човешката история: поп Богомил, Ленин и Климент Вучев, министър на промишлеността в кабинета "Виденов". А всеки професионален банкер знае, че



няма реална граница между капитал и лихва,



т.е. докато е разрешено да се трупа капитал, все ще може да се начисли и лихва. Не се шегувам, факт е, че границата на натрупване е трансцедентална. Великият Бернули доказал, че когато сложната лихва се натрупва в рамките на годината достатъчно често пъти (n), ефектът от това, т.е. границата на натрупването lim(n->?) [1 + 1/n]^n = e, трансцеденталната и ирационална константа е, числото на Непер и Ойлер, основата на естествените логаритми. На човешки: дори да забраним лихвата или да наложим със закон максимална лихва, всеки банкер ще намери начин да пъхне в главницата толкова лихва, че да събере каквато си е сметнал цена на заема. Решава утре парламентът, че максималната лихва в България е 4%. Тичате в банка и вярно, на 4% дават заеми, но "вие сте риск и заем няма да ви дадем". Но все пак идете в дъщерната ни фирма за къщи, тя продава с изплащане без лихва. Отиваш, но пак пищиш: ама къщите с 3 г. изплащане са с 50% по-скъпи. Защото ги плащат на 36 вноски. Плати веднага, правим 1/3 отстъпка! Т.е. забранената лихва е вече в цената, отстъпката за предплащане може да е колкото ще.



Не в размера, проблемът е в базата,



спрямо която се изчислява дължимата лихва. Нередна е практиката на българските банки, откакто законът позволи всяка да определя собствен "референтен лихвен процент" и да го изменя по своя методика. Колеги (напр. д-р Любомир Христов) пишат, че в крайна сметка управителните органи на банките менят лихвената база, както им е удобно. Честно е законът да задължи всички кредитори да ползват като референтни само индикатори, представителни за пазара и определени независимо от кредитора. Но законодателят да бяга далеч от родни направии като т.нар. СОФИБОР. Той не е представителен за българския пазар. По лесно ми е да ви покажа, 100 листа трябват да обясня защо. Вижте графиките на (3m) EURIBOR - ER, СОФИБОР (SR), сметнатите от БНБ фактически проценти по междубанкови депозити (XR), краткосрочни (ST), дългосрочни (LT) заеми и депозити (DR). Нарочно вземам период преди кризата в еврозоната да обърка евродепозитните пазари, за да е чиста картината и кристален изводът: EURIBOR по-точно следва фактическия софийски пазарен процент (XR). А СОФИБОР е далеч от съзвучие с пазарните проценти.

 Графика
 Графика
39
6985
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
12 Февруари 2012 19:48
Този път
12 Февруари 2012 19:55
А ние, техните кръвни наследници, съвсем естествено сме най-бедните в Европа: защото все тъй силно мразим богатите

Е и тук всеки път едно и също и едно и също и едно и също и едно и....
Аз лично съм бедна що никога не съм ревала по мутренски погребения. А иначе е верно, че най-добрата мутра е мъртвата мутра.
Ама от лихва до мутра един хър разстояние.
12 Февруари 2012 21:10
Малко допълнение към посочените от Хърсев исторически факти - и Наполеон е издал декрет, с който се опрощават дълговете на всички войници във Великата Армия.
С което си спечелва непримирим враг в лицето на евреите.
Някои историци твърдят, че точно този декрет е допринесъл за разгрома му.
12 Февруари 2012 21:12
Аз не мразя богатите. Мразя корумпираните политици, съдии, ченгета, мутри. Защо така се получава че те са богати ? Май му казваха "злоупотреба с власт", "корупция", "срастване на организираната престъпност с власта", "мафия" ... не знам ...
12 Февруари 2012 21:20
Наскоро писах - чуждите банки у нас със същите лихви като у тях!...
12 Февруари 2012 21:41
Хърсев, какви са тя графики, каква тая дясна скала с милиарди евро, нали уж всички показатели са в проценти?
Какво е това MV на графиките, и бъкел думица няма за него в текста? Нямаш толкова много параметри че цели три графики да трябват, тук и една стига, барабар с читава легенда в нея.

EURIBOR по-точно следва фактическия софийски пазарен процент (XR).

И това доживяхме, кога пък България стана такъв могъщ финасов център, че тук да се определя EURIBOR?
Може да има корелация, ама как може да кажеш че EURIBOR следвал нещо си което се случвало у нас? Обратното бе, обратното - XR следва EURIBOR. Недей да разменяш причина и следствие.
12 Февруари 2012 21:42
За лихвите и капитала.
Нейде в Библията беше казано "да не давате пари в ръст", демек - с лихва. Не знам в Стария или Новия завет, някой по-сведущ да каже.

А преди време тук имаш статия от двама гърци. Там се споменаваше и Солон. Не знам форума коментира ли Солон и неговите реформи, че не съм чел няколкото стотин мнения.
Но ето какво е направил Солон. Преди 26 века.
Тогава пак имало дългово робство. Само че за разлика от сега, задлъжнелите не са били държави, а хора - взели заеми, и понеже не можели да ги върнат, станали роби на заемодателите си.

1. Солон освободил дълговите роби.
2. Забранил и появата на нови дългови роби.
3. И за капак, за да премахне основната причина за появата на нови дългови роби, ограничил частната собственост. Ограничил я отгоре.
Демек - Солон декапитализирал капитала. Отрязал му капитата, или капацуната по-точно.

12 Февруари 2012 22:01
"Борбата" с лихвата има много малко общо с написаното в статията и с тоновете глупости които ще се излеят под нея
Реално в Бг няма работещ фондов пазар, борсов или подобен - какво очаквате като резултат?
Очевидния ефект е че в България има нулево инвестиционно банкиране и пазар, а баките са приравнени до овърглорифайд лихвари с претенци, дейност по същество несложна и сигурна но изисква да се съдират кожи.
Хайде като упражнение - помислете колко пари са заемите на фейсбук? А защо? Как се финансира? А възможно ли е подобна история да се случи в Бг при нулево инвестиционно банкиране?
Такива ми ти работи, и няма нищо общо със световния заговор
12 Февруари 2012 22:21
"от лихва до мутра един хър разстояние" - приветствам този здрав пролетарски хумор
12 Февруари 2012 22:35
слаба статия днес. можеше да се споменат и павликяните и тн, ако ще се разпростираме на исторически теми
12 Февруари 2012 22:39
Хърсев казва:

Не в размера, проблемът е в базата


Точно това казва и Дянков. Но Хърсев не казва, че подкрепя Дянков, защото това не е престижно. Всички знаем, че Дянков е лош.
12 Февруари 2012 23:25
Колкото повече зависими и независими икономисти са против предложенията на Дянков - толкова по-правилни ми изглеждат. Европейските банки си разменят пари на база EURIBOR - индикатор и механизъм за търсене, предлагане, икономически подеми, кризи и т. н.. Защо EURIBOR да не е база и за договорите между банките и физическите / юридическите лица ? Не някакви индекси, които всяка банка определя и променя когато и както си иска .
13 Февруари 2012 02:51


Той Левон Хампарцумян каза в прав
текст нещо в смисъл такъв, че на
Дянков би му отивало да прави
такива предложения ако е завършил
финанси не в Щатите, а в Северна
Корея.
.
Това изчерпва цялата тема, и все пак
е хубаво да се публикуват такива
статии - малко свеж въздух не е никога
излишен. А повечето коментари във
форума ме убеждават в правотата на
автора.
13 Февруари 2012 05:19
Не е лошо господа банкерите да не забравят, че след Октомври 1917-та година каскетите научиха и друг начин за регулиране на лихвата, при който банкерите загубват мястото, където си носят шапката.
13 Февруари 2012 09:00
Не е лошо господа банкерите да не забравят, че след Октомври 1917-та година каскетите научиха и друг начин за регулиране на лихвата, при който банкерите загубват мястото, където си носят шапката.

Още по-странно е, че и по онова време банките бяха на печалба, та чак до самия край през 1989 г., когато тъкмо поради тази причина бяха приватизирани за нула време, за да бъдат използвани няколко години по-късно в ужасяващото разграбване на спестяванията на българина (по онова време левовите спестявания на населението се равняваха на около 1-2 млрд. долара, които бързо бяха обезценени от инфлацията, а в същото време някои хора изплатиха кредитите си с жълти стотинки).
13 Февруари 2012 09:10
Хърсев да обясни, защо банките са едни пирамиди, които и при най-малкото сътресение ще рухнат и ще погребат системата?
13 Февруари 2012 09:42
И още един важен въпрос за банковото дело.


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-12-01&article=390968
Банки взеха 720 млн. от такси
30.11.2011

Родната банкова система е взела 720 млн. лв. само от такси и комисиони за предоставени на граждани и фирми услуги за периода от януари до октомври, сочат данните на БНБ. За сравнение разходите на банките за заплати на персонала за първите 10 месеца на годината са по-малко - 603,45 млн. лв.


http://www.segabg.com/article.php?id=587853
Такси и комисиони хранят българските банки
06 Февруари 2012

Банките в България печелят все повече от налаганите такси и комисиони, показват данни на БНБ. През 2011 г. постъпленията на трезорите от тях са с 30 млн. лв. повече, отколкото през 2010 г. Така общата сума за миналата година достига 875 млн. лв. При 21 от общо 31 банки на пазара у нас се отбелязва ръст на приходите от облагане, като 18 са получили повече от 10 млн. лв., сочат данните на БНБ.

Най-големи печалби от такси и комисиони през 2011 г. отчитат най-големите трезори: УниКредит Булбанк и Банка ДСК с приходи съответно 173 млн. лв. и 112 млн. лв. Третото място заема ОББ с 89 млн. лв.


http://creditsadvice.com/2011-01/finansovi-novini/bankite-alchni-za-taksi-i-komisioni
Банките алчни за такси и комисиони
12 януари, 2011




13 Февруари 2012 09:48
Едно младо икономистче наскоро обясняваше, че ако лихвата у нас се обвърже с EURIBOR, тя неминуемо ще расте, защото индексът в момента бил в критично ниска точка и със сигурност ще върви само нагоре. Ама кой да слуша? Он че ми казва той на мене!
13 Февруари 2012 10:38
Браво на Хърсев - ама с половин уста - вного неща са недоизказани.
Ако приемем постулата за "невидимата ръка на пазара", то остават немалко количество регулирани или естествено монополизирани бизнеси -
от обществените услуги, където е проблем да се изграждат конкурентни мрежи,
през комуникациите, където има ограничен ресурс за разделяне
до кредитиране или застраховане, където за да може държавата да даде непазарни гаранции на пазарни субекти е раздала лицензи на "подходящи".
Да, ама ограничаването на субектите на подходящи и не (БНБ не е давала нови лицензи от кризата насам), води до олигопол!
И затова същата тази държава, която е изкривила пазара и конкуренцията, следва да регулира непазарните практики на банките!!!
13 Февруари 2012 10:53
13 Февруари 2012 10:57
Едно младо икономистче наскоро обясняваше, че ако лихвата у нас се обвърже с EURIBOR, тя неминуемо ще расте, защото индексът в момента бил в критично ниска точка и със сигурност ще върви само нагоре. Ама кой да слуша? Он че ми казва той на мене!


Когато EURIBOR беше 5.5% беше "лято и бяхме на Варна" . Беше 2008 г. и не беше проблем обслужването на кредитите ! Ако ик. разтеж бе по-голям, щеше да позволи и по-голям EURIBOR. Кризата "смачка" EURIBOR до 0.25% - явно той се оказа повече умен или по-малко алчен от
13 Февруари 2012 10:59
Хърсев е напълно прав (макар, че го е казал по доста оплетен и неясен начин) - истинските проблеми с лихвите са 2:
- непрозрачната база (което е най-голямата измама и възможност за масови злоупотреби).
- възможността за едностранно вдигане по решение на банката.
Единствено в тези две неща има място държавата да регулира чрез закон - останалото е просто популизъм Б.Б. и ще бъде много вредно. А колко ще бъдат надбавките над лихвената база с еопределя от пазара и от цената на ресурса - съвсем просто.
А вече коя ще е базата - Euribor, Sofibor, или друг индекс е вече друг въпрос.
13 Февруари 2012 12:34
Хърсев - както обикновено
13 Февруари 2012 13:30
И друг път съм го писал,"да повярваш на евреин-банкер,че ти отпуска заем, за да ти помогне
е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта.
Любовта към парите е основата на всяко зло.
13 Февруари 2012 14:56
Лакомията е порок.
А гусин Хърсев премълчава свенливо факта, че опериращите в България банки, все по-малко могат да разчитат на привлечени средства на мижавия междубанков пазар (индекса СОФИБОР), а още по-малко на подлуделите в кризата международни пазари (индекса ЮРИБОР). Надеждата им да изплуват от киреча е системно обедняващия българин, който къса от залъка си, за да си гарантира последната "котва" на краткосрочния депозит.
Та е крайно време да престанат да се държат като мародери. Защото сме като по време на война. А и в мир, и във война мародерите ги стрелят.
13 Февруари 2012 15:07
А не - не съм съгласен, когато се теоритизира на ангро. Е от тук трябва да се започне, за да се разбере,че нито Бернули, нито Ойлер, нито Непер са виновни - ТЕ СА РЕГИСТРАТОРИ С ЕЗИКА НА ВИСШАТА МАТЕМАТИКА да се изобрази изконна алчност на един процес, който е изграден от алчност. И този процес е такъв че позволява в един момент алчността да стане неконтролируема - както е в случая със съвременна България. Така че формулите - пардон, булшое спасибу. Никой не иска пари без лихва - иска контрол на алчността. Този Вучев не го познавам, както не познавам и Ленин и поп Богомил, на когото е кръстено богомилството, единствено познавам резултатите от дейността на Ленин - пагубни, както знаете. НО ЛЕНИН НИКЪДЕ НЕ Е ГОВОРИЛ СРЕЩУ ЛИХВИТЕ. Напротив съветските банки са си действали по азбучника на капитализма. Поп Богомил никъде не е проповядвал срещу лихвите, а срещу ненормалното разпределение на благата и най-вече срещу безумното охолство на средновековните феодали. Ама банкера и властника четат евангелието с очите на Лукавия: Глейте какво е казал властника презвитер Козма за поп Богомил и ако намерите някаква прилика с воя на днешните банкери, значи тя не е случайна: "Презвитер Козма в произведението си „Беседа против богомилите “ казва, че се наричал Богомил, но по-добре било да се бил наричал Богунемил, защото такова име, според него би му подхождало много повече, заради дейността, която развивал."
13 Февруари 2012 18:15
На всички, които не искат да взимат пари на заем от гадните евреи, предлагам да взимат заеми от добите араби, те нали не искат лихва
13 Февруари 2012 18:37
http://www.glasove.com/lihvopad-19222

ЦИТАТИ :

"Ето и конкретните промени:
- лихвите по жилищни и потребителски кредити ще се изчисляват само на база пазарен индекс или индекс, изчислен по методика на БНБ и обявяван от нея
- банките и небанковите финансови институции няма да имат право да събират такси и комисиони за действия в полза на самия кредитор
- заемите до 400 лв., които в момента са извън обхвата на Закона за потребителския кредит, ще бъдат включени в него."

"Досега законът позволяваше на банките да ползват пазарен индекс (като EURIBOR и SOFIBOR) или такъв, изчисляван от самата институция по нейна си методология. Нормално повечето банки предпочитаха втория вариант, като в т.нар. си базови лихвени проценти вкарваха и компоненти, зависещи от самите тях, което реално им позволява едностранно да променят лихвата както и когато намерят за добре. Така взимането на кредит в момента прилича на подписването на празен чек - клиентите реално нямат почти никаква представа за цената на парите, които получават."

"Предложението е вече банките да могат да ползват само пазарни индекси или индекс на БНБ като нейния основен лихвен процент. Така промяната в цената на кредитите ще зависи само от измененията в пазарното възприятие за риск, а няма да може да се променя или влияе от самата банка."

БРАВО !!!
14 Февруари 2012 00:23
lim(n->?)
Manrico, това n не беше ли отпущено да се разхожда към безкрайността? Сиреч, ако срокът на кредите е едно 1000-2000 години, а що не безкрайност , банкерът пак щял бил да спечели е-пъти пари. Да чакаме ли новият банков продукт - хилядолетен ипотечен кредит ? Или ще е само за жилища кат пирамида?
Реално в Бг няма работещ фондов пазар, борсов или подобен - какво очаквате като резултат?
А на Уолтстрийт има ли? Може ли да има изобщо свободен пазар, кога пазарниците лежат на субсидия от държавата/данъкоплатеца!? Все едно чувам цигане да ми обяснява, че "Тук-има, тук-нема" било игра, постигаща развитие на икономиката. "Калинските" дипломи век е въздигнаха и за познавателна, защото се познавало.
14 Февруари 2012 01:31


" Не се шегувам, факт е, че границата на натрупване е трансцедентална.
Великият Бернули доказал,че когато сложната лихва се натрупва
в рамките на годината достатъчно често пъти (n),
ефектът от това,т.е. границата на натрупването
lim(n->?) [1 + 1/n]^n = e,
трансцеденталната и ирационална константа е,
числото на Непер и Ойлер,
основата на естествените логаритми ... "

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !!!!!

Неперово число се нарича ирационалното число e = 2,718281828459...

e = 2,718 281 828 459 045 235 360 287 471 35

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%
BE%D0%B2%D0%BE_%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE

При Непер имаме само "п" и търсим границата на (1+(п на минус първа степен)),
цялото на п-та степен.
Тази граница е равна на е - Неперово число.

При сложна лихва има п-години, но има и р - лихвен процент,
а началният капитал се умножава с q (лихвен множител), равен на (1+р) ,
цялото на п-та степен !!!

Тогава при р по-голямо от нула границата на q клони към безкрайност
и колкото е по-голям р - толкова по-бързо
се достига безкрайността !!!

Не можах да позная статията от какъв специалист е написана -
от математик, от икономист или от журналист.!?!

И кое беше безкрайно ... ?
14 Февруари 2012 09:12
... и кое - абсолютно !?!
14 Февруари 2012 10:45
Хърсев и Тиквата си приличат като две капки боза. И двамата са убедени че не са случили на мат'рял. Хъесеев, ама те богатите у нас са си за мразене бе; що не разкажеш как ти си забогатял, за да те заобича народа?!
14 Февруари 2012 10:54
А иначе статията "доказва" божествения произход на богатството и неговите пророци лихварите. Хърсев е спал на течение.
14 Февруари 2012 11:02
Г-н Хърсев защо не спрете да обяснявате тези глупости с графиките.
Обяснете на хората какво е разликата между Брутен вътрешен продукт и Брутен национален продукт,колко от заработеният капитал в територията остава в територията и колко се изнася.Какви реални инвестиции с реален продукт са направени от чуждите капитали в Българи за последните 20 години или айде поне 5.
Държавата престана да съшествува, всякакви чужди наемници са оставени да мародерсват под претекста "чужд инвеститор".Отвореният пазар и неолиберализма наложен ни отвън няма да позволи акумулирането на национално отговорен капитал.Спомнете си законодателната политика на С.Стамболов 1887-1894.Може да се проследи и развитието на Османската империя след подписването на търговските споразумения с Англия след 1829 превърнала е Болният човека.
Сега ние просто сме ресурсна база ,българското правителсво няма ранга дори на васал,писането на сложни графики няма да изясни ситуацията за положението,по скоро ще обърка ,ще измами обикновеният човек .
14 Февруари 2012 11:19
dinia7, "...отвън няма да позволи акумулирането на национално отговорен капитал." Защо е така има любопитно обяснение в това видео. Натисни тук
14 Февруари 2012 11:32
Слезте на земята !

ВСИЧКИ икономически теории се пишат СЛЕД като са се случили събитията, които тези теории "обясняват".
14 Февруари 2012 14:11
Обяснете на хората какво е разликата между Брутен вътрешен продукт и Брутен национален продукт

Сигурно не знае, затова не обяснява...
14 Февруари 2012 18:31
Само туй да е - с мед да го намажеш !
БЕЗ емоционални икони !!!
15 Февруари 2012 02:07
Банкерите по цял свят са дискредитирани, не само в България, ако това е малко успокоение за бедните българи. Проблемът на е нито в лихвата, нито в базата, а в крайно непродуктивния растеж на финансовия капитал през последните 20 години, което е характерно и съвсем естествено за най-развитата фаза на капитализма - глобалният капитализъм. Ако Маркс е прав за отмирането на парите на някакъв етап от развитието на обществото, това вероятно ще стане именно поради и с помощта на най-алчния топ процент супер богати в света (предимно банкери), които за да бъдат спасявани от безотговорните си действия по раздаване на кредити на непродуктивни и неплатежоспособни субекти, включителни държави, трябва да бъдат спасявани постоянно с допънително печатане на пари, монетизиране на далговете и инфлиране на пазарните цени и цените на рисковите активи. Рано или късно това води до обезценяване на паричната единица и разрушаване на финансовата система. Този процес на монетизиране на дълговете има ясни последици в дълбокото разслояване на обществото, което разслояване съвсем няма като причина или предпоставка различията в трудолюбието, усилията и продуктивността на труда на различните категории професии и работещи и поради това е крайно несправедливо. Това разслояване е резултат от монополното рентиерство на финансовия сектор в световен мащаб, не само в България. Да се отрича този факт означава пълно неразбиране на процесите, които протичат в света, и в България в частност, или означава крайно тесни и пристрастни интереси от страна на оспорващия. Целият период на илюзорен просперитет за средната класа на капитализма през последните 20-30 годни беше необходим, за да се изгради арсенал от оръжия за ликвидирането на всякакви регулации и ограничения пред безкрайния растеж на капитала. Днес хората и в Америка и в Европа разбират, че просперитетът им е бил една голяма илюзия. Жизненият стандарт на първите 90% трябва драматично да падне през следващите дестилетия, за да може финансовият сектор да поддържа маржа на печалбите си от периода на великата илюзия. Нека си припомним старата българска поговорка: "Не е луд този, който е изял зелника, а този който му го е дал." Банките следва да си покриват недостига на капитал с рекапитализация от собствениците, а не чрез скрито ограбване на клиентите си посредствм мъгляви методологии и финансови фокуси.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД