:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 484
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Безплатната имунизация срещу рак ще почака още

Безплатните имунизации срещу рак на шийката на матката ще се отложат още. До началото на октомври ще влязат в сила всички промени в нормативната уредба, без които ваксинацията не може да започне, стана ясно вчера на среща от проекта "Ваксинопрофилактика и здраве".

По предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов парламентът вмени тази година за пръв път на обществена институция - здравната каса, да плаща за ваксинации срещу рак на шийката на матката. За целта са заделени и 2 млн. лв. Ваксини се полагат само на 12-годишните момичета. Изненадващата поправка свари и касата, и здравното министерство неподготвени и бяха нужни редица промени, включително и в Закона за здравното осигуряване, за да се легализира имунизацията. Последно беше съобщено, че кампанията ще започне от 1 октомври, или с 9 месеца закъснение, но явно и този срок няма да бъде спазен. От МЗ освен това сега твърдят, че стартът ще е след 1 октомври, а преди да има имунизации, трябва да се направи информационна кампания, която тепърва стартира. За догодина за кампанията ще има 50 000 лв.

"Стремежът ни е постепенно да постигнем 75% ваксинален обхват, но все още не можем да прогнозираме какъв ще бъде интересът на родителите", каза вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той допълни, че броят на 12-годишните момичета е малко над 32 хиляди, като експертите очакват разлики в интереса по региони, в отделните етнически групи и при живеещите в градове и селата.
3
1125
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Септември 2012 22:52
При толкова пари заделени за ваксини и рекламни кампании, защо някой си чиновник реши, че семейните лекари ще свършат цялата реална работа по ваксинирането и ще понесат всички негативи от евентуални нежелани реакции БЕЗПЛАТНО????
27 Септември 2012 11:51
Те така,разделиха баницата по-нагоре,ма тоз път се оказа че сем. лекари им сипаха сол в биратааа....и нъцки
27 Септември 2012 18:51
Такова нещо като "ваксина срещу рак" - НЯМА никъде по света и унас. Това заглавие да не би да е част от "кампанията". Може би става дума за имунизация, при която, може би "би могъл" да развие имунитет на организма срещу HPV - човешкия папилома вирус, който понякога е онкоген. Тъй, ама, тия вируси са повече от 200 типа, научно доказано "опасни" са 30, а рак на шийката на матката (при заразоносителство) при известен процент от жените се проявява при контаминация с 8 типа. Никой не съобщава, тази ваксина, срещу кой тип вирус е - срещу под­ти­по­ве 6, 11, 42, 43, 44 ли, които предизвикват остри кондиломи или е срещу 16, 18, 31, 33, при които се развиват плоски кондиломи и са с ви­сок он­ко­ге­нен риск. Ваксина за всички парилома вируси няма и няма как да има. Най-притеснителното е, че лобист за тази ваксина е Лъчо Мозъка, което ми намирисва на миризлив скандал... Щото е Фносна, де...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД