:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 398
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът мести Националния исторически музей в ЦУМ

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Тук след десет месеца ще има изложба, обещава Вежди Рашидов.
Държавата отново се върна към идеята да премести Националния исторически музей в ЦУМ. Водят се преговори, съобщи културният министър Вежди Рашидов, без да навлиза в детайли. Според него преместването е почти сигурно, като ще се търси вариант за защита на интересите на държавата и на частника.

ЦУМ е собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Единственият коментар как точно държавата ще си върне имота даде директорът на НИМ Божидар Димитров. "Местенето няма да струва много, освен това, което трябва да се плати на г-н Гергов. А на него може и доколкото знам, ще му се плати с равностойни имоти", каза Димитров. Според него финансовият министър Симеон Дянков води преговорите и е "горещ привърженик на идеята". От финансите обаче не пожелаха да коментират.

Идеята Гергов да освободи ЦУМ се тиражира отдавна под различни форми. Вчера бизнесменът отказа коментар пред "Сега" с обяснението, че не е в България. Той обаче няколко пъти е казвал, че не е съгласен на подобна сделка, защото не иска да заменя кон за кокошка. Засега не е ясно дали държавата ще опита да си върне цялата сграда. Освен луксозни търговски обекти и супермаркет в ЦУМ има офиси.

Видимо доволен от развоя беше шефът на музея. "Миналия път бяха 700 курса на камиони, сега сигурно ще са 800", коментира пред "Сега" Божидар Димитров. Той изтъкна, че така НИМ ще се свърже и с разкопките около Ларгото.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛУВЪР

До 10 месеца ще приключи първата част от реконструкцията на националния музеен комплекс "Кв. 500", станал известен като българския Лувър. Ремонтът за над 27 млн. лв. по ОП "Регионално развитие" се прави от "Главболгарстрой". Има 5 варианта за име на новия музей - БАРТ, Визарт, Зограф, Квадрат 500, Сердика. На сайта на МК може да се гласува за тях и да се предлагат нови.
3
1746
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
27 Септември 2012 11:35
Само в БАРТ има любимата буквичка - хем на Бочко, хем на Божко.
27 Септември 2012 12:21
Каквото и да ти говорят става въпрос за народни пари в големи размери!
27 Септември 2012 13:19
като ще се търси вариант за защита на интересите на държавата и на частника


Гергов ще се нагуши и при това правителство, а не само при тройната. Защо ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД