:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 503
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лекарствата поскъпнали заради управленски недомислици

Парламентарна комисия потвърди общоизвестни факти
След близо половин година работа комисията, сформирана от парламента да разследва поскъпването на лекарствата, излезе с общоизвестни изводи. Прехвърлянето на онколекарствата от здравното министерство към НЗОК през 2010 г., без на касата да се даде законова възможност да договаря отстъпки за тях, е сред основните причини за ръста на цените, сочи докладът на комисията, представен вчера в парламента.

Според експертите, водени от депутата от ГЕРБ Галина Милева, "процесът по прехвърлянето на лекарствата нормативно е недообмислен", което е довело до "значителна загуба на публичен ресурс". Причината е, че здравното министерство правеше търгове за лекарствата и на тях постигаше по-ниски цени от пределните. НЗОК обаче плаща по т.нар. позитивен списък, в който препаратите са на пределно допустимите си цени.

Експертите не са сметнали каква е загубата от недообмисленото прехвърляне, тъй като това не било поръчано от депутатите, освен това нямало да промени крайните изводи в доклада. Според документа от здравното министерство към НЗОК са били прехвърлени 70 продукта, като за 30 от тях не са предоставени данни за цените, договорени от МЗ. За 19 от продуктите е установено рязко повишение на цените - от 4 до 430%, при пет продукта има намаление на цените, а на шест цените са останали без промяна.

Изводът на комисията противоречи с данните от самата здравна каса. След скандала за високите цени на медикаментите НЗОК получи право да договаря цени с производителите, а от ГЕРБ смятаха, че това ще доведе до сериозен спад на цени и разходи. Касата обаче договори по-ниски цени на едва половината от онколекарствата, които плаща, а за другите фирмите не пожелаха да дадат отстъпки. Освен това намаленията спестяват много по-малко от 1 млн. лв., при положение че бюджетът за химиотерапия на касата е 57 млн. лв., при това лошо разчетени, т.е. нуждите на болниците са далеч по-големи.

Парламентарната комисия все пак посочва и по-реална причина за по-високите цени - забавянето в работата на аналитичното звено в МЗ, което сравнява цените на медикаментите с тези в други държави и ги коригира в позитивния лекарствен списък при настъпила промяна. За да влезе даден препарат в позитивния списък, той трябва да е с цена, по-ниска от най-ниската сред 9-те най-бедни държави в ЕС. След това обаче аналитичното звено трябва периодично да следи цената му и ако тя падне в някоя от тези държави, да намали стойността автоматично и тук. Това обаче не е правено и редица лекарства са останали на високи цени, при положение че стойностите навсякъде са паднали.
4
1074
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
26 Септември 2012 22:07
Тежката артилерия
27 Септември 2012 11:42
Артилеристката нямаше ли поръчение от най-високо място, всеки ден, да информира за успехите в борбата за по-ниски цени на лекарствата?
27 Септември 2012 11:43
К'ва артилерия,скоро ще лекуваме рак с добри пожелания...Апаратура имаме-консумативи нямаме,лекарствата ги знаеме-парите ги нямаме,а мозъка-знаем,че отдавна последните му остатъци доцърцорват към други страни,а с днешното "бляскаво" образование дори навик за учене не можем да изградим у децата.Нейсе,запушия и тая
27 Септември 2012 12:21
Каквото и да ти говорят става въпрос за народни пари в големи размери!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД