:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 479
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата няма да дава вече пари за домове на пострадалите от труса

Държавата на практика остава без ангажимент към проблемите на останалите без дом след тежкото земетресение в Пернишко от 22 май, след като местният обществен съвет прие критериите за хората, на които ще бъдат осигурени сглобяеми къщи с дарения. Според едно от основните изисквания те не трябва да са получили средства от междуведомствената комисия за възстановяване. В наводненото през февруари село Бисер например се изграждаха с дарения, към които се прибавяха и парите от междуведомствената комисия.

Кои семейства да бъдат подпомогнати с нови къщи приоритетно ще се определя по социални критерии. С предимство ще са самотни родители, семейства с деца с увреждания, инвалиди, живеещи под прага на бедност, и т.н. Местният обществен съвет вече е определил първите 12 домакинства, за които би трябвало да бъдат изградени сглобяеми къщи. Вчера беше първото заседание на националния обществен съвет към БЧК, който ще следи как се разходват събраните средства. До 1 октомври БЧК ще събира оферти от фирми, които могат да осигурят сглобяеми къщи за хората в Пернишко. 10 000 лв. се отпускат за строителни материали и застраховки на доброволци и общи работници за ремонтни работи по покриви и комини, основно на възрастни самотни хора.

Очаква се за два месеца да бъдат изградени до ключ около 40 къщи между 35 и 80 кв.м и от една до три спални според големината на домакинствата.

ФАТАЛНО

Кампанията за набиране на средства на пострадалите от земетресението, организирана от БЧК, стартира на 11 септември с 4 месеца закъснение, тъй като община Перник реши да прави своя. Забавянето в момента се оказва фатално, тъй като за две седмици събраните средства по сметката на БЧК са едва около 5000 лв. В нея все пак има към 715 000 лв., тъй като ГЕРБ дари 700 000 лв., а Червеният кръст - още 10 000 лв. Пуснатите есемеси на 1255 са едва към 2000 лв. На сайта на БЧК може да се види банковата сметка и да се направи онлайн дарение. По предварителни данни за решаване на жилищния проблем на пострадалите ще трябват поне 3 млн. лв.
790
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД