:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 45
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдебният процес за радикалния ислям пак е под напрежение

Съдебният процес в Пазарджик срещу 13-те мюсюлмани, обвинени в радикален ислям, вчера отново беше под напрежение. Пред Съдебната палата пак се събраха около 200 души, сред които жени с бурки и мъже с отличителните за ортодоксалните мюсюлмани дълги бради. Те издигнаха плакати: "Ислямът винаги е бил в подкрепа и защита на мира", "Господа управляващи, не си правете политика с религия, защото това е опасен бумеранг", "Спрете насилието над мюсюлманите, 100 години стигат", "Вярваме в справедливия български съд".

Часове наред делото не тръгваше заради отсъствието на адвоката на част от обвиняемите - Хари Харалампиев, който се появи по обед. Той обясни, че е бил на дело за убийство във Върховния касационен съд.

Процесът се води основно срещу трима. Саид Мутлу, имам от Сърница, е обвинен като ръководител на незаконната радикална ислямска организация "Ал Уакф ал ислами" у нас, за проповядване на радикален ислям - салафизъм. Срещу районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократични ценности, религиозна и расова омраза, членуване в нерегистрирана организация. Осъденият условно за проповядване на радикален ислям имам от Пазарджик Ахмед Ахмед е с повдигнати същите обвинения. Останалите 10 подсъдими са обвинени за участие в незаконна фондация.

Ние проповядваме традиционен ислям, не проповядваме шериатска държава, заяви пред медиите Ислям Шерифов от Рудозем, брат на подсъдимия Хайри Шерифов. В България няма радикален ислям, обяви обвиняемият Байрам Ушев.

Междувременно арабисти изразиха притеснения за шума около делото. Този съдебен процес фокусира общественото внимание повече, отколкото заслужава. Хората, които се събират, се страхуват процесът да не е начало на атака срещу българските мюсюлмани в контекста на разразилата се ислямофобия, коментира пред БНР арабистът проф. Цветан Теофанов.

Съдът в Пазарджик вчера пусна съобщение, че е поправил грешката на интернет страницата си, където първоначално пишеше, че духовниците са подсъдими и за тероризъм.



2
1143
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Септември 2012 10:46
Какво лицемерие, каква наглост от страна на протестиращите мюсюлмани. Исляма бил за мир и разбирателство, по-голяма глупост не може да се измисли.
Ето малко цитати от корана за да илюстрираме какво разбират те под права и свободи:

Make war on them until idolatry is no more and Allah's religion reigns supreme - 8:39
When the sacred months are over, slay the idolaters wherever you find them. Arrest them, besiege them, and lie in ambush everywhere for them. - 9:5
Fight against them until idolatry is no more and Allah's religion reigns supreme. Sura 2:193 and 8:39
But if they turn renegades, seize them and slay them wherever you find them. - 4:89
O believers, take not Jews and Christians as friends; they are friends of each other. Those of you who make them his friends is one of them. God does not guide an unjust people. - 5:54

И така продължава до края, цялата им книга е в този дух.
Такива болни съчинения трябва да бъдат забранявани за издаване. Техните възпитаници са болни хора.
27 Септември 2012 19:45
От март 2008 г. в България съществува нелегална структура на организацията „Ал-Уакф ал-ислями“, според тайния свидетел
27 септември 2012
Пазарджишкият окръжен съд оповести протокола от разпита на таен свидетел 003 по делото за радикален ислям, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пазарджик. В показанията си свидетелят казва, че от месец март 2008 г. на територията на България съществува нелегална структура на организацията „Ал-Уакф ал-ислями“, като членовете в нея поддържат конспиративни контакти, прикривайки ги чрез неформални срещи на лидери и проповедници. Учредителното събрание на организацията е станало с участието на Саид Мутлу, Али Ходжа, Али Хайредин, Муафак Аласад като на това събрание е присъствал и шейх Халид Мухтайри от Саудитска Арабия. За ръководител е определен Саид Мутлу, който заменя Аласад, тъй като целта е водачът да е български гражданин. В Истанбул през 2008 г. организацията получава програма, в която целите са налагане на исляма и шериатската държава в България като те се прикриват зад благотворителни и други дейности. Според тайния свидетел организацията е имала финансиране в размер на 400 000 евро за периода 2008-2010 г. Парите са разделени между участниците в нея като човекът, който ги е разпределял е Саид Мутлу. Използвани са районните мюфтии Абдуллах Салих и Неджми Дъбов за легализиране дейността на организацията. Останалите са получили карти на ваизи (проповедници), за да имат право на свободен достъп до населените места. В районите, в които са работили, се създава религиозно напрежение, стига се до екстремистки прояви, дори до насилие над друговерци. Според свидетеля се стига до видима ясна радикализация и до процеси, които застрашават религиозния мир. Ахмед Ахмед е разпространявал идеи, базирани на религията, но с екстремистка насоченост, защото твърди, че държавата трябва да се управлява по законите на Шериата, а не по светските закони. Според свидетеля се стигнало дори до религиозна омраза към друговерците и до конфликт между радикалните и умерените мюсюлмани. Той дава подробности около конкретното участие на обвиняемите в тази дейност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД