:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Любомир Павлов: Още е рано да управлява левицата

София трябва да има кандидат за кмет, подкрепен от всички партии в центъра и вдясно. Добре е да има първични избори, на които да се явят претенденти и от СДС, и от НДСВ, и от Съюза на свободните демократи, казва ръководителят на кампанията на Софиянски през 1995 г.
Д-р Любомир Павлов е председател на надзорния съвет на Общинска банка. Дългогодишен член на СДС. Сега е редови партиец в Съюза на свободните демократи. Женен е за журналистката Диляна Грозданова, която е секретар на ССД и депутат от НДСВ.



- Г-н Павлов, казахте, че през 1995 г. СДС е спечелил местните избори в София, защото е имало първични избори. Затова ли и сега настоявате за този вариант? Как ще убедите останалите партии да приемат идеята ви?

- Аз така смятам. Гледам нещата от две позиции - през 1995 г. аз бях в политиката и имах вече мандат като депутат. Тогава оглавих и предизборната кампания на Стефан Софиянски. Минал съм през различни позиции и съм гледал нещата през различен ъгъл. Сега пък се занимавам със стратегията на управлението на Общинска банка. Независимо от кой ъгъл се гледат нещата, съм се убедил, че когато малко или голямо предприятие, или един град, или една държава са в трудно положение, се наблюдава обединение на хората в една посока. Личните емоции трябва да се подтискат, а за съжаление те са много важен фактор. Аз сега отново виждам, че трябва да се подтиснат личните противоречия, да се превъзмогнат в името на общата цел. Това, което е по-добре за града на местните избори, е и по-добре за държавата в дългосрочен план. Нашата страна все още е в трудно положение. Но пътят, който сме избрали, е правилен като цяло. Стратегията на практика се потвърди от всички политически сили, а това е присъединяването към НАТО и Европейския съюз. Казвам го и като банкер.

------------------

Като човек, който пък е бил в политиката, мога да кажа, че трябва най-вече да се съобразяваме с мнението на хората. Политиците трябва да говорят на езика на хората и да зачитат тяхното мнение, за да им дадат възможността да се почувстват съпричастни. Това се случи през 1995 г., когато СДС беше в пълна изолация. Искам да напомня, че тогава управлението на Жан Виденов не се беше провалило. Имаше критики, но все още имаше висок рейтинг. БСП беше спечелила парламентарните избори през 1994 г. и управлението й все още беше успешно. Преспокойно можеше да спечели изборите в София. СДС беше в ъгъла. Той бе атакувал и свалил правителството на Любен Беров, но в резултат на това не дойде на власт, а дойде БСП. Затова и начинът да се мотивират хората беше обединяването на всички, които стоят отдясно на БСП. Именно това обединение се получи тогава в София.

---------------------

То не можеше да се получи в цялата страна, както не би се получило и сега. Това, което се получи в София, стана модел и се разви. Хората видяха, че може и да подтискат личностните си противопоставяния.

- Според вас Ренета Инджова изгуби тогава, защото отказа да се яви на предварителните избори?

- Смятам, че ако Ренета се беше явила на първични избори, можеше да има по-голям успех на самите избори. Разбира се, тя можеше и да ги загуби. Това, което трябва да разберат политиците и да не умират от страх, е, че загубата на едни първични избори не означава край на кариерата им. Зависи как човек ще възприеме нещата. Ако за него това е въпрос на живот и смърт, той го преживее като трагедия и се конфронтира с този, който е спечелил, това наистина е краят на политическата му кариера. Ако обаче той надмогне това нещо, ще има и политическо бъдеще. Припомням ви за Валентин Василев, който загуби първичните избори в София, но и до ден днешен е политически фактор в България. Същото може да се каже и за Веселин Стойков. В САЩ е пълно с хора, които са губили първичните избори, а след това са ставали конгресмени и сенатори. Това е тренинг. Кандидатът се допитва до избирателите, които в този момент могат да предпочетат друг. След това обаче загубилият трябва да приеме спечелилия и да започне да му помага. Затова и хората с общи идеи и обща кауза имат обща кандидатура.

Същото стана и през 1996 г., когато всички се обединиха около кандидатурата на Петър Стоянов. Ако Жельо Желев беше спечелил изборите, и около него щяха да се обединят. Много е важно все пак как се прави кампанията за първичните избори. Тя трябва да е позитивна, да се представи личността на кандидата и да не се напада конкурента, за да може след това да му се помага, ако той спечели. Хората не харесват, когато кандидатите казват, че те единствени трябва да спечелят. Затова и никой не трябва да го е страх от първични избори.

------------------

Прозвуча ми странно, че СДС са заявили, че те задължително ще имат собствен кандидат. Прекрасно, защо той да не бъде подкрепен от всички политически сили? Той наистина ще бъде подкрепен, ако спечели първичните избори. Не вярвам, който е кандидат, да го е страх. Нека го изберат симпатизантите. Аз съм за отворени първични избори, в които трябва да участват всички десноцентристки партии. Не е важен само лидерът на една партия, а кандидатът за кмет на този град, който ако е добър, може да бъде издигнат от всички. Затова и Стефан Софиянски, който има 2 кметски мандата, заяви, че ще подкрепи обща кандидатура.

---------------------

Дори е готов да се яви на първични избори, въпреки че още не е дал отговора си дали ще се кандидатира за трети мандат. Той обаче ще подкрепи кандидата, който спечели първичните избори. Стефан ще му даде това, което може, защото той е натрупал доста опит за тези години като кмет на града. Може и да е правил грешки, но той е един от малкото политици, който си ги признава.

- Вие какво предпочитате - той да изкара още един мандат или да стане лидер на една силна партия?

- Ако се концентрира повече върху партията, на следващите парламентарни избори ще бъде много по-полезен за партията. От другата страна ще е по-добре и за неговия личен живот, тъй като ще има малко повече свободно време. Ако обаче стане кмет за трети мандат, определено ще спечели само града. Стефан е човек с изключително чувство за отговорност и затова все още не е изключил възможността да се кандидатира.

- Как ще убедите НДСВ за първични избори? Те май не са много съгласни.

- ССД трябва да търси не само с НДСВ и със СДС, но с всички десноцентристки партии. Аз вярвам, че след време политиците ще се съгласят с тази идея. Така ще се приближим до избирателя. Като човек, който е бил в политиката аз мога да давам съвети.

---------------------

Едно обаче искам да заявя - за София и още няколко града, както и за България е все още рано да управлява левицата. Това го казвам от позицията на банкер. Държавата трябва да има натрупвания. Левицата е по-силна само в социалната част.

------------------

- Страх ли ви е как ще работи Общинска банка с евентуален червен кмет на София?

- Банката работи с големите градове независимо от това какъв е кметът. Все пак Столична община има мажоритарен пакет акции в нея. Лицензът й беше даден по времето на правителството на Жан Виденов. Като финансова институция тя не може да бъде бъркана с политиката.

- Вас с какво ви разочарова СДС, та го напуснахте, след като толкова години работихте успешно за неговото развитие?

- Аз не съм разочарован от СДС като цяло. Разочаровах се обаче, след като започна войната със Симеон Сакскобургготски. И то след като дълги години СДС лансираше идеята, че Симеон II е добър знак за България. В никакъв случай СДС не трябваше да се конфронтира със Симеон. Трябваше споразумение. Ако имаше първични избори за президент, то Петър Стоянов отново щеше да спечели. Тогава тази конфронтация беше излишна. Все пак симпатизантите на НДСВ и на СДС имат близки позиции.

-----------------

Същите грешки в момента допуска и НДСВ. Хора от НДСВ атакуват хора от СДС за това, че са критикувани. Не бива да има агресивност нито от едната, нито от другата страна. Нито една партия от дясната половина не може сама да води добро управление на страната. Затова трябва да има обединяване. -----------------

- Какво ще се случи със ССД, ако все пак не убеди останалите партии да участват в първични избори?

- Ще ги убеждават, колкото се може повече. Аз съм оптимист и смятам, че всички ще се обединят. В големите градове това може да се постигне без проблеми.

- Как оценявате управлението на кабинета "Сакскобургготски"?

- Нашата банка работи с клиенти, а не с правителството. Лично моето мнение е, че се правят и някои положителни неща, но се правят и грешки.

- Грешките фатални ли са?

- Фатално е само ако дойдат самолети и пуснат атомни бомби над България. Другите неща не са фатални, но трябва де се избягват грешките.

--------------------

Не може да поставиш едно правителство в кръгова отбрана и само да го атакуваш. Трябва и да му помагаш. Тези пък, които управляват, трябва да подтиснат своята грандоманщина и да приемат съветите на опозицията.

---------------

- Кой е по-добър политикан в семейството - вие или съпругата ви Диляна Грозданова?

- Диляна цял живот е била безпартийна до миналата година, когато стана учредител на ССД. Тя по своята същност не е партиен човек - обича да е свободна и може би затова стана член на свободните демократи. Съгласи се да влезе в ръководството, защото тук може свободно да казва това, което мисли. Преди години тя бе принудена да напусне телевизията и аз все още усещам, че това й тежи и страда. Но и в телевизията, и тук тя прави само едно - говори това, което мисли.

И двамата ни интересува политиката. В България дълго време ще се говори за политика, тъй като това се отразява на живота на хората.
956
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД