:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Как се става партиец днес

Не е трудно да влезете в някоя от 4-те парламентарни партии, но после ще трябва да спазвате строга дисциплина
Снимка: Архив "Сега"
Това никога не е било. Да няма мераклии за членове на управляващата партия. Оказва се, че е доста непопулярно да си партиец в партията на царя. Под 3000 души досега са подали заявления за членство.

Като цяло през 2002 г. хич не е модно да си партиец, независимо за коя партия става въпрос. Днес членството изглежда като отживелица от времената на митингите. Ако все пак решите да се заровите в партийните недра, ето как може да стане това.

Не е нужно да сте отявлен монархист, за да влезете в НДСВ. Никой няма да ви кара на приемния изпит да рецитирате имената на децата и внуците на Негово величество. Според устава всеки пълнолетен български гражданин с избирателни права може да бъде новото попълнение на партията. Важното е да приема устава и програмните документи и да не членува в друга партия.



Пътят към жълтата книжка е бюрократично дълъг



Първо бъдещият партиец попълва заявление, декларация и анкетна карта - образец. В нея освен личните данни се вписват и стари членства в организации, например БКП. В картата трябва да се отбележи дали кандидатът иска да стане член или само съмишленик. Той е длъжен да заяви каква професия практикува, какво образование има и какви квалификации е придобил. Данните ще се ползват за банка кадри. Анкетираните са длъжни да отбележат как си представят своя принос в дейността на НДСВ. Те имат право да избират между: телефонни анкети, разяснителна кампания "от врата на врата" или участие в образователна кампания.

Документите се предават на общинските координатори. Веднъж месечно те препращат събраните молби към областните координатори, като към всяка прилагат собствен коментар за кандидата. Областните селектират документите и пак веднъж месечно ги пращат в политическия съвет на НДСВ. Той има последната дума кой става за партиец.

Веднъж запишете ли се за член, правата ви ще бъдат доста ограничени: да избирате и да бъдете избиран в органите на партията, да искате и получавате информация за дейността на НДСВ, да изразявате мнението си в провеждането на политиката. В устава изрично е посочено, че членството не създава никакви предимства. Затова по-добре не го вписвайте в молбата, с която кандидатствате за работа. Вероятно една от причините да няма опашка пред централата на партията е, че всеки в НДСВ има повече задължения, отколкото права: да допринася за доброто име и успешната политика на НДСВ, да изпълнява решенията на партийните структури, да спазва устава, да отстоява ценностите и за всичко това да плаща по 12 лева на година.

Също като за НДСВ и пред вратите на бившата управляваща партия - СДС, не се блъскат кандидати-членове. А беше време, когато



у хиляди напираше вътрешната потребност да грабнат синята книжка.



В победната 1997 г. партията набъбна до 70 000 души, като целта на сините беше да станат 1% от народа. После партийците рязко намаляха и сега трудно биха могли да напълнят един средно голям стадион.

Както във всяка партия, в СДС може да членува всеки български гражданин, който има избирателни права, приема неговия устав и програма и е готов да работи за осъществяване на неговите цели и задачи. 10 души правят клуб, който се събира поне веднъж месечно.

Кандидатът за член на СДС подава до ръководството на местния клуб заявление по образец, в което описва и биографията си. Умишленото скриване или изопачаване на информация е основание за отказ на членство. Въпросът за приемането на кандидата се решава на редовно събрание на местния клуб.

При отказ на местен клуб да приеме нов член на СДС той може да се оплаче пред непосредствения висшестоящ орган. Всеки следващ висшестоящ орган, до който е отправено възражението, може да се произнесе.

Интересно при СДС е, че новоприетите членове добиват права и задължения едва след изтичане на 3-месечен срок от одобряване на кандидатурите им за прием в местния клуб. Това бе направено заради проста причина - в миналото преди национални конференции сините масово регистрираха нови членове, за да може да пратят повече делегати на висшия форум.

Заради проблема с клиентелизма сините записаха в устава си, че "членуването в СДС не създава предимства в правата на гражданите".

Всеки член на СДС има право: да участвува в разработването и осъществяването на политиката и решенията на СДС, да участвува пряко в работата на местния си клуб и организацията в която членува, да избира и да бъде избиран в органите на СДС. Сините не допускат до ръководството на партията хора, които са в ръководство на структура на синдикална организация.

Всеки син партиец е потенциален кандидат за място в органите на държавната и местна власт, той има право да изказва мнения в рамките на структурите и да получава писмени отговори на отправени от него писмени въпроси.

Когато се обсъжда проблем, свързан с даден син партиец, неговото присъствие по време на обсъждането е задължително.

Задълженията на седесаря са по-интересни. Той трябва да спазва устава, правилниците, решенията на СДС и да работи за осъществяване на неговите цели и задачи. Трябва: "да споделя принципите и ценностите на Съюза на Демократичните Сили като Европейска народна партия". Седесарят трябва да е толерантен към останалите си съпартийци и да допринася с поведението си в обществото за укрепване на авторитета и престижа на СДС.

Естествено, членът на СДС трябва да си плаща и членски внос. Неплащане в продължение на 6 месеца и неучастие в работата на местния клуб или структурите на организацията е повод за изключване.

Има 4 начина да ви изключат. Съгласно страшния чл. 10 от устава на СДС - за умишлени и увреждащи организацията действия, противоречащи на устава, програмата и решенията на СДС, както и за работа за друга политическа сила в местната, законодателна или държавна власт, несъгласувано със съответните органи на СДС. Още по-страшно е, че член на СДС може да бъде изключен за "публично изразено несъгласие с взети от СДС решения". Син партиец би трябвало да си отиде и заради "финансови злоупотреби и злоупотреби с имущество на СДС".

Всеки член на СДС има право на защита по отношение на решението за изключването му. Решението на местния клуб може да бъде преразгледано от следваща висшестояща структура или орган.

От февруари 1997 г., когато сините скъсаха с коалиционното си минало и си направиха партия, структурите на СДС бавно се припокриват със структурите на БСП - като йерархия и задачи. На последната си конференция - през март т.г., СДС направи още една крачка към уеднаквяване на уставите си с БСП. Сините решиха, че не конференцията, а Националният съвет ще избира оперативното ръководство - НИС, което пък бе посочено от председателя.

Победната за сините 1997-а нанесе доста поражение на партийния състав на БСП. Тогава малцина останаха верни на социализма. Доскоро дори си беше срамно да поискаш да станеш член на соцпартията. Сега по думите на новия лидер Станишев положението се е променило -



все повече народ се осмелявал да се пресегне към червена книжка



Към средата на тази година столетницата наброява 210 000 членове. Според данни на БСП новоприети от май 2000 до юни 2002 г. са 14 703, като само от началото на тази година техният брой е 4000 и то предимно млади хора. Това е добре дошло за соцпартията, защото застаряването на партийния състав е един от сериозните й проблеми. 109 000 социалисти са над 60 г., 50 000 са между 50 и 60 г., 38 000 са между 35 и 50г., а до 35 г. са само 13 000.

Колкото и странно да звучи, в БСП членството става най-лесно - като подадеш писмено заявление до основната организация. За да улеснят хората, социалистите промениха устава си на конгреса през юни - кандидатите могат да подават заявления и в общинските съвети на БСП. Освен това отпадна изискването събранието на основната организация да разглежда молбата за прием. Един вид вече с акта на подаване на заявление ставаш член на партията, ходиш на събрания на ППО-то, бистриш политиката и ако си достатъчно активен, един хубав ден можеш да се озовеш като делегат на конгреса, избран от местната организация. А на конгреса всякакви работи са възможни - там всеки делегат крие в раницата си председателски жезъл.

Всеки партиец е длъжен да плаща членски внос всеки месец, като по желание социалистът може да прави предварителни вноски. Той може и сам да определя колко пари дава, но месечната сума не трябва да е по-ниска от определения в началото на всяка година от Висшия съвет на БСП минимален размер. За депутатите и социалистите на други длъжности, чийто списък се утвърждава от Висшия съвет на БСП, плащат членски внос не по-малък от 10% от месечното си възнаграждение.

За да привлекат повече хора, социалистите записаха в устава си и че дори да не си член на БСП, а само симпатизант, можеш да участваш във всички форуми на партията.

Членството в БСП е несъвместимо с членството в други партии. Соцпартията обаче е единствена от трите, която дава възможност в рамките на партията да съществуват идейни движения, течения, платформи и обединения. Точно по този член Красимир Премянов и неговият "Открит форум" лазят по нервите на ръководството, но никой не пипа инакомислещите. В БСП устава изрично е записано, че всеки член може да изразява несъгласия срещу взети решения и да отстоява възгледите си с алтернативни проекти. За такива своеволия например в царската партия изключват.

Ако решите да станете член на БСП, можете да сте сигурен, че няма да останете сам в несправедливи обвинения и хули. Соцпартията е записала устава си: "Всеки член има право да получава помощ от БСП, когато е заплашван, преследван, злепоставян и оклеветен за политически убеждения и действия, които не противоречат на законите и на партията."

БСП единствена е записала в устава си, че за вземане на решения по особено важни въпроси може да се проведе партиен референдум.

За разлика от жълтата партия например не ръководството, а основните партийни организации и общинските съвети са тези, които имат право да изключват членовете на БСП. А иначе, както и другаде, партийните членове, които системно не изпълняват решения на партийните органи и нарушават законите, устава на партията и обществения морал, биват изключвани.



Член на ДПС може да е всеки пълнолетен български гражданин, който е за единна и неделима България,



признава и защитава равните права и свободи на всички български граждани. Лице, което живее в чужбина, може да членува в партията, но няма право да заема ръководни длъжности. Членство в друга партия не се позволява.

Ако искате да влезете в партията на Ахмед Доган, трябва да подадете писмено заявление до съответния местен съвет. Той ще ви отговори в едномесечен срок дали сте приет. След това всяка година трябва да заверявате своята членска книжка в общинския съвет на партията и плащате членски внос.

Според устава на ДПС всеки член има право да получава информация, да изразява мнение, да прави предложения и да участва при вземането на решения в организационните форуми, да сезира за допуснати нарушения компетентните органи. Членът е длъжен да изпълнява решенията на висшестоящите органи.

ДПС са записали в устава си, че ако партиецът не си плаща 6 месеца вноските, води нечестна предизборна пропаганда, нарушава единството на партията и създава разкол между членовете, разпространява клевети или невярна информация за членовете и ръководството на ДПС в личен и служебен аспект, се изключва временно - за не по-малко от 3 месеца и не повече от 1 година. Временно изключеният няма право да заема ръководна длъжност 1 година след това.

До тотално изключване пък се стига, ако членът

нарушава партийната тайна, превишава дадените му правомощия, злепоставя ДПС в медиите, създава условия за разкол и фракционизъм, застрашаващи целостта на партията и ръководните й органи, при доказана корупция, финансова или длъжностна злоупотреба или регистриране на собствената си кандидатура, без да има решение на партията, при парламентарни и местни избори
1438
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД