:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Николай Василев: Частните компании са много поласкани, ако ги посети високопоставен политик

Държавата така ще структурира инвестиционния фонд за рисков капитал, че да няма политическо влияние върху решенията му, казва вицепремиерът
Снимка: Велислав Николов
- Г-н Василев, идеята ви за създаване на инвестиционен фонд за рисков капитал разбуни духовете в България. Как я възприеха в САЩ хората, с които я споделихте?

- МВФ смекчи позицията си. Според мен става дума за недоразумение, те не са получили официално мое становище преди да се изкажат негативно по идеята. Аз тогава отсъствах от страната и не можех да реагирам. Те са получили откъслечна информация и са се изказали без достатъчно да познават идеята.

- Защо се заговори за фонда преди вие официално да представите цялостната си идея?

- Нищо лошо няма в това, че се поде темата и започна дискусия. Но аз не очаквах МВФ да се намеси. Чиста случайност беше, че във времето съвпаднаха посещението на мисия на фонда, започването на дискусията и отсъствието ми от страната. Това, че започнаха дебати, ще ни помогне да ускорим реализацията на идеята. Готови сме за това и ще го направим, след като убедим всички в предимствата й и в това, че тя е печеливша, а не просто екстравагантна.

Идеята ни получи пълна подкрепа от Международната финансова корпорация, която ще изпрати делегация у нас. Цялата инвестиционна общност - инвестиционните банки, фондовете и до голяма степен Световната банка, приветстват намерението ни. Подкрепа изрази и Джордж Сорос, който има опит в управлението на подобни фондове.

- Има опасения, че чрез фонда държавата директно ще се меси в икономиката.

- За пореден път казвам, че това няма да стане. Думи като "национализация" са неподходящи в случая.

Не става дума държавата да купува приватизирани или частни фирми, а да създаде фонд, в който тя ще има миноритарно участие. Той по абсолютно пазарни правила, както е по целия свят, ще участва в бързо растящи перспективни компании с цел печалба. Това е диаметрално противоположно на национализация. Така че тези аргументи не са съществени. Държавата така ще структурира фонда, че да не може да има политическо влияние върху решенията му.

- В САЩ срещнахте ли се вече с потенциални акционери във фонда?

- Срещнахме се с хора, които проявяват интерес да проучат възможността и да вземат решение. Но нека не говорим предварително. Когато обявим конкурс за мениджмънт на фонда и за инвестиции, ще видим кой ще се заинтересува.

- В посещението ви имаше един особен акцент - срещите с еврейската общност в САЩ. На какво се дължи това?

- Причините са няколко. Аз съм учил в еврейския университет "Брандайс Юнивърсити". Това се знае много добре в американските еврейски среди, които имат нещо общо с България или с Източна Европа. Поканих декана на моя факултет Питър Петри да стане съветник на правителството по въпросите на търговията и инвестициите в развиващите се пазари.

Има и втора причина. Аз съм живял и учил в Унгария, говоря унгарски. Сред еврейското лоби в САЩ унгарците са изключително влиятелни личности. Три примера - с проф. Петри, Джордж Сорос и Роналд Лоудър, сина на Ести Лоудър, говорих и на унгарски, което бе допълнителен плюс.

Еврейското лоби е много силно в САЩ и ние трябва да се възползваме от това, за да си осигурим поканата в НАТО. Искам да подчертая - вратите са отворени от Соломон Паси. Аз влизам през отворена врати и ползвам личните си контакти. В големия бизнес много от големите фигури са евреи. Много от бившите ми шефове ми в Лондон са евреи.

В Бостън се срещнах с 5 видни еврейски бизнесмени, във Вашингтон - с 4 евреи - лобисти и бизнесмени, в Ню Йорк също имах срещи с представители на много компании, организирани от Американския еврейски комитет.

- Това ли е вашата формула за привличане на инвеститори - не да се чака те да дойдат, а вие да ходите на място да ги каните?

- Формулата ни не е една. Общата формула е ясна - имиджът на страната по света да се подобрява. Личността на премиера ни е уникален магнит и уникален паспорт за държавата. Това го признават всички чужденци. Няма известен бизнесмен или световен политик, който да не знае кой е българският премиер, а това съвсем не се отнася за премиерите на всички страни по света. Страната става все по-известна, представя се добре по отношение на НАТО, ЕС, Световната търговска организация. Финансовите среди признават успехите в управлението на външния дълг.

България вече е известна като страна с много ниски преки данъци. Признава се, че корупцията е силно намаляла, което се подчертава и в броя на "Файненшъл таймс" от 2 октомври. България се признава за по-добро място за инвестиции от преди. Приватизационният процес се оценява като прозрачен, ефективен и бърз.

Втората ни формула е конкретната. Компаниите са много поласкани, когато бъдат посетени от високопоставен политик от дадена страна. Прогнозата ми е, че системни и енергични усилия в тази посока в продължение на 1-2 години не може да не се увенчаят с успех.

- Рейтинговите агенции "Мудис" и "Стандарт енд Пуърс" с чиито представители се срещнахте, обещаха ли да повишат кредитния рейтинг на страната?

- Ако имате предвид дали излъчиха подобни сигнали - определено да. Но все пак те са достатъчно добри професионалисти, те са достатъчно коректни, за да не кажат открито какво смятат да правят, тъй като самото естество на работата им е да поднасят изненади на пазарите, а не предварително да излъчват информация. Аз съм убеден, че скоро ще видим повишение на кредитния рейтинг. Прогнозата ми е, че ако ние приватизираме "Булгартабак" и БТК и продължим реформите, от които нямаме никакво намерение да отстъпваме, въпросът е дали до следващото лято ще имаме еднократно или двукратно увеличение на рейтинга от тези агенции. За мен това е въпросът - не дали, а колко ще се повиши рейтингът.
819
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД