:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Братя Галеви са избягали законно

Ако някой е осъден на ефективен затвор на първа или втора инстанция, това не го праща директно в ареста, постановиха върховните съдии
Снимка БГНЕС
От решението на ВКС излиза, че този, който не си е свършил работата по закон и на практика е позволил на "братята" да избягат, не е в съдебната власт.
Общото събрание на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) оневини с тълкувателно решение съдиите по случая с избягалите Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви.

Двамата се изпариха през май, когато състав на ВКС им наложи по 5 години ефективен затвор. Когато съдебната охрана отиде да ги прибере за излежаването на присъдите, се оказа, че те са изчезнали и досега няма следа от тях. Случаят влезе в юлския мониторингов доклад на Еврокомисията като голям провал на съдебната система. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов си изми ръцете с прокуратурата и съда, а премиерът Бойко Борисов заобяснява как такива като дупнишките бизнесмени трябва да лежат в ареста. "В момента, в който съдията удари с чука и даде осъдителната присъда - идва съдебната полиция, слага белезниците и откарва в затвора", обяви той по време на правителствено заседание. Това накара правосъдния министър Диана Ковачева да поиска тълкуване от ВКС. Тя попита дали когато съдът постанови затвор, присъдата, макар и невлязла в сила, може да послужи като основание за задържане на подсъдимия.

Постановяването на осъдителна присъда, с която се налага ефективно наказание "лишаване от свобода", не може да бъде основание за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка, написаха върховните съдии в мотивите си. Според тях, ако противното е била целта на законодателя, то той е щял да го регламентира изрично. Пример за това е уредбата на обратната хипотеза в друг текст от НПК - там изрично се предвижда, че когато подсъдимият е освободен от наказателна отговорност, оправдан, осъден е условно или на по-леко наказание от лишаване от свобода, мярката за неотклонение се отменя или се заменя с най-леката, а задържаният се освобождава още в съдебната зала.

На практика това означава, че едва при окончателно потвърждаване или произнасяне на ефективна присъда може да се пристъпи задължително към вкарването на едно лице в затвора. Дотогава то може да е в ареста, ако има опасност да се укрие, ако може да извърши друго престъпление, ако може да окаже въздействие върху свидетели и т.н. Сама по себе си обаче невлязла в сила присъда, пък била тя и ефективна, не е основание за арест, смятат от ВКС.



ОСОБЕНИ МНЕНИЯ

Ружена Керанова, Николай Дърмонски и Капка Костова смятат, че искането на Ковачева е трябвало да се отклони, защото няма противоречива съдебна практика по случая. Иван Недев е на мнение, че присъдата лишаване от свобода трябва да се взема предвид. Елена Величкова, Евелина Стоянова, Вероника Имова, Николай Дърмонски и Севдалин Мавров излагат аргументи, че осъдителната присъда, налагаща лишаване от свобода, следва да се отчита като ново обстоятелство и въпросът за мярката за неотклонение да подлежи на преоценка.
36
6113
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
19 Ноември 2012 20:07
Ружена Керанова, Николай Дърмонски и Капка Костова смятат, че искането на Ковачева е трябвало да се отклони, защото няма противоречива съдебна практика по случая.


Именно, нито има неяснота в закона, нито противоречива практика, но дори и излишно, ТР вече е факт и то в посока, съответна на закона.

Другото би било политическо и/или решение по целесъобразност, при това, очевидно взето по конкретен повод, сякаш това са първите граждани на държавата, издирвани за изтърпяване на наказание.
А не са, може да са най-видните (направиха ги видни), но как досега никой не поиска ТР? Не чете ли закона, че му трябва?
19 Ноември 2012 20:19
Дотогава то може да е в ареста, ако има опасност да се укрие...
Кой преценя има ли опасност да се укрият?
19 Ноември 2012 20:35
Съдебна система на " слънце ".
Да и се не нарадваш.

П.С.
Полани вкараха ефективно за две седмици една жена в Благоевград за откраднати две кебапчета.
Никакви проблеми с ВКС.
19 Ноември 2012 20:40
Кой преценя има ли опасност да се укрият?


Съдът (да оставим генерализираните квалификации, щото и всяко стадо си има мърша, но само си има...), има редица критерии, по които се преценява, включително процесуалното поведение на подсъдимите.
И да внеса необходимото уточнение - тълкувателното решение НЕ Е за братя Галеви, нито по друг конкретен казус, а по въпроса дали постановената и невлязла в сила осъдителна присъда е абсолютно основание за налагане МНО "задържане под стража"
19 Ноември 2012 20:49
Друг въпрос - кой носи отговорността за това, че са избягали?
19 Ноември 2012 21:05
"Избягали законно", "Рекетирали хуманно" или "Малко бременни" ??? Баф ,"смесената успоредка" ...
19 Ноември 2012 21:59
кой прокурор е счел ограничителната мярка за достатъчна? кой полицай е разрешил да "избягат законно"? кой бабуин напира с рехава тараба в Шенген?
19 Ноември 2012 22:21
съдиите се о.раха
19 Ноември 2012 22:51
Това беше ясно още тогава, ама Боко само дето не се скара на русата си министърка и тя шумно прехвърли топката на ВКС. Сега обаче Боко няма да промени закона щото ... той е направен от тройната коалиция.
19 Ноември 2012 22:52
Разбира се, че са избягали законно ! Такъв е закона ! За кого мислите, че е правен този закон ?
19 Ноември 2012 22:56
НПК:

Органи, които задържат осъдения
Чл. 418. (Доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Задържането на осъдения и отвеждането му до мястото за изпълнение на наказанието се извършва от службите на Министерството на правосъдието, които могат да ползват съдействието на съответните органи на Министерството на вътрешните работи.



Сега, надявам се, става ясно защо точно министърът на правосъдието е поискала тълкувателно решение по въпрос, по който такова е издадено още преди години.
19 Ноември 2012 23:00
Цял рояк от калинки - и повечето от нас - пак изненадани..
19 Ноември 2012 23:11
Това накара правосъдния министър Диана Ковачева да поиска тълкуване от ВКС. Тя попита дали когато съдът постанови затвор, присъдата, макар и невлязла в сила, може да послужи като основание за задържане на подсъдимия

Не знам какво са разбрали журналистите, не знам дали точно това е казал министърът. Ако, обаче, този министър е искал тълкуване за присъда...требе да бега по-нататък....с мръсна газ
19 Ноември 2012 23:36
С какво са виновни съдиите? На границата кой е пуснал Галеви да напуснат страната? Съдебната полиция ли или някоя друга?
20 Ноември 2012 00:01
При Цвък висичко е законно и апартаментите
20 Ноември 2012 00:07

Уважаема Денеб,
Много добре го цитира...
"Органи, които задържат осъдения..."
... но, ако осъденият е твърде "хлъзгав" Органът не може да го задържи, изхлузва му се и от Орган по задържането, се превръща в най-обикновен "орган" смачкан и сдухан от унижение...
"Сега, надявам се, става ясно защо точно министърът на правосъдието е поискала тълкувателно решение..." ... ми, жена е, не разбира много от органи, май... Уважаема Демеб, ако съзираш сексизъм, забрави, нищо подобно относно теб, само сарказъм относно Тях.
20 Ноември 2012 00:11
Billy-Joe Winchester,
Ти пък къде видя в тази история съдии, във ВКС има всичко друго - артисти, клоуни, корумпирани чиновници, но не и съдии, особено като се има предвид кой е председателя му. Бъди малко по-прецизен. А как да бъде задържани лица за които съдията от НО не е постановил задържане под стража ?
20 Ноември 2012 01:21
Братя Галеви са избягали законно
***
Откога духването през граничната ограда стана законно?
20 Ноември 2012 03:53
Никой НЕ е казал и доказал, че братя Галеви са извън България!
Който съдия е преценил( и им се е доверил), че Мярка за неоклонение "Гаранция" гарантира, че братя Галеви НЯМА, като обвиняемия, "да се укрият, да извършат престъпление или да осуетят привеждането в изпълнение на влязлата в сила присъда" (чл.57 НПК) тябва да понесе пълната отговорност за тази си погрешна преценка и това си решение! Даже, според мен, този съдия трябва да заплати разноските по издирването на братя Галеви сега у нас и по Света! А после да си търси тези пари от тях, ако иска!
Според мен, правилна е тезата на някои съдии, че "осъдителната присъда, налагаща лишаване от свобода, следва да се отчита като ново обстоятелство и въпросът за мярката за неотклонение да подлежи на преоценка."
20 Ноември 2012 06:01
По случая да си пуснат по още една заплата за Коледа.
За особени заслуги.
Отново законна.

Нищо че според ЕС/пък и не само/ съдебната ни система е под всякаква критика.
Срам и позор.

20 Ноември 2012 06:36
съдебната ни система е под всякаква критика.
Срам и позор

Какво е това "съдебна система", колега? Аз знам за смазочна система, отделителна система, въздушна система и система за преливане на кръв.
20 Ноември 2012 06:45
Съдебната е като тая за преливане на кръв.
Само че прелива пари.
20 Ноември 2012 07:31
Само че прелива пари.
Ами, прилива, защото съдилищата са юридически лица на бюджетна издръжка. Министърът на финансите сигурно им прелива пари ако закъсат с бюджета.
20 Ноември 2012 09:04
Какво чудно има в една държава, където законите се пишат от едни червени боклуци за други червени боклуци и се прилагат от трети червени боклуци, двама червени боклуци да избягат законно? Той и Ванко1 излезе съвсем законно от затвора...
Приликата с действителни лица и събития е съвсем случайна и непреднамерена.
20 Ноември 2012 09:04
otvrat,
Какво е съдебна система може да се прочете от линковете
тук
Пак там може да се прочете и за критиките към нея.

20 Ноември 2012 09:08
така ги учат в симеоновската академия
20 Ноември 2012 09:10
последен епизод от сагата 'Преход на България към демокрация".Филмът свърши.Последният да затвори вратата.
20 Ноември 2012 09:58
— Скъпи господине, ако на улицата ме спре крадец и ми поиска часовника, аз не бих му го дал. Ако той ми каже: „Тогава ще ви го взема със сила“, аз, въпреки напредналите си години, бих му отвърнал: „Опитай де!“ Но ако той каже: „Добре, в такъв случай ще ви дам под съд и ще ви принудя да ми го дадете“, веднага бих го извадил от джоба си, бих му го подал и бих го помолил повече да не говорим за това. И бих считал дори, че съм се отървал евтино.

Джером К. Джером "Празни мисли на един празен човек". Същинска Англия от 19 век сме. Дреболия, но приятно!
20 Ноември 2012 10:07
Само братя Галеви ли са осъдени на лишаване от свобода и не са в затвора?
20 Ноември 2012 10:17
paragraph39 20 Ноември 2012 03:53
Абсолютно сте прав! Редица факти сочат, че са се покрили у нас и ще си живеят така необезпокоявани, докато бъдат забравени. Тази теза се споделя много сериозно.
20 Ноември 2012 11:00
Пенчо бре
2012-11-20 09:58:04,
Главата ми не можеше да побере как човек, който се е посветил на правосъдието, може да има толкова изкривена представа за морал и справедливост. Тогава се запознах с така нареченото „формиране на реакция“ (механизъм, според който човек следва определено положително поведение, целящо да компенсира някое възмутително негово желание…
Натисни тук
20 Ноември 2012 11:33
Ми хубу-да се връщат тогава......
20 Ноември 2012 13:00
"Ако някой е осъден на ефективен затвор на първа или втора инстанция, това не го праща директно в ареста, постановиха върховните съдии"
Тогава защо има затвори и затворници?
Кои са по затворите- само глупаците, които не са се сетили да избягат?
Колко от осъдените с влезли в сила присъди са на свобода и се трепят да решат моралният си казус дали да изтърпят наложеното им наказание, или свободно и спокойно да напуснат страната, а после ... Интерпол да ги търси... Вярно е, че Интерпол не трябва да стои без работа- все пак им се плаща и ще трябва едни камъни да ги разнасят от тук- там...
20 Ноември 2012 18:49
ВКС, същият т.н. "съд" , който оневини съдебния кадровик с култовия прякор Косьо Черничкия, и за чийто членове, начело с председателя му, беше доказано, че са били част от купуването на длъжности в магистратурата. Нима очаквате някакво друго "решение" на тази корумпирана шайка от анти-юристи и анти-съдии....
21 Ноември 2012 16:40
Братя Галеви са избягали законно
Страхотно заглавие.Законът си е закон!
22 Ноември 2012 11:57
Законът не коментира морала
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД