:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравната каса е осъдена за вече несъществуваща дискриминация

Върховният административен съд (ВАС) постанови окончателно, че решението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да осигурява безплатни лекарства само на болните от множествена склероза с до 65% инвалидност е дискриминационно. Това се случи две години и половина след като ограничението беше отменено. Така на практика се оказва, че от касата хабят ресурси в обжалвания на решения на комисията за защита от дискриминация и на Софийския административен съд много след като сами са се поправили само за да отърват наложената им минимална глоба от 250 лв.

На 20 януари 2010 г. НЗОК утвърждава изисквания за безплатни лекарства на страдащи от множествена склероза, едно от които е те да са със степен на увреждане до 65%. Смята се, че над този процент лечението е неефективно. Веднага след това ограничението е атакувано от Десислава Раянова, служител в Министерския съвет, която е с документ за над 65%. Решението на комисията по дискриминация, че по-силно засегнатите от болестта са неравнопоставени спрямо останалите болни, излиза през юни 2011 г. Още от 1 май 2010 г. обаче НЗОК сама отменя изискването. В същото време от касата искат съдът да отмени решението на комисията за дискриминация и наложената глоба, тъй като според тях ограничението е действало твърде кратко и не е довело до липса на лечение специално на Десислава Раянова. И двете съдебни инстанции потвърждават и дискриминацията, и глобата.

Десислава Раянова се бори и за включване на болните от множествена склероза (МС) сред служителите със специална защита при уволнение, което може да стане само с разрешение на инспекцията по труда. Подобна поправка в съответната наредба вече е готова, мина за обсъждане в комисии към Националния съвет за тристранно сътрудничество, но още не е минала през Държавен вестник. Засегнатите от МС у нас са към 5000 души.
902
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД