:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Строителният контрол си затваря очите за обществените сгради без паспорти

Държавни институции и общини масово нарушават закона, но не са глобени с по 10 хил. лв.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Новите сгради имат технически паспорти. Проблемът е със старите, за които понякога не се пази никаква строителна документация.
Държавата и общините масово погазват закона, тъй като сградите им нямат технически паспорти. Срокът за изготвянето им изтече на 31 декември 2011 г. В момента на пръсти се броят изрядните, а проблемът е, че процедурата отнема време, тъй като трябва да се обявяват обществени поръчки. Техническият паспорт е много важен, тъй като е гаранция за безопасността на сградата. Той включва техническите й характеристики, инструкции за експлоатация, информация за всички извършени строителни и монтажни работи, както и предписания за необходими ремонти.

Абсурдното е, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не спазва собствената си наредба за паспортизация на сградите, изготвена на базата на Закона за устройство на територията (ЗУТ). В същото време контролът трябва да се осъществява от държавната Дирекция за строителен контрол, която е подчинена на същото министерство. Според ЗУТ глобата е до 10 000 лв., но няма информация кмет или министър да е санкциониран. "Сега" се опита да разбере каква е причината и научи неофициално, че МРРБ подготвя удължаване с 2 години на сроковете за паспортизация на обществените сгради.

В София към днешна дата едва половината от около 600 общински сгради са обследвани и имат технически паспорт, обясни зам.-кметът по строителството Ирина Савина. Тя съобщи, че общината не е глобявана заради забавянето. От МРРБ не дадоха информация колко от техните сгради са изрядни по закон. Справка в регистъра за обществените поръчки показва, че паспорти имат нищожно малко институции. Сред тях са Народното събрание, БНР, икономическото и финансовото министерство, две общини - Пловдив и Кюстендил, няколко болници, НЕК и АЕЦ "Козлодуй". Този месец Министерство на отбраната и държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" също са обявили търгове.

Миналата година от МРРБ признаха, че паспортизацията е скъпа и собствениците, включително държавата и общините, изостават значително. Тогава обаче за държавните и общинските сгради срокът не беше променен, въпреки че беше ясно, че няма да се спази. По данни на архитектите да се изготви паспорт струва между 1.50 лв. и 3 лв. за квадратен метър за сгради над 1000 кв. м. Документът обаче поскъпва значително, ако липсват основни строителни книжа. За панелните блокове отпреди 30 г. това е масов случай. Тогава се налага да се прави архитектурно-конструктивно заснемане и обследване, което струва по 4-6 лв. на кв. метър.



ОТСРОЧКА

Две години отсрочка за техническите паспорти на частните собственици беше дадена миналата година. За частните сгради срокът е в края на 2014 г. Дотогава блоковете над 5 етажа трябва да се сдобият с документ с пълната им техническа характеристика. За постройките от 3 до 5 етажа срокът е в края на 2016 г. За ниските къщи - до 3 етажа, срокът е до края на 2018 г. След това имотите в сгради без паспорт няма да могат да бъдат продавани или давани под наем. За всички нови постройки, които са получили разрешение за строеж след 1 януари 2007 г., техническият паспорт е задължителен за въвеждане в експлоатация.



БЕЗПЛАТНО

Около 180 сгради, които ще бъдат санирани с европейски пари, ще се сдобият с безплатни технически паспорти. Те са задължителни при обновяване, а разходите им се поемат от оперативна програма "Регионално развитие".
1
1795
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Ноември 2012 20:40
Държавата сама да се ухапе по задника? Пак нормалните хора ще плашат. Някои с живота си...
----------------------------------------------------------
Блогът на Генек

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД