:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата вече няма да плаща за жалби и писма на затворници

Пощенските разходи за кореспонденцията на лишените от свобода вече ще бъдат за тяхна сметка, а не за държавата, както досега. Изключение ще се прави само за социално слабите. Това предвиждат промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, които парламентарната правна комисия одобри на второ четене.

Първоначалният вариант, предложен от правителството, предвиждаше това да се отнася за всички затворници, както и да отпадне досегашната разпоредба на закона държавата да им плаща пощенските разходи, когато пускат до институции молби и жалби, свързани с изпълнението на наказанието. Депутатите от ГЕРБ обаче се смилиха над социално слабите затворници и записаха в проекта, че кореспонденцията им ще е за сметка на съответния затвор.

Депутатите внесоха редица корекции в закона, които засягат правата на лишените от свобода. Затворниците вече ще могат да се срещат с адвокатите си по всяко време на денонощието. Досега това беше позволено само през деня. Началникът на затвора ще може да забрани свижданията, кореспонденцията и телефонната връзка с лица, за които смята, че оказват отрицателно въздействие върху затворниците за срок до 6 месеца. До този момент в закона изобщо не беше указан никакъв срок. Отпада задължителният обиск при връщане от отпуск или след прекъсване на изпълнението на наказанието. Служители и граждани, които са заподозрени, че внасят забранени вещи, ще се обискират само след изрична писмена или устна заповед на началника на затвора.
871
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД