:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Полицаите опазиха парламента от развалени домати

Снимка: Борислав НИКОЛОВ
Около 200 души се събраха в събота вечерта пред парламента на т.нар. доматен протест, организиран във "Фейсбук".
Внушителен брой полицаи успяха да опазят фасадата на парламента по време на т.нар. доматен протест, организиран в събота вечерта чрез социалната мрежа "Фейсбук" под името "Томатина". Събралите се да протестират обаче бяха около 200 души, докато полицаите, които охраняваха Народното събрание, бяха доста повече. Те не пуснаха нито един протестиращ да стигне в близост до сградата. Така доматите, които бяха хвърлени, улучиха най-вече преминаващите автомобили и някои от униформените служители.

Протестът беше организиран в знак на солидарност с поета Николай Колев-Босия, който беше арестуван преди седмица заради хвърлен домат по Народното събрание. Тогава над 40 служители на реда се опитаха да респектират Колев, но той все пак хвърли домат, след което беше задържан за 24 часа. Самият Колев също дойде на протеста в събота. "По-добре домати, отколкото гранати", заяви той. Пред парламента дойдоха и други знакови фигури от годините на прехода като синдикалиста Пламен Даракчиев, политолога Евгени Дайнов и др.

Протестиращите скандираха: "Боклуци", "Оставка" и "Мафия". Те обясниха, че искат да изразят гражданското си недоволство, тъй като според тях в момента имаме премиер, който е доказан престъпник. Протестиращите носеха принтирани листове със снимки на домати, като някои от тях ги бяха сложили върху шапките си. На плакатите им можеше да се прочете "Събудете се, управлява ни мафия!", "Спрете политическото насилие!" и др. Протестът продължи около час и половина и протече сравнително спокойно. Нямаше нито един арестуван.



ЧУЖДИТЕ МЕДИИ

Българите нападнаха властта с домати, съобщиха македонските медии, цитирани от агенция "Фокус". В информациите се посочва как няколкостотин души с домати, пиперки и друг зеленчук се събраха пред сградата на парламента и скандираха "оставка" и "мафия". По този начин гражданите изразиха протеста си срещу корупцията в страната, се казва в информациите.

Стотици българи, провокирани от поет с рошава коса, протестираха пред сградата на парламента в събота, някои от тях хвърляха домати, наричайки действията си "доматена революция" срещу корупцията, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Медията описва лозунгите, на които пише "Стига политическо лицемерие!" и заявката на протестиращите да не спират с акциите си. Корупцията и организираната престъпност унищожават България 23 години след падането на комунистическия режим и възпрепятстват растежа на страната - тя е на дъното в ЕС и забавят приемането й в Шенген, се казва в информацията на Ройтерс.



ОЩЕ ПРОТЕСТИ

Майки протестираха в неделя пред столичната АГ болница "Шейново" под мотото "Да простим за преживяното насилие в родилните домове". Поводът беше Международният ден за превенция на насилието над жени. Те настояват лекарите и акушерките да променят отношението си към родилките. Протестиращите обясниха, че искат да се прекратят практиките с рутинното прилагане на интервенции, доказали вредата си върху родилния процес и здравето на бебето и майката. Те обясниха, че практиките при раждане в българските болници са много остарели и помолиха на всяка родилка да се дава право да избира как да роди и да бъде уважавано мнението й.

Шествие срещу реставрацията на комунизма се състоя в центъра на София вчера, съобщи БНР. Протестиращите припомниха наскоро провелата се научна конференция за Людмила Живкова в Софийския университет и обърнаха внимание на факта, че министърът на образованието все още не се е произнесъл по случая. Гражданите носеха плакати: "Вие пак сте тук и пак сте същият боклук".
Снимка: Борислав НИКОЛОВ
Протестът беше в подкрепа на Николай Колев-Босия, който също дойде и си общуваше с органите на реда.
5
1635
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
25 Ноември 2012 19:04
Събралите се да протестират обаче бяха около 200 души, докато полицаите, които охраняваха Народното събрание, бяха доста повече
.

Вероятно цецоваците са очаквали маймунарника да отговори на гнилите домати с банани.


26 Ноември 2012 09:51
A повечето родни телевизии пропуснаха тази новина...
26 Ноември 2012 14:32
Трябва с някакъв по евтин зеленчук .. Абе не разбрах - колко стоици хиляди са дошли на протеста? Или явно албанксите домати са отишли, вместо по праламента, в салатата ?
26 Ноември 2012 20:58
Домат без ракия може, но ракия без домат не може.
28 Ноември 2012 01:06
То пък да се чудиш - доматите ли са най-евтините сега, та са дали пари за тях. Да бяха взели яйца - по-голям ефект щеше да има

Картички за рожден ден Натисни тук
Вижте актуалната прогноза за времето Натисни тук
Сайтове за обяви Натисни тук
Легендарните романтични приключения на най-великия любовник в историята Дон Жуан ще можете да намерите в Напред.БГ http://napred.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BD-%D0%B6%D1%83%D0%B0%D0%BD.html. Пак там ще откриете още много и различни приключения и истории.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД