:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 638
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Готови ли сте за историческия референдум?

Държавата се закле да осигури информиран избор. Няма такъв, няма и да има
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
След 31 октомври в българското общество на практика не се говори за ядрена енергетика. А ще правим референдум...
На 27 януари ще се проведе национален референдум. Той ще е първият за следдесетоноемврийска България, с висока историческа стойност. Също за народопсихологията и гражданската ни култура. "За нищо не ни питат политиците. Поне веднъж да бяха потърсили мнението на хората", недоволства 23 години народът. Днешните управляващи решиха да го попитат да развива ли страната ядрена енергетика чрез строеж на нова централа. БСП искаше конкретен въпрос за "Белене", ГЕРБ не разреши.

Референдумът е инструмент на демокрацията. Колкото повече, толкова по-пряка е тя. Но суверенът не просто трябва да хване съответната бюлетина, а да има информация по въпроса.



Да е достатъчно знаещ,



разсъдил всички "за" и "против". Добрият път към знанието е индивидуален, но щом държавата е решила да прави допитване, е длъжна да осигури информация и представяне на различни гледни точки. Във възможно най-голям обем.

Законът казва кога да стане това - 30 дни преди гласуването, като се осигури и ден за размисъл. Информационната кампания ще стартира малко след Коледа. Законът няма как да увеличи продължителността й, а и да го бе направил, тя не може да е вечна.

И тъй, след като на 24 октомври парламентът определи окончателно въпроса, а на 31 октомври президентът насрочи допитването, ние вървим към историческия референдум. Остават по-малко от два месеца. Идват празници, след това делничните зимни проблеми, съпътствани от неминуемите съдебни скандали, раздадените новогодишни чиновнически бонуси, терзанията по вероятните пенсионерски...



Междувременно и референдум



Та, да се върнем на въпроса - ще бъде ли предоставена информация на обществото, ще бъде ли подпомогнат информирания избор?

Тази нива не е съвсем запустяла. Партиите орат. БСП здраво агитира да се гласува "за", десните - "против". Но трябва да има и непартизирана дискусия. И точно тук бе ролята на държавата да зададе нейните рамки, условия, да я насърчи. Доста повече от официалния 30-дневен срок. Как? Чрез кръгли маси, симпозиуми, дебати, чрез някаква силна трибуна, осигуряваща плурализъм. Кой? Можеше да ги направят правителството, парламентът, най-вече президентът, като надпартийна по конституция институция.

Отказът от подобни действия не поразява само информирания избор. Той



уличава в лъжа



управляващи политици. Демокрацията е нелепа без знание, затова и Росен Плевнелиев заяви на 12 октомври: "Най-важното, което ме интересува, е референдумът да мине добре, да бъдем коректни към хората, да им дадем възможност да получат пълната информация, да вземат съзнателен избор". Две седмици по-късно обеща: "Президентската институция е гарант за информирания избор". А на 29 октомври се притесни: "Хората не са получили още максималната информация".

Делян Добрев също се оказа загрижен за знанията на суверена. "За"Белене" е нужен информиран избор", заяви той. Премиерът, от своя страна, се зае генерално да подобри народовластието. Препоръча електронно допитване. "Това е една пряка демокрация", възтържествува Борисов.

На думи управляващите се оказаха много грижовни за демокрацията и "максималната информация", а в действителност нищо не предприеха. След 31 октомври в българското общество на практика не се говори за ядрена енергетика. То влезе в злободневните си проблеми, което бе предвидимо. И точно тук бе нужна енергия, идея, инициатива, с която държавните мъже да поддържат темата като първостепенна, най-актуална. Трябваше да дебатират стотиците икономически подробности (някои са известни само на правителството) конкретно за "Белене", както и принципно за ядрената енергетика. Плюс многото и важни неикономически. Не стана. Всичките им приказки, както много пъти преди,



се оказаха вакханалия,



с която се мъчат процедурно да придвижат някакво решение, в случая референдума. Сториха го и лъсна (без)грижата им за същината на проблема - информираността на гражданите.

Тук трябва да направя едно уточнение. Смятам референдума за вреден, неподходящ с темата. Мисля, че не 30, а 3000 дни не са достатъчни за формиране на правилно мнение дали България трябва да развива ядрена енергетика чрез нова централа. Нещо повече - смятам "правилното" мнение за несъществуващо. Някои неща не могат да бъдат по ума на хората, те не са в състояние да ги предвидят, не могат да ги контролират. Ядрената енергия е енергията на бъдещето, но поговорете си с японците за бъдещето, питайте ги за "Фукушима". Затова мисля, че решението за нова централа трябваше да се вземе не от абстрактен субект (народа), а от хора с имена. За да носят отговорност. От хора, които са поискали да управляват обществото и са претендирали предизборно, че могат да носят отговорност. След като обаче народът пожела допитване (макар и с по-друг въпрос), държавата следваше не само да се съобрази с волята му, но и



да положи всички усилия



за повишаване на информираността. Всички! Да прави опити, да не се щади. Все пак говорим за първия национален референдум в най-новата история, нали?

В разногласния партиен хор се чува и едно сопрано - на Меглена Кунева. Тя призовава за бойкот на 27 януари. Струва ми се, че тази позиция не може да бъде подмината. Защото не е честна. Първо, защото тя не е апел към повишаване на знание, информираност, а точно обратното - "стойте си вкъщи, не се вълнувайте". Второ, защото не е почтено политик, който разчита на народния вот, да призовава хората да не гласуват. "Правителството ни дава да подпишем празен лист", казват "България на гражданите". Вярно е. Но "празният лист" е договор, появил се не от небитието, а измислен от политиците. Включително и Кунева. Не е честно политици да призовават за бойкот.

И така, референдумът идва. Най-вероятно няма да събере нужното участие и ще се провали. Ако не се провали, и повече от 50% са "за", това не значи непременно строеж на нова централа. Може и десет да искаме, но при липса на инвеститори, пари, ред други условия няма да ги има. Ако пък народът е целокупно "против", то новата централа пропада, но не и ядрената енергетика в България. Имаме си стари реактори. Сроковете за запазването им могат да се предоговарят и България ще положи такива усилия.

Вие преценете какъв точно въпрос ще реши този, наистина оказал се важен референдум. Кой ще спечели и кой ще пострада.
137
4514
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
137
 Видими 
02 Декември 2012 18:59
то пък една готовност, че и исторически ...
02 Декември 2012 19:01
Държавата се закле да осигури информиран избор.

Кога е била клетвата?
Или друг път?
02 Декември 2012 19:03
Това, че има ралични алтернативи е ясно. Въпросът е, защо не се обсъждат?

Геотермалната енергия – колосален ресурс, който слабо използваме:
Само около 18% от геотермалната енергия в България се използва от човека. Това значи едва една пета от огромния ресурс, който природата ни е дала – горещите извори, които още римляните са открили и използвали по нашите територии. Това обяви Ангел Семерджиев от Европейския съвет за геотермална енергия по време на шестия международен конгрес за ЕЕ и ВЕИ за Югоизточна Европа, организиран от Виа Експо.
Останалите 80% от горещите води, носещи огромен енергиен заряд, се оттича надолу в земята – водата намира своя път обратно по посока на гравитацията, добави Семерджиев.
От друга страна топлата вода, която излиза на повърхността на земята, представлява едва 5,8-6% от енергията, която е налице под повърхността на земята. Това означава, че използваме много малка част от ресурса, който имаме под земята.
В България ние разполагаме с геотермални източници с 98 градуса на водата – защо се говори за нея само като за минерална, т.е. само за химията в нея? – реторично попита Семерджиев. “Ние я охлаждаме до 36 градуса, за да е комфортна за бани – но къде отива останалата енергия?” По думите му, на относително малка дълбочина водата под земята е с температура 290 градуса – “тоест имаме нагорещен котлон, на който обаче не слагаме нито една тенджера – защо”?
Потенциалът на геотермалната енергия е огромен и по изчисления на геотермалната асоциация, всяка секунда земята излъчва 40 милиарда мегавата енергия. Този потенциал може да се използва за генериране на електричество, отопление и охлаждане. “85-90% от територията на Европа дава възможност за отопление и охлаждане чрез геотермални ресурси”, заяи Семерджиев. Според него, почти на всямо място от стария континент при дълбочина от само няколко метра под земята може да се изгради термопомпена система с ефективност, много по-висока от тази на въздушните термопомпени системи.
Геотермалната енергия трябва да бъде уважавана и случаят с Исландия ни напомня точно това, обяви Семерджиев по повод повсеместното пренебрегване на ресурсите на земята.
02 Декември 2012 19:15
Винаги се е мрънкало че тъмните сили не дават възможност на народа да си каже думата. Сега има такава възможност. Ако не се използва, мрънкането може да си продължи до края на света. Втора няма да има.
02 Декември 2012 19:16
Как? Чрез кръгли маси, симпозиуми, дебати

Някакви мечти за хонорари и кетъринг ли долавям?
02 Декември 2012 19:21
аз няма да участвам в т.н референдум поради така зададения въпрос от ,който ще има само статистическа файда..твърде безсмислен и опорочен е референдума.
по мое мнение "посещаемостта" ще е колкото при вътрешните избори на сдс..
02 Декември 2012 19:23
щурчо
02 Дек 2012 19:03

финансовото набутване в абсолютна стойност за геотермалните възможности може да излезе неколкократно по-високо от две АЕЦ/ЯЕЦ
02 Декември 2012 19:28
Подмяната на въпроса на референдума засега е най-мръснишкия акт на тая власт. Засега.
02 Декември 2012 19:34
Manrico, ако съдим по твоята изявена компетентност под всяка тема, най-вероятно става дума за лизинг.
02 Декември 2012 19:42
подмяната на въпроса е подсъдно деяние за което надявам се ще дойде време да си платят.
02 Декември 2012 19:51
може да излезе неколкократно по-високо от две АЕЦ/ЯЕЦ...

В коя държава е станало това "набутване", при която геотермалната енергия се е оказала в пъти по-скъпа от ядрената?
02 Декември 2012 19:53
Това с кетъринга е хубаво...да взема да се пробвам ?
02 Декември 2012 20:07
щурчо
02 Дек 2012 19:51

дай пример къде геотермалното е водещо, преобладаващо, с по-ниски разходи? Какви са характеристиките на геотермалното? Какво допълнително се ползва, че да има ефект от геотермалното?
Ако се имат предвид предлаганите по цяла Европа, особено пробутвани като модерни и ефективни в Бг напоследък отопления с геотермални води, това е пълна боза. За качественото отопление на една къща от 200 кв.м са необходими първоначални средства от порядъка на 50 000 -75 000 евро. А после това отопление трябва да се подпомага от електричество от мрежата. Ако някой още вярва, че с добивана с електрическа помпа вода от 50-100 м дълбочина с температура 12 градуса (което е температурата на питейната вода!!!), можге да се отоплява ефективно, е пълна заблуда. Така добитата вода допълнително се подгрява и може само да подпомогне един отоплителен процес.
Уважаеми, ако се добави течност с една температура към същата течност с друга температура, двете стойности не се събират, а се получава нова температура, по-малка от по-голямата стойност. Един вид 18 + 12 градуса не прави 30 градуса!!!

Един апел към всички, които защитават или пробутват алтернативни източници на енергия - геотермални, вятърниЧАВИ, фото фолтаични и др.
До момента технолигиите в нито един от алтернативните сектори не са напреднали до толкова, че да могат ефективно и ефикасно да изместят т.нар. традиционни източници - газо, термо, водо централи и ядрените.
Вероятно с развитието на технологиите може да се стигне и до обрат, но не го виждам поне в близките 15-20 години.
Освен ако не стане пробив в научната област. Това е непредсказуемо. Може да стане утре или след 50 години.
Въпрос на време.
02 Декември 2012 20:24
Ясно и обосновано!
Смятам референдума за вреден, неподходящ
Най-вероятно няма да събере нужното участие и ще се провали

Напълно съвпада с моето мнение.
***
02 Декември 2012 20:40
Геотермалните води се ползват повече от 2000 години, но не са традиционна енергия.
Ядрената енергия е в експлоатация от 60 години, ама е традиционна и евтина.
02 Декември 2012 20:42
щурчо
02 Дек 2012 20:40

ти знаеш ли защо повечето от топлите и мнооооого топлите минерални извори в Бг не могат да се каптират?
Справка - поинтересувай се какво е станало преди време, когато са се опитали да каптират този при централна баня в Сф.
нищо че традиционно от римско време са ги ползвали...
02 Декември 2012 20:51
ЩУРЧО,
Чети рекламните диплянки, ама мисли! Верно е че Исландия се отоплява от гезери, ама в България гейзери нЕма. Верно е че има топли минерални извори, ама те в България не са достатъчни да осигурят отоплението на един жилищен блок. Верно е че в дълбочина земната температура нараства, ама не на "няколко метра" (както пишеш), а с 0.03градуса/м. А, за твое сведение, "отпадъчната топлина" на Козлодуй (която повишава температурата на Дунав с 1 градус) би била по-ефективна за отопление от всички горещи минерални извори в България.
02 Декември 2012 21:04
в България гейзери нЕма..

В Сапарева баня има горещи минерални извори. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан / 103ºС /.
02 Декември 2012 21:08
. Днес герберастката амбразура направо пирува СЕГА. Е и? На жадния миража? Ще гласуваме мили мои тъщелюби, манрици и тем подобни под-пагонни г-да. Ще гласуваме защото все още сме живи, защото имаме деца, защото гледаме и виждаме. И макар във вашето царство еднооките да са царе, ние не боготворим и не идолопоклонстваме, а мислим... Успех в провала на референдумът...
02 Декември 2012 21:15
ЩУРЧО,
Като прочетох за извора в Сапарева Баня като източник за енергоснабдяване на България, се сетих нещо:
Преди много години работех в психиатрия. Там се лекуваше един интересен пациент. Той имаше "свръхценна идея":
-Като излеза от тук ще отида на хижа Мальовица. Ще си направя оранжерия. В хижата винаги има топла вода.
02 Декември 2012 21:34
Тома, ти си готов за "историческия референ-дум-дум". Няма нужда да ти се носи вода от сто геотермални кладенци.
02 Декември 2012 21:40
Аз пак си подновявам призива да се гласува с дописване "на площадка Белене". Това е израз на отношение към наглата подмяна на въпроса и на недоверие към сегашната еднолична власт! Колкото повече, толкова по-добре! Видяхте, че КС нищо не стана - няма организация във вселената, която да може да устои на толкова простотия. Затова - на простотията с интелигентност!
02 Декември 2012 21:50

Аз съм твърдо решен - гласувам с бюлетина, на която собственоръчно съм нарисувал БЕЛЕНЕ
02 Декември 2012 22:34
Дончо ,пред БЕЛЕНЕ за по-сигурно собственоръчно напиши Я ХОЧУ
02 Декември 2012 22:38
Референдума е обречен! Язък за парите по провеждането му! Око трябва подписалите се за провеждането му 550 000 души с ЕГН и адреси, да платят по 50 лв.ще се види истинсия броя на желаещите и баластът от подписали се тиквеници....Без извинение...
02 Декември 2012 22:45
За Щурчо
В България има само нископотенциална геотермална енергия. Като електрогенерация -цикъл на ренкин - каквито и каскадни схеми да се използват не се изплаща никога. Няма сходимост.


Правил съм проучвания от 2004 г за RWE. за всичкие ни източници от 60 градуса целзий на горе. Експертизата е на ниво общ курс физика 3 ти семестър.Икономиката на проекта не е сложна.

Повярвайте почти всяко ВЕИ освен слънчевите колектори и Водните централи за България са по скъпи от АЕЦ и комбинираните ТЕЦ. Даже биогоривата. Ние сме с проблемна икономика. Що се товарим да изплащаме чужд бизнес и патенти ?.АЕЦ имаме. уран имаме, инжинери все още имаме. Купуваме технология. Всичките ни технологии са чужди.
02 Декември 2012 22:55
Аз ще гласувам с празен плик (протест срещу подмяната) или с дописване "за Белене". Не съм решил още.
02 Декември 2012 22:58
Нещата с геотермалната енергия у нас, са горе- долу следните, Щурчо :

Теоретичният й потенциал наистина е безкраен и наистина в България има природни условия за развитието на всички типове ГТЦ, вкл. и ГТЕЦ като тази Натисни тук на ENEL в Larderello.

През 1989-а, икономически ефективният й потенциал в България бе оценен на 1 млн. тое годишно. Оценката бе на Института за развитие на промишлеността / имаше такъв, в сградата на бул. Стамболийски, където днес е НОИ /, който даже я бе включил в 12- те проекта за държавно финансиране.
Днес се оценява на около три пъти по- малко. Не защото ГТЕ е по- малко, разбира се, а защото ги няма "евтините" фактори за добива й : 18- те хиляди души в системата на Комитета по геология / сондажите са 40- 50% от промишлената геотермия /; заводите за тръби и химично машиностроене; евтиният внос на титан от СССР и прочия.

Така или иначе, 300- 400 хил. тое годишно не са малко. Ключовият въпрос е, че за ефективната геотермия е нужен природен газ, за донагряване и надеждност. Може, естествено, и без него, на "чисто термопомпене", но е в пъти по- скъпо. Семерджиев, очаквайки поевтиняването на газа, добре се е сетил за геотермията, но защо не се сети и за повишаване достъпа до природния газ?

П.С. За трети път ще кажа, че референдумът е важен за формирането на гражданско общество у нас. Конкретният му повод е без особено значение
02 Декември 2012 23:16
Правил съм проучвания от 2004 г за RWE. за всичкие ни източници от 60 градуса целзий на горе.

Вероятно, само за тези на самоизлив. Просто предположение, щом е "за RWE" - значи е за на работата лекото и на баницата мекото

Иначе, "60 градуса целзий и нагоре" имаш под 1/3 от територията на България. Включително и при действащата геотермална двойка в Долни Луковит или в Долни Дъбник. Там, точно срещу гарата, има неработеща ГТЦ - 12 МВт геотермални и още 14 МВт от два ВКГМ- а.
02 Декември 2012 23:20
Все пак говориме за алтернативи. Не знам коя колко е скъпа и евтина. Доколкото знам въпреки, че ядрената енергия се ползва вече от 60 години, цената й не пада. Подръжката и експлоатацията на геотермалната мисля, че ще бъде в пъти по-евтина и безопасна. Освен това в общи линии, тази енергия сама възобновява.
03 Декември 2012 01:31
През периода 2014-2020 Европа ще дава пари за наука, образование и екология.

Избора пред нас е дали да захванем скъпия, опасен, политически обвързващ и вероятно губещ проект за нова АЕЦ с руски технологии, като се молим тя да не гръмне при някое бедствие или авария, или да се съсредоточим върху преминаването си в 21-ви век чрез борба за енергийна ефективност, развитие на ВЕИ, и разумната употреба на природата, която всички се кълнем, че обичаме и искаме да опазим за себе си и бъдещите поколения.
03 Декември 2012 01:37
Референдуам за АЕЦ напомня и че до изборите трябва да решим на кого можем да гласуваме доверие за провеждането на еко-политика и осъществяването на еко-проекти, по които да използваме европейските фондове в периода 2014-2020.

На БСП, генетично обсебена от безогледна експлоатация на природата за индурстриални цели и от "мирния атом" ...

На мутро-милиционерите, за които "екология" се ограничава до това да пренасяш блатни кокичета пред камерите, да направиш тунел за таралежи под магистралата, и години наред да се опитваш да откраднеш парите за завод за боклук без да го построиш ...

На ДПС и НДСВ, чието отношение към природата може да се обобщи като "резачка пее, гора плаче" ...

Или на зелените, които в протестите на Орлов мост и участието си в законодателни работни групи доказаха, че са единствените не само загрижени за природата, а и компетентни и готови да направят нещо по въпроса.
03 Декември 2012 01:51
Демокрацията е нелепа без знание


Така е, но знанието трябва да ни го дадат медиите, които в момента са (само)цензурирани както не е било от времето на Виденов, а може би дори от Татово.

Явно на Тиквата му е малко, че сме се сринали до 80-то място в класацията по свобода на словото. Иска да сме на самото дъно, далеч под Путиландия, Китай и Северна Корея ... иска родните медии да са една стая на ехото, където само той говори, и само неговите думи отекват.

Традиция е в предизборната година да падаме по 10-ина места в класацията по свобода на словото на "Репортери без граници", само че тоя път падането е още по-опасно, защото началната позиция е вече прекалено ниска - сега сме в компанията на държави във военно положение или под диктатура, като Косово, Ливан и Македония:
2002: 38
2003: 35
2004: 36
2005: 48
2006: 35
2007: 51
2008: 59
2009: 68
2010: 68
2011 - 2012: 80
2013: трицифрена позиция?
03 Декември 2012 02:11
Доколкото знам въпреки, че ядрената енергия се ползва вече от 60 години, цената й не пада.


Това е интересен аргумент за феновете на ВЕИ-тата, които са убедени, че цената на енергията им ще падне до няколко години, неизвестно по какви причини, освен щото такъв е Всеобщият Закон на Развитието.
03 Декември 2012 04:18
Аз съм 100% за референдум и не само за този!Защото хората,които плащат сметките за ток и евентуално ще търпят последиците от решението,трябва да си кажат думата.Политиците в Бг са очевадно некомпетентни и корумпирани и нито можем да им вярваме,нито да разчитаме,че ще понесат отговорност,ако сбъркат.Кунева какво като подписа за затварянето на старите блокове и хората я намразиха?!Не само,че не е в затвора,където половината българи мечтаят да я видят,но и се върна на бял кон в политиката и дава акъли от телевизора?!Тези,които подмениха въпроса, каква отговорност ще понесат?Най-много да си загубят гласове на изборите,обаче като си купят още депутати,могат да продължат да управляват и да си слагат такива като Николов за шефове на АЕЦ?!Никога не сме имали по-некадърно управление!Така че нека му покажем,че си искаме правата на граждани и не може все на тъпаци и маймуни да ни правят!Като Цветанов и здравната министърка научат законите,като президента научи държавите,като Дянков се научи да смята и да не лъже,като Борисов не ни кара да се срамуваме от него не само като премиер,а и като пожарникар/пушело се в трамваите?!/,тогава можем да им позволим да вземат решения за държавата и бъдещето ни.
03 Декември 2012 07:23
Индобългарите и задунайболгарите ще гласуват за безплатен ток
каквито и кръгли и четвъртити маси да им сложиш.
Останалите ще гласуват против.
03 Декември 2012 08:16
Ще си позволя една прогноза.
Участници - около 1.5 милиона.
От тях:
ЗА - 800 хиляди (извод - подкрепят Сергей)
ПРОТИВ - 400 хиляди (извод - гласуват против ГЕРБ, следователно подкрепят Сергей)
НЕВАЛИДНИ - 300 хиляди (протестират активно, следователно подкрепят Сергей)
03 Декември 2012 08:28
Готови ли сте за историческия референдум?

ДА!
03 Декември 2012 08:29
Не, не е така.
Участници - около 1.5 милиона.
От тях:
ЗА - 800 хиляди (извод - подкрепят Бате Бабуин)
ПРОТИВ - 400 хиляди (извод - гласуват против БСП, следователно подкрепят Бате Бабуин)
НЕВАЛИДНИ - 300 хиляди (протестират активно, следователно подкрепят Бате Бабуин)
03 Декември 2012 08:38
Тути , свободно , почеши коня.
03 Декември 2012 08:46
Таз команда, Воцка, я дай на Сократ-въх!
03 Декември 2012 08:54
Аз съм твърдо решен - гласувам с бюлетина, на която собственоръчно съм нарисувал БЕЛЕНЕ

Браво чичо Дончо!
Изпипай майсторски главата на червения реактор.
Да не забравиш да добавиш и две охладителни системи отдолу, откъм единия край на евакуационния тунел. Него го опаши с дебели жици за тока.
И малко растителност сложи отгоре за маскировка.
03 Декември 2012 08:56
И няколко заека, хрупащи morkoff-и.
03 Декември 2012 08:58
Зеферендумът не е ОНЗИ на Гражданите. Въпреки това отказват информация за обществото,особено за Беляне. Калинките явно се страхуват дори от сенките си.
03 Декември 2012 09:07
Туткалич,
Сам знаеш, че реакциите във форума след референдума ще бъдат точно каквито посочих. За справка - погледни коментарите след президентските избори.
03 Декември 2012 09:09
ЗА Белене при условие че ру.овч.ру и со напълнят килиитеи проектът се поеме от нов екип.
Под зоркото око на обществеността.
Тва е.
03 Декември 2012 09:13
Сам знаеш, че реакциите във форума след референдума ще бъдат точно каквито посочих.

Ама нали има кой да си каже тежката дума и да даде алтернативата на самозабравилия се референдумаджия СерГей. Къде е тогава проблемът?
03 Декември 2012 09:16
А, дреме му на Сергей.
Него референдумът го интересуваше колкото да гръмне скандал. Случайно да е направил нещо против подмяната?
03 Декември 2012 09:20
Ма не му дреме на СерГея! Нали за дренки си говорим и за клатещи се такованка...
03 Декември 2012 09:27
А-а, за дренки ли била приказката?
А аз си мислех, че става дума за референдума. И за това, че в името на евтина тактическа цел песерастът окепази самата идея за референдум.
Но щом е за дренките, няма да споря.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД