:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 373
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРЕЦЕДЕНТ

Французин отмъсти след 30 г. за убийството на дъщеря си

Бащината справедливост помогна на френски съд да изпълни решението си
Дитер Кромбах
Малко преди Нова година във Франция завърши една юридическа сага, която започна преди повече от три десетилетия и засегна съседна Германия. Апелативният съд в град Кретей до Париж осъди на 15 години затвор германския лекар Дитер Кромбах за смъртта на 14-годишната Калинка Бамберски през далечната 1982 г. В тази история има всичко - от най-страшната болка, която може да сполети един родител, който е загубил детето си, провалено разследване, отвличане и тържество на правосъдието.

През 2009 г. цяла Европа коментираше историята, която можеше да влоши отношенията между Германия и Франция. Става дума за безпрецедентен начин за търсене на справедливост, който бе избран от възрастния французин Андре Бамберски - бащата на Калинка. Той реши след десетки години агония да извърши тежко престъпление, за да може убиецът на дъщеря му да отиде на подсъдимата скамейка. Това стана, след като 77-годишният Кромбах, кардиолог по професия, бе открит завързан край сградата на съда във френския град Мюлуз на френско-германската граница. Сцената се разиграва на зазоряване в края на октомври същата година, след като полицията получава анонимно обаждане по телефона. По-късно на органите на реда се предаде и самият Бамберски, който призна, че е



участвал в отвличането на Кромбах



Французинът се бореше преди това няколко десетилетия да постигне екстрадирането на германския лекар във Франция, който е обвинен, че през 1982 г. е изнасилил и убил 14-годишната му дъщеря. Адвокатът на Кромбах заяви, че лекарят е бил отвлечен с кола пред дома му в Германия от мъже, говорещи руски. Бамберски твърди, че за операцията му помогнал мъж, който се представил, че е от Косово. Обещал да му помогне срещу нужното възнаграждение. Първоначално французинът твърдеше, че сам е извършил престъплението, но после призна, че е платил 20 000 евро на неизвестни лица, които говорели със славянски акцент.

Тази трагична история започва през 70-те години на миналия век, когато съпругата на Бамберски го напуска и по-късно се омъжва за лекаря Дитер Кромбах и заживява при него заедно с дъщеря си от първия брак Калинка. Трагедията се разиграва през юли 1982 г., когато Калинка е на почивка заедно с Кромбах край Бодензее в курорта Констанц в Южна Германия. Смъртта й настъпва след инжектирането на субстанция, която според Кромбах била за подсилване на имунитета. Според предишните му версии ставало дума за приспивателно. Биологичният й баща обаче го обвинява, че всъщност е сексуален маниак, който упоява жертвите си и после ги насилва. През 1997 г. съд в Париж осъди германеца на 15 години затвор задочно за престъплението. През 2004 г. парижки прокурори издадоха европейска заповед за ареста на Кромбах, тъй като е бил признат задочно от френски съд за виновен и по друг случай, а именно, че през 1997 г. е изнасилил момиче, което преди това упоил. През април 2009 г. съдът в Мюнхен отхвърли заповедта с аргумента, че германското разследване не е установило вината на заподозрения. Именно с това търпението на Бамберски се изчерпало и той решил да действа с помощта на "руските си помощници" въпреки нарушаването на закона. Той задействал своя план и поради факта, че през 2015 г.



15-годишната задочна присъда



на германеца щяла да изтече поради давност.

Сегашното решение на френския апелативен съд всъщност потвърждава решението на парижки съд от октомври 2011 г., който пръв осъди Кромбах на 15 години затвор. В своето заключително слово германският лекар отново заяви, че е невинен. "Кълна се в Бога, че не съм нито изнасилил, нито убил Калинка", каза 77-годишният мъж. Той на няколко пъти допълни, че е харесвал момичето и смъртта й е "едно ужасно събитие". "Аз също страдах и ние заедно плакахме", каза Дитер Кромбах, поглеждайки към майката на момичето Даниеле Гонин. Тя също като бащата бе ищец по време на делото, независимо че имаше връзка с немеца, благодарение на която той се запознал с Калинка. По време на процеса Андре Бамберски и прокурорите на няколко пъти изтъкваха факта, че през 1997 г. германецът вече е бил осъден условно за сексуално престъпление, след като признал, че е упоил 16-годишна пациентка с приспивателно и я е изнасилил. След това Кромбах изгубил разрешителното си да практикува медицина, но продължил да работи като лекар нелегално. Заради това той бил осъден през 2007 г. от окръжния съд в германския град Кобург на 2 години и четири месеца затвор. През цялото това време Германия обаче отказваше да го екстрадира във Франция, независимо че срещу него имаше европейска заповед за задържане. Едва след отвличането му и предаването му на френските власти срещу него започна нов процес през март 2011 г. "Най-накрая", беше тогава краткият коментар на Бамберски.

Освен 15 години затвор Дитер Кромбах ще трябва да плати 400 000 евро кръвнина на роднините на момичето. Според решението на съда обвиняемият е извършил "насилствени действия, които са довели до смъртта на момичето". Според тях обаче няма достатъчно доказателства дали тя е била изнасилена, но има данни, че той е имал такива намерения. Защитата на Кромбах вече е обжалвала решението на апелативните съдии пред Касационния съд в Париж, но според юристи те едва ли ще го оправдаят.

Независимо от отвличането французите разбираемо



съчувстват на своя сънародник



Германската прокуратура в Кемптен обаче не смята така и още през 2009 г. е издала заповед за задържането на заподозрения похитител Андре Бамберски и неговите съучастници. Те са обвинени в отвличане и нанасяне на телесни повреди на германския гражданин Дитер Кромбах. Според адвокатите в двете страни това беше очакван юридически ход от страна на Германия, която трябва да се погрижи за правата на своя гражданин. Самият Бамберски засега не е подведен под съдебна отговорност във Франция, но ако това стане и бъде признат за виновен за отвличане, той е заплашен с до 10 години затвор. Като след това има възможност да бъде съден и в Германия.

Според германското сп. "Шпигел" тази юридическа сага обаче доведе до нов прецедент и повдигна редица важни въпроси. Като това дали френското правосъдие може да използва едно отвличане, което е тежко престъпление, за своите цели и да осъди отдавна издирван обвиняем? И какво става със забраната един човек да бъде съден два пъти за едно и също нещо? Според последното никой човек не може да бъде преследван по съдебен път, ако вече е бил осъден (макар и задочно), освен ако не са се появили нови факти и доказателства. Всички тези важни въпроси засега остават без отговор.

 Френските полицаи бяха изненадани от открития германец в Мюлуз.
СНИМКИ: Архив "Сега"
Андре Бамберски над 30 години се бори справедливостта да възтържествува.
 Германецът бе открит завързан край сградата на съда във френския град Мюлуз до границата с Германия.
 Калинка Бамберски
14
6113
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
15 Януари 2013 20:29
Уважение към бащата!
--------------------------------------------------
Блогът на Генек
15 Януари 2013 21:23
Европейски съюз, ли?
Един българин също се бори с присъда от сто и незнам си колко години в Гърция, при излязла вече оправдателна присъда в Кипър?!?
15 Януари 2013 21:32
Колко военно престъпници от Втората световна война бяха осъдени в Израел след като бяха отвлечени в други държави? Айхман например!
15 Януари 2013 21:50
Намеквате, че в 21 век трябва правото да се раздава като след световна война?
15 Януари 2013 23:05
Ето за ТОВА в Америка държим да притежаваме оръжие. За да пазим живота на близките си, и собствеността си.
Щото ако чакаме на полиция и правосъдие - няма да го дочакаме.
15 Януари 2013 23:33
Не са били косовари похитителите - биха му резнали тиквата уж случайно и напълно безплатно
16 Януари 2013 04:12
След като успешно е бил отвлечен защо са го оставили жив?
16 Януари 2013 08:56
Е така се действа когато няма правосъдие! Да го знаят някои в България!!!
16 Януари 2013 09:06
Андре Бамберски
16 Януари 2013 13:23
.
16 Януари 2013 13:33
Заради това той бил осъден през 2007 г. от окръжния съд в германския град Кобург на 2 години и четири месеца затвор. През цялото това време Германия обаче отказваше да го екстрадира във Франция, независимо че срещу него имаше европейска заповед за задържане.




16 Януари 2013 14:47
помогни си сам, за да ти помогне и Бог! браво на бащата! сега е ред на франсетата да търсят доказателства за неговата вина 15 години.
жалко, че не са отвлекли и чиновниците, които са увъртали. тях е трябвало не да оставят пред съда, а да ги зарежат вързани в гората.
16 Януари 2013 18:33
Boatswain Spyder16 Януари 2013 13:23


Ти американец ли си?
16 Януари 2013 20:08
Ето за ТОВА в Америка държим да притежаваме оръжие. За да пазим живота на близките си, и собствеността си.
Щото ако чакаме на полиция и правосъдие - няма да го дочакаме.

Така се разсъждава, когато не се мисли. А защо е така ще можеш ли да се сетиш сам, без чужда помощ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД