:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,422,398
Активни 62
Страници 16,765
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Изпълнено обещание? Голям български майтап

Днешните управници на България са реализирали 90% от предизборните си ангажименти. Твърдят го те самите, при това напълно сериозно, и си вярват!
Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов искрено си вярва, че почти всички дадени преди изборите обещания са изпълнени. Дали обаче и избирателите мислят така?
"Уверявам всички, че сме положили максимални усилия да направим много за страната. Може да се види, че 90% от обещанията ни в предизборната ни програма вече са изпълнени", обяви напълно сериозно вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. И то шест месеца преди изборите. А до вота процентите сигурно ще станат 100.

Като ги говори тези работи, вицепремиерът вероятно разчита на това, че никой не е чел, нито ще прочете въпросната предизборна програма. И с основание - мнозина отдавна са стигнали до категоричното убеждение, че да се четат предизборни програми е загуба на време - куп празни приказки, които обикновено нямат много общо с действителността. А би трябвало да се четат - ако не преди изборите или в началото на мандата, то поне в неговия край.Бърз прочит на "изпълнените" обещанияНо програмата е доста дълга, а времето ни е кратко. Затова ето ви идея за бърз прочит, която ще ви помогне да установите дали вицепремиерът е прав. Ето как трябва да подходите: вземате някоя от основните точки в програмата - от целите, ценностите, принципите, приоритетите - и си припомняте какво реално е направено за страната в съответната област. А за да е вярна сметката на вицепремиера, би трябвало реално направеното в по-голямата си част да е било и обещано.

Например: когато се говори за "възстановяване и гарантиране на справедливостта в българското общество", трябва да е било обещано, че няма да бъде наказана и ревизирана нито една далавера на предишното управление, че няма, да кажем, да бъде развалена нито една от прословутите "заменки". А напротив - ще бъдат запазени и продължени порочните схеми и практики, като например да се продава държавна земя на избрани лица, при това на силно занижени цени и без търг. Трябва да е било обещано също така, че няма да бъдат накърнени интересите на нито един от олигарсите, облагодетелствали се от предишната власт, стига да са готови да си сътрудничат и със сегашната.

Когато пък става дума за "реформиране и независимост на съдебната система", трябва да е било обещано, че тя ще бъде напълно овладяна чрез назначаване на зависими и предани на властта нейни приближени и лични приятели.Светлото ни настоящеКогато в областта на икономическата политика се говори за "постигане на благоденствие и просперитет за българските граждани" и "създаване на условия за бързо излизане от кризата и икономически растеж", трябва да е било обещано закриване на 400 хиляди работни места, задушаване на малкия бизнес, "изчезване" на 120 хиляди самоосигуряващи се, отказ от всякакъв предприемачески порив.

Когато се говори за "конкуренция при ясни отговорности и правила" и за "стопански напредък" чрез "състезание между равноправни субекти", трябва да са били обещани непрекъснати и съобразени с нечий интерес промени на правилата, по-нататъшно срастване на властта с монополистите, използване на държавата за разчистване на конкурентите и гарантиран успех за фирми, приближени до управляващите. Последното послание, впрочем, е ясно разбрано - 67% от запитаните смятат, че бизнес в България може да се прави единствено чрез връзки с управляващите.

Ако пък става дума за "активна социална политика", "подобряване на социалната сигурност" и "увеличаване на доходите и стандарта на живот на българските граждани и приближаването им до средноевропейските стандарти", очевидно се има предвид видимото с просто око разрастване на бедността и твърдото овладяване на последните места във всички европейски класации за благосъстоянието. Или пък спадането на раждаемостта до най-ниското ниво от 1945-та насам - по-ниско дори от кризисните "Виденови" години.Елементарно, Уотсън!Когато се говори за "създаване на благоприятна и здравословна среда за гарантиране на личното и общественото здраве" и за "модерно здравеопазване", трябва да е било обещано безкрайно, безидейно и безпътно лутане, отвеждащо до пълно разсипване на осигурителния модел и тотално отчаяние както сред лекуваните, така и сред лекуващите. Същата безпътица трябва да е била обещана и в графата "Европеизирано българско образование".

А когато се говори за "приоритетно развитие на научноизследователската и развойна дейност" и "модернизиране на научния процес и въвеждане на ефективни европейски модели и практики", трябва да е било обещано побутване на българската наука до ръба на оцеляването и усвояване на държавни средства за наукообразни идеи на разни псевдоучени, какъвто беше случаят с последния конкурс на фонд "Научни изследвания".

Да не забравим и декларираната "основна цел на управленската политика" - "промяна, която да се изрази в модернизация на обществения, политически и икономически живот в страната в съответствие с европейските норми и стандарти". Ако под европейска модернизация се разбира "демокрация" по путински образец, украсена с някои балкански специфики, целта е постигната и програмата наистина е изпълнена.

20
5236
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
15 Януари 2013 20:57
Който е гласувал за ГЕРБ сега да дава обяснения на обществото!
15 Януари 2013 21:22
Снимката е голям майтап. Нагласена работа. Изтупаният с вратовръзката обяснява как се жъне. Простотия голяма.
15 Януари 2013 21:36
Лицето говори за обещанията които са дали на кукловодите си отвън.
16 Януари 2013 00:50
вицепремиерът вероятно разчита на това, че никой не е чел, нито ще прочете въпросната предизборна програма.

Поднесено с много хумор, правдиво четиво. Поздравления за автора!
Поредните 4 години от живота ни, профукани заради хорската наивност и управленска некадърност, което не означава, че следващите 4 (ако даде Господ) ще са по-цветущи (с действащата съдебна и избирателна система).
16 Януари 2013 01:29
Който е гласувал за ГЕРБ сега да дава обяснения на обществото!

Е, чак пък толкова...
Който е гласувал за ГЕРБ, вече би следвало да е търсил от ръководството на партията обяснения - за действията на алчни и некадърни болкуци като "Цецо" и"Миро", за липсата на политика и за обръщането на палачинката по няколко пъти на ден, включително по важни за интересите на България въпроси, за шедьоврите наръсени от баш тартора бат'Бойко и то не само за безобидните и комичните такива, но и за "ало, Ваньо...".

За съжаление, вместо избирателите на ГЕРБ да търсят сметка от избраниците си, оправдават и най- абсурдните и скандалните им действия. Хубаво че вият червените прашки, ама след изборите чревените прашки ще имат по-голямо представителство в парламента, та нямада може да бъде формирано правителство без тях. Познайте какво ще стане тогава - за нула време ще спретнат коалиционен кабинет, колкото и да се кълнат сега в противното, а точно с "Цецо" и с "Миро" и други такива ще се разбират най-добре.
16 Януари 2013 07:52
Ами те вътрешно това са си обещавали - да построят някой друг км от магистрала, да закърпят покривите на Русенската и Бургаската опери да не текат, да достроят спортната зала, за Лувъра не съм сигурен дали ще успеят. На времето в края на 70-те като се разиграха събитията в Афганистан попитах един афганистанец "Защо Дауд смъкна от власт братовчед си краля?" и той ми отговори "Ами защото Афганистан е една от най-бедните страни в света и нищо съществено не се прави. Построят някое шосе и се хвалят, построят някоя сграда и се хвалят. Трябва да кипи бурно да расте икономиката". Че то и у нас при наш Боко Ленторезачов стана същото. Сега настъпи времето нас хвалбите, колко много са направили.
16 Януари 2013 09:35
Снимката е много показателна - другият левент ТОЙ( това е другият "ТОЙ" в държавата) заедно с облечените в носии(взети от читалището) жени от агитката, ведро усмихнати, гледат в светлото бъдеще нарисувано от ГЕРБ...
16 Януари 2013 10:17
"Уверявам всички, че сме положили максимални усилия да направим много за страната.
...мушмурок ... хубаво - положили били усилия да направят много - а какво постигнахте?
16 Януари 2013 10:17
.
16 Януари 2013 10:27
"... Голям български майтап..."

... е цялото ни развитие за последните 23 и кусур години. Но, както се казва - "играчка - плачка", за огромното мнозинство от нацията. Докато управляващите се "майтапят" и си пълнят джобовете - доста бездънни, между впрочем, то поне 80% от хората на територията яко плачат. Но независимо от това, на всеки 4 г. (пак ) наивно гласуват за поредния месия (както едно време си мечтаеха за "Дядо Иван", "Чичо Сам", и т.н. да дойде отвън и ни спаси ), който идва с голямата торба с обещания за светло бъдеще и "оправяне" - било за 800 дни, било за мандат време. Шоото - фарс продължава, а корaбът си потъва нормално, към дъното на европейските стандарти.

Статията констатира пропуските и изцепките на сега управляващите, но те просто развиват (по техен си маниер ) наследеното от предишните хаирсъзи. Както се прави навсякъде по света, за съжаление, макар и според местната специфика на фермата. Къде по-нагло, къде по-префинено. Но се премълчават съзнателно определени постижения и цитирайки само негативите, се губи обесктивността на оценката. Както в самия живот, няма само бяло или само черно. От което понамирисва на немалка доза поръчковщина, което пък прави статията да олекне. Сигурно е нормално за всяка една медия - музиката я поръчва, който я плаща...
16 Януари 2013 11:18
dabedabe, ръкавелите са с надпис и копчетата им са от USA, ааа...
16 Януари 2013 11:43
Аз вярвам на Цецо, че на 100 процента ще изпълни своята лична програма.
16 Януари 2013 11:54
Затова трябва да се наложи от електората института на "отзоваване на депутати, кметове и общински съветници" . Ясно е, че депутариата няма да го направи, трябва натиск от улицата /,разбирай интернет,/ за провеждане на референдум по тези въпроси.
16 Януари 2013 11:56
А защо не и избор и отзоваване на председатели на районни и окръжни садилища, както и съдебни заседатели?! Историята на България познава такива моменти, за сведения на по-младите.
16 Януари 2013 13:05
"А бе Манго,що обещаваш"Москвич" на младоженците,като нямаме пари!Ами всички обещават та и аз така.
Цигани!
16 Януари 2013 13:31
"Всеки народ си заслужава правителството"


...и поради тоталното изпростяване на народа с всяка изминала година (всичко читаво се изнася зад граница) - всяко следващо управление беше, е и ще бъде все по-тъпо и все по-нагло от предходното...
Населението да го дух...
16 Януари 2013 15:01
Всичките досегашни правителства изпълняват един и същ план. И как се парича той ?at
16 Януари 2013 17:35
kasapina
„Лицето говори за обещанията които са дали на кукловодите си отвън.”
Съгласен!Може да е кодирано съобщение до „там,където трябва” в условия на декларираната прозрачност.
16 Януари 2013 19:57
Познайте какво ще стане тогава - за нула време ще спретнат коалиционен кабинет, колкото и да се кълнат сега в противното, а точно с "Цецо" и с "Миро" и други такива ще се разбират най-добре.
Айде бе. И Боцата и БСП ще се търпят като коалиционни партньори. Ей това не го виждам. Станишев да се подчинява на диктаторския стил на Боцата.
16 Януари 2013 20:04
100% Тъпота!Гарантирано от Герб!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД