:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властта връзва медиите на държавна ясла с европейски зоб

България извращава законодателството на ЕС и финансира угодничество към управляващите
Карикатура: Христо Комарницки
-----
Министри наливат европейски пари в избрани електронни медии под предлог да популяризират европрограми. 14 милиона лева ще бъдат раздадени без обществени поръчки, за да изпаднат най-влиятелните телевизии и радиостанции в доволно храносмилане точно по изборите. Очакваният резултат е блажено отношение към щедрите власти и мисловна леност към готвените изборни нарушения.

Фактите, които изскочиха от писмо на министъра по европейските въпроси Томислав Дончев в отговор на запитване на депутата от Синята коалиция Ваньо Шарков, смайват с две неща. Първо, сефекта на бумерангаФормулата "Нахранете журналистите!" не е патент на сегашното правителство, а е прокламирана най-напред от бившата министърка на външните работи Надежда Михайлова (сега Нейнски) през 1999 г., когато управляваше правителство на СДС (Иван Костов). Тогавашното възмущение от нейния цинизъм не смути с нищо следващите управляващи и те продължиха да изпълняват заветите й, макар и с известна дискретност. Трябваше бумерангът да удари по главите и сините мъдреци, за да разберат, че нарушаването на важни обществени принципи заради моментни интереси крие заплаха от трайни последици.

Вторият сюрприз е, че влизането на България в Европейския съюз не допринесе с нищо за развитие на управляващия елит въпреки персоналните рокади по върховете. Единствената разлика е, че храненето на журналистите на държавната ясла вече става с европейски зоб, разпределян от министерствата по тяхно усмотрение. Процедурата се основава на Закона за обществените поръчки от 2004 г., променян след това всяка година без изключение по няколко пъти. Ако всяка промяна е служела за неговото подобряване в интерес на обществото, както следва от заглавието му, би трябвало вече да е стигнал до съвършенство. Неговият чл. 4, ал 2 обявява, че "не са обект на обществени поръчки придобиването, създаването, продуцирането и копродуцирането на програми от радио- и телевизионни оператори и предоставянето на програмно време". Този текст буквално е преписан от чл. 16, ал. (б) на Директива 2004/18/ЕО, който казва, че "директивата не се прилага за обществени поръчки за придобиване, създаване, продуциране или копродуциране на програмен материал от радио- и телевизионни оператори и предоставянето на програмно време".Юридическа красота!Не можеш една буква да бутнеш от нашия закон, без да влезеш в противоречие с европейското законодателство. Иначе казано, Европа е позволила на властите да харчат държавни и европейски фондове за подкупване на телевизии и радиостанции както намерят за добре. Вярвате ли? Разбира се, това правило не важи за печатните и интернет изданията, които държавата може да управлява както чрез гладолечение, така и чрез скрито финансиране през банки, въртящи парите на държавните предприятия. Фактически в България тече засилен процес на одържавяване на медиите от всички сектори, който стартира още преди правителството на Бойко Борисов, но бе доведен от него до заключителен стадий, защото почти не останаха медии, които да не са зависими от явно или скрито държавно подхранване. На глад са оставени само най-непослушните, като надеждата е да изчезнат по естествени икономически причини поради общите неблагоприятни условия за тяхното самофинансиране, създавани от безплатния достъп до продукцията им в интернет и от общия срив на рекламния пазар (също одържавен до голяма степен).

За разлика от ситите, които могат да се отпуснат и да притворят очи, гладът държи постоянно нащрек мъчително оцеляващите, които трябва да се справят не само с икономическата криза, но и с нелоялната конкуренция, насърчавана и генерирана от държавата. Нетърпимото положение бе забелязано от Европейския съюз на издателите на вестници, базиран в Брюксел, който запита експерти в Европейската комисия дали България тълкува правилно Директива 2004/18/ЕО. Отговорът бе очакван, но лексиката бе изненадваща за хора, свикнали на дипломатическо благозвучие: "Това е нечувано извращение на европейското законодателство". Европейската комисия никога не е препоръчвала и не може да си представи, че е възможно да се препоръча на правителствата да бъдат освободени от обществени поръчки, когато купуват време или площи в медиите по какъвто и да е повод - включително и за разясняване на европейските програми. Смисълът на чл. 16 от директивата и съответно на чл. 4 от българския Закон за обществените поръчки трябва да се схваща по следния начин: Когато обществени (държавни) електронни медии са възложители на производството на предавания с културна и социална насоченост, могат да не прилагат процедурата за обществени поръчки. Това се отнася само до финансираните от държавния бюджет БНР и БНТ, но не и когато трето лице, например министерство, възлага поръчка на електронна медия.

Правителството на Бойко Борисов обаче раздава с пълни шепи европейски пари както на държавни, така и на частни електронни медии, което не е нищо друго освеннерегламентирана държавна помощТя е забранена, защото нарушава конкуренцията на свободния пазар, включително и на медийния. Резултатът е отхранване на послушни медии, които, макар и да са финансирани целево за популяризиране на европейски програми, не биха посмели да хапят държавната ръка, която им пълни яслата. Терминалният стадий, към който вървят, е сладко убийство на независимостта на медиите.

Проблемът е известен и предизвиква критики от издателите на вестници поне от три години. Някои от тях виждат решение чрез разширяване на обсега на чл. 4 от Закона за обществените поръчки, така че изключението да важи и за печатните и интернет медиите. По този начин всички биха били равнопоставени на медийния пазар. Вестник "Сега" е на друго мнение. Според нас връзването и на вестниците на държавната ясла ще означава официален край на независимата журналистика в България. Вместо това е правилно да се спази духът на европейското законодателство и всички държавни поръчки към медиите да спазват процедурите в Закона за обществените поръчки. Така ще се осигури по-голяма прозрачност на финансовите потоци, ще се даде шанс на повече медии да се съревновават за европейски средства и най-важното - журналистите ще се освободят от задължението периодично да целуват една или друга министерска ръчица (а премиерската - постоянно). Главният печеливш, разбира се, ще бъдат читателите, слушателите и зрителите, защото няма да им се налага да дъвчат един и същ медиен талаш, спускан им по държавна поръчка. Светослав Терзиев
16
5783
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
15 Януари 2013 20:17
Европейска зоб...Зобят се магарета, коне, говеда...Ще има и за джурналята, и за тъпите говеда...
-------------------------
Блогът на Генек
15 Януари 2013 21:02
Ще им се случи това, което стана с Надежда Михайлова/Нейнски - ще се мъкнат с пет процента след други партии, ще се предлагат, ще се люспят.
15 Януари 2013 21:54
Цял ден пея в другата тема, че средствата "спечелени" от бате Митьо са "нерагламентирана държавна помощ", със съществен принос да убие конкуренцията на бате Митьо. Ама Брайтмана като награбил микрофона и не дава да се чуе друго мнение. И сега Светльо стига до същия извод... Ами така си е.
---
Друг е въпроса, че този филм не е от вчера. Още при раздаване предсъединетелните фонодове (разбирай преди 2007) се използваха такива "мерки" за несимволично подпомагане на определини (послушни) играчи във вреда на такива които не слушкат. Пред очите ми са на един-двама, които на определен етап нямаха финансов ресурс да слушкат и фалираха... Но бяха теглили неразумни кредити с уверението, че ще им бъдат изплатени от тези предприсъединетелни фондове...
15 Януари 2013 21:57
Светослав Терзиев
15 Януари 2013 22:02
Вестник "Сега" на друго мнение. Според нас връзването и на вестниците на държавната ясла ще означава официален край на независимата журналистика в България.

А когато вестници бяха вързани на държавната ясла чрез договори за търговско посредничество със собствениците им, вестник "Сега" май беше на друго мнение, ама друг път.
16 Януари 2013 00:52
Айде СЕГА и тези наливали.Ами нека и те да похохегерстват.И тъй като всичко при ГЪРЧ е "в пъти,в пъти,в пъти" по,нормално е и в хохегерстването им да е така.
16 Януари 2013 07:09
Властта връзва медиите на държавна ясла с европейски зоб
Едно прямо мнение на изследовател на българската журналистика за българските журналисти.
Ясла! Зоб!
16 Януари 2013 07:57
Ами аз незнам кои са избраните електронни медии, но по всички телевизии вървят реклами. Значи за всички има. Друг е въпросът, че аз въобще не одобрявам да се дават средства за такова нещо.
16 Януари 2013 08:41
Ами аз незнам кои са избраните електронни медии, но по всички телевизии вървят реклами. Значи за всички има


Простак,
може да има за всички, ама все пак трябва да бъде написана критична статия за правителството, така че....
16 Януари 2013 10:08
Светослав Терзиев, д-р по журналистика...

Не си спомням статия на г-н Терзиев, в която той осъжда критикуваната от него днес практика, при предишното правителство. Но може и да бъркам. Паметта понякога подвежда.

Апропо, знае ли някой колега, каква е темата на дисертацията (доктората) на г-н Терзиев ?‌ Извинявам се за лекото отклонение от темата, но ми е интересно ...

16 Януари 2013 10:37
каква е темата на дисертацията (доктората) на г-н Терзиев
Каква е темата не се знае,но се знае каква не е!Знае се,че не е "Разпъване на маркуч в пресечена гориста местност".В противен случай щеше да е поне министър-председател.
16 Януари 2013 11:13
Властта връзва медиите на държавна ясла с европейски зоб

Кратко, точно, ясно.
16 Януари 2013 12:09
Добре, Докторе!!! Даже много добре!!!! Ставаш все по-честен, а това означава - и по-добър. Защото ако някой си мисли че журналистиката е до красноречие... Фалшът вони, а истината буди уважение.
16 Януари 2013 12:39
Диагнозата е ГеГеЗе : Гъз Глава Затрива !
16 Януари 2013 12:49
... нарушаването на важни обществени принципи заради моментни интереси крие заплаха от трайни последици.

Много добре казано

Nostradamus,
не си спомняш, викаш, д-ра по журналистика да е критикувал предишната власт. Ами не е необходимо, трябваше да прочетеш внимателно статията за да видиш, че въпросната порочна практика да се "хранят" удобни журналисти и медии датира от 1999 година и е била неотменна част на всички управления от тогава. Което за мен си е критика на всички управници за въпросния период до сега. Когато ви настъпи някой управлението (ГЕРБ-ерското) и веднага се почва Бойковата песен за тройната коалиция и предишните правителства, видите ли, те какво правели. Ами нали казахте, че искате да промените тези порочни практики. Дерзайте тогава и покажете, че го правите, а не когато ви хванат в издънка, резонния отговор е : "ама предишните какво правеха ..."
16 Януари 2013 13:05
Nostradamus и той ли калинчест, бе ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД