:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лекарският съюз загуби дело за таксата за преглед

Върховният административен съд е потвърдил глобата на Българския лекарски съюз за въведената минимална такса за преглед при лекар без направление, стана ясно от решение, публикувано на сайта на съда. Санкцията от 80 000 лв. беше наложена от Комисия за защита на конкуренцията, но съсловната организация я обжалва пред съда.

През април 2011 г. лекарският съюз въведе минимална цена за преглед, когато пациентът е без направление от здравната каса. Организацията реши тази цена да бъде най-малко 10% от минималната заплата, която тогава беше 240 лв. БЛС прие и тези медици, които нарушат правилото, да бъдат санкционирани с до 5 минимални заплати или временно отнемане на правата за практикуване. Основният мотив на съюза беше, че някои лекари определят "необосновано ниски цени". Решението беше критикувано от тогавашния министър на здравеопазването Стефан Константинов, а Комисията за защита на конкуренцията се самосезира. БЛС се оправда, че има право на саморегулация подобно на адвокатската колегия. И КЗК, а сега и ВАС обаче постановиха, че правото на адвокатите да определят цени е изрично регламентирано в закона за адвокатурата, а при лекарите това не е така.

В решението на съда се казва още, че БЛС няма право да определя каквито и да било цени цени. Съюзът заяви, че ще обжалва.
5
2274
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
22 Януари 2013 17:00
правилно са ги глобили, и без това ламтят и гледат пациента само в портмонето/ръцете/банковата сметка
23 Януари 2013 10:04
В момента съм пациент в болница в Германия. Осигурен съм към тукашна Здравна каса, всичко законно. При изписването трябва да платя 10 евро на ден (досега съм 3-ти ден, но май ще ми се наложи да лежа около 2 седмици, дано не повече, че операцията още не е насрочена заради изследвания).
При амбулаторен преглед в рамките на 1 месец заради 1 заболяване таксата е също 10 евро, които се плащат на Хаусарцт (домашен лекар) или на специалиста, към който Хаусарцт те насочва. Ако прегледът е контролен и в друг месец, същата такса се заплаща отново.
Ако в рамките на още първия месец последва преглед за друго, различно заболяване, таксата се заплаща отделно.
Правилно, в България на лекарите нищо не трябва да им се плаща. Да не би да са адвокати или политици, я!
23 Януари 2013 11:55
Зависи как си осигурен, дали за пълен комплект или си спестявал от осигуровки и си осигурен само за определени процедури.
И освен това 10 евро са по-малко от 1% от минималната заплата в Германия, все едно тук да лежиш в болница за 2,40 на ден.
И подозирам, че болницата ти не е порутена.
23 Януари 2013 13:45
Няма толкова големи вариации в здравното осигуряване в Германия. Бармер е моята здравно-осигурителна каса, не е частна, при каквато в началото си спестяваш някое евро месечно, но по-късно вноските се изравняват и изобщо не си на сметка. Научих, че частно осигурени имат тук предимства (напр. самостоятелна стая в болницата), но мнозина си имат проблеми при осребряването на лечение в болници напр. Затова предпочетох след втората година да продължа при Бармер. А можех да избера някоя частна каса след 2-те години.
Да, болницата не е порутена, всичко си е на ниво, нещо, което се прави с пари, организация и дисциплина. А дали е порутена или не, какво общо има тука?
23 Януари 2013 13:46
Пациенти без направление отиват при специалист, не при ДжиПи-то, защото точно ДжиПи-то ги дава тези направления.
Свършили направления са единият вариант да се търси директно специалист.
Друг вариант е просто по желание на пациента.
Третият вариант е пациентът да не е осигурен.
По Бай Тошово време имаше също прием по желание и се заплащаше в съизмерими суми с посочените.
Та не разбрах едно - пациенти без направление не трябва да плащат изобщо, или не трябва да плащат минимум 24 лева? А осигурените, които плащат, за какво тогава се осигуряват?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД