:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ямболският кмет отново беше оправдан

снимка: БГНЕС
Георги Славов
Ямболският окръжен съд оправда в понеделник кмета на града Георги Славов по обвинение в престъпление по служба, с което ощетил бюджета на общината с 1.4 млн. лв. Славов е издигнат от ГЕРБ.

Това дело се гледа вече два пъти на първа инстанция. Преди време друг състав призна кмета за виновен и го осъди на 5 години затвор с 6 години забрана да заема длъжността кмет. Той обжалва и през февруари миналата година Бургаският апелативен съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Ямболския окръжен съд. Сега пък прокуратурата заяви, че ще обжалва отново в Бургаския апелативен съд.

Според обвинителния акт кметът е извършил длъжностно престъпление и е нарушил законите за общинската собственост, за обществените поръчки, за бюджета и местното самоуправление. Прокуратурата твърди, че Славов еднолично е назначил управител на общинско дружество, което всъщност е правомощие на общинския съвет. Отново без решение на съвета управителят пък е подписал договор за учредяване на гражданско дружество със сливенска фирма, в която Славов е имал дял ,преди да стане кмет. Това дружество е спечелило обществена поръчка за озеленяване и почистване на града за над 3.5 млн. лв. Според прокуратурата стойността на поръчката е завишена с над 1.4 млн. лв. и така е ощетен общинският бюджет.

Прокуратурата поиска отново ефективна присъда за кмета и лишаване от право да заема изборна длъжност. Окръжните съдии обаче го оневиниха.

"Държавен орган не е редно да става инструмент за политика. От началото досега неоснователните обвинения срещу мен отпадат", заяви Славов, цитиран от БНР. Той препоръча на журналистите да питат главния прокурор защо въобще се образуват такива дела. Срещу него има шест наказателни производства в съда.
1053
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД