:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И за четвъртокласниците ще има целодневно обучение

Очаква се около половината от учениците да посещават занималните в училищата
Четвъртокласниците в държавните и общинските училища ще могат да се обучават целодневно, но само при предварително заявено желание на родителите им. Другото условие е училищата да разполагат с необходимите условия. Това предвижда постановление на правителството, одобрено вчера. Промяната влиза в сила от учебната 2013/2014 г.

Въвеждането на целодневно обучение е една от мерките за намаляване броя на отпадащите ученици и повишаване на качеството на предлаганото образование. Общуването с възпитателите е от полза при подготовката и изявата на детето. Очаква се от новата възможност да се възползват около 32 000 деца, които наесен ще бъдат в IV клас.

През настоящата учебна година децата от I до III клас, обхванати в целодневно обучение, са общо 133 900. От тях 85 120 ученици са записани в занимални в общински и държавни училища, за които средствата се осигуряват от републиканския бюджет и общата сума за 2013 г. е 44.263 млн. лв. Останалите ученици - от I до VIII клас, се обучават в средищни училища и за тях средствата се осигуряват от еврофондовете. Според просветни експерти интересът към целодневното обучение намалява сред по-големите ученици. Например данните за София показват, че около 90% от първолаците са на училище по цял ден, докато за lV клас желаещите са около 50%.

Предвидените средства за четвъртокласниците са 4.8 млн. лв. за календарната 2013 г., т.е. за месеците септември, октомври, ноември и декември. В сумата не влизат транспортните разходи за пътуващите ученици - това перо се покрива по еврофондовете. Средствата, необходими за 2014 г., ще бъдат заложени в бюджета за следващата година. По предварителни разчети за 2014 г. за занимални на учениците от I до IV клас ще са необходими 60.9 млн. лв. за 117 120 ученици.



------СТИПЕНДИИ

Училищата могат да отпускат стипендии за деца с един родител, предвижда допълнение към постановлението за стипендиите за учениците след завършено основно образование. Отпуснатите досега стипендии на деца с един родител продължават да се изплащат по досегашния ред, предвиждат текстовете. От втория срок влязоха в сила нови правила за стипендии за гимназистите и се очаква броят на стипендиантите да е около 198 000. Предвидените средства са 17.590 млн. лв. Според новите правила стипендията вече няма да е твърда сума, а ще варира - от 21 до 50 лв. месечно, подобно на студентските стипендии. Досега парите за успех бяха 21 лв. месечно и не бяха променяни от години.



3
1611
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Април 2013 20:11
При двусменно обучение свободни пространства остават на покривите и в мазетата...
-------------------------------------
Блогът на Генек

18 Април 2013 13:32
За София и някои други големи градове - не важи!
21 Април 2013 14:05
ако някой иска да изкара допълнителни парички от дома си http://www.ryobux.com/?r=844364449
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД