:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР мина в кръгова отбрана за незаконното подслушване

Премиерът посъветва вътрешния министър да дава разрешения за СРС пред свидетели
Iнимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Служебният премиер Марин Райков посъветва вътрешния министър Петя Първанова (вдясно) вече да разписва искания за СРС само пред свидетели.
Служебният вътрешен министър Петя Първанова и главният секретар на МВР Калин Георгиев минаха в кръгова отбрана дни след разкритията на прокуратурата, че във вътрешното министерство има условия за масово незаконно подслушване и следене. Двамата обиколиха почти всички телевизионни студия, за да обявят, че всичко в МВР било наред, както и че хората, срещу които прокуратурата образува дела, са невинни. Според Георгиев историята с разбиването на апаратурата била само метафора и всъщност служителят искал да поправи авариралата техника.

"Техниката, с която МВР разполага, не може да подслушва секретно", обяви главният секретар пред БНТ. Той допълни, че проверката на прокуратурата в МВР продължава и "в никакъв случай не може да говори за незаконно подслушване". "Главният прокурор и заместниците му никъде не са казали, че МВР подслушват незаконно, такива резултати няма", каза той и обяви, че коментарите в пресата, и най-вече от политическите партии са били целенасочени. Георгиев оправда колегите си от СДОТИ, за които прокуратурата обяви, че образува дела. Той скочи на държавното обвинение, като обяви, че те "по никакъв начин не били саботирали проверката", не ставало въпрос за умишлено увреждане на техника и унищожаване на записи, въпросната техника просто била аварирала. Точно обратното обаче твърдят 10 прокурори, както и зам. главният прокурор Борислав Сарафов и главният прокурор Сотир Цацаров.

"Ако някой от колегите ми би искал да направи някакъв проблем, би го направил много по-изтънчено. Отвертката не е единственият инструмент, с който разполагат. Отвертката е по-скоро метафора", заяви Георгиев. Той смята, че лицата, срещу които има повдигнати обвинения, са "едни достойни хора". Георгиев се опита да обясни, че едва ли не МВР не знае как да работи с въпросната техника, защото била нова. "Има пропуск в попълването на служебните книжки на автомобилите", все пак призна той, но обясни това с "бързото случване на нещата в тази служба и случаен пропуск". Вчера прокуратурата е извикала Георгиев да обясни защо не е казал тези неща досега, съобщи Медиапул.

"Когато започна проверката, разпоредих пълно съдействие. Не съм била информирана от прокуратурата, че има пречки", каза министърът на вътрешните работи Петя Първанова по бТВ по отношение на началника на отдел в СДОТО Радко Димитров, който се разследва за унищожаване на записи. Има информация, която по категоричен начин доказва, че не е било саботаж, а просто машината нещо не е работела, заяви министърът.

"Помолил съм министър Първанова да бъде повече от внимателна, когато подписва разрешения. Да прави това в присъствие на други колеги. Да спазва всички наредби и законови предпоставки, които са заложени в нормативната база", обяви вчера премиерът Марин Райков. "Не можем да спрем СРС-тата, защото не са свързани единствено и само с подслушванията", добави той. Според него наказателно производство все още не означава обвинение, а актовете на прокуратурата "придобиват окончателна легитимност в съдебните решения". Все пак Райков уточни, че не иска да остане сляп за констатациите на прокуратурата, и допълни, че дори самото подозрение е достатъчно притеснително.



ЕВРОНАТИСК

"Ако България беше Германия, след подобен скандал със сигурност щеше да има оставки. Но като човек, който отдавна наблюдава какво се случва на българската политическа сцена при поемането на отговорност, съм склонна да смятам, че ще се направи опит да се замаже ситуацията и да се отхвърлят обвиненията за носене на отговорност, особено от Цветан Цветанов", обяви евродепутатката Антония Първанова вчера. Стана ясно, че еврокомисар Вивиан Рединг и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц са били уведомени за скандала. Председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода пък изрази притесненията си за "ерозиращата демокрация" в България. "Срамно е, че България, като държава от ЕС, е била управлявана от администрация, която очевидно е нарушавала с помощта и знанието на българската полиция правата и поверителността на огромен брой хора", заяви той. По думите му това повдига въпроси за други действия, "които това правителство може да е предприело, и неговия цялостен респект към демократичните ценности". "Настоявам бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да се оттегли от позицията си като председател на кампанията на ГЕРБ без забавяне", каза Свобода. Според него изразената пълна подкрепа от бившия премиер Бойко Борисов за Цветанов подчертава липсата на демократически ценности в партията му.
23
2705
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
17 Април 2013 20:08
Съветите на Райков...Не са ли задължения на министърката-преводачка?
-------------------------------
Блогът на Генек

17 Април 2013 20:12
Съветите на Райков...Не са ли задължения на министърката-преводачка?


По-скоро препоръки, в смисъл какво би направил той на нейно място.
17 Април 2013 20:16
"Техниката, с която МВР разполага, не може да подслушва секретно"

Наистина ли? Т.е. когато ме подслушват на дисплея се изписва съобщение, че СДОТО е в комуникацията!?
17 Април 2013 20:24
А оная яйцеглава баба Яга, т.е Цвък, къде е? Не зная дали е ирония на съдбата, но точно яйцеглавото е най-виновно до доказване на противното.
17 Април 2013 20:44
Да спазва всички наредби и законови предпоставки, които са заложени в нормативната база

Рекидж,
каква препоръка е това? Или просто я подсеща, че бая се оля с, меко казано, глупавите си защити на Цвък? Та да действа барем малко по закона? За пред хората...
-----------------------------------
Блогът на Генек

17 Април 2013 20:48
Десетте велики разследващи прокурори май са повярвали на калпав информатор. Приемат твърде лично оспорването на версията за софрата и отвертката
17 Април 2013 20:57
Плевнелиев прибра ли се от погребението? Ще се върне пълен с мисли и впечатления. Надяваме се да ги сподели, ведно с некои съображения за тукашните ни бакии.
17 Април 2013 21:07
Техниката, с която МВР разполага, не може да подслушва секретно

А ако не може да подслушва, какво може?
17 Април 2013 21:13
А ако не може да подслушва, какво може?


Пере, глади, прави масаж на стъпалата, такива работи...
17 Април 2013 21:17
Пере, глади, прави масаж на стъпалата, такива работи...
Един вид съпруга, обаче не подслушваща
17 Април 2013 21:34
Най-настойчиво настоявам, Брайти да ми обясни, "Що е Секретно подслушване, и има ли то почва у нас"!
17 Април 2013 21:51

Ти, ОЛДИ, си мазохист.
17 Април 2013 22:40
Има информация, която по категоричен начин доказва, че не е било саботаж, а просто машината нещо не е работела, заяви министърът.


От сервиза не са уважили гаранцията на машината...
И с моята пералня се случи същото.

така или иначе, нещастникът вече си има прякор, отверТката, и рожденния му ден ще остане наистина незабравим.
17 Април 2013 22:45
Румен Петков пред Фокус: Вече трети ден се знае, че това правителство е използвало нерегламентирано мобилните средства, и ние си мислим, че това правителство ще организира честни и демократични избори. Това са абсурди. Прокуратурата много ясно фиксира датите и технологията на ползването на мобилните средства, след встъпването на служебното правителство в действие. Вчера слушам министър-председателя Райков как се лези, че той не можел и да си помисли, че те... Прокуратурата установява, че са ползвани, а той не можел и да си го помисли. Аз го съветвам – да се опитва да мисли по-често; аз например го правя постоянно.


17 Април 2013 22:48
Най-настойчиво настоявам, Брайти да ми обясни, "Що е Секретно подслушване, и има ли то почва у нас"!


Брайти има някои технически проблеми. Попрегря му чипа и СЕГА го ... охлаждат
17 Април 2013 22:59
нищо му няма, ще се възстанови.

Дорис17 Април 2013 22:45
Интересно е това изказване, от преводаческа гледна точка... от български на български език е
17 Април 2013 23:02
Има нещо такова Don, не отричам.
Дори ако тряба, ше пиша на Сиса да поотвори вратата на фризера.
Само за малко, колкото да ми избърбори нещо за вътрешното и международното таквоз...

P.S. Щях да кажа нещо за "Мъртвите сибирски полета", ма гледам че Дорис шета наоколо, та ще си затрая.

17 Април 2013 23:10
Според Георгиев историята с разбиването на апаратурата била само метафора и всъщност служителят искал да поправи авариралата техника


Значи, за касовите апарати съм сигурна, че не може да се поправят от неоторизирани лица, но за тази машина наистина не знам какъв договор са сключили от МВР-то.
18 Април 2013 11:22
Борислав Сарафов обяви за наличие на “фрапиращи нарушения”, а не незаконно подслушване. Констатация за незаконно подслушване в доклада липсва. Това каза прокуратурата по отношение на местонахождението на този микробус. Но думите “незаконно подслушване” липсват. Такава констатация няма. Когато се възстановят загубените файлове, ще стане ясно какво са съдържали.
Досъдебните производства са за това, че не са били създадени съответните правила за контрол при използването на тези средства и при унищожаването на информация.
Не е ясно дали става дума за записи, за местонахождение, за някаква друга информация. Прокуратурата каза само, че поради липсата на отчетност надолу по нивата в СДОТО се създават предпоставки за нарушения и “би могло...”.
Главният прокурор Цацаров каза ясно, че към момента няма никакви данни министър Цветанов да е разпореждал незаконно подслушване.
Опозицията се опитва да внушава български “Уотъргейт”, но подслушванията са част от работата на МВР в борбата с тежката организирана престъпност. Нека ви припомня за “Галерия”, за “Филчевгейт”.
Контролът над СДОТО по закон е вменен на вътрешния министър.
По Закона за СРС, министърът на вътрешните работи извършва контрол над “използването и прилагането на СРС”. Но в същия чл. 34а от Закона за СРС в ал. 2 пише, че за правомерното използване на СРС контролът се осъществява от директора на СДОТО. Съгласете се, че министърът не може да упражнява личен всекидневен контрол на всички в МВР на всички нива.
18 Април 2013 11:41
АРОГАНТИ

Това горното можеш ли го изпя в съпровод на музика. Нещо камерно така, да речем, ведическа музика - жанра бхаджана. Много подходящ за целта, гарантиран ефект! Натисни тук
18 Април 2013 12:26
Арогантий, защо не приложите цецовия аршин при интерпретацията на твърденията на прокуратурата?
Оня аршин, с който той измери от трибуната на НС, че лекарите от Горна са убийци.
18 Април 2013 13:57
а се предполагаше, че МВР служи на българският народ, а не на отделни личности. Герб доказаха, че ако не са престъпници, са милиционери или пък с калинчести особености! Никога повече ГЕРБ на власт! ДОЛУ ГЕРБ!
21 Април 2013 14:04
ако някой иска да изкара допълнителни парички от дома си http://www.ryobux.com/?r=844364449
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД