:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ вече гази предизборните си обещания

Партията се зарече да не тегли заеми, но финансистът й Владислав Горанов заговори за нуждата от 5 млрд. лв. за покриване на дефицита
Владислав Горанов
България ще има необходимост от нови заеми на стойност 5 млрд. лв. за следващите 4 години, за да покрие бюджетните си дефицити и да рефинансира стар дълг. Това обясни бившият зам.-министър на финансите и кандидат-депутат от ГЕРБ Владислав Горанов пред Дарик радио. Така броени дни след старта на кампанията бившите управляващи влязоха в противоречие със собствената си програма, в която изрично се казва, че не трябва да се трупат дългове чрез големи заеми. Един от акцентите в платформата, представена ритуално от ГЕРБ преди две седмици, гласи следното: "Стремеж към балансиран бюджет и недопускане на натрупването на дългове за нашите деца. Ограничаване на държавните заеми само за най-важните сфери".

И за да не остане съмнение за това кои са най-важните сфери, бившият премиер Бойко Борисов ги очерта съвсем точно в речта си при откриването на кампанията в зала "Арена Армеец": "ГЕРБ няма да взима заеми, защото всяко поколение трябва само да се оправя - нашите деца и внуци не трябва да плащат заради нас. Ако държавата трябва да взима заем за нещо, то това са или инфраструктурата, или електронното управление, защото тези пари, които се влагат, се мултиплицират в услуги за гражданите".

Горанов уточни, че заемите няма да се ползват за повишаване на доходите, каквито идеи се прокарват от други политици, а парите щели да отидат за покриване на бюджетния дефицит. А това е косвено признание за лошото финансово състояние на държавата, в което я остави преждевременно отишлото си правителство на ГЕРБ.

Горанов обясни, че партията му ще запази валутния борд, както и статуквото в областта на данъците. Освен запазването на плоския данък ГЕРБ предвижда още и запазване на ставките за ДДС, включително и преференциалната ставка от 9% за туристическия сектор. Горанов коментира, че не може през ДДС да се провеждат социални политики, защото той е сред основните приходи в бюджета и ако има намаление, ще трябва да бъдат преразгледани други обществени разходи. "В борбата с безработицата единствено могат да помогнат европейските програми", е мнението на бившия заместник на Дянков.

ГЕРБ не подкрепя идеите за национализиране на монополите, тъй като подобни коментари водят до несигурност за чуждите инвеститори.



СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов пренебрегна повелята на лидера си Бойко Борисов, който заръча преди седмица от зала "Арена Армеец" ГЕРБ да не взима заеми, които да се изплащат от следващите поколения.
13
3702
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
17 Април 2013 19:55
Чудехме се откъде ще гепи пари ГЕРБ, ако пак ни оноди, след като опапаха де що има резерв и ето отговорът.
Щом говорят за 5 млрд. значи ще теглят 8-10 млрд. Дефицитът ще скочи, Брюксел ще изръмжи и ще приложат кипърското know-how. То май и Брюксел каза, че е допустимо да се пощипват депозитети, ако финансовата стабилност е застрашена.
А това, че Боко обещал, че няма да взима заеми - десйтвията му обикновено са точно обратни на обещанията. Пък и 4 г. ни налива лимонада в ушите, че не вземал заеми, пък изведнъж се оказахме с +4 млрд дълг.
17 Април 2013 22:54
Е, сефте ГЕРБ гази обещания. Ние си знаем и вече не кълвем на тоя червей
18 Април 2013 01:40
Партията се зарече да не тегли заеми, но финансистът й Владислав Горанов заговори за нуждата от 5 млрд. лв. за покриване на дефицита


Баба ми викаше: "Зарекла се свиня в кочина, прескочи плет, изяде пет...( л...на).".
А по заема, оня Чвор пак ще дудне за лакомите пенсионери, как опапали фискалния резерв. Със старата врътка на субсидиите за пенсиите пак ще завлекат 5 милиарда, та затова е и тоя заем, щото в хазната вече нямааа...
18 Април 2013 03:29
5 милиарда ще им стигнат само до средата на втората година.
18 Април 2013 08:09
Само на мен ли ми се струва, че Герб почнаха да играят за загуба на изборите. Всичките тия изпълнения на Цацата, човек на Герб срещу Герб (някои го изкараха честен по тоя повод). Бойко плюе срещу пенсионерите.Сега предизборно казват че не могат да си оправят дефицитите и ще теглят заеми.
Почна интересно да става.
18 Април 2013 13:58
и с тия 5 млрд лева, Бойко да си направи 7 милиарда на сметка. АЙДЕ СТИГА МИЛИЦИОНЕРЩИНИ! Долу ГЕРБ!
18 Април 2013 16:52
Уха, 5 милиарда.... Много бе...
Гледат да стигнат заемите от Тодор живковото време...
18 Април 2013 16:53
Предизборната програма на ГЕРБ е балансирана и реалистична! Докато на всички други партии тя е доста надута с обещания, които след това трудно могат да бъдат изпълнени! Значи евентуалното изтегляне на заем, както казва Горанов, ще бъде за рефинансиране на друг заем, както и за покриване на дефицит в бюджета! Аз ще гласувам за ГЕРБ с номер 15!
18 Април 2013 16:59
Аааа, видехте ли сега къде е ключа от бараката?
Малко акъл да имш, ама да ти идва на време, като на бойко.
Иначе откак се обърне колата, пътища много
18 Април 2013 19:25
ГЕРБ винаги си спазва обещанията и прави всичко по силите да ги направи всичко най-добро за страната ни
18 Април 2013 19:26
Предизборната програма на ГЕРБ е балансирана и реалистична! Докато на всички други партии тя е доста надута с обещания, които след това трудно могат да бъдат изпълнени! Значи евентуалното изтегляне на заем, както казва Горанов, ще бъде за рефинансиране на друг заем, както и за покриване на дефицит в бюджета! Аз ще гласувам за ГЕРБ с номер 15!


много хубава смешка


ГЕРБ винаги си спазва обещанията и прави всичко по силите да ги направи всичко най-добро за страната ни


още по-хубава смешка


19 Април 2013 10:58
Сега като прочетох, вижда ми се нормално да бъде запазен валутния борд, и ДДС даже е много добре да бъде запазено, а пък аз съм на мнение че не трябва да изпадаме в ситуацията на другите държави и да теглим на кило кредити, така че като цяло програмата на ГЕРБ звучи съвсем рационално, само тези 5 млрд. не разбрах за какво трябва да ги теглим за следващите 4 години, но като финансист съм съгласна ако са за покриване на текущи плащания по външен дълг / облигации.
21 Април 2013 13:59
ако някой иска да изкара допълнителни парички от дома си http://www.ryobux.com/?r=844364449
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД