:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Не стреляйте по пианиста

Димитри Иванов
Резюме.

Легендата е, че когато Оскар Уайлд бил в Дивия запад в една кръчма, видял табела "Don't shoot the piano player; he's doing the best he can". Не стреляйте по пианиста, той толкова може. Генерал Бойко Борисов не е пианист, а каратист. Той се вайкаше, че искали да го застрелят.

Край на резюмето.



Идват избори. Знам кой ще победи. Българските партии пак ще победят българския народ. Но хората, с които говоря, почнаха да мислят като мен, че политическата агитация е като търговската реклама. Рекламират ли ми нещо, аз не го купувам. Ако то беше добро, нямаше да се нуждае от реклама. А те ми го предлагат на цена, в която влизат и разходите за реклама. Нахалство.

Българските партии са на държавна субсидия. Значи те ми бъркат в джоба, рекламирайки се. Значи партиите са бизнес с ненормално висока норма на печалба, макар не толкова висока колкото в трафика на наркотици, проститутки и източване на сметки от банкомати. Тези, които не са храненици на народа, са безпаричните зелени и безсребрените независими кандидати. Останалите партии ми бъркат в джоба. И колкото по се саморекламират, толкова по се гнуся от тях.

Вярно, площадният лозунг "Всички партии - аут!" е неосъществим в обозримото бъдеще. Още много време квадратните хора по света и у нас ще припяват "мъдростта" на квадрат на Чърчил, че демокрацията има много кусури, но по-добро от нея не е измислено. Сякаш някъде има демокрация. Сякаш е честно:

- "One man one vote" (един човек един глас) и нашият глас да тежи колкото купения глас на неграмотния, който не плаща данъци и паразитира върху всички нас. Обезлюдяването на България да не е българско предимство в пренаселващия се свят, а България да става развъдник на неграмотни и невръстни момиченца майки, възпроизвеждащи неграмотния бъдещ контингент на битовата престъпност. Парите за интегриране на циганите да потъват в джобовете на "интеграторите".

- Българските продажници, озовали се в ЕС, да не възроптаят срещу пестицидите, изтребващи пчелите в България.



БКП/БСП разгласи в ЕС скандалното българско подслушване чрез СРС (специални разузнавателни средства). Знам какво ще направи ЕС. Нищо.

В България такива скандали са полезни и отрезвяващи. Те са надникване във вонящата кухня на властта (ББ казва на шеф-митничаря: Нема да закачаш Мишо Бирата, щото му обещах да не го закачам). Министри на ББ казаха, че е нормално Цвъ-Цвъ да ги подслушва. Съгласен съм. Аз не възразявам, че ме подслушват.

Подслушване и проследяване ще има все повече по света и у нас. На вашето дете ще му имплантирате чип, за да го намерите, ако то изчезне, както на вашия автомобил има една джаджа да го намерят, ако той изчезне. Религиозните откачалки ще ви цитират библейския текст, как всеки ще е белязан със знака на Антихриста. За да се проследяват паричните потоци и терористичните съзаклятия, шпионирането ще нараства; няма как иначе. Вече функционират високотехнологични глобални системи за засичане на ключови думи (например думите в заглавието на това писмо).

Но не можеш само на високотехнологичен шпионаж да разчиташ. Друго си е сталинската и хитлеристката постановка за тоталния и нетехнологичен шпионаж. "Всеки немец и всяка немкиня могат да шпионират и трябва да шпионират"; 13-годишният Павлик Морозов изпълнил своя дълг, като издал баща си при "разкулачването".

3. Нетехнологичното шпиониране е незаменимо. Комшиите зад стената слухтяха слушаме ли Би Би Си. Баща ми (химик, следвал в Гьотинген) го пратиха в лагер, понеже казал, че "крекингът" (петрол от въглищен газ) няма да компенсира недоимъка на Германия откъм каучук и петрол и затова Германия ще загуби войната. После и комунистите го пратиха в лагер.

Българските "комунисти" изградиха отлична информационна мрежа всеки да шпионира всекиго в България. И в чужбина. В посолства, в български търговски представителства, в бюра на авиолинии "Балкан" и пр. всеки издаваше другарчето си и никой не смееше да краде. И чужденци се улавяха в мрежата. На сегашния временен български премиер Марин Райков баща му завербува такива важни политически персони в Западна Европа, че аз шапка му свалям.

В България предстоят избори и можем да разкараме карикатурния генерал ББ. Истинските генерали са героите, които са се сражавали за България и са побеждавали в Балканските войни, не победителите в мутренските войни. Но така стана, че за да разкараме каратиста пожарникар, комунист и милиционер, трябва да гласуваме за партията на СС (Сергей Станишев), който преброил колко копчета с петолъчки имало в униформите на червеноармейците. Е'а ти избора! Откакто умря д-р Петър Дертлиев, не остана никой, за когото да гласуваш.

В простотиите СС е надпростачен от ББ, който прочел Винету и казва "Аз", "Аз", "Аз ви дадох магистрали", "Аз ви дадох спортна зала". Той импонира на българските простаци и простакеси, които в стихотворения го възпяха.

И аз ще го възпея. Бъзливец бил ББ като каратист. Не знам; не разбирам от карате. Треньорите ни по бокс бяха Стоян Ацев, Замората и Боян Гаврилов, дето беше с Ивайла Вълкова, дето брат й - външният министър Виктор Вълков трябваше да стане премиер, пък не стана. Тренерите ни учеха: Като си в клинч, ти, за да си разгънеш контраудара, първо се измъкваш от клинча. ББ се измъкна от премиерството, за да нанесе контраудар в предсрочни избори. Казах ви го в писмата си още на 13 и на 20 февруари 2013 г., преди ББ да подаде оставка. Аре, стига съм ви светвал какво има да става, щото освен за пианиста има и за вестоносеца, носещ лоши новини. Да бе, и в Шекспир го има това "Kill the Messenger".

Понеже аз искам да гласувам, щото да не се увеличи тежестта на купените гласове, ще трябва да гласувам за хора извън крадливата комбина: например за безпаричните зелени или за безсребрените независими като кардиохирурга Жоро Ничев например.

В това писмо има неща, които не са за вярване; приличат на приказки от 1001 нощ, по-точно на приказката за Али Баба и 40-те разбойника. Но аз ще ги разкажа, понеже те са смешни. Ако ги вземете за художествена измислица, ще ме надцените. Дядо Господ не ме е дарил с художественото въображение. Разказвам, както свиря на пиано. "Не стреляйте по пианиста, той толкова може."

Неотдавна българският премиер и карикатурен генерал Б.Б. вдигна олелия, че искали да го застрелят. Не знам дали е лоша идея, но не е решение на проблемите. Аз живея на улица "Латинка", където застреляха премиера Андрей Луканов. Това не реши проблемите. После на тротоара срещу мен киснеха с часове двама души в кола с угасени светлини. Не беше сивият крайслер с многото антени, за който напоследък се вдигна врява.

Вкъщи казах на приятелите: "Не стреляйте по пианиста". Те като ми скочиха, на даран перан ме направиха:

- Бойко може да е прочел "Винету" от Карл Май. Карл Май никога не е бил на онзи континент и никога не е видял жив индианец. Карл Май лежал за измама в немски затвор и в килията си измислил Винету.

- Ама чакай бе...

- Какво да чакам, къде да те чакам, бе Джимо. Пък Ради ..

- Кой?

- Минният инженер, бе. На писателя Милчо Радев брат му. Дето бяхте една тайфа с Жаното, шахматиста Владилен Попов, дето му се смеехте на името Владилен от Владимир Илич Ленин, Веско Бранев, дето стана филмов сценарист "Хотел Централ" и не знам какво, Веско Алексиев и братчето му Алекс Алексиев, дето после стана не знам какво в "Ранд корпорейшън", пък вие го пъдехте да не ви се мотае в краката, като пускахте оная скрибуцаща грамофонна плоча с "In the Mood", щото угасяхте лампите да се натискате с гаджетата, докато танцувахте онзи глупав танц суинг, ама "In the Mood" още е евъргрийн и винаги ще е.

- Та какво за минния инженер.

- Завиждахте му. Особено ти. Щото ти казваше - "влизаш в една дупка и излизаш от друга дупка в друга държава". Пък той заради една шегичка, тя солена му излезе, си провали кариерата. Като нямало в склада гумени ботуши за миньорите, казал им "Нямам, национализираха я фабриката на баща ми за гумени ботуши". Вписали му в досието, че и той като теб е син на национализиран и не може да е партиец, и не го назначиха след изпитателния срок. На ти го на теб твоето ценно нетехнологично шпиониране.

Много сме смешни ние, оглупелите, вечно безпартийни старци, когато се дърлим. Глупави като сегашните млади невежи с мозъци, промити от западната "демокрация".



Jusautor DI copyright

166
38116
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
166
 Видими 
23 Април 2013 19:35
Значи партиите са бизнес с ненормално висока норма на печалба, макар не толкова висока колкото в трафика на наркотици, проститутки и източване на сметки от банкомати. Тези, които не са храненици на народа, са безпаричните зелени и безсребрените независими кандидати.

И двете съждения са спорни...Много спорни!
---------------------------
Блогът на Генек
23 Април 2013 19:42
13-годишният Павлик Морозов изпълнил своя дълг, като издал баща си при "разкулачването".

Митът за Павлик е много устойчив. А не е бил пионер, не е бил отличник, не е бил "класовоосъзнат", никого не е издавал, смъртта му е неизяснена...Но нужна смърт!
В посолства, в български търговски представителства, в бюра на авиолинии "Балкан" и пр. всеки издаваше другарчето си

Знам историята за един служител в консулство - активен в тази дейност, сега праволинеен демократ-гейчовист...
Глупави като сегашните млади невежи с мозъци, промити от западната "демокрация".

Компютърно сравнение - на младите хард дискът им е по-голям, но файловете са празни...
----------------------------------
Блогът на Генек
23 Април 2013 20:54
В посолства, в български търговски представителства, в бюра на авиолинии "Балкан" и пр. всеки издаваше другарчето си и никой не смееше да краде.

Джимоооо, Джимо, недей така, тук не четат само дечурлиги бре.
Крадяха всички поголовно - като почнеш от лелката в ТКЗС-то, която крадеше амониева селитра за "частното", минеш през готвача във военото поделение, който си крадеше отбрани мръвки за вкъщи, минеш през офицерът, който си крадеше нафта и бензин от ГСМ-а и стигнеш до партийната върхушка, която крадеше наедро от целия народ, караше Мазди, хранеше се с отбрани специалитети от УБО и ходеше да си пече дупето на Лазурния браг.
23 Април 2013 20:56
"Българските партии пак ще победят българския народ." В това изречение се съдържа цялата история на демократичните избори в България.
23 Април 2013 21:12
.
23 Април 2013 21:17
... Истинските генерали са героите, които са се сражавали за България и са побеждавали в Балканските войни...

И за всичко останало, този път имаш една патриотична лапа
23 Април 2013 21:22
В това писмо има неща, които не са за вярване; приличат на приказки от 1001 нощ, по-точно на приказката за Али Баба и 40-те разбойника.

Ще се спори ли дали "Али Баба" е част от каноничните "1001 нощ" или е внесена от преводачите или ще минем направо към съпоставката, че хората не харесват писмата, защото казват верни неща, а заради списването и атмосферата?
23 Април 2013 21:24
"Глупави като сегашните млади невежи с мозъци, промити от западната "демокрация"."
***
Щото от висините на собствената си глупост се мислят за преуспели и най-вече че са го постигнали единствено благодарение на собствените си качества.
23 Април 2013 21:28
Boatswain Spyder
2013-04-23 21:12:58


В посолства, в български търговски представителства, в бюра на авиолинии "Балкан" и пр. всеки издаваше другарчето си и никой не смееше да краде.
"- аз не издавах и не крадях. Първото - не знам защо, но за второто знам причината: колкото и да ми обясняваха по-отворените колеги как работела схемата, все не можех да схвана."
***
Кажи им Боце, те ще ти повярват.
23 Април 2013 21:31
Драпате ли се бре? Авторът пак посипал със стъкления памук на историята политическите пристрастници ... И тук ще падне голям сърбел и чесане
23 Април 2013 21:45
.
23 Април 2013 21:46
Обаче някои пианисти са си за трепане !
23 Април 2013 21:53
- Но той беше без оръжие!
- Да си беше взел, щом не може да свири.

(Перифразирам Уилям Мъни)
23 Април 2013 21:58
.
23 Април 2013 22:02
The toilet is out of order. Please use the floor below !
23 Април 2013 22:15
Това е То!Наздраве!
23 Април 2013 22:16
"безпаричните зелени" ? ако се съди по донорите им, хич не са безпарични...

Натисни тук
23 Април 2013 22:27
Бай Димитри,

мож ли отгатна за кои уважавани институции се отнася следното:

The Old Lady of Threadneedle Street (автор неизвестен, поне за мен), и

The Old Slut of MountBatton Square (авторът съм му аз) ?
23 Април 2013 22:27
Благодаря за статията . Поздрав от мен http://www.youtube.com/watch?v=_CI-0E_jses
23 Април 2013 22:35
Мдааа.... "Книга за жителите на Шилда" - преди много години я издадоха. "Шилда" бил градът на глупаците... Та, кандидатстват глупаците за някаква длъжност и "конкурсният изпит" е върху способността им да съчиняват стихотворения. Стихотворенията всъщност ги съчиняват съпругите им. Чак пък такава способност за творчество от един кандидат-чиновник да се иска - не върви. Съпругата съчинява нещо от рода на "Всяка вечер аз си пия / чашка хубава ракия", а кандидат-глупакът, на самия "конкурсен изпит", го привежда в съответствие с фактите: "Всяка вечер аз пия / по чаша червено вино." Коригирал неверните неща, демек.
...............................
Та, докато коригирахте "фактологически" текст, който изисква съвсем друг тип оценка, неволно си задавах въпроса: "Абе тия от всички часове по български език и литература в гимназията ли са успели да избягат, или само от някои?"
...............................
Ако не можеш да направиш нещо, най-добрият вариант за поддържане на самочувствието е да го подложиш на критика. Проблемът е в това, че докато критикуваш, демонстрираш персоналната си култура и IQ-то си в много по-голяма степен, отколкото когато наистина правиш нещо. По-виден си, демек.
23 Април 2013 22:40
veritas, 23 Април 2013 20:54

Нарича се "ирония".
23 Април 2013 23:18
Komar, Димитри има предвид №26 - zelenite.bg
23 Април 2013 23:23
Слабо.
Няма да стрелям.
24 Април 2013 00:15
Димитри е пич. И талантлив, изключение за журналистиката. И преди (при Тошо) беше по-скоро изключение, защото си беше такъв. Мисля си, има 2 начина за оценка на статиите му - 1/ казва истини (които другите не могат) за да прокара по-добре полу-истините, които следват; 2/ полу-истините, които казва е защото така си мисли, а не за да ни манипулира. Има и 2 бази за оценка - 1/ той е манипулатор, защото само това е правил през целия си живот; 2/ вече му е писнало да манипулира и говори само това, което според него е истина. Аз не знам, той си знае. И не ми е важно вече. Но, де да имаше още талантливи журналисти у нас...
24 Април 2013 00:35
Неотдавна българският премиер и карикатурен генерал Б.Б. вдигна олелия, че искали да го застрелят. Не знам дали е лоша идея, но не е решение на проблемите.

Сещам се за филма "V for Vendetta". Сигурно го помните, маската на Гай Фоукс и прочие. Там, след атентат срещу премиера, дясната му ръка - вътрешен министър, въведе военно положение и стана канцлер. И между другото говореше с подчинените си от огромен екран. ((снимка: натиснете тук) ). Дано у нас не планират такъв сценарий.
A на децата си чип няма да имплантирам. Вярно е, Гугъл и IBM имат такива разработки.Дори да оставим VeriChip, за чийто биочип доказаха че е канцерогенен. Но предпочитам да минавам за "религиозна откачалка", отколкото да вярвам на пишман инженери.
24 Април 2013 00:40
Много сме смешни ние, оглупелите, вечно безпартийни старци, когато се дърлим. Глупави като сегашните млади невежи с мозъци, промити от западната "демокрация".

Това ми хареса! Ами че нали поради гореописаните "недъзи" на капиталистическата демокрация се зароди комунизма като учение... което се изврати в практика! Демокрацията при капитализма си става чиста форма на корупция и както си го каза Доган всяка партия си има обръчи от фирми.. някои си имат и обръчи от групировки с които работят в ТИМ! За онези невинни безпарични зелени които искаха стотици хилядарки за да спрат да атакуват вятърните електростанции ли говори Дмитрий?
24 Април 2013 00:53
За съжаление не споделям позицията на Димитри, че има независими и безпарични зелени, както и безсребрени независими. Те са задължителна част от общата платена картинка. Правилата на изборите и на придобиването качество на кандидат, за когото избирателите да гласуват, са така направени, за да не може случайни, а не наши хора да са кандидат-депутати.
24 Април 2013 01:21
"Пианистът" може да бъде спокоен. Знаем си го колко може и нямаме никакво намерение да стреляме. Доори ако свири чалга.
24 Април 2013 01:23
Нарича се "ирония".

тцъ. нарича се simulacra (и да - в мн. ч. защото включва няколко ОБОзначения едновременно).
Пример (пред който ФорумА изпада в телешки възторг): " Знам кой ще победи. Българските партии пак ще победят българския народ." И как да не признае човек, че ДИ всъщност пише епоса на нашето съвремие! Какъв късмет, че е наш съвременник, а не, да речем, на Пизистрат от древна Атина!
24 Април 2013 01:44
Boatswain Spyder
2013-04-23 21:45:08

Кажи им Боце, те ще ти повярват
- весели шегички...
-------------------------------------------------
P.S. Със сигурност ще ми повярват. Да съм излъгал в този форум за нещо?
***
Дали си излъгал?! Склонен съм да вярвам повече на приказката: "С каквито се събереш, такъв ставаш!" А че обичаш да си последна инстанция е факт. Без значение дали политкоректността ти е истина или не. Бих казал, че си спин доктор, ако не споделях някои твои виждания.
24 Април 2013 02:22
И аз няма да стрелям.

Гласувам за БСП.
24 Април 2013 02:23
veritas
Джимоооо, Джимо, недей така, тук не четат само дечурлиги бре.
Крадяха всички поголовно -

Веритас, в страхотна заблуда си. Тогава никой не крадеше. Хората си вземаха.
24 Април 2013 05:11
Откакто умря д-р Петър Дертлиев, не остана никой, за когото да гласуваш
24 Април 2013 05:21
"В простотиите СС е надпростачен от ББ, който прочел Винету и казва "Аз", "Аз", "Аз ви дадох магистрали", "Аз ви дадох спортна зала". Той импонира на българските простаци и простакеси, които в стихотворения го възпяха."
***
В интерес на истината ... Дмитрий не е съвсем прав за възпяването в стихотворна форма на Буда от простаците и простакесите.
Лично аз не съм видол нито еднъж поема,балада или поне оперета за Него от бахурените манерки.
Верно ...и езикот им се изприщи от лизане,и кръстот им се схвана от подгъване за щяло и нещяло,ама чак пък стихотворения ...не,не ми се верва.

Ловкий, ...
kaily,
Manrico,


24 Април 2013 05:50
бонго-бонго, 24 Април 2013 01:23

Хмммм.... Май водиш към територия, която ми е абсолютно непозната. Терминът ми е известен (от Бодрийяр), контекстът - не. Аз имах предвид конкретна реплика - тази за краденето... Дай някакъв нишан, ако благоволиш да ми обърнеш внимание.
......................................
"Ако някой твърди, че знае отговорите на всички въпроси, то той е или глупак, или мошенник, а най-често - и двете едновременно."
.......................................
А тексът на г-н Иванов е разкошен - колкото и да снобеят форумните "братя и сестри". ("братя и сестри" - в кавички, защото е цитат; цитат от класиката на хип-хопа...)
24 Април 2013 06:00
Имаше, бай Хасане... Две поизносени чалгаджийки и някакъв начинаещ рапър даже ги интервюираха навремето по телевизията във връзка с "произведението им". Бяха си изпели мокрите сънища (чалгаджийките, де), в който Боку се явява за да ги спаси от необходимостта да правят любов единствено с онова гадже, дето му се сменят батериите...
..................
Ъ! Ега си последното изречение, дето съм го написал!
24 Април 2013 06:00

Bay Hasan24 Април 2013 05:21
.........................
В интерес на истината ... Дмитрий не е съвсем прав за възпяването в стихотворна форма на Буда от простаците и простакесите.
Лично аз не съм видол нито еднъж поема,балада или поне оперета за Него от бахурените манерки.
.......................

Ами това?

http://www.ruseinfo.net/news/images/111/PB280001.JPG

Израснал и възпитан
в недрата на народа,
сред прелестната българска природа,
със борбен дух, във трудности изпитан!
В теб, Генерал Борисов, е вродено
чувство за справедливост, строгост.
Достоен си да бъдеш премиер!
Народът те избра и те обича,
естествен и без царствен маниер,
"наш Генерал Борисов" те нарича!
София имаше късмет,
че беше нейн грижовен кмет!
Метро, детски градини, булеварди
ти обнови и съгради,
нови прощадки детски, сгради,
във столицата ти откри!
Двайсет години нашата родина
е разграден и безстопанствен двор,
способната младеж замина за чужбина;
корупция, мафия, убийства – без надзор.
Във горните етажи на властта
проникнали са мафиоти и престъпност,
а те предопределят участта
на хората с терор и недостъпност!
Разчитаме и вярваме на тебе, Генерале,
със твоя нов и дръзновен екип
от управлението с хирургична точност
да отстраните всеки корумпиран тип.
Да се избави нашият народ
от крайна бедност, болести и глад, просия,
самоубийства - прекратен живот
и нечовешки форми на мизерия!
[size=3]О, достолепни Генерале, поведи ни!
Ний вярваме във твоя свят обет!
От враговете – Де Пе Се /ДПС/ пази ни,
проправяй бъдния ни път напред,
за да застане нашата България
във Европейския съюз със чест,
да заблести като нечесна лъчезария
да я приветстват всички! Светла чест!
Премъдри Господи Иисусе, благослови Ти
Генерала и България![/size=3]
24 Април 2013 06:15
На писателя Милчо Радев брат му. Дето бяхте една тайфа с Жаното, шахматиста Владилен Попов, дето му се смеехте на името Владилен от Владимир Илич Ленин, Веско Бранев, дето стана филмов сценарист "Хотел Централ" и не знам какво, Веско Алексиев и братчето му Алекс Алексиев, дето после стана не знам какво в "Ранд корпорейшън", пък вие го пъдехте да не ви се мотае в краката, като пускахте оная скрибуцаща грамофонна плоча с "In the Mood", щото угасяхте лампите да се натискате с гаджетата, докато в кухнята Хемингуей и Дончо Цончев седяха край масата подпрели брадясали бради в шепи и спореха. "Мани го тоя Стайнбек бе Папа - говореше Дончо - кво се притесняваш от него? Той само бира пие, как не му ръждясаха червата не знам!"
"Че и само кемвирши яде!"- клатеше побелялата си глава Папа.
"Я ми го дай тука да го опъна аз на гроздова, пък тогава да ми пише за гроздове на гнева, ама ха!"- викаше Дончо и беше прав. Всъщност той винаги се изправяше, когато се развълнуваше.В такива моменти Хемингуей обикновено си лягаше, мърморейки, че много е лесно да даваш акъл, когато даже не си и помирисвал Нобеловата. " А ний дето я мъкнем таз Голгота какво да кажем" - не мирясваше той, вече легнал по гръб в голямото си легло облечен в още по-голямата си пижама на бели и черни квадрати. Заради тази пижама Папа така и не успя да убие лъв във Африка, защото като ставал да пикае през нощта, пижамата му фосфорицирала и пъдела дивеча и така покрай дребните твари и лъвовете изчезнали. И много други неща изчезнаха, но не само заради пижамата на Хемингуей, ами просто ей тъй щото май времето им е дошло.
24 Април 2013 07:13
http://www.youtube.com/watch?v=T7iENrleo-Y
24 Април 2013 09:12
Баща ми (химик, следвал в Гьотинген) го пратиха в лагер, понеже казал, че "крекингът" (петрол от въглищен газ) няма да компенсира недоимъка на Германия откъм каучук и петрол и затова Германия ще загуби войната

Едва ли бащата на автора е казал нещо такова, ако е бил химик. Поради щото "крекинг" не е името на процеса на получаване на петрол от въглищен газ. Процеса, който са използвали германците през ВСВ се нарича "газификация" или "процес на Фишер-Тропш". При високи температури и налягане, в отсъствие на кислород от въглищата се получават течни и газообразни въглеводородни фракции, които са подходящи за производство на синтетичен бензин плюс т.нар. "синтез-газ", който може да се използва за гориво при самия процес. Принципно "крекинг" се използва като дефиниция при процеси в които суровината са течни фракции. Горе-долу разликата е като да кажеш на ловджийска двуцевка - снайперска пушка, приличат си ама не съвсем и всяка се ползва за различни цели.
Пък и липсата на петрол им се отразява съществено едва през втората половина на 1944г. - след като губят Румъния и след като съюзниците изравняват със земята от въздуха заводите за синтетичен бензин, които не са под земята. Дотогава руснаците и съюзниците са ги размятали като свинкя-мазен вестник 4-5 пъти.
С каучука ситуацията е по-особена, въпреки че разработват технология за синтетичен каучук - т.нар. БУНА, германците не успяват да докарат качеството. А единственото нещо за което имат купони през войната при американците са автомобилните гуми.
24 Април 2013 09:29
Чини ми се - време е да започне ловния сезон за пианисти. Естественият подбор вършел чудеса
===========
Партиите може и да победят, както Пир го е направил.
24 Април 2013 09:49
Както казва Едикойси " като подценявам врага си , почти обезценявам това , което ценя". Та толкова за тая манипулация с Винету. Може да му се види дипломата на Бойко каква е. Общо взето можеш да се хвалиш само на парвенюта и сноби с бройката на книгите , които си прочел. Бъкано е у форума с такива. Особено по-дъртите. Бил чел?! Ами като чете кво разбра? Ама това са си подробности. Дето казал Шопа( от Банкя): Седя и четем, четем и седим и по едно време се хващам , че само си седим.
24 Април 2013 10:05
Удоволствие е да Ви чета,Майсторе!Макар и различни в писането,останахте двама интересни-Вие и Доктора
24 Април 2013 10:12
Тук трябва да променим:
Не стреляйте по музикантите, те толкова могат.
Бат'Бойко е само един от оркестъра, но и към останалите имаме критики.

- "One man one vote" (един човек един глас) и нашият глас да тежи колкото купения глас на неграмотния, който не плаща данъци и паразитира върху всички нас. Обезлюдяването на България да не е българско предимство в пренаселващия се свят, а България да става развъдник на неграмотни и невръстни момиченца майки, възпроизвеждащи неграмотния бъдещ контингент на битовата престъпност. Парите за интегриране на циганите да потъват в джобовете на "интеграторите".
24 Април 2013 10:16
Тов. Маузер
То в гимназията се учеше за крекинг-реформинг. И се знаеше от какво и какви фракции, съответно продукти, се получават.
На конска опера думата за другия процес е малко кофти "Vergasung". За бутадиеннатриума и патента на IG F. също Цял град остана с това име. Германците след ПСВ измислиха маргарина да си хранят гладния народ. От въглища. Измислиха алпакà-то - German silver и пр. неща, родени от немотията.
За купоните в Америка. Наскоро четох колко износ на гориво от САЩ е имало за Германия по време на войната, преди САЩ да се намесят в нея. Някакъв швед от германски произход... Та даже имало купони за бензин в САЩ - заради износа за райха. Странно ми се видя. Вероятно е градска легенда като за французите защищавали Райстага.
24 Април 2013 10:20
24 Април 2013 10:30
За купоните в Америка. Наскоро четох колко износ на гориво от САЩ е имало за Германия по време на войната, преди САЩ да се намесят в нея. Някакъв швед от германски произход... Та даже имало купони за бензин в САЩ - заради износа за райха. Странно ми се видя. Вероятно е градска легенда като за французите защищавали Райстага.


Ако това ще те утеши, градската легенда мълви, че прицелните системи на американските бомбардировачи, изравнили със земята цели градове в Германия са били с ... цайсова оптика.
24 Април 2013 10:34
"Винету" бяха три тома. Б.Б. никога не е конкретизирал, и трите ли или само първия е прочел.
А за това, че Карл Май е лежал в затвора, ми к'во толкова. И Оскар Уайлд е лежал и Даниел Дефо.
24 Април 2013 10:37
Хмммм.... Май водиш към територия, която ми е абсолютно непозната. Терминът ми е известен (от Бодрийяр), контекстът - не. Аз имах предвид конкретна реплика - тази за краденето... Дай някакъв нишан, ако благоволиш да ми обърнеш внимание.


Репликата за краденето, по-точно за не-краденето при социализма, е част от цялата концепция на текста и е смислово свързана с темата на противопоставянето на "елит" и "народ". ДИ съзнателно ни предлага ... хммм.... етюди, които целенасочено предават живота като в криво огледало.
Нашите (партийни) елити не са нянакви иноземци от различна галактика. Днешната крадливост и лъжата, в която живеем, не са реколта 1990 г. Идиотизацията в смисъл на липса на обществена ангажираност на хората у нас не е от вчера. Днес просто кризата изостря детайлите, които винаги са съществували в нашето общество, независимо как това наше общество ги е пренареждало.
24 Април 2013 10:49
Истинските офицери от трите български войни от началото на 20 век (Балканска, Междусъюзническа и Първа световна), и по-точно тези, които не загинаха по фронтовете, червената комунистическа напаст ги изтреби в църквата "Св. Крал" (сега "Св. Неделя" на 16 април 1925 г. Там червената комунистическа напаст изби повече български офицери, отколкото всички врагове на България дотогава. Та такива работи. Истината няма смисъл, и даже е вредна, ако не е цялата. И още. От 2000 година комунизмът в Република България е обявен за престъпен, а тези, които са го подкрепяли - за престъпници. Та се сещам за някои днешни лидери на левицата (и не само), които произхождат от престъпни семейства. Интересно ми е защо днешните истерясали лидери на БСП не отмениха закона, докато бяха на власт? А лидерите са истерясали, защото за осми път ще загубят избори срещу ГЕРБ. И, дай Боже, след това БСП/БКП да изчезне от лицето на републиката, като се разпадне на нещо като социалдемокрация, дървени комунисти и честни олигарси.
Бъдете здрави!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД