:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Примка

Цената на страха

Обикновените хора се страхуват за хляба, а социално грамотните, граждански активните "будители" се разпиляха по разклоненията на платени проекти, пазарни ниши, пиарски акции и персонални пристрастия
Еми Барух
Има само едно обяснение за този колкото стъписващ, толкова и смайващ резултат от социологическите проучвания, които не регистрират драматичен срив на доверието в партия ГЕРБ, и това е страхът: обикновен, битов, конкретен, попътен, неслучаен страх на обикновени, тревожни хора, които познават многоъгълника на разностранни зависимости между кмета, бирника, кварталния и пристава (особено ако последните са от ГЕРБ).



1.



Обикновените хора живеят на кредит, на изчерпани резерви, на "тефтер в бакалията", на пощенски запис от роднини, на подхвърлена поръчка, на притихнали очаквания, на отложени планове; живеят на ръба, вцепенени от страх пред еднопосочния полет отвъд. В малкия град те знаят коя е масата на попа, даскала и доктора, знаят каква е мизата на кадровика и знаят "какво направи той миналото лято". Обикновените хора броят всеки месец катинарите на затварящите се работилници и се боят. Вдишват уплах и издишват подчинение. (Така е в Добринище. Така е в Гоце Делчев, така е във Видин, така е в Малко Търново.) Всички те плащат цената на унижението, която калкулират с получени или отнети надници. Оглеждат се: идват избори, ослушват се и наивно вярват, че примката, която е увиснала над главите им, е спасително въже.



Страх!

Такава е България след "варварите" на Борисов и Цветанов (по Евгений Дайнов): територия, населена с протестиращи против сметките, които "бяха възприемани като хора, вярно, нещастни - но неориентирани, неуки, неполитични, неразумни..." (по Деян Кюранов). Къде обаче в целия този паноптикум се ситуират учените, политически грамотните и разумните? Защо не обясниха на неориентираните, неуките и неразумните, че преди протеста срещу цената на тока трябваше да протестират срещу "бирата на Мишо", срещу "Плод и зеленчука" на Цветанов и срещу уволнението на Мирослава?

Това е въпросът, който ме занимава, откакто България осъмна надвесена над урвата, зашеметена от един уж отникъде връхлетял ураган на политическото безсрамие, на простащината и на наглостта.

Осъмнахме... 23 години след онзи 7 юни, когато кънтящ от еуфория булевардът на изток от Орлов мост обещаваше възторжен възход на демократични сили, мъдрост, морал, солидарност. Обещаваше смелост, "синьо лято", свобода и простори.



2.

Страх...

Обикновените хора се страхуват за хляба. Спазвайки всички пропорции, трябва да признаем, че за същото се страхуват и "необикновените" - онези просветени умове, които познават генезиса на варварщината, и бяха на "ти" с главатарите; които наблюдаваха с погнуса, но безмълвно поръчковото позициониране на янеподобния слугинаж; които са в състояние да демистифицират пропагандата, защото са разположени на подходящо място в социалната пирамида и умеят да демаскират политическия кич и политическата пошлост.

Техният страх има друга структура - той е раболепен, вежлив, услужлив.

Той не е точно страх за хляба, а е страх за хайвера.

И за всички останали атрибути на просперитета, които създават комфорт и издават конформизъм.

Социално грамотните, граждански активните "будители" се разпиляха по разклоненията на платени проекти, пазарни ниши, пиарски акции и персонални пристрастия. Тяхната политическа полигамия и прозаична суета ги направи придатък на една процедурна протоколност по високите етажи на властта. Осигури им медийно присъствие и журналистически уют. Създаде се опасна мимикрия на интелектуално напрежение между "граждански неспокойните" (по Владислав Тодоров), кариерно отдадените и върхушката на властта и върху този разчупен релеф на платени обвързаности се случи поредното предателство на "елита" (журналистическия включително): най-подготвените негови представители не се опълчиха срещу арогантната алчност и безпросветното нахалство на новите властващи, не го назоваха, не го посочиха, не го преведоха, не се разграничиха.

Не бе извършено дори най-безобидното сваляне на маските в публичната полифония - обявяването на собствениците на медиите, така че аудиторията да се ориентира в обратите на екшъна "Виж кой говори".

3.

Освен че са много малко онези, които говорят, малко са и местата, където могат да говорят. Колко медии например анализираха уволнението на Мирослава Тодорова така, че на всички да им стане ясно, че този случай беше и продължава да бъде ясна индикация за критичния праг на тоталитарни похвати, достигнат от правителството на ГЕРБ? Че това е връх на политическото лицемерие, превърнато в стил на кабинета "Борисов"? Колко журналисти коментираха данните на фондация "Медийна демокрация", които потвърдиха, че миналата година Меглена Кунева - първият български еврокомисар, чиято професионална траектория създаде принадена стойност на България - е била обект на най-голяма атака от страна на купените жълти медии и че платената социология и платените подизпълнители на същия тандем продължават да търкалят валяк с компромати срещу нея.

Впрочем тези два факта са забележителни не толкова заради Борисов и Цветанов, а заради предпазливата дистанцираност на "интелектуалците" от темата; същите, които - за да не пропуснат следващия салонен валс, за да не изгубят симпатичната привилегия да са близо до местата, където се вземат решенията, извръщат поглед, изчисляват риска, подминават, премълчават. В това се състои подривната дейност на тяхната привидна дистанцираност. В това се изразява изгубената солидарност. (Имало ли я е някога?)

"Интелектуалците от зората на демокрацията са изчезнал вид. Дали залезът на демокрацията ще ги събуди, е друг въпрос" (по Владислав Тодоров).

Свободата е самотен избор. Бидейки част от критично малката група "просветени умове", които прекрасно осъзнават подлостите в българската публичност, родните интелектуалци единствени са в състояние да преведат обикновените хора през лабиринта на "варварите" и да им обяснят, че гласът е сила, а демокрацията е процес. Че никой не бива да ги превръща в болтове и крепежни елементи на чужда конструкция. Че всекидневието не е чернова на постоянно отлагащото се събуждане. Да го кажат ясно, почтено, национално отговорно. Без да изчисляват собствените си ползи в следващата политическа разстановка. "Работата на интелекта е да разбира какво става, а не какво не става", написа Стефан Попов. Работата на интелекта е и да назовава ставащото, добавям аз. За да не остават сами "на фронта" вече години наред нито Мирослава, нито Меглена, нито Галя. За да има последователи на самоотвержената отдаденост на тези три жени срещу цялата глутница мъже. За да не се отказват малцината, които създават "устойчиви работещи структури", в страна като България. Важно е: особено днес, когато стоим надвесени над урвата, зашеметени от уж отникъде връхлетял ураган на безсрамието, на арогантната простащината и на наглостта.

Осъмнахме сред варвари... 23 години след онзи 7 юни, когато кънтящ от еуфория булевардът на изток от Орлов мост обещаваше възторжен възход на демократични сили, мъдрост, морал, солидарност.

 Осъмнахме сред варвари... 23 години след онзи 7 юни, когато кънтящ от еуфория булевардът на изток от Орлов мост обещаваше възторжен възход на демократични сили, мъдрост, морал, солидарност.


80
7850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
23 Април 2013 19:33
Уф!
-----
Блогът на Генек
23 Април 2013 21:07
Можеше поне да ни спестите снимката.
23 Април 2013 21:08
О, нееее. Не осъмнахте. Легнахте си. И СЕГА напред е дълга тъмна нощ.
23 Април 2013 21:31
Мислех да вдигна палче на Терзиев, заслужава, но Е.Барух направо ме разтърси...
наистина можеше поне снимката да ни спестите
23 Април 2013 21:34
Д.И. навремето беше обяснил едно старо (технологично-базирано) значение на думата "монитор". Е - това са рисковете на монитора....
23 Април 2013 21:35
***


Постинги, изразяващи етническа и религиозна нетолерантност, са недопустими и водят до строги санкции!

23 Април 2013 21:58
Хайде сега и ти-бегом,откъдетто си изпълзял!След малкко тук ще бъка от персонажи,обрисувани в статията...
23 Април 2013 22:11
1. 2. 3.
23 Април 2013 22:26
равносметката на сините лелички в деиндустриализирана България.
24 Април 2013 00:14
Авторът,

24 Април 2013 00:49
Колко журналисти коментираха данните на фондация "Медийна демокрация", които потвърдиха, че миналата година Меглена Кунева ..е била обект на най-голяма атака от страна на купените жълти медии и че платената социология ..

Какъв е проблема? Свобода на словото! Мое си е словото и ще си го продам на когото си поискам и срещу колкото си поискам! Същото е и с вота, мой си е и ще си го дам на когото си поискам и за колкото си поискам.. дали ще е в брой или голи обещания си е мой проблем. Това са правилата на играта и така ще е занапред! Хубавото е че има вече интернет, форуми и т.н. алтернативни източници на информация..
24 Април 2013 00:52
Здравейте госпожо БАРУХ.
Най-е точно следното Ваше изречение: "Интелектуалците от зората на демокрацията са изчезнал вид. Дали залезът на демокрацията ще ги събуди, е друг въпрос". Имам и малък въпрос. Кога най- сетне на евреите ще им светне, че не живеят в земите на дедите си, там, където има много планини и долини и много реки? И откъдето може да се кваси безпроблемно млякото. Спирам до тук като се надявам да ми отговорите на поставения въпрос. Моля само да не ми отговаряте, ако Вие действително въприемате Давид като незаменим и камо ли не най-видния цар. Аз не мисля, че като убиеш приятеля си и вземеш съпругата му е древното правило?! За отговор моля на адрес: Novae1@dir.bg = Бъдете жива и здрава!
24 Април 2013 01:51
Кога най- сетне на евреите ще им светне, че не живеят в земите на дедите си, там, където има много планини и долини и много реки?

Ами тогава ние българите да яхваме конете и да заминаваме към казахските степи в земите на дедите си! Прост народ, бедна държава е казал народа ни!
24 Април 2013 02:16
Хората, от които се оплаква Еми, че мълчали за рапона, са номенклатура, научена да слушка и папка. Аз не съм мълчал за рапона, колегите си спомнят, че преди изборите в 2009 г. прогнозирах катастрофата, до която евентуален рапонизъм ще докара България. Рязко отрицателното ми отношение към рапонизма е документирано още от преди да му знаем името, от юни 2001 г., и особено ясно от януари 2003 г., и досега не е променено. А Генчо Дайнов не само че мълчеше, ами и писа, че рапона забил в стил Лед Зепелин. Това са хора със слугински манталитет.

Страхът за насъщния е важен, но освен него е много важно и медийното затъмнение, и упадъка на достойнството на масите поради несигурен поминък, лошо образование и чалгизация, изобщо небивалия духовен упадък, и много други неща, в т.ч. и подкрепата за рапона от страна на сините, и антисоциалистическата пропаганда, рецидив на пазарния фундаментализъм. Преди седмици написах дълъг пост с 10 точки (по въпроса What's Wrong with Bulgaria?), една от които беше за страха. Трябва нещата да се разглеждат от много страни.
24 Април 2013 02:20
24 Април 2013 07:07
Според мен тълпата е съставена предимно от варвари. Затова нищо чудно впоследствие.
24 Април 2013 07:15
24 Април 2013 07:58
Това не е страх за хляба. Това е хоризонтът на хляба. Отвъд него нищо не ни интересува. "Стефан Софиянски краде, но има и за нас." Тоест, ако ние бяхме Стефан Софиянски, и ние щяхме да крадем. Тогава защо ГЕРБ да не ни се струва нормално явление? Та нали ни строят магистрали с отънял от кражби асфалт и спортни зали за зрелища!
24 Април 2013 08:00
Я интересно, таз жалка лелка с жалките си писания най-накрая и видяхме и жалката долна мутра... Аман от нещастни долни лелки. И не ни хвали Пръмова лелче, долна работа.
24 Април 2013 08:10
Радвам се да прочета и тук коментар на моята стара приятелка Еми. Ако това означава едно нейно сътрудничество с медията, тоест и редовни бъдещи материали, радостта ми ще бъде още по-голяма!
24 Април 2013 08:15
Тая мноо лъже.
24 Април 2013 08:17
Не-е господа, Вие винаги сте мълчали и не може изведнъж да се промени каквото и да е.
Свободните съчинения на този и онзи са си свободни съчинения.
Проблемите на България са простички, но изначални. И не обикновените хора са виновни. Виновни са една неголяма група хора, протежета на чужди интереси и доктрини, че и с чуждо гражданство голяма част от тях.
Жалко е че бановете на позволяват свободни разисквания.
24 Април 2013 08:19
...първият български еврокомисар, чиято професионална траектория създаде принадена стойност на България...


Егати изказа...
24 Април 2013 08:22
Ахъ !
Те на тва му се вика наратив.
А ние простаците тука рупаме ли рупаме.
24 Април 2013 09:03
" Колко журналисти коментираха данните на фондация "Медийна демокрация", които потвърдиха, че миналата година Меглена Кунева - първият български еврокомисар, чиято професионална траектория създаде принадена стойност на България - е била обект на най-голяма атака от страна на купените жълти медии и че платената социология и платените подизпълнители на същия тандем продължават да търкалят валяк с компромати срещу нея. "- да , но защо, защо са тези компромати, нима няма доза истина в тях, нима Кунева не предаде хората , когато и гласуваха доверие по време та тройната коалиция, нима не ги излъга, нима не пращаме прескъпия ток днес заради нея? Пръмова си заслужава всичко, което и се случва, дори на моменти си мисля, че и е малко.
24 Април 2013 09:23
В България демокрацията се разбира - като "държавата да даде"... Всеки чака на държавата, 23 години чака и чака, и толкова. Има естествено начин държавата да дръпне напред, но трябва хората да не искат само, ами и да дават. Само, че това при демокрацията е много трудно, направо невъзможно - винаги има популисти, и ако някой се опита да въведе някакви правила изискващи богатите да дават на държавата, не само да вземат от нея.. просто си отива веднага от властта. Та управляващите, се съобразяват с това.. гледат горе долу да крепят нещата и толкова.

В България хората си умират да са социално-слаби и да получават нещо от държавата. Богати хора се водят без доходи. И искат държавата да им дава. Докато това е така .. ще дълбаем дъно след дъно - и Станишев пак да дойде, и Кунева и Доган и който и да е. Корупцията ще се вихри и депутати, министри, прокурори и съдии ще живеят в палати за милиони с една заплата. Митничари - също. Безработни - също. И всичко това заради символичният данък сгради и липсата на данък върху останалите имоти. А това всъщност е богатството, а не трудовите доходи на хората - дето всеки политик иска само тях да облага, щото знае, че това му е малкият доход. Големият идва от собствеността.

Интересното е, че и интелектуалците само викат - Дайте да дадем. Имайки предвид някой друг да даде.

----
Блог
24 Април 2013 09:31
Худафак ис Галя?
За да не остават сами "на фронта" вече години наред нито Мирослава, нито Меглена, нито Галя.


P.S.
Обясненията на госпожата за това-онова и страха са доволно шаблонни, повърхностни и, в крайна сметка - "ентелектоално" цинични.
24 Април 2013 09:34
Колко журналисти коментираха данните на фондация "Медийна демокрация", които потвърдиха, че миналата година Меглена Кунева - първият български еврокомисар, чиято професионална траектория създаде принадена стойност на България - е била обект на най-голяма атака от страна на купените жълти медии и че платената социология и платените подизпълнители на същия тандем продължават да търкалят валяк с компромати срещу нея.

Толкова, колкото коментираха онези ежегодни практически безотчетни по 5 милиона данъкоплатски лева за хранене на медиите и създаване на образ на кадърна и умна за същата тази кунева. Тогава бяха маскирани като комуникационна стратегия или нещо подобно, но медийните труженички и анализаторки гризкаха кюфтетата и не коментираха такива неща. Един пастор, Мартин Нимьолер е казал нещо по темата.
24 Април 2013 09:54
'страх за хайвера', ,
Много точно формулирано, направо е ново понятие.
Вероятността да мине на обикновен хляб, мобилизира номенклатурата...
24 Април 2013 09:57
Брех , преду неколко години га ги трепеха с чукове и немаше страх.
Сега , обаче , пред вероятността да загубят хайвера вече се били уплашили.
24 Април 2013 10:01
Много яко! За всичко е виновен Борисов и Цветанов. И добре че беха Еми и Фичо да ни светнат. Когат си учил за политпросветник такъв си и оставаш. Добре , че хората не си губят времето да четат глупостите на агентурата в стил Еми и Фичо иначе Бойко щеше да хване абсолютно мнозинство.
24 Април 2013 10:07
Като спомена манхатънското тюлен да изкажа скромна констатация че в качеството си на държавен служител оно поливаше цел мандат с помия правителството на което УЖ служи и образно казано хапеше ръката която го храни.
И до ден днешен не е уволнен или напуснал в знак на несъгласие с политиката на актуалната власт.
На всичко отгоре постоянно обвинява работодателя си че всявал страх , ужас и терор.
24 Април 2013 10:15
Натисни тук
24 Април 2013 10:25
За всичко е виновен Борисов и Цветанов.


За всичко - не. Само за ... тяхното. Но и то стига, за да ги обесиш.
24 Април 2013 10:31
След като не се получи желаният обрат в социологическите проучвания започнаха да ни убеждават, че това се дължало на страха. Какъв страх, моля ви се?
Ако един човек е подтискан, унижаван и обиждан и има възможност да отхвърли тирана и да избере юнака на бял кон той веднага би се възползвал. Проблемът е, че избирателят е затруднен в идентифицирането на юнака. Например едно време и Костов го демонизираха, но същевременно и съответните служби се погрижиха да намерят "светлата" личност с носталгичен нюанс. Сега възможностите доста се поизчерпаха, но да се обяснява нежеланието на масите да подкрепят БСП само със страх...
Все пак в България има и доста хора, чието житие-битие не зависи от това кой ги управлява. То всъщност друг начин за достоен живот в България няма. Тези хора ще гласуват по съвест и убеждение. Та целта е да се накарат точно тези хора къде по-грубо, къде по-манипулативно да подкрепят "общ фронт" срещу ГЕРБ, като гласуват за БСП, разбира се. Само че за разлика от политически неориентираните маси, които могат за се залъжат с разни предизборни дебати по телевизията самостоятелно мислещите не се хващат на подобни уловки.
24 Април 2013 10:39
Cruella, изопачавате написаното от Еми Барух! Тя никъде не пише за БСП!
24 Април 2013 10:43
Фимин, ти ли ще бесеиш? Я се дръж по спокойно!
24 Април 2013 10:46
Пряко не, но точно това е тънката манипулация: внушава се, че първата и най-важна задача е свалянето на "тирана" и за тази цел трябва да се гласува по начин, по който той да изгуби изборите.
Форумните политагитатори (да не изреждам имена) ни го казват в пряк текст.
24 Април 2013 10:50
първата и най-важна задача е свалянето на "тирана" и за тази цел трябва да се гласува по начин, по който той да изгуби изборите.


Чудесна и вярна формулировка! Кратко и ясно намерено верното решение
24 Април 2013 10:55
Чудесна и вярна формулировка! Кратко и ясно намерено верното решение

Е така, де! Точно тази манипулация на форумните агитатори имах предвид.
24 Април 2013 10:55
Пряко не, но точно това е тънката манипулация: внушава се, че първата и най-важна задача е свалянето на "тирана" и за тази цел трябва да се гласува по начин, по който той да изгуби изборите.

Няма никаква "манипулация" , та камо ли "тънка" ! Загубата на ГЕРБ минава през успеха на всички негови политически опоненти, а не само на БСП!
24 Април 2013 10:57
А аз ти се възхитих колко правилно и точно умееш да формулираш приоритетите. Нищо, че не искаш да повярваш в себе си
24 Април 2013 11:04
Най-лошото е когато нямаш алтернатива. За това избираш този който би казал, че ще направи по-малкото ЗЛО. Има ли такъв?
24 Април 2013 11:06
А аз ти се възхитих колко правилно и точно умееш да формулираш приоритетите. Нищо, че не искаш да повярваш в себе си

Напротив, по-горе ясно съм го казала: този, който не вярва в себе си (тоест, не е в състояние сам да си оправи битието) вярва на партии, че ще го "оправят".
24 Април 2013 11:11
Няма никаква "манипулация" , та камо ли "тънка" ! Загубата на ГЕРБ минава през успеха на всички негови политически опоненти, а не само на БСП!

Не точно. Ако не се прелеят отнякъде нови гласове в БСП или се отлеят гласове от ГЕРБ, БСП губи изборите. Независимо, че други по-малки партии могат да увеличат процентите си.
24 Април 2013 11:11
Ами това са глупости и несвързани неща. Тази си е наумила, че е интелектуалка и има авторитет да ни залива в разбърканите си мисли. А всъщност единствено показва първичната простотия, която е обзела по-голяма част от българите. Според тези сбърканяци митингите преди 22 години били нещо хубаво. Ама след това някакви "камунизе" останали на власт като откраднали икономиката - естествено без да се знаят конкретни имена. И така положението станало лошо. Ама след това дошъл царя и Кунева и те вкарали България в Европа - което уж било хубаво, ама тъмните сили у нас (пак - без имена) продължавали да противодестват на възхода и си останало лошо. И така сега сме продажни и корумпирани. Не някой конкретно разбира се, а общия субект държава. И сега интелектуалците (които и да са те) водят неравна борба срещу системата - вследствие на което четящите тези редове трябва да са благодарни и тутакси да хукнат да подкрепят по-интелектуалните от тях да ги ръководят. Вместо нашия Бокаса, който както вече разбрахме бил льош. Той и "камунизете".
*
Впрочем тази не е ли онази дето искаше днешните българи да се извиняват за депортацията на македонските и тракийските евреи, гаче извършителите на тези престъпления не са били съдени и осъдени преди 60 години.
24 Април 2013 11:41
Няма никаква "манипулация" , та камо ли "тънка" ! Загубата на ГЕРБ минава през успеха на всички негови политически опоненти, а не само на БСП!

Нима? И кои по-точно? ДПС, Атака? Костофф??
Естествено, че от загубата на ГЕРБ ще спечели само и единствено БСП - трябва да си пълен политически наивник за да твърдиш обратното

24 Април 2013 11:45
Естествено, че от загубата на ГЕРБ ще спечели само и единствено БСП - трябва да си пълен политически наивник за да твърдиш обратното.

От загубата на ГЕРБ ще спечели българската демокрация!
24 Април 2013 12:29
http://youtu.be/y0w2Pmklezw
24 Април 2013 12:30
От загубата на ГЕРБ ще спечели българската демокрация!

Коя е тази дама, че не я познавамя да не би да е роднина на съветската демокрация?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД