:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 435
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Демокрации в опасност

Бойко Ламбовски
Какво би станало на изборите, ако сега бихме гласували; и дали резултатът ще е удовлетворителен, или - не дай Боже, ще е по-лош дори... Ето на тази тема охотно разсъждават в десетки радио- и телевизионни студия. Тоест водещите, вероятно без дори да се усещат, приемат за важно не точното преброяване на народното волеизлияние, а "щастливия" съвпад на тяхната визия за добър резултат с моментната снимка на променливите електорални нагласи.

Казано с други думи, логиката е такава: аз имам ясна представа кое е лошо и кое добро като резултат. Когато не се осъществява моята представа, то съм разочарован и огорчен до такава степен, че не приемам резултата.

Вече писах, че тези настроения са особено видни по форуми и социални мрежи: там опонентите се поливат с нецензурности, а един журналист от обществената медия БНТ си позволи да препоръча хвърлянето на неутронна бомба на Бузлуджа. Вярно, в своя социален профил, ама все пак на всеослушание. Вероятно очаква, че след такъв вълшебен акт в обществото ни ще останат само "добрите". И то ще се упъти с танцова стъпка към цъфтеж и благополучие. Без да съм пророк, нито пък да изгарям от желание да анализирам подобни ювенилни изцепки, съм длъжен да го предупредя: никога не става така. Дори да имаш силата да унищожиш, примерно протестантите в своя народ, или евреите, или арменците, или инвалидите, или индианците, или социалистите, или капиталистите, или турците - нови противоречия ще ти разкъсат построението. И вероятно ще стане с повече трясък и повече сълзи.

Но подобни нагласи ме карат да мисля: демокрацията е в опасност. Демокрацията за мен е простичко нещо - пишеш правила как да си ръководиш обществото и чрез тях гарантираш, че периодично даваш право на населението да си избира управниците. После провеждаш избори, броиш и



се подчиняваш на резултата



Е, да, обаче ако резултатът е непоносим - ще каже някой. - Тогава какво да правя? Отговарям: първо, едва ли ще е непоносим за всички. Все пак е резултат от избори, нали? За някого очевидно е не само поносим, но и желан. Второ, ако е непоносим за тебе, тогава се посвети на висока кауза: да убедиш колкото се може повече от своите компатриоти, че е непоносим и за тях. Имаш за това достатъчно време - до следващите избори. Ако си наистина убедителен, то притежаваш висок шанс за успех. Дори могат да те изберат за вожд - на това и на други ръководни начинания отпосле.

"Аз не гласувах, но не може така", "Че за кого да гласуваш, вижте ги всички какви са","Гласувах, ама нашите взеха много нисък процент" - такива са най-честите откровения сред тези, които са недоволни от сегашното статукво. Защото пак твърдя, протести веднага след избори издават главно едно: "Резултатът е ужасно кофти". Обаче подобна теза леко и елегантно води до следния логически постулат: "Резултатът е кофти, защото... ами мат'рялът е кофти." Това също може да се прочете в десетки нет откровения на тема: "Не случих на народ". Оттук до "Мат'рялът е кофти, затова не трябва да му се доверява такова важно нещо - сам да си избира управление" е само крачка. Пък при подобен идеен фундамент относително лесно се стига до реални практически стъпки - събития като метежи, преврати и т. н. Исторически познати неща, които - уви - в по-краткосрочен план са пълни с мътилка, мъка и кръв.

Именно затова казвам: демокрацията е в опасност. Добре де, но какво да правим, когато резултатът е съвсем зле? Примерно провеждат се свободни избори, но в резултат на тях на власт идват такива, които връщат страната в Средновековието?

Моето мнение тук сигурно се различава от вашето. Аз съм краен демократ. Щях да кажа радикал-демократ направо, ако това название не се асоциираше донякъде със съществуващи вече формации. Та смятам така - изборът трябва да се приема. Дори да не харесва на някои от тези вътре. И на мнозина отвън. Другото е двоен стандарт. Такива случаи имаше вече - в Алжир. Там преди двайсетина години победиха "лошите" - Ислямският фронт. През 1991 г. този фронт спечели изборите, но се намеси армията. Изборите не бяха признати. Последва нещо като гражданска война - с над 200 000 жертви досега. И нещо не по-малко лошо от гражданската война - в Магреб стана влиятелна "Ал Кайда".

В Египет армията наскоро свали президента Морси, избран законно. Добър, лош - но избран. Беше свален под предлог, че не бил правилен,



не водел натам, накъдето трябва



Възможно е да е така.Само че свалянето от армия означава приемането на презумпция, че някой знае по-добре от пряката демокрация какво е нужно на масите. Нашето общество беше вече такова - член 1 от конституцията казваше, че управлява БКП - сега и завинаги.

Ако някой предварително знае какво трябва, тогава избори не трябват. Тогава този някой седи и слуша - по-точно подслушва, както разказа г-н Едуард Сноудън, целият свят. И казва, че "протестите не трябва да се бъркат с процеса на вземане на решения", както заяви г-н Буш, когато 30 милиона по цял свят излязоха на протест срещу предстоящото нападение над Ирак.

Да не мислите, че в такъв свят египетските "Мюсюлмански братя" ще станат убедени привърженици на демокрацията, а не на оръжието? Не вярвам да го мислите. Не вярвам и да станат.

50
5985
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
29 Юли 2013 19:33
Демокрацията за мен е простичко нещо - пишеш правила как да си ръководиш обществото и чрез тях гарантираш, че периодично даваш право на населението да си избира управниците. После провеждаш избори, броиш и се подчиняваш на резултата


А какво правим, ако избраниците не се подчиняват на правилата и отказват да поемат отговорност? Точно така, правото на протест го има в конституцията точно за тоя казус. И то е толкова част от демокрацията, колкото изборите.
29 Юли 2013 19:42
Авторът
29 Юли 2013 20:19

А бе Симо от Jamajka,що така бе майка! Какви правила са нарушили? Когато 3,5 години де нарушаваха не само правилата, ПРАВАТА на гражданите къде беше?
29 Юли 2013 20:23
29 Юли 2013 20:46
*
29 Юли 2013 20:49
Какви правила са нарушили?


Ако не ги знаеш, мога единствено да те посъветвам да се запознаеш с коментарите в пресата от последния месец и нещо. Почни с очевадното нарушение на конституцията, когато група депутати от БСП гласували, както се разбра, против съвестта си за една кандидатура, мини през нарушенията на правилата за достъп до секретна информация за въпросната кандидатура, през нарушенията, свързани със смяната на постове на въпросната кандидатура и отказа на парламента да я освободи, мини през останалите широко коментирани проблемни решения на правителството и свърши с нарушението на полицията от оная вечер, която употреби сила без да спази законовата процедура и нагази мирен протест без предупреждение. Нема нужда да ги повтарям всичките. В обикновените демокрации за които се тревожи уважаемият наблюдател толкова гафове за толкова кратък период щяха да са пенсионирали от политическа дейност всичките участници в тях от страна на правителството.

А апологетика, дори от техните привърженици, нямаше въобще да се чуе, понеже е срамно.
29 Юли 2013 21:00
Ако не ги знаеш, мога единствено да те посъветвам да се запознаеш с коментарите в пресата от последния месец и нещо. Почни с очевадното нарушение на конституцията,
Симо,Симо,Симо мой соколе...Както си хвъркаш,вземи да кацнеш някъде.
каквоискатебе
29 Юли 2013 21:09
simo 29 Юли 2013 20:49
29 Юли 2013 21:11
29 Юли 2013 21:23
Къде е записано как да се прибират депутатите след заседание на НС. Нямат ли право да се прибират с какъвто цвят искат автобус. След 22.00 часа. А това не бяха протестиращи, а тълпа.За тълпата важи книгата на Е. Канети -"Маса и власт".Такава тълпа може да направи много поразии, ако да е "красива и образована'. Не ми се спори с предубедени хора. Аргументите за тях не са важни. Ние протестираме, трябва да се слуша "наща воля". Ние сме народът.Да ама не.Пак по правилата и законите.
29 Юли 2013 21:23

Та смятам така - изборът трябва да се приема. Дори да не харесва на някои от тези вътре. И на мнозина отвън. Другото е двоен стандарт.
Иначе-избори през 4 месеца...Щото винаги ще има недоволни.Нали абитуриенти на П.У.Т.К.А., доказани като уличниците?
29 Юли 2013 21:34
Срам!
29 Юли 2013 21:35
Как не ти е срам бе Ламбовски?
29 Юли 2013 21:47

Великолепно, Бойко!
Радвам се, че те познавам!
29 Юли 2013 21:50
Днес под друга статия ( в предишния брой, де) се питаше защо уманитарите нямали влияние сред обществото и не се получавало от тях елит, който да поведе хората. Те затова!
29 Юли 2013 21:54
Манрико, кое те кара да смяташ, че воденето на хора е сериозно занимание?
29 Юли 2013 21:56
Съвършено глупава статия.
Говори за някакви имагинерни избори.
Никой не е казал на автора, че когато хората искат да избират почтени политици, но такива не се предлагат - избор няма.
Има измама, илюзия за избори.
Разбира се, който си гласува за болшевиките, за него въпроса за почтеността не стои.
Принадлежността към "нашите" е над такива детайли.
Партията е права, "когато съгреши дори".
Дори когато я управлява курешката Станишев.
Ето как разбираме, че автора винаги има кого да избира.
29 Юли 2013 22:21
Дъртреалист, кой и как пречи да се издигат почтенни кандидати? Както авторът казва в статията, след като си недоволен от кандидатите работи за да изберат теб или някой от който ще бъдеш доволен!
29 Юли 2013 22:29
кой и как пречи да се издигат почтенни кандидати

Айде бе!
Тука прилагаш някаква ирония, която не разбирам...
29 Юли 2013 22:41
А трябва!
Дъртото е еталон за демокрация. Който не мисли като него - в Сибир или под неутронна бомба.
Абе кой съжаляваше че няма кой да спретне едно военно превратче, че да победи най-после тая демокрация.
29 Юли 2013 22:42
Защо си мисля, че НЕЩО би трябвало да го има, за да е застрашено И чак тогава радикално да го браним или да се тръшкаме срещу него Дядо Йоцо май е бил краен демократ - не виждал, но пък му стигало, че гледа и слуша заа НЕЩОТО
29 Юли 2013 23:06
Демокрацията за мен е простичко нещо - пишеш правила как да си ръководиш обществото и чрез тях гарантираш, че периодично даваш право на населението да си избира управниците.


Сядам и пиша следните правила:
Секи един депутатин требе да се избира, сал за два мандата и то мажаритарно.
По всеко едно време да бъде отзоваван, след като не се е вясвал на работа - справка Аамед Доан.
Да получава две минимални работни заплати, щото работи в полза роду и т.н.
30 Юли 2013 00:02
Демокрацията за мен е простичко нещо - пишеш правила как да си ръководиш обществото и чрез тях гарантираш, че периодично даваш право на населението да си избира управниците. После провеждаш избори, броиш и се подчиняваш на резултата
Не, че не сме свикнали с хлъзгавите му позиции на на Ламбовски, ама това простичко нещо със скромното "за мен" направо си е за скромничко да вземе и да прочете книжки, преди да пише. Щото демокрацията не е нещо за мен или за теб... А и някак си с това 2 л.ед.ч. гражданинът Ламбовски си се е дистанцирал от демокрацията, която отдавна не е само упражненние в един ден на 4 години
30 Юли 2013 00:41
Това, което ни се натрапва под красивата дума Демокрация не е демокрация , а глобализация и световна експлоатация и колонизация.
30 Юли 2013 00:44
Защото пак твърдя, протести веднага след избори издават главно едно: "Резултатът е ужасно кофти". Обаче подобна теза леко и елегантно води до следния логически постулат: "Резултатът е кофти, защото... ами мат'рялът е кофти."

Ами, не е виновен мат'рялът, а манипулираните, несправедливи и порочни условия в които е приласкаван/изнудван да направи своя избор. Илюзорно удовлетворителен избор, даващ достъп до перманентно злоупотребяваната власт от паразитиращите псевдообществени организации формално наричани партии...
30 Юли 2013 02:16
Опитвам да си представя как авторът отива да обясни всичко това на кофтия матрял през 1997 година.
30 Юли 2013 04:20
Опасност може да има само за нещо което го ИМА. Аз като 0,000000275346 част от гласувалите на последните избори не марширувах , не се разхождах по жълтите павета, не мятах камъни , не си скубах косите изпадайки в истерия по разни ТВ , че моите избраници са представени или не в парламента, не гладувах , не ходих и на Бузлуджа, не запълвах форумите с моята плява и приех , че след като народа така е решил , до следващите избори няма кому да се сърдя . Дали пък с моето бездействие не поставих и аз демокрацията в опасност. На изборите народът постави политиците в предпатова ситуация , но не и демокрацията. Управляващите по инерцията на прехода както обикновено веднага се оляха, но … Вече не всичко е така , както е било преди. Народа настръхна и с право шамароса прохождащите неправилно управници. Тук веднага се намериха демократи, различни от червените боклуци за да напомнят , че и тях ги има , че демокрацията е в опасност и че трябва пак да я вземат незабавно , ако не ще щурмуват. Кога ако не сега, кой ако не те. Аз като по прост не разбрах парламента ли искат или демокрацията, щото струва ми се едното е нещо много материално и определено и , а другото ще да е нещо едно такова аморфно, утопично. Иначе нещото като демокрация от 24 години ни блъска насам натам като едно брауново движение и няма силата, да ни даде посоката на движение , за да свършим народополезна работа(демократична така да се каже). Сигурно съм единствения който искам , от възможните около 200 дати за извънредни избори до следващите редовни , президент и правителство да се обединят за 19.2.2017 г. или 18.06.2017г.(за съжаление втората дата се пада във вторник ), за дата на следващите избори . До тогава мисля , че ще стигне енергията от протестите изкарали хората по улиците от февруари , та до днес.
През това време да бъдат погребани два политически трупа слагащи личните си амбиции на първо място и техните свити , ББ и СС ,за да се разсее миризмата и заразата им , да се формира нормално ляво, нормално дясно и да се събуди спящата ни красавица Съдебната система. СС главно заради морала, спомни си 01.01.2007, Пеевски , провали по изборите, а ББ заради мафиотското си управление , изпразване на националната хазна, престъпно разделяне на нацията.Иначе да са живи и здрави извън политиката и властта. Вече видяхме как умря псевдо дясното, което бе погребано на 12.05.2013г.
Този период ще бъде достатъчен и за възстановяване духовното състояние на ‘велики интелигенти и демократи’ като Евгени Михайлов и Евдин Сугарев( истериите и маниите не се лекуват за ден два). Времето е необходимо и за такива като Мира Радева, които все пак трябва да си изхарчат малко пари , стига са слугували , я…Времето е необходимо и на болшинството от четвъртата власт да осмислят , че не всички в БГ са шарани или овце, че могат да четат и между редовете , че могат да управляват с дистанционното. Най-важно времето е необходимо на всички нас, включително и на онази ‘интелигентна’ част от народа пладнуваща пред народното събрание , която явно заслепена от ‘любовта’ към народните избраници не успява да прочете какво пише на сградата на Народното събрание, но успяваща да кърти павета , плочи, камъни(милите ‘Каменарче’-та) , да осъзнаем какво значи този надпис. Време е за оттласкване от ‘ великия преход’( застой за други) в който проспахме толкова години. Все някога и българите ще стигнем до мисълта за помирение , за да си подаваме и поемаме ръце , а не юмруци. Светлината обединява всички цветове от дъгата , но ‘Червени боклуци’, ‘сини мърши’, ‘зелени тикви’, ‘жълти … обединява ли нещо и някои ? А има толкова много неща, които могат и трябва да ни обединят. Нека първо събудим спящата ни красавица Съдебната система, която от четвърт век спи (при тази динамика е като 100 години сън) , иначе без нея сме като с патерици на състезание по бягане . Протестиращите нека не изпускат остена от ръцете си , за да не се приспива правителството , а да насочи енергията си да стане по добро от другите , а не да я хаби , за да доказва колко лоши са другите . Обединени можем , ако не всяка година , то поне през година-две да изпреварваме по една страна членка на ЕС , за да не останем пепелчука на Европа. Помирението и определянето на основната ни цел като нация е най важното начало. Датата за изборите не е случайна . На тази дата все пак може да преосмислим не само дали да гласуваме , но дали да си продадем гласа на господаря ,мутрата, демагога , дали да го подарим на поредния месия , или да го дадем с разум за възхода на България.
Чудя се щом имам възможност да постна моите глупости , дали я има демокрацията и дали не я поставих в опасност. Питам се също дали всеки който има зъби да дъвче и стотинки да си купи дъвката с надпис “ Демокрация “ дали я поставя в опасност или тя го предпазва от опасност. В крайна сметка опасен ли съм за другите , като не успях да си я купя , да крада ми е късно да се уча ,а точно пред мен свършиха табелите “Аз съм демократ”. Щом победи пазарната икономика и дефицита свърши , аз също ще си купя такава табела и вече може да сте спокойни за демокрацията, ще я има и няма да има опасност за нея.


30 Юли 2013 05:33
emir 30 Юли 2013 04:20
30 Юли 2013 08:47
Емир - и от мен
30 Юли 2013 08:56
Емир
30 Юли 2013 09:00
Emir, добре си го написал, но е доста утопично. Нищо, имаме нужда и от малко мечти. А статията на Ламбовски е ОК , макар че не споделям крайния му "демократизъм". Понякога нарушаването на правилата би се е оказало положително...
30 Юли 2013 09:19
Светът, привикнал хомот да влачи,

тиранство и зло и до днес тачи;

тежка желязна ръка целува,

лъжливи уста слуша със вяра:

мълчи, моли се, кога те бият,

кожата да ти одере звярът

и кръвта да ти змии изпият,

на бога само ти се надявай:

"Боже, помилуй - грешен съм азе",
30 Юли 2013 10:33
Е, да, обаче ако резултатът е непоносим - ще каже някой. - Тогава какво да правя? Отговарям: първо, едва ли ще е непоносим за всички. Все пак е резултат от избори, нали? За някого очевидно е не само поносим, но и желан. Второ, ако е непоносим за тебе, тогава се посвети на висока кауза: да убедиш колкото се може повече от своите компатриоти, че е непоносим и за тях. Имаш за това достатъчно време - до следващите избори. Ако си наистина убедителен, то притежаваш висок шанс за успех. Дори могат да те изберат за вожд - на това и на други ръководни начинания отпосле.

Резултат от избори, но какви? Избори, в които две партии участват с по няколкостотин хиляди гарантирани гласове: едната с гласовете на комунистите-носталгици, а другата с гласовете на цял един етнос. Циганските гласове, осигурени с удобна предизборна коалиция - отделно.
Този, който е достатъчно умен и умерено циничен да разбере безнадеждността на битието, а също и достатъчно прагматичен за да оцелее във всяка ситуация, насочва усилията си към личен просперитет. Така смяната на властта почти не го засяга (ако е в България) и съвсем не го засяга (ако е в чужбина). Тези в България, на които е останал някакъв идеализъм вярват, че могат да променят положението към по-добро. Цъ, не могат. Тогава и те се присъединяват към първите за поединично спасяване. В България отрицателният подбор действа с пълна сила. И надежда никаква не остава.
30 Юли 2013 10:47
Извод: Да отменим изборите и да въведем диктатура. В името на демокрацията!
"С железен юмрок ще закараме човечеството в щастието!"
Или (тезта на нацистите):
"Да се премахне изродената демокрация!"
30 Юли 2013 11:34
Мдаа. Некои хора хич не могат да вдянат, че българите от памтивека са практикували и уважавали пряката демокрация. Тъй наречената "представителна" демокрация на партиите и техните алчни и некадърни лидери нема как да вирее по нашите земи.
30 Юли 2013 12:02
Как не ти е срам бе Ламбовски?
Мини на вуду-проклятия
30 Юли 2013 12:07
Резултат от избори, но какви?
Каквито - таквиз. То туй ви обяснява Ламбовски, но не можете да пречупите егото си (по-точна е една друга дума), през демократичните правила. Иначе озвучавате инвайрънмънта с лозунги за повече демокрация, ама азбуката не знаете.
30 Юли 2013 12:56
Каквито - таквиз. То туй ви обяснява Ламбовски, но не можете да пречупите егото си (по-точна е една друга дума), през демократичните правила. Иначе озвучавате инвайрънмънта с лозунги за повече демокрация, ама азбуката не знаете.

За да има нормална демокрация в държавата трябва да има критична маса осъзнати и политически грамотни граждани, а не само избиратели. Няма ли такава критична маса може и формално да има демокрация, но на практика тя е от латиноамерикански тип. Такъв е българският вариант и каквито и заклинания да повтаря авторът излизане от блатото няма да има. Ще има само индивидуално спасение, а интелектуалците ще проплакват периодично, че държавата на дава достатъчно пари за култура.
30 Юли 2013 13:01
Да помага кой, с каквото може да се разбере кой, какво иска. Натисни тук
30 Юли 2013 15:11

Така е - правила липсват в нашата република България. И протестиращите(ако наистина имат морал) трябва да се борят да се спазват правилата от всички(и от тях самите), а не да пречат на хората да си вършат всекидневната работа.
30 Юли 2013 15:40
От статията на г-н Ламбовски оставам с усещане, че изборният ден е последният, когато е бил в България, и сега случайно попада тук отново. Демокрацията наистина е в опасност, но благодарение на любимците на г-н Ламбовски - БСП-ДПС-Атака. Недоволни от изборни резултати е имало винаги, но подобни протести и тежък социално-политически конфликт - никога. Основният проблем е създаването на мегаагенцията ДАНС с очевидно намерение да се превърне в политическа полиция и в страната ни да се изгради левичарска диктатура от латиноамерикански тип. Поставянето начело Пеевски е категорично доказателство за подобни намерения, но с назначаването на друг опасността не отпада. Това е като опит за убийство - някой се е опитал да те гръмне, но не успял от първия път и после ти предлага да ти плати 5% от тока, за да забравиш случая. Няма да го забравим - оставка и нови избори - ни повече, ни по-малко.
Допълнителни щрихи към пейзажа са фактите,
-- че властта се крепи от един ненормалник, който може да получи от БСП и ДПС всичко, което пожелае;
-- назначенията на кадри на БСП и ДПС, скандализиращи със своята наглост;
-- опитът за кражба на 1 млрд. лв. през "актуализацията", с които тройната коалиция да си пазарува избиратели;
-- налагането на ретро политика - антиевропейска и прокомунистическа (толериране на кадри от ДС) като при Виденов;
Неслучайно аналогията с виденовото управление се натрапва - сегашните управляващи ще свършат точно като него.
30 Юли 2013 16:51
Формулата "Оставка. Нови избори" като възможен изход

На настоящия етап от развитието на цивилизцията не се е доказала друга по-добра система за управление на обществото от демократичната система прилагана във всички развити държави. Управлението на човешкото общество бихме могли да оприличим с това на един жив организъм. Колкото този жив организъм е по-съвършен, толкова устройството на това управление е по-сложно. Така например устройството на управление на организма на един червей е далеч по-опростено от това на организма на човека. Също така е очевидно, че е невъзможно да приложим устройството на управление на организма на човека в червея за да стане по-съвършен, както и обратното – да приложим устройството на управление на организма на червея върху човека за да стане това управление по-опростено. Но в организацията на устройството на управление и на двата организма има контролно-регулационни механизми осъществявани от по-опростени (при червея) или изключително сложни (при човека) органи. И обърнете внимание - контролно-регулационни механизми при които е застъпена така наричаната „обратна връзка”. Схемата на действие на контролно-регулационните механизми е една и съща и при двата организма: контролните органи реагират моментално при регистрирано отклонение от нормалното и подават сигнал към регулиращите органи; регулиращите органи подават сигнал за подтискане на регистрираното отклонение; контролните органи отново подават сигнал („обратната връзка”!!) ако отново има отклонение от нормалното и т.н., докато въпросното „отклонение” бъде отстранено.
И ако се върнем на въпроса за управление на обществото и конкретно - на нашето българско общество, какво имаме като даденост на настоящия етап?
Имаме конституция – преписана и преведена от подобни такива на развитите демократични държави, пригодена в най-общи линии за нашите условия.
Имаме закони съобразени с конституцията и регулиращи управлението на обществото (подобни такива на развитите демократични държави!).
Имаме изградена организация на управлението на обществото(подобна такава на развитите демократични държави!).
Имаме изградени контролно-регулационни механизми, но при които за съжаление – нарочно или умишлено, липсва или е подтиснато действието на „обратната връзка”, т.е. да, ние контролираме процесите – регистрираме настъпилите отклонения; да, ние взимаме мерки за отстраняване на тези отклонения; но я няма „обратната връзка” - при неудачни, недостатъчни или погрешно взети мерки, да се задействува автоматизма на контролно-регулационните механизми до отстраняване на отклонението!!
Като краен резултат какво се получава?
В полицията-корупция!
В медиите-корупция!
В политиката-корупция!
В образованието-корупция!
В здравеопазването-корупция!
В правораздаването-корупция!
Има ли някоя овластена институция, която да не е корумпирана(подкупна)?!
Та нима не е така (разбира се в много по-малка степен заради и засилената функция на „обратната връзка“!) и в най-развитите страни?!Прикриването или затаяването на истина от овластени държавни институции за вероятна или потенциална опасност грозяща обществото се приема за престъпно деяние в развитите западни демокрации.При разкриване на подобни деяния от разследващата журналистика в повечето случаи се достига до подаване на оставки от ръководителите на сгафилите институции, за да се избегне или тушира търсенето на съдебна отговорност от тези ръководители.Това е обратната връзка, която поддържа отговорни пред обществото държавните институции.При нашата “демокрация” все още не е изградена докрай действуваща обратна връзка.
Не е ли Интернет новата „религия”, където можеш на всеослушание да назовеш и разобличиш престъпника, оставяйки в анонимност без каквато и да било опасност за тебе самия?!
Не сме ли ние форумците новите „християни”-наивници?!Изпитвайки удоволствието да казваме на глас кривиците, с което да компенсираме поне малко неудоволствието от реалностите ...
Колчем по-дълго се заседя пред компютъра, възхищавайки се на коментарите и размислите на множеството ерудити в този форум, винаги оставам озадачен от една и съща повтаряща се ситуация – основната, възлова тема бива измествана я от някои злобни двустранни, тристранни или многостранни заяждания “кой е по-велик”, я от нещо съвсем отвлечено и нямащо нищо общо с темата…Навярно такава е нашата човешка природа – по-важно е нашето его, себеутвърждаването и себеизявата, отколкото съвместното обсъждане, обективно анализиране и търсене на решения на общочовешки проблеми.Групираме се в общности (на футболни отбори, на политически партии, на религии и т.н.) за да можем по-мащабно да се противопоставяме и по-дълбоко да се разделяме дотолкова, че взаимната нетърпимост и непоносимост между тези общности ескалира до омраза и желание за унищожение на съперника, който вече се нарича противник, враг.Или едните, или другите!Няма алтернатива “и двете”!
Независимо, че участниците във форума са анонимни, тяхното поведение с нищо не се отличава от това на публично известните личности.Анонимността с нищо не помага човек да бъде по-склонен към компромиси, признаване и оценяване на чуждото мнение, когато е аргументирано, убедително, добронамерено и макар и с малко, но по-добро от “нашето”.За съжаление и Интернет не може да повлияе положително върху нашата човешка природа...
Всички до болка познати „анализатори” непрекъснато повтарят, че насрочването на нови избори е най-лошия изход от настоящата ситуация, тъй като това означавало връщане отново на власт на ГЕРБ! Ако трябвало да се проведат нови избори, трябвало да се изработи нов изборен закон, нова конституция - ами нека да ги направи този парламент и това да е неговата задача!
Несекващите примери и доказателства за корумпиранността, безочието и мафиотизирането на политическия “елит” постепенно изграждат и утвърждават сред все по-разширяваща се аудитория убеденост в нуждата от смяна на този политически “елит”, с друг, който не се е оял, осрал и осмърдял като настоящия такъв.И с новите никому неизвестни водачи (санким първите водачи на СДС бяха много известни!!) може да стане след време същото (и те са “грешни” създания като всички нас!), ако не се подобрят контролно-регулационните механизми на нашето общество. Настоящият протест е проява на най-активната и борбена част от нашето общество.Партийните формирования също са проява на политически активната част от нашето общество.Защо не можем да приемем, че протестът оказва положително влияние и върху поведението на членската маса и симпатизантите на сегашните партийни формирования?Та на ли и те са част от нашето общество!Сегашната мантра на управляващите и маститите анализатори е, че едни нови незабавни избори щели да повторят предходните изборни резултати – разбирай, че ще се запази сегашното статукво!Да, може след едни незабавни избори изборните резултати да повторят предходните такива!Но протестите не са за промяна на изборните резултати, а за промяна на поведението и действията на избраните управляващи!!Защо не можем да приемем, че следващите управляващи (които и да са те!!) ще се съобразяват в много по-голяма степен с интересите на цялото общество?!
Когато един организъм се разболее, активира се неговата имунна система и започва борба за оцеляване и възстановяване на жизненото равновесие.В едни случаи организмът не оцелява и загива, в други – след продължителна борба и пълно изтощение започва бавно възстановяване, а в трети случай – болестта е преодоляна с лекота и организмът е придобил имунитет срещу подобно заболяване.
Дали е така и с обществото?
Дали сегашния протест е индикация, че се е задействувала “имунната” система на нашето “политически” болно общество?
Защо не можем да приемем, че настоящите дадености – партии, закони, институции са отражение на степента на развитие на нашето общество?
Защо не можем да приемем, че масовите протести са онази корекция на нашето общество, която се налага, когато решенията на овластените (от същото това общество!) са в крещащо противоречие с интересите на обществото?
Ако на следващи избори спечелят ГЕРБ, значи обществото дава своето доверие на тази партия; ако спечели БСП, значи обществото дава своето доверие на тази партия и т.н. И ако новоизбраните овластени сбъркат грубо стъпките, отново ще бъдат отхвърлени чрез масови обществени протести. Това е демокрацията съответствуваща на нашето обществено развитие.
Да, ама не! Ако сме действували по този начин, нямало да се решават най-важните проблеми на обществото, щяло да се предизвика дестабилизация и гражданска война! Затова трябвало да се остави настоящото правителство, независимо, че още с първите стъпки управляващите показаха, че те не решават, а задълбочават проблемите на обществото! Та в настоящия момент именно сегашното правителство е най-дестабилизиращия фактор! Като че ли Белгия пропадна като държава след няколкото месечни неуспешни избори на правителство?!
А дали реалните властелини и техните пионки не виждат истинската заплаха именно в тази безспорна коригираща функция на обществото? И дали затова започва да се набляга на коментарите около мирния, интелигентния характер на протестите – ами протестирайте, това е ваше право, няма нищо лошо в това да се отстояват различни убеждения!? Колко дълго ще може да продължава това? Ами вие сте интелигентни – колкото искате, докато се уморите и не ви омръзне избрания маршрут – НИЕ сме готови да чакаме колкото вие пожелаете...!
30 Юли 2013 17:01
Афторе и ти какво ни съветваш? Да седнем и да си мълчим до следващите избори? Понеже партиите влезли в парламента тотално отказват да спазват предизборните си обещания?

На такъв принцип минаха 23 години, вече почти 24, и все чакаме следващия месия, с чийто избор да "накажем" тези преди него дето не са си спазили обещанията. Писна ни. Стига толкова.


Така че - тази статия е пълна демагогия, долна и подла манипулация, жалка защита на едно антибългарско правителство, и автора или е платен, или е тотално сляп за реалността.
30 Юли 2013 17:05
Неслучайно аналогията с виденовото управление се натрапва - сегашните управляващи ще свършат точно като него.

Правителството на Виденов беше от хора с малък (или никакъв) опит, оставени от ВЪРХУШКАТА на БСП (кукловодите) да "карат влака". А те задкулисно да разграбят каквото могат, без политически или юридически последствия за самите тях.

Сега ситуацията е коренно противоположна. В управлението са изявени клептомани, наместени във властта с единствена цел да разграбят останалото за грабене, колкото и малко да е то. И по възможност да заробят страната с договори като Южен Поток и Белене, където те да приберат комисионите.

С две думи - хората на Виденов бяха наивни некадърници, а на Орешарски (Станишев?) са пресметливи клептомани.
30 Юли 2013 17:57
alex_dim
30 Юли 2013 15:40

Според автора : който е победил на изборите, може да твори всякакви безобразия , а ние - в името на демокрацията - да си лежим и да гледаме сеир следващите 4 г. Да, всеки греши. Но има грешки, които надхвърлят лимита на нормалното, на търпимото. Ами когато тези грешки са яки издънки ? Когато се правят всеки ден ? Независимо от недоволството , което ясно се изразява вече 7 седмици. И последно - да питам: когато един ученик се провини веднъж , го наказват. Ако се ослушва и се провини втори път, го наказват с по-тежко наказание. Третия път какво го правят ? Нали това са правилата - като не се спазват, има глоби, наказания. Част от народа иска всички да спазват правилата, без изключения ! Останалата част бавно вдяват, но няма да им се размине. Ще влязат в час, както се казва на жаргон.
31 Юли 2013 11:10
Демокрацията за мен е простичко нещо - пишеш правила как да си ръководиш обществото и чрез тях гарантираш, че периодично даваш право на населението да си избира управниците. После провеждаш избори, броиш и се подчиняваш на резултата

Мдаа - прав е авторът - измърмори Киркор - Горе-долу така е станало и в Германия през 1933г. и народът се е подчинил - ами къде ще ходи на м........ си я !
31 Юли 2013 19:42
Все се надявах някой технократ малко да структурира обстановката, но не би... Щото да жонглираш с мъгливи понятия (или думкаш тъпана) може да изглежда приемливо за разни артисти и поети, ама "не лови миши" както казваше Учителя Дън преди 30 години...

Е , аз ще се пробвам чдобре за разните артисти,астично, пък после ако има разбиране и нужда - ще продължа...

Аксиома 3: Управлението, в частност управлението на социални структури като форма на самоусъвършенстващи се реални системи - е ИНФОРМАЦИОНЕН процес и се подчинява на правилата и законите на теорията на Информацията

Следствие 5 отАксиома 3: Социалното управление предполага минимално изискуем информационен КАПАЦИТЕТ на управляващия орган, съответстващ на равнището на комплексност на социалната система . Следствие 5.2 - информацията за управление на селищното образование на рода "Дуло" от преди 1800 години се различава коренно от информационното количество и капацитет за управление на неговите наследници днес в условията на постидустриално информационно-технологично общество.

Следствие 7 от Аксиома 3: Многомерния вектор на Информационния хиперкуб на управляващата структура на обществото при съотнасяне към многомерния вектор на Информационния хиперкуб на отделния индивид-член на обществото асимптотично (при нарастване на броя индивиди) увеличава различията, включително до 99.99... %. От тук отделният индивид възприема (!!!) като 0.0...х% съответствието на собствените му интереси и разбирания на официалната административна политика
и т.н. ....

Впрочем "блаженни са верующите и тяхно е царството небесно", не реалното, земното... Както и на протестиращите и възможността тяхното индивидуално виждане за света в който живеем да бъда наложено на обществената система...
01 Август 2013 09:45
когато по демократичен път доведеш Шерията това Богуугодно ли е ?
01 Август 2013 20:08
Дори да имаш силата да унищожиш, примерно протестантите в своя народ, или евреите, или арменците, или инвалидите, или индианците, или социалистите, или капиталистите, или турците - нови противоречия ще ти разкъсат построението. И вероятно ще стане с повече трясък и повече сълзи.


Това просто не е вярно. Минава за морално, политически коректно е, но не е вярно. Например, ако евреите не бяха се напънали да избиват палестинците и заграбват земите им, нямаше да я има дъжавата Израел.
Ако Америка не беше избила стотици хиляди японци с атомните бомби в Хирошима и Нагасаки, нямаше да е световна империя.
Където и в човешката история да копнеш все на такива примери ще се натъкнеш.
01 Август 2013 20:13
И няма, ама наистина няма пример, някой да е простил на душманите си и после горко да не е съжалявал! Такива примери трудно се намират в писаната история, защото който е простил на душманите си не е могъл после да си напише историята.
А история писана от победителите не споменава за вероломството им.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД