:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Увеличават се парите за спорт от тотализатора

Спортната министърка удържа на обещанието си и внесе за одобрение нов устройствен правилник
Снимка: БГНЕС
Едно от първите неща, които Мариана Георгиева направи, след като пое властта от служебния спортен министър Петър Стойчев, бе да увеличи тото парите за спорта.
Процентът, който тотализаторът (БСТ) отделя за подпомагане на физическото възпитание и спорта, ще бъде увеличен до 18, става ясно от проекта за промяна в устройствения правилник на БСТ, внесен за одобрение от Министерството на младежта и спорта в Министерския съвет. По този начин новият спортен министър Мариана Георгиева спази обещанието, което даде при представянето на екипа си в средата на юли.

Главната промяна е в чл. 30, който третира именно разпределението на средствата. Запазват се процентите за изплащане на печалби на участниците в тото игрите (50%) и за плащане на данък по закона за хазарта (15%). Намалява се от 18 на 17 процентът от постъпленията за издръжка на БСТ, като по този начин се увеличава от 17 на 18% сумата за подпомагане на спорта. При това въпросните 18% ще отиват единствено и само за физическо възпитание и спорт, а не и за обслужване на публичните задължения на тотализатора, както бе досега. В доклада си до МС министър Георгиева пише, че поне 1/4 от въпросните 18% вече ще отиват за "спорт за всички", което означава поне 4% за т.нар. масов спорт.

Съставът на УС на на тотализатора се редуцира до трима, включително изп. директор (според доклада на Мариана Георгиева), макар в проекта за правилник да е записано, че ще е "от трима до петима" членове.

Нов момент в правилника за работа на БСТ е засиленият контрол от страна на министъра. Досега бе достатъчно УС по предложение на изп. директор да гласува някое решение. Вече спортният министър може да изисква текуща информация и да осъществява надзор, а при установяване на нарушения в дейността на тотото да издава предписания и дори да сезира прокуратурата. Освен това управата на БСТ не може да прави сделки за кредитиране, без да бъдат одобрени от министъра. Поставен е и краен срок (такъв липсваше досега) - 31 март, за приемане на годишния доклад за дейността на тотализатора.

Очаква се скоро след приемане на новия устройствен правилник Мариана Георгиева да направи и смените в настоящата управа на БСТ начело с Иво Тонев.
1046
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД