:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Стажовете стават лукс

Поредно законотворческо недомислие се опитва да диктува колко и как да плащат работодателите на "новобранците"
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
За младите хора ще става все по-трудно да си намират стаж.
Имаме си "нов" Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Вносители са осем депутати от ГЕРБ, а "бенефициенти" на тяхната мъдрост се явяват младите хора, търсещи стаж. Някои от ключовите идеи накратко: стажантът трябва да получава трудово възнаграждение, което да не е по-ниско от минималната работна заплата за страната (310 лв. в момента), той се подпомага от "наставник" (определен с договора за стаж), който да има не по-малко от три години трудов стаж в съответната сфера, а резултатът от обучението по договора за стажуване да се установява чрез "изпит" на стажанта.

Някъде тук младежите си мислят, че ще падне някой лев, политиците си мислят, че са спечелили млади избиратели, а работодателите от частния сектор повдигат скептично вежди.

От мотивите на ГЕРБ към внесените предложения е видно, че основно притеснение е недооцененият труд на стажантите и възможностите за своеволия по техен адрес от страна на работодателите. Вносителите считат, че следва да бъде определена минимална цена на труда на стажантите - 310 лв. Това е и първият от два основни въпроса, които си струва да си зададем.



Струва ли трудът на един стажант 310 лв.?



Понякога да. Понякога не. Това, което много хора забравят, е, че цената на стажантския труд, наред със самото заплащане, включва и разходите за провеждане на конкурс и за обучение. Като ръководител на стажантската програма на ИПИ мога да дам следния пример: от лятото на 2008 г. насам през ИПИ са минали 56 стажанти. Това прави по близо 10 стажанти на година. Конкурсите са на всеки 3 месеца, а за едно място се борят между 10 и 20 души в зависимост от периода на конкурса. Конкурсът включва автобиография, мотивационно писмо, есе от две страници и интервюта с най-подходящите 6-10 кандидати. Времето за провеждането на един конкурс (популяризиране, оценка на кандидатурите и интервютата) отнема на отговорника около 4 пълни работни дни. После следва въвеждане на стажантите, разпределение на задачи и почти непрекъснат мониторинг на работата им. По моя лична преценка това възлиза на между 20 и 24 пълни работни дни годишно. Това са все разходи (или пропуснати ползи), които трябва да се покрият от работодателя.

В крайна сметка тези разходи могат да се окажат повече от това, което работодателят е получил от стажантите под формата на производителен труд. Вторият въпрос е:



Защо младите са уязвима група на пазара на труда?



Смея да твърдя, че като млад човек (скоро навършвам 27 години), учил, стажувал и работил в България, имам добър поглед върху ситуацията, в която се намират младежите на пазара на труда в наши дни. Стажувал съм и съм работил както в държавния, така и в частния сектор. Основните фактори за проблемите на младежите са липсата на практически опит и неадекватните знания. Почти същото виждаме и в мотивите към закона: "Липсата на професионален опит и практически умения са сред основните фактори за високото равнище на безработицата сред младите хора наред с ниското образование, липсата на квалификация и на ключови умения."

Напълно съм съгласен. Всичко това прави младите хора неконкурентни на вече установени кадри, като това важи за всички сфери на икономиката. Във всеки бизнес съществува нещо, което законодателите често забравят, но работодателите непрестанно посочват като аргумент против наемането на млади хора - риск от бракуване на продукцията или некачествен труд. Няма значение дали става дума за стажант, работещ със скъпа машина, или за такъв, изгубил важен документ или написал калпав анализ. Рискът винаги е налице.

Тези 310 лв., които държавата иска да задължи работодателите да плащат, не адресират по никакъв начин тези проблеми. Осъзнавате ли, че много работодатели не искат да организират и провеждат стажове дори сега, когато те могат да бъдат неплатени. Това означава, че за тях дори самият процес по подготовка, провеждане на конкурс и обучение на младите кадри не си струва потенциалните ползи от допълнителен труд. Местата, на които стажантите получават по 300 лв. или повече, се броят на пръсти и са единствено в големите градове.



Сигурните последици от една подобна регулация са:



- прекратяване на неплатените стажове, намаляване на броя на платените стажове под 310 лв. - ще отпаднат работодателите, които в момента плащат по-ниски суми и не са склонни да дадат повече, което ще се наложи, ако искат да продължат програмата си. Другият вариант е намаляване на броя на стажантските позиции.

- намаляване на броя на платените стажове над 310 лв.

- допълнителните разходи за спазването на новите нормативни изисквания (като например "изпитване"(?!) на стажантите) правят цената още по-висока, без в същото време да подобряват качеството на стажантския труд.

- засилване на изискванията на работодателите към стажантите - трудовият договор ще наложи на стажанта по-сериозен ангажимент, който може да бъде проблем за редовно учащите в университетите. Нещо повече - ако стажантът е недобросъвестен, работодателят може да го съди (?!).

- предприятия, съставени преобладаващо от млади хора, в които няма достатъчно лица с 3-годишен (документално доказуем) стаж или в които лицата с по-дълъг стаж не могат да се ангажират с менторство на стажанти, на практика не могат да вземат законно стажанти.

- ограничаване на възможностите за стаж на младежи с по-скромни CV-та - по-малкият брой стажантски позиции ще означава, че повече младежи се конкурират за едно място.

На практика достъп до стажантски програми ще имат само най-добрите ни млади кадри. Това ли е смисълът от законодателството?

Държавата си задава грешния въпрос и съответно адресира грешния проблем. Въпросът не е колко струва трудът на младите, а колко е склонен да плати работодателят им. Последният ще е склонен да плати повече, ако първите произвеждат повече с труда си. За да стане това обаче, на първите им трябват две неща - по-добро образование и повече практически опит. Предложеният законопроект намалява достъпа на младите хора до второто, а първото не е в обхвата му.

17
2989
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
28 Октомври 2013 21:24
"Бъркат ми в джоба, което е лошо за държавата..." "Не стига, че трябва да упражнявам непрекъснат мониторинг над работата на стажанта, те искат да му сложа и човек, който да го наглежда..." "За него ще е лошо ако му плащам, щото после мога да го съдя..."
28 Октомври 2013 21:33
Както и стажантките...
28 Октомври 2013 21:37
Не държавата, а гербрастията...тия хоора не могат да се подписват без правописни грешки, законопроет за бизнса щели да внасят...
не само, че няма да наемаам стажанти,още по-малко да им плащам. аконякой иска да го обучавам в моя бизнес да си плаща- ще го уча. Щото като ми напише укопация до някой клиент и ми е достатъчно да почвам от начало...
28 Октомври 2013 21:38
Доста смислена статия. Все повече и повече правила, все по-безсмислени и все по-трудно изпълними... Намирисва на поредните чиновнически системи за генериране на тунеядци и създаване на прекрасни корупционни практички...
28 Октомври 2013 22:30
И ад не ща да се занимавам със стажанти, ама най-нормалното нещо е, като си го взел, да му сложиш некой да го учи, да го препиташ накрая и да му плащаш поне МРЗ. Пък държавата, ако иска некой да върши работата на образователната и система, да го компенсира по някакъв начин. Ама в тия минимални изисквания не виждам какво странно има.
28 Октомври 2013 23:11
Времето за провеждането на един конкурс (популяризиране, оценка на кандидатурите и интервютата) отнема на отговорника около 4 пълни работни дни. После следва въвеждане на стажантите, разпределение на задачи и почти непрекъснат мониторинг на работата им. По моя лична преценка това възлиза на между 20 и 24 пълни работни дни годишно. Това са все разходи (или пропуснати ползи)
В ИПИ кипи един усилен труд, не е истина...
Даже и пропуснати ползи се наблюдават!
29 Октомври 2013 00:28
Въпреки съмненията ми за генералната полза от ИПИ и въпреки впечатлението ми че повечето завършили и работещи подобни ... "неща" цял живот работят Captain Obvious с всичките илюзорни ползи за обществото от това ... е, въпреки това в казаното има смисъл. Повечето потенциални стажанти са и студенти, защо учат нямам идея, след като това поне на 90% от тях не им носи друго освен диплома, но ходят в някой "университет" и считат това за по-важно от ходенето на работа (па камо ли стаж). Поради липсата на квалифицирани кадри при нас често сме готови направо да ги назначим под някаква форма и в "междучасията", ако не да ги научим сериозно на нещо, поне да им даваме задачки, които да ги водят в правилна посока. Само, че образованието е по-важно, не че човек завършил някаква информатика някъде ще научи нещо там, но културата ни е такава - образованието, колкото и да е формално е по-важно. Хубаво, всеки има право на избор, ама тия хора в повечето случаи не можеш и на половин ден да ги назначиш, от тях 90% нито имат необходимата настройка за тая работа, нито ходят в двата или трита университета в България, където наистина и нещо се научава - та как някой да спази такъв закон?!? От юрналите се да стават програмисти малка част стават, друга една по-голяма изисква дългогодишно менторство или ако има късмет се превръща в планктон за ковбойските софтурени фирми (работещи на принципа да покажем нещо, клиента да се забърка с нас достатъчно дълго, после ако му стиска да се откаже) - повярвайте ми вредите нанесени от тоя начин на работа не са само за клиента, но и за работника и то за цял живот. Е, как да ги положи човек тия усилия? Иначе в тоя законодателен напън има и нещои рационално, но то се отнася само за ония, които не се решават или не ги бива (още) за редовна работа, но не ходят да търкат банките напразно в Н-тия университет - т.е. трябва да почнат да се издържат, за тия дето и учат такъв закон само ще обърка нещата.
29 Октомври 2013 03:51
Това, което много хора забравят, е, че цената на стажантския труд, наред със самото заплащане, включва и разходите за провеждане на конкурс и за обучение. Като ръководител на стажантската програма на ИПИ мога да дам следния пример: от лятото на 2008 г. насам през ИПИ са минали 56 стажанти. Това прави по близо 10 стажанти на година.

Все пак, описвайки разходите на време и пари, авторът пропуска да спомене ползата за организацията си. А именно, още 56 промити неолиберално мозъка, които един ден може да заемат позиции, на които да бъдат съветвани от ИПИ. Или да поръчват "изследвания".
29 Октомври 2013 08:37
Сега не разбрах какво предлага афтора. Да се взимат стажанти без да им се плаща, без да им се назначи някой да ги наглежда и въвежда в работата и без накрая работодателят им да се убеди дали тези хора са вече годни да заемат самостоятелно длъжността? Да се плаща на стажант (под стажант аз лично разбирам лице в процес на обучение, все още незавършило, което отива да се запознае със спецификите и условията на труд там, закъдето се е насочило) не е редно, освен ако не изпълнява (заема) щатна длъжност, на която няма назначено лице. Съответно след подписване на временен трудов договор. Що за стаж ще бъде, ако сложиш един стажант на някакво бюро и му кажеш - виж там, занимавай се с нещо, за да мине времето, а после ще видим кого ще назначим.
То, в такъв случай, на другаря не му е нужен стажант, а опитен работник. Ама ако може да се води на стаж и да не иска заплата..
29 Октомври 2013 08:48
Чимиджимичамиджоми, ,
Бюрокрацията има удивителната способност да се самовъзпроизвежда...
29 Октомври 2013 10:01
Има резон в някои от твърденията. Безплатните стажове обаче провокират работодателя да ползва стажанта за глупости и да не го учи на нищо. Все ми се струва най- ефективно обучаваният дас плаща и после да има право на претенции за нивото. И все пак, автора, защо 56 стажанти годишно? ОТ любов към младежите и желание да им дадете път в живота? Хайде бе!
29 Октомври 2013 11:00
Държавата си задава грешния въпрос и съответно адресира грешния проблем. Въпросът не е колко струва трудът на младите, а колко е склонен да плати работодателят им. Последният ще е склонен да плати повече, ако първите произвеждат повече с труда си. За да стане това обаче, на първите им трябват две неща - по-добро образование и повече практически опит. Предложеният законопроект намалява достъпа на младите хора до второто, а първото не е в обхвата му.

В главата на автора има каша - на 27 години той смята, че вече всичко знае и може да дава съвети на всеки.
Да, младежите нямат опит, често и нямат подходящото образование. И какво - да ги пенсионираме като безработни ли?
Те имат право да се научат и наше задължение е да им помогнем. Начини има . за всеки младеж, който теперва започва работа и няма никакъв стаж, държавата може да направи данъчна отстъпка на работодателя, което ще му компенсира първоначалната инвестиция за обучение на новака. Така на последния се дава шанс да тръгне отнякъде, пък ако има ищах - и да натрупа професионален опит. Същевременно частично се покрива и рискът на работодателя и освен това той пък получава шанс да намери качествен работник, обучен по негов тертип.
29 Октомври 2013 12:30
формулата е ясна
студенти по държавна поръчка на стаж в държавни предприятия и учреждения.
29 Октомври 2013 13:32
На ИПИ и другите соросоиди трябва със закон да им забранят да развалят младите специалисти.!
29 Октомври 2013 14:14
Статията е смислена, но като гледам "най-интелигентният форум" се е отдал на плюене по принцип и деклараци от политико-идеологическо естество със съмнителна стойност
Най-грубо казано минимално гарантирано заплащане за всеки стажант е аналогично на минимална гарантирана стипендия за всеки студент в държавата, още повече стажовете коригират недъзите на висшето образование.
29 Октомври 2013 14:32
Ми това си е пълно безобразие. От къде на къде ще им плащат на тия стажанти? Не стига че ги учат, ами ще им плаща. Те те не работят, те само стажуват. Стажуването си е пълно лентяйство. даже трябва да ги задължат да си плащат стажуването на работодателите. Всъщност тук и дума не може да става за работодател. Тук става дума за СТАЖОДАТЕЛ. Тоест такъв дето ти дава нещо, а стажанта му взима.
29 Октомври 2013 22:15
Целия тоя спор за стажантите и заплащането им, ми прилича на следното:
Отиваш в магазин за професионално оборудване да си купуиш една непозната за теб досега машина. И се пазариш - когато машината си избие цената поне 10 пъти, чак тогава ще я платя на половин цена.
Да, ама не. Ей затова всичкото бизнес крещи и реве, че не може да си намери персонал за квото ви хрумне.
В малко по-нормалните държави, към начинаещите (НЕ стажанти) има определени предварителни изисквания, които се проверяват в няколко часов тест. Който е покрил минималните изисквания, се назначава на работа с ОБУЧЕНИЕ, и не на МРЗ за страната, а на МРЗ за компанията.
Ама нали сме уникати, требе да преоткрием топлата вода и от ИПИ да ни обяснят как се вадят домати с гранати...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД