:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 236
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българите все по-рядко осиновяват дете

Сираците са два пъти повече от кандидат-родителите
3145 са децата, вписани в регистъра за пълно осиновяване към септември, докато кандидат-осиновителите са едва 1408, показва справка на Агенцията за социално подпомагане, изготвена за "Сега". Въпреки че хората, които искат дете, са два пъти повече от сираците, през последните две години се забелязва тенденция на намаляване на осиновяванията. До края на септември са осиновени 535 деца, което означава, че до края на годината в най-добрия случай осиновяванията ще достигнат тези през 2012 г. - 738, колкото и през далечната 2009 г. През 2010 и 2011 г. обаче те бяха почти 1000. Основна роля за отпушването им изиграха промените в Семейния кодекс от края на 2009 г., които позволиха по-бързо включване на изоставените деца в регистъра и леко ускоряване на процедурите.

Според социалните експерти причината осиновявания да не вървят е, че хората искат основно бебета и имат претенции към етническия им произход, докато в регистъра преобладават по-големи деца, изоставени от ромски семейства. Кандидат-осиновители обаче твърдят, че вече е честа практика да бъдат съветвани да минат първо през приемното родителство, което държавната политика за деинституализация се опитва да наложи като най-добрата алтернатива за грижа за изоставените деца. Осиновяванията на по-големи деца не са предпочитани и защото държавата не оказва никаква подкрепа на кандидат-родителите им, въпреки че продължителният престой в институции натрупва много повече поведенчески и образователни дефицити. Често срещано е например дете от дом в трети клас да няма знанията дори за първи.

В момента в парламента чакат да бъдат приети на второ четене промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, които ще дадат право на осиновители на деца до 5 г. да ползват отпуск по майчинство и за гледане на дете. Сега те имат такива права само до навършване на 2 г. от детето. Законопроектът обаче няма да реши проблема с осиновяванията на по-големите деца, тъй като и в момента децата до училищна възраст са сред предпочитаните за осиновяване след бебетата. Смята се, че те сравнително лесно могат да наваксат пропуските в обучението си и много по-лесно се адаптират в новата среда.
15
2195
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
17 Ноември 2013 19:39
Еми....... циганите си правят достатъчно деца, а българите както е известно са ксенофоби и не щат да усиновяват циганчета.
17 Ноември 2013 20:50
От тези 738 деца 340 са осиновени в чужбина - главно деца с увреждания.
17 Ноември 2013 20:55
Тъжна е съдбата на тези деца .
Недейте да ги корите , че са се родили циганчета .
Те не са виновни за това .Деца са.
17 Ноември 2013 21:08
Не са виновни, истина е, и никой не ги кори. Но има и друга истина, че никому не са нужни. За онова русичкото в Гърция, се бяха обадили 5000 души да кажат че е тяхно. 5000!
А тук имаме 3500 мургавички деца и никой ги не ще.
Живота е "сурав и курав" и няма никва файда, ако се преструваме че не забелязваме фактите.
17 Ноември 2013 21:08
Мисля, че никой никога не е корял децата. Системата обаче по никакъв начин не търси каквато и да е отговорност на родителите, които ги изоставят. В цяла Европа е забранено изоставянето на деца - най-малкото до определена възраст. В България е забранено изоставянето на домашни любимци, но не и на деца.
17 Ноември 2013 23:48
Само между другото, чух от позната че държавата /т.е. ние/, дава 600лв месечено на семейство осиновило циганче. Не зная дали е вярно, но приказката, която чух е че именно заради тези проклети пари, са повечето случаи на "осиновявания".
18 Ноември 2013 00:02
Няма такова нещо!

Тя сигурно бърка приемните семейства с осиновителите. Приемните получават заплата плюс издръжка плюс детски - към 1000 лева се събират (зависи и от възрастта на детето например), а ако детето е с увреждане - още към 200 лева.

Осиновяват се обикновено циганчета, които не са с много "изявени черти на ромския етнос" - даже роми понякога вписват такова изискване в документацията за кандидатстване за осиновяване. Никой не "стимулира" осиновяващите, то не достигат не само белите, но и здравите деца, пък ако и изглеждат добре... Остава само да се молят наследствеността им да не е обременена.

PS. Горното се отнася за осиновяванията у нас. Чужденците, слава богу, осиновяват всякакви дечица.
18 Ноември 2013 00:11
И стига с тия "сираци"! Също като "бежанците". Сираци са под 1% от децата в домове.
18 Ноември 2013 00:13
Възможно и да бърка, селска женица, не много грамотна, обясняваше ми че нейната съседка си взела циганче и си признала че е зарад парите. А, пък тя трябва да гледа внучката си с пенсия от 150лв /майката е инвалид безработна, таткото неизвестен/. Е, и аз помагам на бабата, ама.... пак до 600лв не се събира, че не ми е само тя. Та излиза че държавата плаща за едно циганче, повече отколкото за здраво българско дете....
Може би остава да се надяваме че БХК ще се развика срещу дискриминацията на белите български деца, дето и без това вече са на изчезване. Дали?
18 Ноември 2013 00:49
Точно приемна грижа е имала предвид.

Разбирам много добре. Една приемна майка каза веднъж като описваше една ситуация (изпусна се всъщност): "за моето няма, а за него има".

За всяко дете в дом разходите са още по-големи... На едно ромско семейство, оставило примерно 2 деца в дом (а има оставили и по 12), държавата осигурява по около 3 000 лева на месец за децата им (зависи и от типа дом), отделно социалните плащания към самото им семейство. В приемно семейство е малко по-икономично, освен това грижата наистина е по-добра. Но все пак децата са си изоставени - тази рана си остава жива даже да се чувстват по-добре в дома или приемното семейство, отколкото в родното (което съвсем не е рядко).
Постоянно се говори, че децата в домове намаляват - вярно е, инвестират се много милиони за извеждането им в приемна грижа или малки центрове за настаняване. Но броят на изоставяните всяка година всъщност не намалява (намалява като абсолютно число, но не и като се вземе предвид общото спадане на раждаемостта). Българчетата са много малко, най-вече ако имат увреждане.
18 Ноември 2013 00:57
Цялата тази ситуация и недомислената система за подпомагане (тя е подобна и в другите страни) е във вреда на децата, наранява ги, не ги защитава добре. Трябва да се забрани изоставянето, да се подпомага само до второ дете и да се наблюдава по-отблизо и задълбочено развитието на децата.
18 Ноември 2013 01:33
Забрани изоставянето......................
Ше вкараш циганката в затвора?
Ми и там ше роди, и държавата пак ще плаща за нейното дете, а не за българчето.
Мислители....
ПП Ше излезе че Кристалинка е права, по-добре да идват африканците и да ни оправят демографията.
18 Ноември 2013 13:14
Трябва да се забрани изоставянето,

Абе, вие нормални ли сте? Вие представяте ли си колко "битови инциденти" ще има? Колко бебета, намерени по кофите за боклук?
Боже, изоставените деца ви се зловидяха!

ПП Плащане до второ дете или трето дете е много разумна мярка.
18 Ноември 2013 16:45
Вие представяте ли си колко "битови инциденти" ще има?

Има си мерки. Даже в тази криза дори силно религиозните като цяло САЩ въведоха безплатни противозачатъчни, например. Повече услуги, а не пари на калпак. Ако създадеш нежелано от теб дете и ти го гледа държавата - плащаш му издръжката до осиновяването му. И т.н.
Изхвърлил си го - с разследване и ДНК тест става ясно чие е. При насилие към дете или нещо по-лошо си има също ясни мерки от много години. Само че трябва да станат по-сурови.
18 Ноември 2013 19:16
Абсолютно съм "за" изоставилите детето си да бъдат принудени нормативно да си плащат за издръжката му.Например да бъдат лишени от социални помощи докато детето навърши пълнолетие ; или да не им се дават детски надбавки за другите деца.... Въплеки,че това е нищожно малко в сравнение с издръжката на изоставеното дете...А знаете ли,че деца от ромски семейства си правят сметка как ще раждат за детски и ще счупят крайник на бебето,за да е "невалидно"?!.... Ужас,каква прослойка сме "отгледали"....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД