:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Поне 130 000 българи ще трябва да довнасят данък за доходите си

Близо 130 000 българи с доходи от извънтрудови правоотношения и наеми, които досега се облагаха авансово на 100%, ще бъдат принудени от 2014 г. да довнасят данък. Те ще трябва да доплатят 10% данък върху получените суми от този вид доходи за последното тримесечие на т.г. Както "Сега" напомни, работодателите са длъжни да спрат авансовото удържане на данъка за октомври, ноември и декември, а в случаите, в които това е станало погрешка, сумите ще трябва да се върнат на служителите.

Новите правила бяха въведени с промени в закона през 2012 г. Те засягат изплатени авторски и лицензионни възнаграждения, получени суми по извънтрудови правоотношения, приходите от упражняване на свободни професии (адвокати, нотариуси, счетоводители и т.н.), доходите от производство на регистрирани тютюнопроизводители и земеделски производители. Забраната за авансово удържане на данъка важи както в случаите, в които доходът от стопанска дейност е изплатен от фирма, така и при самоосигуряващи се лица. Данъкът няма да се удържа авансово и за доходи от наеми за октомври, ноември и декември.

Точният брой на засегнатите от промяната лица няма как да бъде установен. Справка на НАП за тазгодишната кампания обаче показва, че броят на хората с подобни доходи, които са подали нулеви данъчни декларации, е 127 000. Те не са имали да довнасят данък, но са били длъжни да подадат данъчна декларация, защото имат извънтрудови доходи. Тази група лица през 2014 г. ще трябва да довнася данък, като може да се предположи, че реалният брой на засегнатите лица ще бъде по-голям. Няма как да се прецени и общият размер на данъка за довнасяне. Грубите сметки сочат, че след приспадане на нормативно признати разходи и осигуровки, необложеният доход при 127-те хиляди данъкоплатци с нулеви декларации за 2012 г. за едно тримесечие би възлязъл на над 170 млн. лв.

ВМЕСТО ДА ИЗПИШЕМ ВЕЖДИ...

Новият режим се въвежда с привидно благородна цел - да се даде възможност на тази група данъкоплатци да ползват отстъпка при преждевременно плащане на оставащия за довнасяне данък. Размерът на облекчението няма да е голям, тъй като отстъпката от 5% се полага само за оставащия за довнасяне данък. Справка на НАП показва, че отстъпките и в момента се ползват от много малък брой данъкоплатци - т.г. от 7450 души за внесен преди 10 февруари данък и 5000 за подадена по електронен път декларация.
3
1700
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
18 Ноември 2013 15:00
ВМЕСТО ДА ИЗПИШЕМ ВЕЖДИ...

Новият режим се въвежда с привидно благородна цел - да се даде възможност на тази група данъкоплатци да ползват отстъпка при преждевременно плащане на оставащия за довнасяне данък. Размерът на облекчението няма да е голям, тъй като отстъпката от 5% се полага само за оставащия за довнасяне данък.

Редакцията, Танче, съвсем изтрещяхте бе... Напишете поне как се вадят очите, щото това с отстъпката ми изглежда... отстъпка. Какво ли не прави(пише) човек за пари.
18 Ноември 2013 15:51
Ваденето на очите е, че като си преведеш парите за данък в единната сметка на НАП, НАП-а ще ти засмуче парите за стари задължения, ако имаш такива и после пак ще им дължиш данък. А когато възложителят ти удържа и внася данъка, това няма как да се случи. Има обаче друг момент: Ако някой от възложителите ти по граждански договори, авансово ти е внасял данъка прз деветмесечието и е подавал Д1, но НАП му е прибирал парите от единната сметка за нещо дуго, в един красив момент може да се окаже, че ти дължиш пари за данъци, които вече са ти удържани и нито ти, нито възложителя ти си имат на хабер, че не са платени. Изобщо, системата така я заформиха, че каквото ти поискат, да им го даваш без изобщо да се замисляш, защото няма как да разбереш какво точно дължиш.
18 Ноември 2013 16:07
пример за причиняване на главоболие за данъкоплатеца - получен през последното тримесечие 200 лева хонорар (горе-долу толкова например плащат за рецензия на дисертация, на проект във ФНИ, и др. подобни). Нормативно-признати разходи - 50 лева. Удръжки за осигуровки - зависят от другите доходи на данъкоплатеца, за простота да приемем, че заплатата му е над 2200 лева и поради това не дължи осигуровки върху хонорара. Тогава ДОД върху хонорара е 15 лева. Ако това е единственият "нетрудов" доход за годината - отстъпката от 5% е 75 стотинки. А банковата таксичка за внасяне на данъка сигурно ще е поне левче Но основно главоболието се причинява от загубеното време за внасяне на данъка Дори данъкоплатецът да е имал и други "нетрудови" доходи през предходните тримесечия, може да предпочете да загуби 2-3 лева "облекчения", вместо да си губи времето. А можеше да има избор - който иска, да си плаща сам данъка за последното тримесечие и да ползва "облекчението", който предпочита - да му го удържат авансово.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД