:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ урежда съдебния съвет с допуск до тайни

Партията на Борисов коренно промени позицията си за достъпа на ВСС до класифицирана информация
От ГЕРБ коренно са променили позицията си за това дали членовете на Висшия съдебен съвет имат право на достъп до класифицирана информация, без да бъдат проверявани. Това става ясно от проект за промени в Закона за съдебната власт, внесен в края на миналата седмица от петима депутати на бившата управляваща партия. Ако предложенията на Цецка Цачева, Красимир Ципов, Димитър Лазаров, Данаил Кирилов, Желязко Желязков и Снежина Маджарова минат, членовете на съдебния съвет ще получават автоматичен допуск до всички нива на секретна информация.

През 2011 г. ГЕРБ се опита с промени в съдебния закон да задължи членовете на ВСС да минат проверката за надеждност. Конституционният съд обаче отмени текста с аргумента, че така се погазва независимостта на третата власт. "В нарушение на принципа за разделение на властите - за разлика от широкия кръг от лица с достъп до класифицирана информация в законодателната и изпълнителната власт - в съдебната власт сред лицата, за които не се извършва проучване за надеждност, неоснователно не са включени членовете на ВСС, предвид характерът му на автономен орган в съдебната система", мотивираха се конституционните съдии. Без допуск са и членовете на инспектората към ВСС, които проверяват движението на делата и преписките в системата. За тях обаче вносителите на проектозакона не са помислили.

В момента двама от членовете на ВСС - Ясен Тодоров и Галя Георгиева, по свое желание са проучени и одобрени за достъп до класифицирана информация. Затова те бяха и единствените, допуснати от главния прокурор Сотир Цацаров да четат секретните материали, свързани с искането за дисциплинарно уволнение на колегата им от ВСС Камен Ситнилски. Липсата на допуск до тайни пък даде повод на инспектората да откаже да провери разследването "Мишо Бирата". С оправданието, че някои дела срещу магистрати са секретни, Цацаров отказа да попълни регистъра с разследванията срещу съдии и прокурори, който съдебният съвет имаше намерение да води.

Друго любопитно предложение на ГЕРБ за промени в съдебния закон е свързано с кариерното развитие на съдии и прокурори, които стават шефове в системата. Предвижда се по тяхно желание да могат да се връщат на старите си места. Така например, ако върховен обвинител стане шеф на Софийската градска прокуратура, когато мандатът му там изтече, той няма да остане в по-ниската прокуратура, а ще се върне като висш магистрат.
3
1473
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Ноември 2013 20:49
нищо учудващо - добри последователи на мутрата тартор, за който въртенето на 360 градуса е ежедневие
18 Ноември 2013 00:27
Ммм даа,
Не ми е ясна материята. Но щом са го предложили от ГЕРБ , значи че е на мутрата Борисов, въпреки че е прзд и е прочел една книжка. .
18 Ноември 2013 11:58
Необходимо ли е ВСС да ползва такава информация. Разследващ орган ли е, не може ли да получи информация от органите работещи с такава, в случай, че е необходимо, с оглед на преценката по повод дейността му, посочена в Конституцията на Р България, чл.131 и сл.

Много са мераклиите да се докоснат до тайните и да управляват хора и процеси и колкото възможностите - лицата, които имат допуск до такава информация са повече, толкова по-лесно се прикрива злоупотребата със същата. Ще гоним онзи, който е изнесъл компрометираща, за някого информация, знаейки, че няма да бъде открит вместо, да подведем под отговорност онзи, за когото се разкриват определени факти и обстоятелства.
Хитро!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД