:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,481,754
Активни 121
Страници 7,901
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Удостоверенията за наследници и за наследство ще са различни документи

Каква е процедурата по вадене на удостоверение за наследници. Прочетох наскоро, че ще се въвежда европейско удостоверение за наследство. То същото като сегашните ли ще е?

Р. Ч., СофияСъществуващото в момента удостоверение за наследници е един от важните моменти в процеса на наследяване. Макар и нерядко да има проблеми около неговото издаване, около определянето и вписването на съответните наследници, то документът е една от първите стъпки в процедурата, която започва след смъртта на съответния наследодател.

Удостоверението за наследници е особено важно и защото чрез този документ държавата признава съответното лице за наследник. Чрез него наследникът може практически да започне да се ползва от имуществени права, които получава от наследодателя. С това удостоверение всеки може да се легитимира пред съответните държавни или общински органи.

Удостоверението се издава от общината. В него задължително се записват и останалите наследници. Това е всъщност един от начините наследник да разбере дали има и кои са другите сънаследници.

Основни моменти за процедурата по вадене на удостоверението може да бъдат открити в закона за гражданската регистрация, закона за наследството, закона за местните данъци и такси. Подава се молба-декларация по образец до кмета на общината по последния постоянен адрес на наследодателя. Към нея се прилага и актът за смъртта на наследодателя. Плаща се и такса, която е различна за различните общини. С молбата се иска подателят да посочи наследниците по закон, които той смята, че има още наследодателят. После длъжностното лице прави служебно проверка, включително и в регистъра на починалите лица. Последният пък е част от регистъра на населението в общината. Длъжностните лица, които ще издадат удостоверението, са длъжни да проверят информацията, подадена чрез молбата, както и да я допълнят или коригират при неточности. Накрая се издава удостоверението за наследници и в него трябва да се изброяват всички наследници на наследодателя по закон.

Що се отнася до европейското удостоверение, то ще е за наследство, а не за наследници. Неговото въвеждане предстои. То ще е по Регламент №650/2012 г. на Европейския парламент и Съвет относно наследствените правоотношения с международен елемент и реда за издаване на удостоверения за наследство. Целта е уеднаквяване на приложимото право в областта на наследяването. Това удостоверение ще е много важно и за България, защото има много български граждани, които живеят в чужбина. Както и много чужденци, които придобиват различни имущества в България.

Регламентът трябва да започне да се прилага от 17 август 2015 г. Той ще има предимство пред цялото национално законодателство и въвеждането ще е задължително. Документът ще въведе нов принцип и критерий за наследяване - като приложимо право ще се счита обичайното местопребиваване на починалия наследодател към момента на неговата смърт. Това означава, че ако българин трайно и постоянно живее в Испания - примерно 10 години, то тогава наследяването ще става по испанския закон. Просто ще се приеме, че обичайното му местопребиваване е било в Испания. На практика документът може да промени в много случаи реда на наследяване, сравнимо с българското право. Иначе, веднъж издадено, европейското удостоверение за наследяване ще се ползва в целия ЕС.

5992
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД