:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Покаянието като политически хоросан

Поисканата от Станишев прошка за възродителния процес циментира заедността на БСП и ДПС, но с вече променено съотношение на силите и с видимо преимущество на етническата партия
Галя Горанова


Извинението на Сергей Станишев за възродителния процес е под номер едно в личната ми класация за "Бутафория на седмицата". А жестът трябваше да е значим, потресаващ, пречистващ - БСП в покайна поза моли за опрощение на греха по насилственото преименуване на българските турци. Изпълнението на ритуала обаче бе потресаващо слабо, да не кажа нелепо. С фалшив патос и интонации лидерът на БСП ни в клин, ни в ръкав поднася извинения с отдавна изтекла давност и в същия миг друг фалшификатор - лидерът на ДПС Лютви Местан, се втурва да го целува по братски на сцената! Накрая и двамата викват в ОФ-стил "Да живее Орешарски!" с неискреното внушение, че вече всичко е простено и можем да си управляваме спокойно заедно. Гавра с трагедията на 300 хиляди прогонени от родината си етнически турци.

"Ние, моята партия БСП, имаме историческа вина пред българските турци за възродителния процес. И се извиняваме за това", произнесе естрадно от сцената Станишев на съботния проправителствен митинг. Вижте му само формулировката! "Ние" (разбирай колективна вина на всички бесепари), "моята партия" (БСП-това съм аз)... се извиняваМЕ за това (а дали така мислят и останалите?!). И това не са случайни грешки. Посланието трябваше да е гвоздей в речта на Станишев, така че със сигурност е предварително премислено. Пиар е това, не е шега работа. Но, както се казва, "грешката е вярна". В "прошката" на Станишев е дълбоко кодиран целият фалш на начинанието.

Някои и досега спорят първо ли е по рода си това "покаяние" на социалистите, или вече е бивало. Като че ли това е най-важното в случая. А също и какви степени на душевно благородство разкрива то. Все животрептящи въпроси на нашето съвремие. А всъщност въпросът е



защо бе направено точно в този миг? Каква е целта?



Първо, моментът не е избран случайно. Думите бяха произнесени на първия съвместен и официално рекламиран като такъв митинг на БСП и ДПС. Досега двете партии не са демонстрирали подобна заедност. Станишев получи възможност да се обърне директно към потърпевшите от възродителния процес, за да не кънтят думите му на кухо. И второ - извинението явно бе условието, срещу което Станишев да получи целувка от Доган, пардон Местан. Това с целувките е стара заигравка между двамата лидери. На изборите за президент Ахмед Доган се пошегува, че срещу подкрепата си за кандидата на БСП Ивайло Калфин на втория тур "ще иска една хубава целувка". Е, не я получи, а я даде. И не той, а наместникът му. Но все за едно и също "обгрижване" става дума. Ти на мене - аз на тебе. Съмнявам се, че българските турци са настоявали за подобно извинение от страна на БСП. Те отдавна й простиха великодушно, още от времето на първата тройна коалиция. Зад "покаянието" на Станишев прозираше условието за публично унижение на соцлидера като предусловие за политическо съдружие. Нещо като варварски ритуал, при който вграждаш нечия сянка (в случая унижаваш нечия столетна гордост), за да е стабилен градежът. Или като посвещение в масонството. Оттам и "братските" целувки на Местан, иначе известен със своята сдържаност и хладина. Ритуалът на прошката бе хоросанът за потягане на коалиционните взаимоотношения между БСП и ДПС, но с вече променено съотношение на силите и видимо преимущество на депесарите. Това обяснява защо сега, а не по време на тройната коалиция. А и градежът напоследък е малко афиф, та трябва да се укрепят темелите му.

Извинението на Станишев четвърт век след "голямата екскурзия" преследваше и друга цел - то трябваше да внуши на българските мюсюлмани, че е по-добре да ги управлява разкаяла се партия като БСП, отколкото "възродителят" Бойко Борисов, който не крие одобрението си за преименуването. Нещо като старт на предстояща предизборна кампания. При надигащата се националистическа вълна това има значение.

Някак встрани и незабелязано мина скритото зад думите на Станишев послание, че



ДПС = на българските турци



Изборът на соцлидера да поднесе извиненията си за възродителния процес на партиен митинг на ДПС на практика потвърждава етническия характер на тази партия. Нещо, което ДПС от две десетилетия се мъчи да отрича с безценната помощ на Конституционния съд. Ако действително го мъчеше историческата вина на "неговата" партия, Станишев можеше да отиде на крака при жертвите на насилственото преименуване и оттам да отправи своето важно политическо послание. Както направи Иван Костов навремето в Бурса. Без посредничеството на други партии. Но не, той предпочете да отъждестви тези жертви с ДПС и да приподнесе покаянието си пред олтара на етническата партия, като й признае електоралния монопол върху тези български граждани, както и известно морално превъзходство.

С други думи, жестът на Сергей Станишев съдържа всички кодове по признаване на властта на по-силния. Той е потвърждението на народните догадки, че България се управлява от Доган и Делян Пеевски е неговият отрок. Трагедията на стотиците прокудени от родината български турци, завършила с изгнаничество, няма нищо общо със съботния ритуал. Става дума за строго междупартиен договор с екзактни клаузи. Една от които вероятно е да се крепи кабинетът до изборите за Европарламент, така важни за Станишев.

Случката обаче роди свежо народно творчество из интернет форумите: "След като се извини на ДПС за възродителния процес, Станишев да се извини и на "Атака" - за антифашистката борба".
Снимка: "Сега"
Фалшивото извинение явно бе условието, срещу което Станишев да получи целувка от Доган, пардон Местан.
130
8960
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
130
 Видими 
19 Ноември 2013 19:31
Слабо.
19 Ноември 2013 19:43
Гавра с трагедията на 300 хиляди прогонени от родината си етнически турци.
Не съм несъгласен със статията. Несъгласен съм с горното. Никога не е било цел на т.нар. "Възродителен процес" да гони който и да било. Ако се визира процеса на преименуване на български граждани и налагането на българския език, то това се случва в наши дни в Европейския Съюз в страни като Латвия или Естония, без никой да се оплаква от това... освен потърпевшите. Не казвам и че е било редно да се прави в България. Просто обръщам внимание на опита за демонизиране на нещо и приписването на вина на цял народ, цяла партия или не знам кой си там. Ако има престъпление, то трябва да има и извършители. Не съм чул някой, някога, някъде да е бил осъден за т. нар. "възродителен процес." А, че извинението, а и митинга като цяло, а и протестите са все една бутафория е отделен въпрос.
19 Ноември 2013 19:46
Слабо.


Меко казано.
19 Ноември 2013 19:54
Слабо.

Не слабо, ми рехаво, ама другият вариант на дописката (ако Станишев не се беше извинил) определено щеше да е по-силен.
19 Ноември 2013 19:56
Зад "покаянието" на Станишев прозираше условието за публично унижение на соцлидера като предусловие за политическо съдружие.

А при шимпанзетата низвергнатият водач на стадото направо приема да бъде таквозен от новия вожд. Задължителен ритуал.
19 Ноември 2013 19:58
Не слабо, ми рехаво, ама другият вариант на дописката (ако Станишев не се беше извинил) определено щеше да е по-силен.


Да, щяхме да четем, как партията-наследница на партията, провела възродителния, лицемерно се гушка с жертвите си и пр.

А иначе това е политическо събитие от такава величина, че плаче за сериозен анализ. За много анализи.
19 Ноември 2013 20:01
Либереалната партия на мистър Клийн няма нищо общо с БКП, при която се случиха тези събития.
От чие име се изивинява бутащия колелото към Брюксел Съсел ?
А ще се извини ли някога ДПС за терора в България , при който десетки загинаха и останаха сакати за цял живот .
За палените ниви, за гаврата с труда на хиляди земеделци , за изпотрошената селскостопанска техника ,за проваления туристически сезон на Златни , за изгорените български флагове, за отровите в язовир Камчия , за....... ?
Като се извиняваме - та да започнем отначало, а ?
Нека и двете страни говорят истината , за да живеят в мир българските турци и българите . Щото младите не са били свидетели на тези събития.
Станишев е готов да целуне и дявола , а не ДПС, само и само да се докопа до евроизборите - иначе : сбогом лежерен живот.Той друго не е свикнал да прави.
19 Ноември 2013 20:03
На въпрос дали трябва да има извинение и от ДПС, Станишев посочи, че ДПС е създадено през 1990 г. и не стои зад атентата на гара Буново, докато БСП е правоприемник на БКП и дължи извинение за "Възродителния процес".


станишко се извини спонтанно и получи спонтанен политически аборт.
19 Ноември 2013 20:04
Слабо, невярно, грозен език, набиване на отрицание и само отрицание... така си можем така си пишем
19 Ноември 2013 20:05
Не си струва...
19 Ноември 2013 20:05
Като се извиняваме - та да започнем отначало, а ?


Например с извинение?
19 Ноември 2013 20:07
А при шимпанзетата низвергнатият водач на стадото направо приема да бъде таквозен от новия вожд. Задължителен ритуал.
Сократе,как е при бабуините или лемурите? Ти знаеш,знаеш.Кажи.
19 Ноември 2013 20:10
Е, знам само за шимпанзетата. От любимия ми научно-популярен сериал "Маймунски истории". За лемурите не ми се вярва - те не са толкова стадни. Но при павианите е напълно възможно. Само че там смяната става с повече бой, та изместеният може и да не е в състояние...
19 Ноември 2013 20:20
ама другият вариант на дописката (ако Станишев не се беше извинил) определено щеше да е по-силен.

Радвам се да те видя.
19 Ноември 2013 20:21
Театрото беше гнусно ! Бедният , нещастен електорат на агентите сава, павел & co продължава да е мачкан и след възродителния, та досега. От една страна им се извинява сергей моников, от друга са новите гаври, наречени бисеров, ментата и пр. бандюги . Ще се освободят ли някога от страха
За авторката
19 Ноември 2013 20:26
Слаба лична класация...
А БСП е ли БКП или е социалдемократическа? Ако носи отговорност за БКП - значи трябва да има дела и лустрация. И Боко да й стане вожд - последният комунист...
Ако е нова партия - както се кълнат...
---------------------------
Сайтът на Генек
19 Ноември 2013 20:30
Радвам се да те видя

Бех на каторга.
19 Ноември 2013 20:42
На изток България граничи с Красимир Премянов. По една случайност соц - депутат в европарламента, предлагащ заедно с останалите червени еничари, създаването на турско-български икономически регион Тракия на българска територия и бъдещото му отцепване от България. По същото време турско-червените си правят съвместен митинг на Орлов мост, където гърми марша на Осман паша. Наместан и Станишко се прегръщат пре погледите на хилядите правоверни...
Бог да пази България!
19 Ноември 2013 20:48
Хоросан*, Хоросан, Галя, ама безмилостно свали завесата и откри на сцената грозната истина, пренебрегвайки признанието за спонтанност.

И Омар Хаям е от Хоросан
За да живееш мъдро – закони има много,
но два от тях е нужно да се зачитат строго:
ти по-добре гладувай, но хвърлен хляб не яж,
сам по-добре бъди, но не с глупак, ей богу.
19 Ноември 2013 20:51
Янтар - за паралела с прибалтийските държави -
19 Ноември 2013 20:52
И второ - извинението явно бе условието, срещу което Станишев да получи целувка от Доган, пардон Местан.

Аз пак да питам - сер Гея беше ли се подмил за целувките и другите евентуалности, съпътстващи извинението му?
А Бея беше ли се заредил с кондоми???
И какво следва нататък - Бея ще подкара ли и целия висш партиен съвет? Тъй де, като ще е извинение, да е както турците го разбират....
Бре, що кондомооборот ще настане....
19 Ноември 2013 20:58
"А оня, който Го предаваше, бе им дал знак, казвайки: Когото целуна, Той е; хванете Го и водете зорко. И като дойде, веднага се приближи до Него и казва: Рави, Рави! и Го целуна"
Eeeх любов, любов..
19 Ноември 2013 21:00
И следващият сер - гей парад да бъде по-атрактивен...
19 Ноември 2013 21:00
Поздравления за Yantar за Латвия, Литва и Естония.
Там не възродителен процес , ами направо ги отписват от регистрите и руснаците ги няма като хора .
Сменяш име и паспорт, говориш латишки , шведски или въобще официалния език - имаш избирателни и вещни права .
Особено в Латвия - годишно около 25 хил. руснаци по тази причина емигрират към Русия .
И защо Запада или Ердоган мълчат ?
19 Ноември 2013 21:08
А при шимпанзетата низвергнатият водач на стадото направо приема да бъде таквозен от новия вожд. Задължителен ритуал.


Ако се визира процеса на преименуване на български граждани и налагането на българския език, то това се случва в наши дни в Европейския Съюз в страни като Латвия или Естония, без никой да се оплаква от това... освен потърпевшите.

Не съм чувал за подобно преименуване, би ли дал линк?
Българският език винаги е бил официален в България от Освобождението насам, та за какво налагане става дума?
19 Ноември 2013 21:21
Аудотафе. Така наричали публичното покаяние на вещиците,а не както е останало-изгарянето им на клада след това... Всъщност не е толкова драматично... Друга форма на публично чумберене да се знае кой е шефа... Дразни само че една вековна партия се оказа че с лекота може да се използва за лична употреба... Доста лична... Да не правя реклама на "белана"...
19 Ноември 2013 21:31
"След като се извини на ДПС за възродителния процес, Станишев да се извини и на "Атака" - за антифашистката борба".




То както е тръгнало в скоро време и Сидеров публично ще целува ръцете на Доан ефенди. Дип, че са са ортаци още от времето на "Мултитруп"...
19 Ноември 2013 21:36
Деньги ... На рублева ведомост... Двете етноформации ще залязат една без друга....
19 Ноември 2013 21:38
БСП се е разложила напълно. Жал ми е за толкова много хора дето още вярват в нея и припознават в нея политическото си представяне.
От БСП не е останало нищо. ДПС коли и беси. Атака си прави шоу и никой в държавата не им казва копче. МВР се занимава с определено несвойствени дейности. Активните 'избиратели' на БСП са от малцинствата и тук таме некой забравен пенсионер. Министрите и, бивши седесари от най-тъмните. Върхушката и, все по-импотентна.

А беше време, при Виденов, при Първанов (преди да пристане на ДПС), когато БСП беше национално отговорна. Наистина се мъчеше (верно непохватно, но все пак) да отстоява някакъв национален приоритет. Даже преболедува и Лукановците. Прогрес.
19 Ноември 2013 21:52
Сократ-май 19 Ноември 2013 19:56
А при шимпанзетата низвергнатият водач на стадото направо приема да бъде таквозен от новия вожд. Задължителен ритуал.

То затова Боко се страхуваше че Пеевски като оглави ДАНС, ще го вкара в затвора да го таквози.
http://www.segabg.com/pic/news/02/667991.jpg
19 Ноември 2013 21:58
Независимо от всички „държавнически” подбуди на ЦК/БКП, начинът по-който бе извършен „възродителния” (какъв цинизъм) процес бе грешка. Голяма и грозна грешка.
Независимо от очевадните партийни мотиви за това доста закъсняло „извинение”, то не премахва вината от „деянието”, а само признава факта, че „деянието” е било всъщност „злодеяние”.
И най-после: Лицемерието на отрочетата-късметлии на бащите-каскетлии е отблъскващо. Бащата на настоящия „Лидер” и „извиняващ” се, е един от инициаторите и реализаторите на злодеянието за което говорим. А другия „Лидер” от противниковия отбор, е бил директен участник във „възродителния” процес. Той все още не се е покаял за това, и както изглежда – няма намерение да го прави.
Въпросът е прост: Извинение – добре. Какво следва. Не е ли редно след като си осъзнал злодеянието, което е причинила твоята „партия”, или дори в което директно си участвувал, да отстъпиш лидерското си място на хора, които не са правили такива грешки (по-точно злодеяния) и дори са се противопоставяли на тях. Ако, разбира се, е имало такива сред мафиотите от върхушката на „Институцията БКП/БСП/ДС”.

P.S. Браво на авторката за статията. „Извинението” е наистина хоросан, така необходим, за прегръдката между агнетата и вълците.
19 Ноември 2013 22:00
Аудотафе

Тракторе, точната дума е "аутодафе"
19 Ноември 2013 22:01
Бе никой не ръкопляска и не цвили във захлас от високия наратив на Горанова! Екзактно използва "заедността" още в заглавието и само ограниченията наложени от обема на изданието и попречиха да вмъкне едно "акутно"... Несправедливи сте филолозите...
19 Ноември 2013 22:02
Извинисебе, извинисебе, извинисебе...
19 Ноември 2013 22:03
Очаквах Дорис да ме срита...
19 Ноември 2013 22:26
мерзавско четиво само дето сълзици не каопът от него за "горките прокудени" потурнаци
19 Ноември 2013 22:41
Материалът на Горанова е откровено слаб, но въпросът за извинението е важен. С поднесеното извинение Станишев направи добър политически ход. От друга страна, за много от нас, като съвременници и в различна степен участници в тези събития, извинението е неприемливо. Защо ли? Защото тогава повечето от нас бяха убедени, че смяната на имената с български е правилна и ще доведе до консолидация на народа. Очевидно не е така, както се вижда от действията на прибалтийските републики, но можеше да се възприеме по-мекият чешки вариант, където женските фамилии, например, задължително завършват на -ова, -ева и т.н., В Русия (а преди в СССР) пък мъжките фамилии завършват на -ов, -ев и подобни (е, има и Путин). Личните имена, обаче, са нещо, което не трябваше да се пипа.
19 Ноември 2013 22:45

Слабо и внушаващо отвращение четиво. Какво става със "Солидарна България"? Нима това е официалната доктрина на обединението? Нима Иво Христов ще се подпише под този опус? Нима Волгин ще го цитира в Деконструкция?
Изглежда ще се окаже прав онзи, който твърдеше, че левичарството е детската болест на комунизма.
19 Ноември 2013 22:46
Кой знае, може да дойде време когато Столетницата ще поиска макар и с фалшив патос и интонации извинение и от българите...
19 Ноември 2013 22:48
А от чие име се извинява Станишев "спонтанно" и на кого? Тодор Живков е мъртав, не вярвам да е упълномощавал Станишев, а ДПС, поне официално, не е етническа партия.
19 Ноември 2013 23:30
Bravo!
19 Ноември 2013 23:38
мерзавско четиво

Ех, че я харесвам тая дума меррррррррррзавец...
19 Ноември 2013 23:52
Като в "родена от революцията" сократе... Изправени мерзавците до казаните за боклук и "меррррзавец" ....преди с шпагена... Звучи като "окончателно решение" ама без немска бумащина...
19 Ноември 2013 23:59
Чудя се каква ли безпросветна чернилка е в душите на такива хора.
20 Ноември 2013 00:04
А защо не предположим че обръщението не е към върхушката на дпс(агенти на дс и активни участници в процеса) нито към етноса(те не гледат бг телевизия) а казва"върнах БКП,извинете всички тъгуващи по Тошо... Поиграхме си на социалдемократи ама аз съм син на баща си... Живковист натюр!"?
20 Ноември 2013 00:05
Удоволствие е да се види потресена и безсилна червено-кафявата амбразура пред острото перо на Галя Горанова. Трепереюите от злоба пръсти само са успели да напишат "слабо", "мерзавско" и прочее гадости. и нито един аргумент или конкретно несъгласие. Все по често ще е така другари, свиквайте! С тези изроди във властта на които сте се обрекли
20 Ноември 2013 00:07
Възраждане на БКП?
Игра ва-банк?
Много интересен вариант. Подхожда на характера му - комплексарче с отчаян стремеж да е бабаит. Но би прибегнал към такъв ход само ако Брюксел вече му е отказан.
20 Ноември 2013 00:11
Май е. На път е да остане и без подарения стол. Предизборния митинг бе ориентирам изцяло към твърдото ядро...
20 Ноември 2013 00:12
Ако е така, ще си проличи по тона във форума.
20 Ноември 2013 00:14
Трябва му контрол в/у партията и да устиска до май...няма време да се прави на модерен
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД