:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 485
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Казус

Затвор заплашва пианистка заради репетиции

Лаиа Мартин може да отиде зад решетките за 16 месеца заради всекидневни упражнения
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Испанската пианистка Лаиа Мартин свидетелства пред съда по време на първото заседание по делото й на 11 ноември.
Много хора имат проблеми със съседите си заради шума, но за една испанка това може да се окаже не само битов проблем, а и да сложи край на кариерата й като пианистка. Професионалната музикантка Лаиа Мартин заедно с родителите си е заплашена от присъда до 16 месеца затвор и забрана да свири през следващите шест месеца заради редовните си упражнения по пиано, както и да плати глоби на обща стойност над 2 хил. евро. Според нейната съседка Соня Босом, която живеела в апартамента под нея, 27-годишната жена свирела от понеделник до петък по 8 часа на ден в периода 2005-2007 г.

Според ищцата продължителното всекидневно свирене, или т. нар. шумово замърсяване, й е причинило "психологически травми", писаха испанските медии. Според медицинския доклад Соня Босом страда от множество неразположения, в това число безсъние, тревожност, пристъпи на паника и гинекологични проблеми. Също така на пострадалата от шумовото замърсяване й се налагало да си взема отпуск, а травмите й от ежедневните упражнения на нейната съседка били толкова трайни, че тя започвала да изпитва ужас, когато чувала звуци от пиано, независимо къде. Неприязънта на жената стигала дотам, че дори не можела да гледа филми, в които се използвал злополучният инструмент, споделила тя пред в. "Ел Паис" в първия ден от съдебния процес. Според обвинението именно годините, прекарани в ежедневно слушане на музикалните упражнения на съседката, са предизвикали тежки психологически травми у ищцата, която е напуснала апартамента си през 2007 г. Делото приключи на 15 ноември, присъдата се очаква до дни.



Колко замърсява шумът



Според обвинението направените тестове от местните власти в североизточния испански град Хирона показали, че звуците, които пианото издава, са близо с 10 децибела над разрешените 30 за музикален инструмент. Експертът по околна среда Нуриа Бланес от Независимия университет в Барселона заявява пред Асошиейтед прес, че произведените 40 децибела не са толкова много. Според нея обикновеният човешки разговор е приблизително 55-60 децибела, а в шумна обстановка може да достигне и до 65-70 децибела. Според адвоката на потърпевшата Томас Торес обаче няма никакво значение какъв вид е шумът, важни са само четирите години на мъки, които неговата клиентка е принудена да търпи, продължава агенцията.

Няколко пъти след подадени оплаквания от Соня Босом властите са предупреждавали съседите или да спрат с музиката, или да шумоизолират апартамента си. Според статия, публикувана в "Ел Паис", семейството на Лаиа Мартин два пъти е правило ремонт на апартамента си с цел да шумоизолира мястото, но въпреки това оплакванията не стихнали.

Според Фернандо Симон Ярза, професор по конституционно право в университета в Навара, проблемът идва оттам, че на много места местните власти определят като приемлив шум до 30 децибела, който обаче не е толкова дразнещ през деня, колкото нощно време. Според адвоката причина са високите глоби, които хората плащат за подобни нарушения. Делото е приключило на 15 ноември, а съдията трябва да се произнесе по присъдата до няколко седмици след това.



Според защитата



Въпреки сериозните травми на ищцата за адвокатите на пианистката Лаиа Мартин исканията на пострадалата съседка са напълно неоснователни. Според тях обвиненията трябва да бъдат отхвърлени, тъй като клиентката им не е била постоянно в апартамента си през периода 2003-2007 г., защото за това време тя е имала редовни обучения извън града. За адвокатите на усърдната пианистка изходът от това дело единствено би "опозорило разобличителя" на неговата клиентка.



Съучастниците



За злодеянието обаче не е виновна само редовно упражняващата се пианистка. Родителите на Лаиа Мартин също са подведени под съдебна отговорност. Тях ги грози същата присъда като дъщеря им заради съучастие. Според Соня Босом те не са успели да шумоизолират апартамента си, въпреки че двамата са правили ремонти. Пострадалата също така твърди, че майката на Лаиа Мартин е идвала в дома й и е потвърдила пред нея факта, че звуците от пианото са по-силни, отколкото са се чували в нейния апартамент. Освен със своето свирене Лаиа Мартин е заплашила съседката си и физически, опитвайки се да я удари, но в спора се е намесил бащата на музикантката и е възпрял дъщеря си.

Юридическият спор между двете дами Соня Босом и нейната съседка музикантка Лаиа Мартин определено буди любопитство в страна като Испания, където съседи често се оплакват от шумни улици и близки барове. Именно затова случаят на заплашваната от затвор професионална пианистка е следен с интерес на Иберийския полуостров.



Ако попаднем в същата ситуация



Какво обаче да правим, ако попаднем в същата ситуация? В България часовете, в които обичайно трябва да се спазва тишина, са между 22 и 6 ч. сутринта. Всяка община сама издава наредба за обществения ред, която съседите са длъжни да спазват. Най-често забраната за свирене на музикален инструмент и пеенето за обучение, репетиране, преподаване и музициране не важи от 8 до 14 ч. през деня и от 16 до 22 ч. вечерта, какъвто е случаят в Столичната община.

Според експерти най-добрият вариант, ако съседите ни пречат, е да успеем да се разберем с тях. В случай че това е невъзможно обаче, трябва да се обърнем към съответните власти. Глобата за нарушаване на наредбата за обществен ред започват от 200 лв., а за еднолични търговци и юридически лица имуществена санкция може да достигне 10 хил. лв. При повторно нарушение глобите започват от 400 лв.
Снимка: allvoices.com
Родителите на пианистката също са обвиняеми по делото и ги грози присъда за съучастие като тази на дъщеря им.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Майката на подсъдимата е обвиняема като съучастник.
22
3505
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
26 Ноември 2013 21:39
продължителното всекидневно свирене,
или т. нар. шумово замърсяване

Познавам тази ситуация при подобни обстоятелства.
Не съм съгласен, че това е шумово замърсяване.
Когато имаш само едно жилище за обитаване
и не можеш да мръднеш оттам поради горните обстоятелства,
т. нар. шумово замърсяване се нарича шумов терор.
Дано да я осъдят тази "пианистка".Дано разбере,
че свободата е свобода, когато е за всички.
26 Ноември 2013 21:48
Поддържам ищцата. Имам медицински документ, косвено доказващ - а пряко диагностициращ ефекта от шумовия терор през м. юли т. г. и преди, и след 22 ч. - десетина нощи до зори - в непосредствената ми околност на Орлов мост. Ефектът гласи - отоневрологични и вертижни пристъпи.

Кого да съдя?
26 Ноември 2013 21:50
Интересно, вувузелата музикален инструмент ли е? Ако да - ей сега столичани таковаха таковата на Столичната Община! Общината Богу да се моли, че в България не е прецедентно право, че инак...
26 Ноември 2013 22:10
вувузелата музикален инструмент ли е?


Не-а, ще ни кажат - вувузелата е спортен, стадионен, че и африкански инструмент, с неясно предназначение. Като там-тамите - музикални ли са или далекосъобщителни? Та да си дойдем на главния инструмент на терора - тъпаните. Известно е, че по българските села едно време са ги третирали като средство за анонс на важно съобщение.

И като така - край на предсъдебното следствие!
26 Ноември 2013 22:20
И като така - край на предсъдебното следствие!

Дорис, гвардията умира, но не се предава! Предлагам да учредим почетна стипендия в Музикална Академия - за изучаване на вувузелата! История, водещи композитори, известни композиции, национален колорит, с командировка до Вувузеландия, пардон, май беше Южна Африка. А след това - хоп, и аката на СО в гръб: щом има изучаване в МА, има и такъв музикален инструмент!
26 Ноември 2013 22:30
щом има изучаване в МА


Но тъй като има изучаване на отоневрологичните травми и в другата МА - медицинската, каквоследвабе?!? - ще има да пита жертвата безпомощно небесата...
26 Ноември 2013 22:35
Предлагам да учредим почетна стипендия в Музикална Академия - за изучаване на вувузелата!


и не само там. може и поема да се напише - примерно "зелка, зелка, вувузелка" по примера на кали, кали, калиопа
26 Ноември 2013 22:48
ще има да пита жертвата безпомощно небесата...

Жертвата предлага на съдията да направи следствен експеримент - връзва се кметицата на стола и се подлага на запис от несанкциониран митинг в пълен обем. Ще кандиса столичната глава на обезщетение някъде към 46-тата минута (щото тя е печена, 45 минути трае един учебен час, но нито минута повече няма да издържи!)
26 Ноември 2013 22:56
.
26 Ноември 2013 23:32
непосредствената ми околност на Орлов мост

А бе то, със Дорис ще се окажем комшии?
27 Ноември 2013 00:11
Мурано??? ... Спасе! Ти ли си, бе чоджум? Как са твоите ушно-мозъчни травми?
27 Ноември 2013 00:42
Разбрах що си мълчиш, Спасе. Ти си бил (пр.гл.) главния тъпан! Тоест си бил (спом.гл., непр.) главния тъпанар. Тоест тъпанист. Тоест... Не знам как се казва тоя, де удря с кияка.

Аре.







27 Ноември 2013 03:28
Мравилников

Имах нещастието ва живея до подобен "пианист" десет години. Испанката поне е свирила, а моят съсед, който също дрънкаше на пианото по 8-9 часа на ден, за десет години не изсвири по-дълга музикална фраза от пет тона. И я повтаряше по сто пъти. Беше някаква ужасна какофония. Чуваше се в целия апартамент - дори и в хола който е след банята и кухнята - поне на 7 метра от помещението на "свирещия". Когато отидох да се оплача на кварталния той започна да ми обяснява, че сигурно плочата била по-тънка и затова така се чувало!

Колкото до гинекологичните проблеми, предполагам, че причината за тях е хормонът кортизол, който се отделя активно при стрес. И когато се отделя дълго време и няма къде да избягаш, предизвиква поражения там, където човекът има слабо място. Правени са изследвания с плъхове в клетка като по стените на клетката е пускан слаб ток. След две седмици плъховете умират от инфаркт. Ако обаче клетката има вратичка, водеща към друга клетка, в която не тече ток и плъхът може да излезе през нея и да избегне срещата с тока, оцелява без поражения.

И аз стискам палци да осъдят испанската пианистка.
27 Ноември 2013 06:39
тъпанар. Тоест тъпанист. Тоест... Не знам как се казва тоя, де удря с кияка.


Тупанджия. Литературната думичка е точно тъпанар, ама не съм забелязал някой да я използва, много неудачно е измислена.
27 Ноември 2013 07:21
Да, видно е, че протестите нарушиха благото съществувание на доста хорица. Тъпани им думкали, тръби им виели. Ами ще ви вият, като се правите че не знаете за кого бие камбаната. Аре у левуново...
27 Ноември 2013 09:35
Всички пианисти - при Бай Ставри!
27 Ноември 2013 10:02
като дете имах едно приятелче дето в блока му живееше барабанист
та вие със съседи пианисти нищо не знаете...
27 Ноември 2013 10:13
Да, видно е, че протестите нарушиха благото съществувание на доста хорица. Тъпани им думкали, тръби им виели. Ами ще ви вият, като се правите че не знаете за кого бие камбаната. Аре у левуново...

Те ви удачно приложение на думата...
27 Ноември 2013 11:33
Натисни тук
"А знаеш ли как е започнал например един Луис Армстронг?
При това негър .. и то в Америка!"
27 Ноември 2013 13:44
Всеки нежелан шум дразни, независимо от какво естество е. В България замърсяването със шум е огромно, но е пренебрегвано от отговорните истанции. Ограничаването на шума само в определени части на денонощието е пълна глупост. Произвеждането на шум изобщо трябва да бъде забранено във всички случаи, в които възникването на шума не е свързано с някакви неотложни и регламентирани дейности. Настоящата уредба за замърсяването със шум у нас дава възможност на множество лица да налагат собствените си звукови предпочитания на околните без задръжки, което практически е психически тормоз. Примерно, в повечето обществени заведения постоянно звучи някаква музика според нуждите на персонала, независимо от факта, че мнозинството от посетителите не са отишли там за да слушат някаква музика, а за да разговарят. Шумните съседи са истинско наказание, и дори в часовете обещани за покой срещу такива нарушители не се вземат никакви сериозни мерки. Като пример - в Австрия за създаване на нерегламентиран шум, по което и да е време на денонощието, се правят две предупреждения след което при следващо нарушение нарушителят се изселва принудително от жилището, независимо чия собственост е същото.
Ясно е, култур
27 Ноември 2013 13:53
Идва ми на ум за Оркестър без име и съседите на Гошето -барабаниста. Вижте 1-та и 3-тата сценка от най-доброто, показано Натисни тук
27 Ноември 2013 19:46
Имах точно такъв комшия над мен - барабанист. Работеше в някакъв ресторант до 2-3 часа след полунощ, след това идва в апартамента си и започва да се упражнява. За такива пианистки - поне 10 години в пандиза.
Но, от друга страна, пианистката няма къде да тренира - няма друго жилище. Затова, откакто напуснах България, и живея като бял човек в къща, а не в казарма (което е блока) - нямам никакви проблеми. Та, мизерията е лоша работа. Бягайте от нея в белите страни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД