:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Да живееш на гърба на другите не е човешко право

Какво е идеята за 400 евро минимален доход - еврочиновническо безумие или път към благосъстояние
Снимка: БГНЕС
Идеята за 400 евро гарантиран базов доход се видя невероятна и на социалния министър Адемов. Ако тя се изпълни, само издръжката на пенсионерите до 800 лв. пенсия на всеки ще струва 20 млрд. лева. Поне още толкова ще струва на бюджета издръжката на работещите на тези нива.
Спорно е дали изобщо трябва да се коментира предложението на председателя на Европейския икономически и социален съвет (ЕИСС) за въвеждане на минимален доход между 400 и 1000 евро за всички страни от Европейския съюз.

Все пак може би си заслужава да се направи един опреснителен курс по икономика при положение, че се вижда някаква подкрепа на тази идея, че през определено време се появява предложение за определяне на минималната работна заплата за всички страни в Европейския съюз (последно Франция пак настоя за това преди седмица) и че напоследък на местна почва се върти идеята за въвеждане на безусловен базов доход.

Мотивите за цялото това определяне на минимуми варират от осигуряване на някаква криворазбрана справедливост и достойни доходи до ограничаване на трудовия "дъмпинг" между страните.

Както икономическата теория, така и здравата логика обаче подсказват, че осигуряването на "добър живот" и "достойни доходи" не се постига чрез преразпределение от държавата и няма да доведе до увеличаване на благосъстоянието на хората (нито на държавата заради простия факт, че ако предложенията бъдат изпълнени, ще доведат до бърз фалит).



Да живееш на гърба на другите не е човешко право



Трябва да се признае, че определянето на минимални заплати и минимален доход изглежда доста примамливо. Сигурно доста хора, които са чули предложението за 800 лв. на месец от "нищото", вече ги харчат наум. Всъщност държавата няма пари и за да даде нещо, трябва първо да го събере. Да се говори за осигуряване на добър живот на някого не е човешко право, защото включва принудително изземване на тези средства от някой друг. Управляващите, които предлагат и прокарват предложенията за минимални заплати и доходи, всъщност няма да платят от собствения си джоб. Още повече че ако вземат пари от Иван и платят на Драган, ще си осигурят подкрепата на Драган за следващите избори. За съжаление, в България има много Драгановци.



Даването на пари наготово означава липса на стимул за работа и развитие



Според идеята на председателя на ЕИСС "Всяко лице трябва да получава като минимум определена сума и ако то не ги получава от трудови доходи, тогава държавата трябва да го компенсира." (?!?) Кой ще работи за под 800 лв., ако така или иначе те ще му бъдат дадени? Данните на НСИ показват, че през 2012 г. средната работна заплата е 730 лв., а единствено в София-град - над 800 лева. Още повече че по данни на НОИ всеки четвърти се осигурява на минималния осигурителен праг. Ако се въведе държавна "компенсация", всеки стимул за работа би изчезнал.

Преразпределянето не е начин за постигане на благосъстояние и води до безработица, фалити на фирми и банкрут на държавата.

Дори без да броим безработните лица, които също ще трябва да получат допълнителни пари до 800 лв. на месец, сметката за плащане за 2012 г. би била от порядъка на над 40 млрд. лева[1], като



само за пенсионерите биха били необходими близо 20 млрд. лева



Тук е важно да се отбележи, че сумата задължително ще бъде доста по-голяма, тъй като голяма част от сега работещите на заплати до 800-1000 лева (а дори и на по-високи заплати) няма да имат никакъв стимул да продължат да работят, при положение, че ще могат да вземат такива лесни и сигурни пари, "без да си мръднат пръста". Ако изберем друг подход на смятане, при който всеки трябва да получава минимум 800 лв. и се взимат общите доходи на лице (въпреки че предложението очевидно е за допълване на работната заплата, а не на общите доходи), то тогава сметката, която трябва да "компенсира" държавата ще е 55 млрд. лв.[2] за 2012 година. При всички положения говорим за огромни суми, които държавата не би могла да покрие, освен ако целият бюджет не отива само и единствено за тези плащания, а държавата се оттегли изцяло от системите на образование, здравеопазване, сигурност, правораздаване и т.н. Наивно е да се смята, че има начин, и то чрез по-висока събираемост на увеличени данъци, елиминиране на злоупотребите и по-ефективно преразпределение, където държавата гръмко се проваля и сега. Още повече че държавата не може да създаде нужните средства, за да финансира подобни идеи само чрез преразпределяне.

Идеята за въвеждане на минимална заплата на европейско ниво може да не се отрази толкова пагубно на някои европейски държави, в които най-ниските доходи са близки или по-високи от споменатия минимум, но в България не само че ще доведе до сериозен ръст на неработещите, но и ще предизвика колапс на бизнеса. Всяка една от идеите може да се определи като безумна и единственото обяснение за предложенията може би се крие във все по-смело крачещия призрак на популизма в Европа.

--------

[1] По данни на НСИ за 2012 г. средната месечна заплата е 730 лв., а наетите лица са общо 2 219 035, т.е. трябва да се доплащат 80 лв. до 800 лева на месец. Хората извън работната сила от 15 до 64-годишна възраст са 1 619.7 хил. души. По данни на НОИ през 2012 г. средногодишният брой на пенсиите е 2 696.9 хиляди, а средният размер на пенсията на пенсионер е 271,21 лева.

[2] По данни на НСИ средният месечен доход на лице от домакинството през 2012 г. е 378 лева.

68
7701
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
68
 Видими 
09 Декември 2013 20:08
Както икономическата теория, така и здравата логика обаче подсказват, че осигуряването на "добър живот" и "достойни доходи" не се постига чрез преразпределение от държавата

Определянето на минимална работна заплата не е преразпределение.
Заплатата, не е подаяние. Тя е възнаграждение за положен труд. Работи си човекът в БГ по 8-9 часа, дори повече понякога. Работи нерядко и в събота, дори в неделя. И изведнаж една умна особа казва, че да получаваш 400 евро на месец е едва ли не подаяние.
Разбира се има дежурен отговор: производителността на труда била ниска, затова много българи били работещи бедняци. Производителността на труда е отговорност на мениджмънта, а не на изпълнителския състав.
09 Декември 2013 20:19
Тя е възнаграждение за положен труд.
Като ортодоксален маркс-сталинист, ще кажа, че заплатата не е възнаграждение, а част, именно част, от принадената стойност (добавената стойност, както я наричат сега, нежелаещите да признаят съществуването на "Капиталът" ), получена в процеса на труда и която е източник на капитала. Лихви, млихви - всичко придобива стойност, само когато премине през процеса на труда.
09 Декември 2013 20:25
малко факти:

1999 - 67 лв мрз
2004 - 120 лв мрз
2009 - 240 лв мрз
2014 - 340 лв мрз

видно е, че при липса на бойковци и дянковци в управлението мрз расте около два пъти за пет години. така че след пет години е реално да имаме мрз от около 700-750 лв. тогава четиристотинте евро минимална работна заплата въобще няма да изглежда като нещо неизпълнимо.

и още нещо. всеки път, когато стане дума за вдигане на минималната заплата, се надава вой как някой щял да фалира и как половината работещи тутакси ще останат на улицата. мрз се вдига и... нищо, и така до следващия подскок на мрз или на праговете.
09 Декември 2013 20:30
се надава вой как някой щял да фалира
Ахъм и как фирмите щели да отидат в сивата икономика. I sictir! Намерили двор без кучета!
09 Декември 2013 20:39
Като видя ИПИ...предпочитам "Швейк". Многократно по-интелигентен...
--------------------------------------------
Сайтът на Генек

09 Декември 2013 20:43
А защо не направо да направим МРЗ - 5000 лева? И готово - цоциалистически рай ще настъпи

Защо точно 400 евро трябва да е МРЗ? Направо я правим 2500 евра и направо отнасяме всички държави в Европа.
09 Декември 2013 20:43
Статията вероятно отразява вижданията на хора, които не са съумели на предложат на другите нещо стойностно. Затова и неразбират смисълът на минималната работна заплата, както и какво е икономическото и социалното значение на човешкия труд.
Бих могъл да ги разяснявам надълго, но ще бъда кратък - труд, който не може да създаде достатъчна стойност и генерира доход, осигуряващ създаването на семейство с достатъчен брой деца (възпроизводство) е лишен от смисъл. По-просто - заплащането на труда не може продължителен период от време да е по-ниско от съответните разходи, необходими за създаването и отглеждането на деца.
И накрая, абсурдно е в икономика, в която са наложени минимални акцизи върху горивата, ДДС и прочие, да няма минимална цена на труда.
09 Декември 2013 20:47
Да живееш на гърба на другите не е човешко право

Ей на това му се вика гениално прозрение
Може да продължи така всеизвествен факт е, че Слънцето изгрява от изток, а германците говорят немски
иначе в статията има и зрънце истина, поднесено в типичния за ИПИ стил "7а клас".
09 Декември 2013 20:51
Като ортодоксален маркс-сталинист, ще кажа, че заплатата не е възнаграждение, а част, именно част, от принадената стойност

Като немарксист и тройкаджия по идеологическите дисциплини ще напомня, че заплатата не е част от принадената стойност. Последната е съвсем друго нещо. Заплатата е пазарната цена на труда, ако трябва да бъда по-точен.
09 Декември 2013 21:38
Всички се правят на ударени и старателно не забелязват, че статията говори за "неприкосновения доход", който да бъдел (до)плащан от държавата, независимо дали лицето работи или не. Което е мега дебилна идея, разбира се.
09 Декември 2013 21:46
Спорно е дали изобщо трябва да се коментира предложението
ами, да не се коментира тогава. за какво е тоз вой в антрефилето? а, да - за да се поясни на брашнения чувал, че за него няма. преди време по "тв европа" (която едва ли може да бъде определена като такава, подкрепяща леви идеи) имаше едно предаване, в която беше казано, че производителността на труда на територията е (цели) 4 пъти по-ниска от тази в европа, а заплащането - (само) 10 пъти. и авторите питаха като защо така? аз не съм икономист, поради което мога да си позволя да задам същия въпрос.
09 Декември 2013 21:58
...производителността на труда на територията е (цели) 4 пъти по-ниска от тази в европа, а заплащането - (само) 10 пъти. и авторите питаха като защо така? аз не съм икономист, поради което мога да си позволя да задам същия въпрос.


И а не съм икономист, но подозирам, че причината е в доходите на "бизнесмените".
09 Декември 2013 22:05
еврочиновниците са си направили добре сметките...
по-добре 400 евро тук, отколкото 1400 евро при тях.
09 Декември 2013 22:44
Прочетох само заглавието. Невероятно точно! Сега остава да помислим, как, аджеба, да премахнем експлоатацията на човек от човека...
09 Декември 2013 22:54
Заплатата е пазарната цена на труда, ако трябва да бъда по-точен.
Това е друго - как, по какъв начин функционира този пазар (на труда), в случая не е важно. Средствата за "възнаграждението", което наричате заплатата, няма откъде да дойдат, освен от принадената стойност. Просто няма, никой работодател няма да възнаграждава по друг начин, освен от принадената стойност. И договарянето (действието на пазара), е рамкирано от нейната величина.
09 Декември 2013 23:14
е, да понеже става въпрос за заплати, които се "дават"...
а не за възможностите, каквито са имали нашите деди преди 70 години - да печелят.
09 Декември 2013 23:27
...производителността на труда на територията е (цели) 4 пъти по-ниска от тази в европа, а заплащането - (само) 10 пъти. и авторите питаха като защо така? аз не съм икономист, поради което мога да си позволя да задам същия въпрос.


И а не съм икономист, но подозирам, че причината е в доходите на "бизнесмените".
причината е, че тези, които работят за "бизнесмените", доброволно са се съгласили да получават такива заплати.
09 Декември 2013 23:29
Да живееш на гърба на другите не е човешко право


Абе, да живееш на гърба на другите не е човешко право, ма за вас да живеете на гърба на мириканския данъкоплатец си е свещено право.
09 Декември 2013 23:54
Аз също не ги вдявам особено тези икономически теории, но няма как да не вдигна на :
Scandinavian 09 Декември 2013 20:51
Заплатата е пазарната цена на труда, ако трябва да бъда по-точен.

Мой приятел инженерче, по време на строителния бум, ходи в Германия с шефа си, за да закупят за фирмата някаква много модерна машина, всъщност нещо като поточна линия за щамповане на дограми. По неговите думи, много странно обаче и в България тази машина започнала прави същия брой черчевета като в Германия, за едно и също време, при това обслужвана от същия брой хора и с единствена разлика, че у нас цеха нямал климатик. Продукцията вървяла като топъл хляб, даже често се налагало да остават в извънработно време, щото не можели да насмогнат на поръчките. Не съм много сигурен, но не мисля, че през тези щастливи години, цените на имотите в България бяха кой знае колко по-ниски от цените на имотите в Германия. Въпреки всичко това, нашите работници включително и аверчето ми, работещи във въпросната фирма, вземаха средно 4-ри пъти по-малко от германските си колеги. За средното ниво на заплати у нас тогава, приятелят ми беше относително добре заплатен, но в сравнение с германските заплати за същия вид работа, при това давани всъщност за по-малко работно време...
Очевидно е, че и държавата е длъжна да се намеси в определяне на "пазарната цена на труда", щото оставено само на "бизнесмените", особено при тази безработица и неограничен от нищо внос на каквото и да е, нивото е мизерно, а понякога даже нулево, понеже има и такива дето изобщо не искат нищо да плащат. От друга страна, без свободна инициатива се видя докъде се стига. Сякаш марксизма натегна "струните на китарата" прекомерно и те накрая се скъсаха, в резултат на което "музика" не се получи. Настоящият неолиберализъм пък ги олабил напълно и музика която да ни се харесва пак нямаме, само някакво жалко и влудяващо всички дрънчене и скрибуцане.
Трудна работа си е "свиренето на китара" и по мое мнение тези от ИПИ не са най-добрите "китаристи". "Музиката" им не ми харесва, а по всичко личи не само на мен, а и на други. Политици опитващи се да ни я натрапват насила, като "виртуозна", рискуват сериозно, най-накрая да получат удар с "китара" по "китарата".
09 Декември 2013 23:59
Поредното лайно, изсрано от измислените икономисти от т. нар. институт за не знам какво си.. Га че ли те с пот на челото са заработили тлъстите подаяния от разни US тинк танкове, дето получават, за да облъчват българското общество с изветрелите си неолиберални мантри.. Мантри, дето в САЩ отдавна вече не хващат дикиш, защото се провалиха с гръм и трясък през 2009 г.
И с тая производителност на труда се оакаха до ушите вече.. само това повтарят като папагали. Ами няма как прословутата производителност в скоро време да настигне западноевропейската, след като новоизлюпените БГ капиталистчета предпочитат вместо да инвестират в нови технологии и в квалификация на персонала, да влагат печалбата си в луксозни немски возила и в силиконови бюстове на мутресите си.
10 Декември 2013 00:27
/:/ "Да живееш на гърба на другите не е човешко право"
.............................................................................
Така е!
НЕ е човешко, а "демократично"(кариталистическо) право е!
ВСЕКИ, който използва наемен труд, живее на гърба на другиго- на наемните МУ работници!!!
10 Декември 2013 00:49
...производителността на труда на територията е (цели) 4 пъти по-ниска от тази в европа, а заплащането - (само) 10 пъти. и авторите питаха като защо така? аз не съм икономист, поради което мога да си позволя да задам същия въпрос.


И а не съм икономист, но подозирам, че причината е в доходите на "бизнесмените".
причината е, че тези, които работят за "бизнесмените", доброволно са се съгласили да получават такива заплати.



Ако цените в европа са X a заплатите Y, то съотношението цени/заплати е X/Y.
В европа цените са грубо два три пъти по високи от в бг (да кажем средно 2,5 пъти).
В България тогава съотношението цени/заплати е (X/2,5)/(Y/10) = грубо 4*X/Y, т.е. приблизително разликата в производителността.......
останалото е пропаганда за хора които не могат да мислят самостоятелно.

А сега за дежурните, които ще скочат, че на запад има и цени почти като в българия (напр. електрониката, новите коли, екскурзиите)
ще им кажа: да вярно е, но има и цени, които са 10 пъти по високи (и то ежедневни неща), напр. такси грубо 3-4 евро на километър (германия)
в българия цените гледам са грубо 8-10 пъти по ниски. мога да изредя и доста други, ежедневни неща, фризьор, ресторанти, всичко свързано с
ръчен труд, майстори, монтьори, таксите за боклука, наеми, медицински услуги (пластични операции, зъби и др) и мн. други......
То си има списъци на БВП по покупателна способност (разликите в цените са взети предвид, за тези които не ги мързи да четат: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita ). Например съотношението на човек германия/българия е
40901/15933 = 2,6; това е грубо от порядъка на разликата в производителността посочена горе в цитата.....
10 Декември 2013 01:14
kolione 09 Декември 2013 23:59
Ами няма как прословутата производителност в скоро време да настигне западноевропейската, след като новоизлюпените БГ капиталистчета предпочитат вместо да инвестират в нови технологии и в квалификация на персонала, да влагат печалбата си в луксозни немски возила и в силиконови бюстове на мутресите си.

По мое мнение, дори и когато някои от нашите новоизлюпени капиталистчета започнат да инвестират в технологии и квалификация, заплащането на труда пак остава много по-ниско от това на Запад. Разликата е вероятно, че сме по-напред в неолиберализма от западноевропейците. У нас сякаш се забравя, че и държавата също е участник в пазара. Тя предлага различни стоки/ услуги, на една от които и се вика "сигурност". Сигурността е в пряка зависимост от чувството за справедливост у народа, а то пък има връзка с нивото на заплащане за положен труд. Един умен германец навремето е казал, че бунта е привилегия на роба. Как държавата ще продава сигурност на пазара, след като в резултат на ниското заплащане повечето хора се чувстват като роби и съответно се бунтуват по някакъв начин? Далаверки, тарикатлъци, кражби, по-сериозни престъпления, натискане за леки държавни службички, ТЕЛК и други видове ранно пенсиониране на напълно здрави и прави хора, откровен мързел и незаинтересованост към какъвто и да е труд... и много много други подобни простотии, включително и безсмислено протестиране или пък заплатено... Невъзможно е за коя да е държава да насмогне на всичко това. Ако не се намеси решително в определяне на нивото на заплащане, за да промени самоосъзнаването на народа си, накрая просто ще престане да бъде държава.
10 Декември 2013 01:27
Увеличаването на минималната заплата по принцип не е лошо нещо, това е социална мярка, която да ограничи бедността. Но прекаленото увеличение намалява конкурентноспособността в секторите с много ръчен труд. Напр. това би довело до загуба на работни места в текстилната индустрия, селското стопанство, туризъма и пр. (които се конкурират с други държави). Така че има оптимален размер на мин. заплата, който не трябва да се превишава. А 400 евро мин. заплата у нас ми се вижда като научна фантастика.
10 Декември 2013 01:29
Да живееш на гърба на другите не е човешко право!!!!!!!!!!!!!
10 Декември 2013 01:39
braun100 10 Декември 2013 01:27

Конкурентноспособността също може да бъде по някакъв начин повлияна от държавата, при добра воля разбира се. Инструменти има, като данъци, мита, такси, акцизи, субсидии и пр. Нашата държава обаче изглежда е вдигнала ръце от тези инструменти за регулация и е оставила всичко на самотек. В резултат печалбите на митничарите или данъчните и политиците, олигарсите и мутрите стоящи зад тях, унищожават всяка възможност за конкурентноспособност в някои секторите за които споменаваш.
10 Декември 2013 05:27
Тук дали трябва да попитаме: Кой по-точно живее на гърба на другите? Дали работещия по 6 дни в седмицата за 300 лв? Или шефа му/ работодателя, който плаща толкова, а има пари за яхта? Какво да се направи, че морала на бизнесмените не е на висотата на претенциите им и на тях не им пука за хората? В теорията на този икономически модел е заложено, че като богатия става богат и държавата, и хората ще стават, ако не богати, то поне ще живеят прекрасно. Но фактите не го доказват. В света има толкова много хора, които се чудят за какви глупости да си дават парите, а през това време хората нямат работа и доходи и буйстват на улиците. Това не може да продължава! В нашата конституция пише, че сме социална държава, че всеки има право на работа и здравеопазване. След като е записано това, държавата трябва да се грижи да има работни места или, ако не успява, да помага на онези, които са ощетени. Ако пък бизнеса иска да покаже,че има достатъчно акъл и капацитет да се грижи за икономиката и хората, то никой няма да е против да го направи. Но така, както е в момента, няма да стане! Хем не ми пипайте печалбите и не ми вземайте данъци, щото това е мое право, а да видим правото на останалите какво е в случая: да просиш, да те газят и да умреш от глад? Само че гладните са много и едва ли ще разберат ситите. Ако политиците и богатите не искат революции, трябва да измислят нещо. Дали работни места и заплати, дали базов доход за ощетените.
10 Декември 2013 06:00
Пропастта между единия процент богати жители на САЩ и останалите 99 процента американци продължава да се увеличава и достигна невиждани за последните 85 години размери, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

През 2012 г. у най-богатите американци са се озовали 19 процента от всички доходи, което е най-висок дял от 1928 г. досега. А 10-те процента най-богати американци миналата година са спечелили общо 48,2 процента от приходите на всички американци, сочат данните на Службата за вътрешните доходи, позоваваща се на анализи на водещи институти.

Богатите американци пострадаха тежко от финансовата криза. Техните доходи намаляха с над 36 процента през рецесията от 2007 г. до 2009 г. За сравнение доходите на останалите 99 процента от американците намаляха с едва 11,6 процента. Но след приключването на рецесията през юни 2009 г. този 1 процент от най-богати американци се е възползвал от нарастването на корпоративните облаги и цените на борсата.

Така миналата година единият процент богаташки домакинства са имали доходи над 394 000 долара преди облагането с данък върху доходите.

Според анализатори сред причините за увеличаването на пропастта е това, че в някои отрасли САЩ си съперничат с нископлатената работна ръка от Китай и други развиващи се страни. Редица кол центрове например бяха изнесени в Индия и Филипините. А все повече технологиите заменят работниците при извършването на рутинните им задължения.

Хората, които печелят най-много в САЩ, са предприемачи или изпълнителски кадри с висока заплата, тоест така наречените работещи богаташи, а не хора, които си живеят охолно благодарение на наследено богатство, пише БТА.
10 Декември 2013 07:31
braun100
Защо ли всички приемат тези приказки за десетократни разлики в заплащането за чиста монета? Ако в Европа средната заплата беше 4000 евро или минималната 1700, щеше да е вярно. Ама май не е така...
10 Декември 2013 07:34
Поредния пасквил. Но така е, "който не може преподава", а който не му стига акъла да е преподавател, "работи" за фондация. Е как има да представа за понятието "работа", като не е пипнало такава във фондацият? А пък вие се морите да обяснявате. Като успеете, идете да обясните ползата от това да имаш камила на някой ескимос.
10 Декември 2013 08:28
Динаин,
Има страна, в която минималната заплата е над 1700 евро, а няколко са страните с минимални заплати над 1500 евро. Оставям на Вас да откриете кои са тези страни.
10 Декември 2013 08:49
Така и не разбирам, какво гледате в канчетата на шефовете и предприемачите. Станете и вие такива и печелете колкото си искате. А не да искате наготово - еди колко си пари. Здрави и прави хора не трябва да се подпомагат изобщо. Като не ви харесват заплатите - станете предприемачи и вие давайте заплати.

Държавата ни е на това дередже защо само за доходите мислим вече 25 години и за нищо друго. Изядохме си държавата и продължаваме все по същия начин.
10 Декември 2013 09:20

Аурора Безславова лъже най-цинично и безочливо. Но го прави Тя, а не нейните началници...
Не са необходимо 50 милиарда лева, за да се внедри това предложение у нас. 50 милиарда това означава ръст на брутния вътрешен продукт с 80%!!

Ало-о-о-о??!!! ИПИ-та??? Защо не се опита отначало само с 5 милиарда, или мултипликаторът вече не действа??? Защо поне не се изплатят задържаните от месеци заплати в някои предприятия??

Но трябва да се "страхува" държавата, за да не опита да преразпределя и то чрез прогресивно подоходно и корпоративно облагане подобно на другите европейски страни.

Защо авторката не сравни корпоративната печалба спрямо брутния продукт и държавния бюджет в нашата и другите европейски страни?? А доходите на "богатите" "пролетар-чорбаджии" (Щом се сиромах замогне, никому не ще помогне!)?? А отношението между преки и косвени данъци??

Има нещо гнило не само в Дания, но и в ИПИ...
10 Декември 2013 09:49
Патриот, не ми говори за "една страна", беше написано "Европа". За да се оправдае оплакваческия хор може да сравняваш най-бедната с най-богатата страна, ако това ще те направи щастлив, но сравнението беше с "Европа" - т.е. средното за ЕС. Да видим сега твърдението, че "в Европа" доходите били 10 пъти по-високи от в България.
България - последно средната заплата беше около 830 лв, или 424 евро.
ЕС - изрових средното, 21,844 евро годишно, или 1820 евро на месец (като между различните страни варира, разбира се)
Т.е. разлика 1820/424=4.3 пъти
ПП Не вземам предвид, че това са бруто доходи, и данъчното бреме в България е значително по-ниско от средното в ЕС, т.е. реалната разлика в нетните доходи е още по-малка.
10 Декември 2013 09:54
Колеги икономисти, дайте да се разберем. "Производителност на труда" не е макроикономически показател, за да правим съпоставка на тази база за България и Германия. Който го прави е "икономист" като тези от ФОНДАЦИЯ "Институт не знам къф си". Този показател може е се прилага обективно само вътрешноотраслово, т.е. съпоставят се сходни предприятия и дейности. Другото е парлама за хора които не разбират.
10 Декември 2013 09:58
В европа цените са грубо два три пъти по високи от в бг (да кажем средно 2,5 пъти).
В България тогава съотношението цени/заплати е (X/2,5)/(Y/10) = грубо 4*X/Y, т.е. приблизително разликата в производителността.......
останалото е пропаганда за хора които не могат да мислят самостоятелно.

Това съждение не е твърде коректно.
Цените на стоките, които възстановяват трудовата работоспособност и възпроизвеждат трудовия потенциал в Европейските страни са дори по-ниски от тези в България. Затова у нас хранителните продукти се правят с европейски суровини с изтекъл срок на годност, носим дрехи втора употреба по за 1-2 лв килограма, битовата техника е също европейска -втора употреба, автомобилите...
Това купува трудовият народ...

Истината не може да се скрие нито зад Х, нито зад Y, нито зад Z.
10 Декември 2013 10:03
"Да живееш на гърба на другите не е човешко право"

Много вярно, въпросът е само кой на чий гръб живее! Ето фактите: "Разликата между производителността и заплащането на труда на българския работник става все по-голяма. Едва 30% от общата добавена стойност на производството отива в джоба на наетия, което означава, че заплатата му е една трета от реалния му принос за съответната фирма!!!
Тази масова тенденция в условията на труд у нас беше изведена като акцент по време на дискусия, организирана от Икономическия институт на БАН".
Та (не)уважаема госпожо от соросоидния институт прочете малко, преди да пишете клишетата, за които ви плащат и то сигурно в пъти повече от предлаганата минимална заплата. Или по-добре поживейте поне 2-3 месеца с досегашната минимална заплата, за докажете тезата си. Ама май не ви стиска....
10 Декември 2013 10:03
Динаин,
Бързо преминахте на "ти". Аз все още ще се въздържа. Не си правя илюзии, че факторът "производителност на труда" може да се пренебрегне. Нито че минималната заплата в България скоро ще стане 400 евро. Но не виждам причина, минималната заплата да се определя като пропорция спрямо средната работна заплата. В страните, в които минималната заплата надхвърля 1500 евро, тази пропорция е 2/3.
10 Декември 2013 10:54
Пари за всички разбира се има и това го знаят много добре предлагащите 400 евро безвъзмезден доход.Всеизвестно е, че 95% от парите са в 5% от хората.Май Маркс-Енгел-Лениновата теория ще излезе права .Въпрос на време да се приложи и на практика за ужас на богаташите.
10 Декември 2013 11:01
е, тяхната теория е да няма изобщо пари, даже държави...
10 Декември 2013 11:05
Ванта
10 Декември 2013 11:19
Какъв циник трябва да си за да защитаваш богатите и да казваш, че 400 евро е огромна заплата и не трябва да се плаща на хората, нищо че изкарват на капиталиста 4000 чисти! Явно в тези институти подбират хора без елементарна съвест и морал, пишещи всичко срещу добро заплащане.Те например могат да "докажат", че и 100 лв. е огромна заплата и не трябва да се дава, а работниците трябва да станат новите роби и да работят безплатно за богопомазаните чорбаджии! Вероятно господарите на въпросните "изследователи" ги тревожи, че и в ЕС вече разбират, че е престъпление така жестоко да се експлоатират хората в бедните страни на съюза и са им дали задача да громят всяка идея за достоен живот.
10 Декември 2013 11:33
А сега за дежурните, които ще скочат, че на запад има и цени почти като в българия (напр. електрониката, новите коли, екскурзиите)
ще им кажа: да вярно е, но има и цени, които са 10 пъти по високи (и то ежедневни неща), напр. такси


доста други, ежедневни неща, фризьор, ресторанти, всичко свързано с
ръчен труд, майстори, монтьори, таксите за боклука, наеми, медицински услуги (пластични операции, зъби и др)

Голям майтап тоя постинг. Ми естествено, че услугите са им скъпи. Не работят за стотинки хората (както тук). И естествено, че ежедневните стоки, като храна и дрехи, са както тук, защото толкова си струват.
10 Декември 2013 12:02
след като е толкова лесно да се дават големи заплати, защо КНСБ като станаха собственици на 50-тина предприятия от масовата приватизация с фонда "Труд и капитал" на направиха минималната заплата в тези предприятия по 500 евро. Кой им пречеше.Хем щяха да подобрят стандарта на работещите в тях, хем щяха да са стимул за вдигане цената на труда в съответният отрасъл и сходните предприятия.
10 Декември 2013 12:44
Да живееш на гърба на другите не е човешко право!!!!!!!!!!!!!

Само ще допълня мое свещенно право е да убия всеки който живее по-добре от мене и да ограбя имуществото му ако мога!

Умните държавници намират баланса между двете и то не е като забранят на бедните да убиват богатите щото това е доказано че не работи.
10 Декември 2013 13:36
Аз също съм възмутен от неолибералните тези, които се защитават в статията, както и незаинтересуваността от положението на хората!
Предлагам авторката да бъде пребита с черпаци
10 Декември 2013 13:39
причината е, че тези, които работят за "бизнесмените", доброволно са се съгласили да получават такива заплати.
Сиреч да не търсим причината в тези, които не работят за бизнесмени и които самоволно са си определили каква заплата да получават? Като започнем от Илия Павлов, през Георгие Илиев и стигнем да депутатите в НС и съдиите във ВСС.
Ако цените в европа са X a заплатите Y, то съотношението цени/заплати е X/Y.
В европа цените са грубо два три пъти по високи от в бг (да кажем средно 2,5 пъти).
В България тогава съотношението цени/заплати е (X/2,5)/(Y/10) = грубо 4*X/Y, т.е. приблизително разликата в производителността.......
останалото е пропаганда за хора които не могат да мислят самостоятелно
Как разбра, че това съотношения дава разликата в производителността, а не, да кажем, степента на покраднюване или степента на прахосване на средства или степента на управленска грамотност?
Увеличаването на минималната заплата по принцип не е лошо нещо, това е социална мярка, която да ограничи бедността. Но прекаленото увеличение намалява конкурентноспособността в секторите с много ръчен труд
. А увеличаването на директорските/управленските заплати не намалява ли в по-голяма степен конкурентноспособността? Еле пък назначаването на калинки-брат'чеди за бизнесмени?
ВСЕКИ, който използва наемен труд, живее на гърба на другиго- на наемните МУ работници!!!
А всеки наемник, който използва интелектуален труд, живее на гърба на другиго - на творците, създали средствата за производство и обучели наемника да ги ползва!!!
Какъв циник трябва да си за да защитаваш богатите и да казваш, че 400 евро е огромна заплата и не трябва да се плаща на хората
400 евро може да бъде огромна заплата, може да бъде и нищожна заплата. Въпрос на организация на икономиката и ... печатане на финикийски знаци. В случая, рязкото увеличаване на минималния доход в Европа има за цел да подпомогне ... банките , изчистване на лошите кредити и стартиране на ново кредитиране. Ефимистично девалвиране на еврото. Но авторката е на доларова хранилка, затуй и такава позиция.
Дали българската икономика може да поеме 400 евро като минимално възнаграждение? Не може. Докато има директори/бизнесмени/политици/съдии/ДАНСаджии с по два лични шофЕра, две секлецарки и четирима тЯлохранители няма начин. Ефективна икономика (висока производителност на труда) се постига с добро управление, за което пък е нужно добро образование, а не "калинки" да оакват и разпиляват средства.
Кога видиш Бойко Борисов и Лютви Местан, яхнали велосипеди в 7:00 ч. да отиват в Народното събрание, може да си мечтаеш за такъв доход.
10 Декември 2013 14:15
Всъщност държавата няма пари и за да даде нещо, трябва първо да го събере
Мдаа.
Да продължим с малко разсъждения по темата и да намерим решение на това затруднение.
Кое пречи на държавата да има достатъчно пари, които очевидно са нужни за стопанския оборот? Правилно - валутния борд, който кой знае защо нашите западни приятели налагат на нас и категорично не щат да наложат на себе си.
Още нещо пречи - независимата от правителството ни "народна" централна банка. Все едно черният ви дроб да обяви независимост от мозъка и да му дава толкова кръв, колкото Пешо комшията реши, защото черният ви дроб бил подчинен на него и бил независим от вас. Пълен абсурд, който разни фондации, под гръмкото име "Институт" се опитват да ни преподават като висша ценност на цивилизацията.
10 Декември 2013 14:16
Тази идея ми прилича на един такъв , леко влажен сън:
Събуждаме се един ден, и всички жени на света са красиви като моделки на Плейбой. Ама имам предвид всички до една ....
И мъжете изведнъж губят всякакъв стимул да си перат гащите и да си купуват нови чорапи - все ще се намери за все ки по една моделка, така или иначе ... :о)
Този начин на разкапване на обществото значително повече ми харесва
10 Декември 2013 14:56
Айде сега ще обиждаме олигарсите на нечовеци.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД