:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тенденции

Класовата борба приключи!

Битката днес е между мигрантите от бедните страни и гражданите на богатите държави. И тя ще предопредели бъдещето на световната икономика и политика
Снимка: БГНЕС/ЕПА
Миграционният натиск към по-богатите страни ще се засили.
"Териториалните води на Евросъюза в близост до Африка се превръщат в гробище", така коментира последната трагедия край бреговете на остров Лампедуза премиерът на Малта Джоузеф Мускат. "Не знам колко хора трябва да загинат в морето, за да бъде най-после направено нещо. Правилата трябва да се променят. Те могат да са по-строги или по-либерални, но сегашната система не работи", категоричен е той.

Бизнесът с имигрантите процъфтява. В Либия за 2000 долара всеки може да се спазари със собственик на кораб. Превозвачите приближават бреговете на Малта или Лампедуза и изхвърлят търсачите на по-добър живот на малки гумени лодки - да се оправят по-нататък сами. Малтийското правителство предоставя веднага статут на бежанци на християните от Етиопия, Еритрея и Сомалия. Но потокът от желаещи да се добере до ЕС нараства с всеки изминал ден и положението само ще се влошава. ЕС се сблъсква с икономическа сила, чиято мощ все още не е напълно осъзната.



Генезисът на борбата



През 1848 г. Карл Маркс и Фридрих Енгелс написаха статия, която стана основополагащ политически текст за ХХ век - "Манифест на комунистическата партия". Разглеждайки тогавашната ситуация в света, те постоянно подчертаваха един факт - всички хора в цивилизованите общества са разделени на две противоборстващи класи - собствениците на средствата за производство (капиталистите) и хората, продаващи своя труд, които са лишени от собственост (пролетариата). В "Манифеста" авторите провъзгласяват принципа на интернационалната солидарност на пролетариата: "Съвременният промишлен труд, съвременното иго на капитализма, са еднакви както в Англия, така и във Франция, както в Америка, така и в Германия, и са изтрили от пролетариата всякакъв национален характер".

Разделението на две големи класи било очевидно в онази епоха - тогава средна класа почти не е съществувала. Според Маркс и Енгелс пролетариите са били еднакво бедни и експлоатирани във всички страни и са могли да изменят своята участ само по пътя на революцията и построяването на безкласово общество по цял свят.

Но онова, което е изглеждало справедливо за средата на ХIХ век, е неприложимо за анализа на днешната ситуация. "Класовата борба вече не съществува. Класовата борба не е изчезнала, а се е трансформирала в трудова миграция", твърди икономистът от Световната банка Бранко Миланович в своята статия Global Inequality: From Class to Location, from Proletarians to Migrants, която има всички шансове да стане нов манифест - този път не комунистически, а миграционен.

Аргументите му заслужават внимание. Маркс и Енгелс доста точно описват ситуацията, която анализират. През 1867 г. доходът на работническата класа в Англия, която съставлявала 72% от населението, стартирал от 1/3 от средната заплата в страната. Цялото богатство било съсредоточено в най-висшите 6% от населението - собственици и капиталисти, чиито доходи надвишавали 6 пъти доходите на цялата работническа класа. Подобна била ситуацията и в другите развити страни. В развиващите се страни - подробна статистика има за Чили и Бразилия - класовата поляризация била още по-силна. Какво е било съотношението между средните заплати на работническата класа в богатите и бедните страни? Възможно ли е работникът в богата страна да е по-богат от представителя на среднообезпечената класа в бедна страна? Не. Британският историк Ангус Медисън установява в свое изследване, че през 1850 г. средният доход в най-бедните страни (Цейлон и Китай) е бил около 600 долара на човек на година (всички пресмятания са спрямо покупателната способност в долари през 1990 г.). Най-богатите страни тогава са били Великобритания и Холандия с доходи около 2.3 хиляди долара годишно. Така разликата между средните доходи в най-богатите и най-бедните страни била по-малко от четири пъти. Съответно доходите и жизненият стандарт на работниците, вземащи средната за страната заплата, не са се различавали повече от четири пъти. А основната маса работници, получаващи по-малко от средната заплата, са живеели на ръба на физическото оцеляване и жизненият им стандарт в най-богатите и най-бедните страни не се е отличавал повече от два пъти. С други думи - работникът в Англия е живеел по-добре от работника в Китай, но не много. Оттук логично следва и комунистическият принцип за интернационалната солидарност на пролетариата. И класовата борба, тъй като основната пропаст в доходите наистина е била между класите, а не между отделните държави.



Миграционният манифест



През ХХI век всичко е различно. Сега благополучието на отделния гражданин в много по-малка степен зависи от класовата му принадлежност, отколкото от това къде се е родил. Например средният представител на 10% най-бедни американци е по-богат от 90% от индийците. 5% от най-бедните датчани например са по-богати от 5% най-богати граждани на Мали. Ако се направи съвсем прецизен разрез, може би ще бъдат открити отделни малийци, които са по-богати от най-бедните датчани. Но това няма да се отрази на общата статистика. С други думи - можеш да бъдеш беден на национално ниво и едновременно с това - богат на глобално ниво. И обратното. Това отслабва връзката между класовата принадлежност и бедността или богатството. Всичко това се дължи на факта, че разликата в средните доходи между страните е много по-голяма, отколкото е била преди век и половина. Пак по данни на Медисън разликата в средния доход на човек между богатите и бедните страни през 2007 г. е била над 100 пъти. Обяснението е просто - нивото на развитие на най-бедните страни почти не се отличава от положението преди век и половина, докато благосъстоянието на най-богатите стремително се е увеличило. Днешните шампиони - САЩ, Норвегия, Сингапур, Швейцария, имат среден доход от над 30 000 долара на глава от населението (малките Люксембург и Катар - още по-висок), докато най-бедните страни като Нигер, Конго, Бурунди, ЦАР - 350-700 долара.

Пролетарият в Ню Йорк е достатъчно богат човек по глобалната скала на благосъстоянието. Според изследването на банка UBS Prices and Earnings: A Comparison of Purchasing Power Around the Globe през 2009 г. средната заплата на неквалифициран работник строител в Ню Йорк е била $16.6 на час, в Лондон - $9.7, а в Делхи - $0.6, в Найроби - $0.5, в Шанхай - $0.8.



Обсадата на крепостта на благополучието



Фактът, че положението на най-бедните слоеве на населението в различните страни съществено се отличава, има важни икономически и политически последствия. Цялата марксистка конструкция на класовата солидарност на пролетариата се базира на обективни предпоставки, т.е. на сходни условия на съществуване на най-бедните слоеве в различните държави. Сега подобна конструкция не е възможна. Пролетариите в богатите и бедните страни почти нямат общи интереси. По-скоро е точно обратното - местните жители не изразяват особена класова солидарност с класовите си братя - трудови мигранти от небогатите държави. Новото постмарксистко разделение на обществото на родените в "богати" и в "бедни" държави е благодатна почва за национализма.

Второто следствие от новия свят е силният миграционен натиск, който се предопределя от факта, че е възможно многократно да се увеличи доходът чрез преместването от бедно в богато място. Един от способите да се избегне това е да се скрие информацията за огромната разлика в стандарта на живот. Но в ерата на интернет, телевизия, мобилни връзки и социални мрежи това е практически невъзможно. Доскоро това се удаваше само на ръководството на Северна Корея, където притежанието на радиоприемници със свободна настройка е престъпление по Наказателния кодекс. Но и тук има пробив, благодарение на контрабандните китайски видеомагнитофони и DVD плеери.

Пролетарската революция вече не е актуална. Актуална е миграционната революция. Миланович смята, че неизбежен отговор на новите предизвикателства ще бъде предоставянето на големи финансови помощи на бедните държави, от една страна, и принудителната либерализация на миграцията, от друга. Но и с едната, и другата политика възникват трудности. Не е възможно бързо дори да се сближи нивото на развитие на Етиопия с това на Италия например. С либерализацията на миграцията също има проблеми. Още миналата година канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че политиката на мултикултурализма по отношение на мигрантите е изчерпана. Адаптирането на мигрантите към новия живот в развитите държави не е просто.

Малтийците виждат в морското гробище около острова и друго - те се чувстват като в обсадена крепост. Която, съдейки по всичко, рано или късно, е обречена да бъде превзета. Също както и другите привлекателни места на глобалната карта на благосъстоянието. Класовата борба в средата на ХIХ и началото на ХХ век така и не прерасна в световна революция. Да се надяваме, че и днешната, не по-малко изострена миграционна борба, също ще завърши мирно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мигрантите обсаждат ЕС по суша и море
13
3869
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
17 Декември 2013 20:45
"Комерсант" е газета близка до либерастите в Русия и естествено е да й се привижда ,че класовата борба е приключила.....
Тя сега започва , братишки.
Много мизерия по света , бе товарищи.
17 Декември 2013 21:08
Ама какви са тия комунистически препечатки - тук, където има Демокрация, и където има партия ГЕРБ?!
Вече нищо не разбирам!
Най-добре да дойде Марко Ивкович!
17 Декември 2013 21:38
Надяваме се да завърши мирно, но практически няма начин това да стане.
17 Декември 2013 23:13
Като добавка - в крепостта се вихри хедонизъм, децата са нещо излишно, трябват наемници да пазят границите, обаче се отнасяме с тях като с кучета.
Нещо не искам да съм в крепоста, за мен тя е обречена.
18 Декември 2013 01:12
Siol En 17 Декември 2013 23:13
Нещо не искам да съм в крепоста, за мен тя е обречена.
ми емигрирай в Мали
18 Декември 2013 04:02
Днешните шампиони - САЩ, Норвегия, Сингапур, Швейцария, имат среден доход от над 30 000 долара на глава от населението (малките Люксембург и Катар - още по-висок), докато най-бедните страни като Нигер, Конго, Бурунди, ЦАР - 350-700 долара.


И как да избЕгаме в изредените? Пък и в САЩ има много бедни и бездомни! Държавата им вечно е пред фалит! Това, че имат по-голям доход на глава от населението, не прави хората богати. Трябва да се вземе предвид безработицата и разходите, които са задължителни. Ако нямаш работа, както е в Испания и България, какво че има по-висок доход, отколкото в Конго?! Пък и дали в Бг има по-висок доход, май сме на опашката във всичко?
Проблема е,че 3.8% от фирмите получават 80% от печалбите в света. И това са фирми от Германия и САЩ предимно. Като последните са и ошфорки. Те бягат от плащането на данъци и вкарват държавите в дългове. Бягат в Третия свят, за да намерят работна ръка на безценица. Де факто имаме съвременно робство и това вече се признава. Видяхме какво направиха нашите приятели американци със завода за електроди. Изнесоха машините, оставиха хората на улицата и заграбиха търговската марка. Ето такъв е икономическия модел, който съсипва всичко и всички. Работническата класа в Европа изчезва, защото няма производство. Няма да има бунтове на работниците и такава революция. Но какво мислят да правят с гладните, които нямат работа и право на здравеопазване??????? А и вече достъп до образование.. Кой реже клона, на който седи?!
18 Декември 2013 04:04
Днешните шампиони - САЩ, Норвегия, Сингапур, Швейцария, имат среден доход от над 30 000 долара на глава от населението (малките Люксембург и Катар - още по-висок), докато най-бедните страни като Нигер, Конго, Бурунди, ЦАР - 350-700 долара.


И как да избЕгаме в изредените? Пък и в САЩ има много бедни и бездомни! Държавата им вечно е пред фалит! Това, че имат по-голям доход на глава от населението, не прави хората богати. Трябва да се вземе предвид безработицата и разходите, които са задължителни. Ако нямаш работа, както е в Испания и България, какво че има по-висок доход, отколкото в Конго?! Пък и дали в Бг има по-висок доход, май сме на опашката във всичко?
Проблема е,че 3.8% от фирмите получават 80% от печалбите в света. И това са фирми от Германия и САЩ предимно. Като последните са и ошфорки. Те бягат от плащането на данъци и вкарват държавите в дългове. Бягат в Третия свят, за да намерят работна ръка на безценица. Де факто имаме съвременно робство и това вече се признава. Видяхме какво направиха нашите приятели американци със завода за електроди. Изнесоха машините, оставиха хората на улицата и заграбиха търговската марка. Ето такъв е икономическия модел, който съсипва всичко и всички. Работническата класа в Европа изчезва, защото няма производство. Няма да има бунтове на работниците и такава революция. Но какво мислят да правят с гладните, които нямат работа и право на здравеопазване??????? А и вече достъп до образование.. Кой реже клона, на който седи?!
18 Декември 2013 11:27
Неотдавна "Фолксваген" обяви че ще построи нови 7 автомобилни завода в Китай...? Световният капитал не се шегува и отдавна е започнал да си копае гробът с подобни решения. За какво го правят..? Разбира се за по-големи печалби! Разходите за труд в Китай са 3 пъти по-малки от Европа. Заводите ще бълват милиони автомобили и хоп - направо за милионният китайски пазар. А в Европа какво става на капитала не му дреме! Капиталът от цял свят пренасочва производството в Китай и в другите азиатски "тигри"..? Скоро ще дойде време когато Европа(за Америка не ми дреме-да се оправят) ще остане безработна и бедна. Ще последват гигантски катаклизми в заетостта и стандарта - нима държавите ще допуснат това..? Кой ще е виновен за това..? Предложение за размисъл...! Ако влезете в който и да е е български "Технополис" ще видите че 90% от стоката там е "Мейд ин Чайна". И така е по цял свят. Алчността на Капитала вкарва Европа в кризи и революции. Ако това се допусне - жална й майка на Европа..! Класовата борба изобщо не е приключила.! И това е единствено и само поради алчостта и наглстта на световният Капитал..!
18 Декември 2013 15:52
Скоро ще дойде време когато Европа(за Америка не ми дреме-да се оправят) ще остане безработна и бедна. Ще последват гигантски катаклизми в заетостта и стандарта
Таман производствата ще се върнат в Европа, след като паднат заплатите
Класовата борба изобщо не е приключила.! И това е единствено и само поради алчостта и наглстта на световният Капитал..!
А световният капитал не се ли плаши тъкмо от тази класова борба и не бяга ли в страни, в които тя липсва, особено в днешния глобализиран свят?
18 Декември 2013 17:30
Класовата борба изобщо не е приключила.! И това е единствено и само поради алчостта и наглстта на световният Капитал..!

Може да не е приключила, но в България скоро няма да има кой да я води.
19 Декември 2013 07:34
Мдам, пожелателно мислене, рийш ли. Разривът между блян и действителност е мноо романтически мотив.
21 Декември 2013 23:15
Виртуалната игра на валутни стойности няма нищо общо с класовата борба. Това е съвсем друга категория дейност и класа, напълно откъсната от понятията ни за работодател - работник.
В познатите категории се появява класово уважение. Осъзнатата необходимост на едните от другите и тяхната равнопоставеност малко по малко се превръща във факт и тези, които не го разбират отпадат от играта. Проблемът е в големите играчи и тяхната виртуална връзка с човеците.
26 Декември 2013 07:25
2009 г. средната заплата на неквалифициран работник строител в Ню Йорк е била $16.6 на час, в Лондон - $9.7, а в Делхи - $0.6, в Найроби - $0.5, в Шанхай - $0.8.
А колко получават таджиките в Масква ? Що така скромно са предъвкали числото ?
02 Януари 2014 11:31
Не е въпросът в разните му средни ставки. дори не е само въпрос и на покупателна способност, макар че кел файда да взимаш 5 пъти повече, ако пак накрая на месеца си броиш центовете или стотинките?! От първостепенно значение е възприемането на понятията "богат", "беден", "средна класа", що за стандарт и възможности включват в различните ценностни системи, култури, държави, райони и градове дори в една и съща държава. Всъщност недоволството от имиграцията е най-вече недоволство от разликата в представата за бедност. трудно е да се преглътне че твоята бедност/нещастие за някой друг е сбъдната мечта. неслучайно най-щастливи са разни непознати племена + бангладеш - ами при позната за тях стокова номенклатура от напр. 20 предмета, всеки притежава поне 14 абсолютно нужни за оцеляването а другите така или иначе са табу на вожда и шамана т.е. те не се изживяват като липсващи за обикновения индивид и съответно няма усещане за "бедност". Генерално погледнато миграционните вълни са отказ от борба/революция и примиренческо спасяване поединично. Приспособяване от което едрия капитал печели едновременно на два фронта - отслабва натиска срещу него както в по-бедните така и в по-богатите общества, защото едните пилеят енергия за приспособяване на друго място, а другите я пилеят срещу първите вместо заедно срещу общия враг. Имиграцията е един от ключовите мними буфери "виновници" за злините, използвана и стимулирана от едрия капитал за отвличане на вниманието от себе си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД