:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 426
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Проблеми

Реформаторският блок - мнозина с его и малцина с визия

Би било добре, ако партиите се разграничат от Надежда Нейнски, но изключването на "Синьо единство" ще е грешка
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Надежда Нейнски остана последният политик от голямото СДС, който отказва да направи крачка назад в името на по-доброто бъдеще на десницата. В това си упорство тя надмина дори Иван Костов.
Най-лошият сценарий за Реформаторския блок, който отдавна се разиграва от най-големите и усърдни врагове на дясното обединение, като че ли започва да се сбъдва. Явно в т.нар. автентична десница нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. И ще мине много време, преди да спрат да правят едни и същи грешки.

Последните новини около блока обаче не дават надежда, че това ще стане скоро. Няма голямо значение за какво точно избухна разпрата между ДСБ и СДС - от една страна, и "Синьо единство" - от друга. От обясненията им се разбра, че истинската причина - реденето на листите за евровота, се замаскира с някакви мъгляви обяснения за борба между либерализма и дясноцентристката идеология. Фактът, че противоречията избиха на повърхността, за пореден път изпрати лош сигнал към реалните и най-вече към потенциалните избиратели, които биха гласували за блока на следващите избори. Отново дойде моментът, в който трябва да се реши как ще бъде структуриран Реформаторският блок като политическа формация, как ще се вземат решенията, как ще се редят листите и т.н. Вместо тези въпроси да се изяснят, се заговори за отлюспване - болестта, от която



десницата не успява да се отърве



през цялата си 24-годишна история.

За формация като Реформаторския блок определено има електорална ниша. И тя никак не е малка, но на нея могат да разчитат само мъдри и прозорливи политици, които умеят да поставят на заден план личното си его и имат визия. Сигурно и сред реформаторите ги има, но поне към момента те не могат да спечелят тази битка. Напротив, забелязва се единствено възраждането на старите вражди на десницата. ДСБ и СДС упрекват Надежда Нейнски, че се придържа към порочни практики и говори публично по въпроси, които все още са предмет на преговори. От своя страна "Синьо единство" упреква двете партии, че настояват местата в листите да се определят според това коя формация как се е представила на последните избори, а не според общи критерии, изработени въз основа на визията за това какво трябва да представлява блокът. И двата аргумента са доволно смешни. Фактът, че Нейнски си позволява да говори публично по неизчистени в преговорите въпроси, е неприятен, но съвсем не е най-големият кусур на блока. От друга страна, всички десни партии се представиха катастрофално на последните избори и да се опитват да използват жалките си резултати като аргумент за каквото и да било е нелепо.

Ако има нещо хубаво в цялата разпра, това е възможността блокът да излезе от нея една идея по-пречистен. Това, че Нейнски изнася публично спорни въпроси от преговорите, не е най-важното. По-големият проблем е, че тя въобще говори публично от името на блока, или поне на част от него. Нейнски остана последният политик от голямото СДС, който се е вкопчил здраво в политиката и не иска да направи крачка назад в името на по-доброто бъдеще на десницата. В това си упорство



тя надмина дори Иван Костов,



което определено може да се нарече сериозно постижение. Тя е и доста непредсказуем политик - "Синьо единство" се отметна от съюза с ДСБ часове преди старта на предизборната кампания на последните избори. И така и не бе обявена убедителна причина за този самоубийствен и за двете формации ход.

Ако реформаторите успеят да се възползват от този конфликт, за да я изтикат на по-заден план, това ще е добра новина. А ако в блока се наложат критерии, според които ще се издигат млади, нови и необременени лица, това със сигурност ще повиши общественото доверие в него. В този смисъл изключването на цялата формация "Синьо единство" би било голяма грешка. Там има нови лица. Освен това, както е известно, един от основните въпроси за блока, който вълнува обществото, е как и доколко би си партнирал с ГЕРБ. Е, "Синьо единство" е единствената формация в този блок, която със сигурност е доказала, че не е готова на компромиси с т.нар. милиционерска партия. Редно е да се помни, че тази формация възникна заради конфликта на голяма част от депутатите на СДС с предишния лидер Емил Кабаиванов, който превърна партията във филиал на ГЕРБ. Всички останали формации в един или друг момент от своята история са флиртували с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и сие.

Процесите в Реформаторския блок трябва бързо да изкристализират. Колкото и упорити да са протестите срещу правителството, те няма как да постигнат успех, ако не съумеят да излъчат свое политическо представителство. Реформаторският блок, въпреки че носи някои негативи от миналото, бе организацията, която единствена има основателни претенции да представлява голяма част от хората, които месеци наред манифестират по жълтите павета. Би било жалко, ако за пореден път тези хора останат без политическо представителство заради поредното личностно неразбирателство в десницата.
19
4444
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
17 Декември 2013 20:36
Истината е, че РБ е мъртвороден.
Другата истина е, че Костов е Гъливер на фона на умствено изостаналите си епигони.
17 Декември 2013 20:41
Натка Патка и Алелуята превърнаха СДС във филиал на чуждите посолства в София.
А дали Кабата - един балансиран човек и патриот, е превърнал СДС във филиал на ГЕРБ- може да се спори.
Сефте правилно решение на Радан. И въобще в БГ политиката .Остава да изрита и мадам Yes.
Сега и ако в БСП шутират Херсонския , Вагинин и ко., в ГЕРБ - Цвъки и преторианците му - може и да се мисли, че в БГ политиката е започнал процес на прочистване.
17 Декември 2013 20:42
Ако има нещо хубаво в цялата разпра, това е възможността блокът да излезе от нея една идея по-пречистен.


Стига с тия преварки....електорат нямат, няма кой да гласува за тях...от 3 до 5 % са нещо като богати и нещо като средна класа...оттам идва бутиковия характер на всички такива сдруженийца.
17 Декември 2013 21:01
Натка е патка, но и йодейка. Сега Вашингтон чисти политическата олигархия от стари и изхабени кадри, Костов е натирен, много други са натирени, Мухобойко също и Пърдянчо, но йдейците както обикнтовено ще оставят, доколкото могат да ги прокарат в нови структури кано "реформаторската".
18 Декември 2013 01:45
За разлика от утвърдените демокрации, където на власт идват хора с доказан актив в политическия живот. У нас е обратното, тенденцията е да се издигат млади, нови и необременени лица, извадени от пълния анонимат, за които е нужно време, за да ни убедят в своята посредственост. Такива се оказаха Мартин Димитров, Кабаивански и сегашния “Мунчо“, цяла мозайка от десни партии с екзотични имена, множество НУЛИ, които събрани на едно място не правят една единица, както ги определи социолога Иво Христов. Такава сбирщина от жадни за облаги политически пигмеи, наистина имат само едно грозно ЕГО и никакво виждане за бъдещето на страната. Такива мижитурки са идеалния вариант на политически слуги, на хора, които продават не само себе си, а най- вече народа си.
18 Декември 2013 02:54
Реформаторският блок - мнозина с его вождове и малцина с визия индианци.
18 Декември 2013 09:40
Когато се говори за политическа партия трябва да виждаме политики.
Т.е. Цели, към които тя се стреми и начините за тяхното постигане.
Какви са Целите на РБ аз нямам идея.
По какво - аз избирателя да ги отделя от другите партии?
По физиономиите на няколко човека?
На клиентелистките партии политики не им трябват, там гласовете се купуват с интереси...
Но чудното е, че неклиентелистките партии не говорят за политика...
НЯма значение дали е мъртвороден РБ, всичко подлежи на промяна.
РБ е една "възможност", но засега никой не я ползва...
18 Декември 2013 10:08
"Какви са Целите на РБ аз нямам идея" - Дъртьо, че вземи та ги прочети, като не ги знаеш!? В мрежата ги има 6-те им точки, които ги обединяват и за които се борят да реализират след изборите....
18 Декември 2013 10:21
Позицията на Михайлова е незащитима и може да се обясни единствено с прекалено голямото и желание пак да бъде депутат в европейския парламент. Или че е къртица в реформаторския блок, но и без нея такива надали липсват. Пак трудно може да обясни оттеглянето от предизборната коалиция с ДСБ на последните избори.
Мартин Димитров е съвсем друг случай, това е човек с достойнство - рядко качество в деншния политически живот, особено на фона на управляващите плужеци Местан и Станишев - завършени лъжци и демагози.
18 Декември 2013 10:52
че вземи та ги прочети

Аз естествено съм ги чел, но не ги знам...
Което означава, че - или не са интересни и затова не могат да се запомнят,
или не се изнасят достатъчно често в публичното пространство.

18 Декември 2013 11:01
Прочее, тези 6 точки не са ЦЕЛ.
Как описват РБ "Шест стъпки ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА"?
Те са общи декларации... Благопожелания...
За да ти повярват хората трябва активно да се обяснява - алтернативата на това което е сега.
Трябва всеки ден да се показва на обществеността, че това което е сега е абсурдно...
Излизането от кризата не е ЦЕЛ.
Добре, ще излезеш, а къде ще бъдеш?
18 Декември 2013 11:29
Дъртреалист, национални цели се определят само от смели политици. Ти можеш ли да формулираш поне една...
18 Декември 2013 11:38
Да.
Повишаване благосъстоянието на българските граждани.
Дългосрочна цел.
Има и краткосрочни.
Всяко публично действие или бездействие може да бъде оценявано спрямо тази цел.
Всяко ведомство трябва да има план за действие - спрямо тази цел...
и т.н.
18 Декември 2013 12:14
Добре. Вижда се, че си реалист човек, а не мечтател като Аденауер.
18 Декември 2013 12:22
Предпочитам Лудвиг Ерхард
и неговото
благосъстояние за всички
18 Декември 2013 16:36
Какво му е реформаторското на "Реформаторския блок"?
Какво ще реформират, своите рИформи ли?
18 Декември 2013 17:08
Една лъжа, повторена много пъти, пак не става истина.
Реформатори, реформатори, ..., реформатори, а те били ... Сините с малко Кунева и турци за привкус.
Цялата статия е за Сините, но най-доброто, което може да се случи за България е, с тези Сини да се заеме прокуратурата и съда и да си получат заслуженото според законите на България, а още по-добре според простата човешка справедливост.
18 Декември 2013 18:08
Целият този блок трябва да е в затвора. Как да им повярваме?
18 Декември 2013 19:02
Трябва да поздравим вестник "Сега" за уникалната снимка на Надежда Михайлова (с боен прякор Нейнски), която краси тази статия. Снимката е ярко доказателство как погрознява човешкото същество, разяждано от болни амбиции, алчност и злоба. А Надка беше хубава някога... Явно тук са я фотографирали в момента, в който й става безпощадно ясно, че Европейският парламент и ежемесечната заплата от 10 000 евро се превръщат в мираж. И така някогашната хубава преводачка се превръща в политическа горгона. Не плачи, Наде, не тъжи! Ако останеш гладна, все ще можеш да се върнеш към старата професия и да хванеш някой и друг клиент край Лъвов мост. В крайна сметка и за геронтофилите трябва да има предлагане... И ще си пеете с клиента:
"После-е-е-ден ва-алс,
сбого-о-о-м, любима-а-а!
Ще си спомням за те-е-еб, нали-и,
и под ново-о-ото и-и-ме-е!"
(Надежда Нейнски е новото име, нали така)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД