:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Картоиграчът

Димитри Иванов
Отвсякъде валят рекламни примамки къде да посрещнем зимните празници. Едно време не беше така. Първо идваше Нова година, Коледа беше през януари. Докато чакахме новата година приятелски семейства заедно с децата играехме на "Трийсет и едно". Това е много проста игра на карти, ние бързо я научавахме и забравяхме, понеже от Нова година до Нова година изтичаше много време, не както сега. Заставахме зад облегалките на столовете на възрастните, подсказвахме им, но възрастните са несериозни, те не се вживяваха в играта, заплесваха се за други работи да си говорят. 1670 Б17"Флаинг фортрес" и други самолети, базирани в Италия, щели да бомбардират Царство България, понеже е съюзник на Хитлер. Чърчил казал София да се изравни със земята и земята да се засее с картофи. После през февруари 1944 след тримесечните бомбардировки Рузвелт предложил на Чърчил да спрат бомбардировките, пък Чърчил казал "След като лекарството върши работа, нека да получат още дози."

Но когато посрещахме зимните празници в началото на 1944 г. в апартамента ни на втория етаж на ъгъла на "Левски" и "Граф Игнатиев", той още не беше разбомбен, нито училището "Свети Седмочисленици" там, където сега е Спортната палата. То имаше слънчев часовник на фасадата към булевард "Левски", който тогава се казваше булевард "Фердинанд", а после булевард "Толбухин". Че го сринаха бомбите беше хубаво; престанах да ходя на училище. Че апартаментът ни хвръкна във въздуха също беше хубаво; пианото ми стана на трески и не ме караха повече да свиря на пиано.

Най-заплеснатият човек беше нашият учител по смятане и геометрия. Още когато първом влезе в клас, той каза "две и две прави три". "Прави четири", гракнахме всички. Почнахме много да внимаваме къде ще сбърка, за да го поправим, и в часа по смятане и геометрия муха да бръмне ще се чуе. В края на срока дойдоха едни инспектори от министерството. Дочу се, че го оценили като начален учител с подход към децата.

Вкъщи бабите ни имаха обратния подход, авторитарен. На нашите родители те не им позволяваха да припарят в кухнята да опитат манджата, докато не е готова и не седнем всички на масата; сърдеха се, ако някой закъснее, как така претоплена манджа. Нас внучетата бабите не ни гонеха от от кухнята. "Нека кусне внучката как е на сол, момиченце е, да се учи да готви. Нека кусне внучето от недовареното сладко, момченце е, ще му падне пишката"; този израз така и не го проумях.

Нито бащиния ми възпитателен подход. "Какво каквооо? Искаш и ти да играеш комар, да пиеш и пушиш? Заповядай на масата." Как се разкашлях и повръщах и се насрах не е за разправяне, двайсет години ми държа влага. С алкохола и цигарите после свикнах, даже наваксах и сега прекалявам, но карти не научих, за което съжалявам.

В МОЖ, Международния дом на журналистите на морето, приятелите ми Тодор Вълчев и Петър Станчев играли бридж с две полякини, които ги размазали. Тошока и Пепи казали: "Вярно, класа сте, ама ей тоя с очилата, дето слиза по стълбата (сиреч аз), той е ... и ми приписали международните бридж постиженията Христо Друмев. Само че той (сиреч аз) не играе с кого да е. Той сигурно ще ви каже, че не може да играе бридж". На другата вечер пред мен цъфна чаша евксиноградска. "От поляците на съседната маса", обясни сервитьорката. Станах с чашата, както е редно, и отидох при тях, един поляк и две полякини, едната много хубава. Те ме поканиха на бридж, аз казах, че въобще не мога да играя на карти. Хубавата полякиня каза с дяволита усмивка, че тя разбира пана (сиреч мен). Тази сценка се повтори още две вечери, през които те ми разказваха точно на кое място в кои международни бридж състезания се класирали, а мен това не ме интересуваше и все казвах, че не играя карти, докато на другата маса Тошока и Пепи кой знае защо се хилеха. На четвъртия ден слизам аз по пътечката към морето да плувам, а те всичките "При бай Яким" досами морето и хубавата полякиня подвикна към мен нещо, което не разбрах, и Пепи, който знаеше малко полски, сви длани на фуния и се провикна към мен: "Тя каза, че си надут пуяк".

Плувах аз колкото плувах, излязох от морето и за да не ги срещам, минах по тунелчето под шосето, после петдесетина крачки нагоре и вдясно в градината на другия хотел на МОЖ, който май се казваше "Парк хотел" като хотела в София, дето ми е сега под носа. Но онзи парк хотел наистина е в парк, сред бадеми и разни други дръвчета. Почнах аз да търся нападали по земята бадеми и чух: "При мен има бадеми". Гласът беше от партерното балконче, на педя от земята, прескочих и видях самия, да самия Павел Вежинов, който каза "момент" и се върна с бутилка уиски и бадеми. Такава чест ме смая, бях му казвал добър ден, когато го срещнех, понеже той е Павел Вежинов, той мен откъде накъде ще ме знае, но ме знаеше, попита ме какво превеждам сега. Казах му какво и че повече чета, отколкото превеждам.

- Защо?

- Понеже от издателството за преведена страница ми дават два и петдесет и като платя на машинописка пет пъти за препис поради собствените си корекции и доизкусурявания, за мен остава само левче; превеждането е аристократичен спорт и аз съм аристократ, но не дотам. Пък ми плащат стотинка на прочетена страница от книгите на световния книгообмен да кажа това - да, това - не и като прочета петдесет хиляди страници, това са чисти петстотин лева.

- И фантастика ли четеш?

- Да. Много.

- Сега, както имаме бадеми и уиски, един флеш?

- Не разбрах.

- Покер за двама. Естествено не носиш пари. По гащета си. На бадеми, не на пари ще залагаш, ето ти половината бадеми. За уискито ще донеса други.

Идеше ми да си изям джигера от яд, признавайки, че не мога изобщо да играя на карти и тръгнах да си ходя, но той ме спря.

- Е, като четеш фантастика, каква ти харесва?

- Всякаква. Руска, съветска, американска, френска, английска. Замятин, Уелс, Бюл, Азимов ... Сега Сейгън.

Тошока, който ми се подигра на картоиграческото умение, преведе отлично телевизионния сериал на Карл Сейгън, който беше астрофизик и казано по старому, "отпочна", а казано по новому "инициира" проекта SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). В книгата "Контакт" няма никакви холивудски тъпотии с хуманоидни роботи и извънземни, които се превъплъщават в хора. Но има извънземен Разум, който прехваща сигнала на първото телевизионно предаване, излъчено на Земята. Сигналът пътувал много години, докато стигне до Разума, който преценил, че земляните сме дорасли за контакт, натоварил сигнала с информация на две поднива и го върнал обратно към Земята като палимпсест. Ей, каква дума казах, а! Нещо "многопластово" означава палимпсест. Ръкопис, ама под писмената на пергамента има друг текст. Та този първи земен тв сигнал бил прехванат от Разума, Разумът го натоварил с поднива на информация и когато земните астрофизици уловили ответа на Разума с поднива на информация, първом те видели Хитлер.

- Вижте, другарю Вежинов. Има международен ден на печата, има на радиото. Няма на телевизията. Причината световната телевизия да не отбелязва рождения си ден е, че първите телевизионни кадри са от откриването на Олимпиадата в Берлин през 1936 г. и те са на майсторката на визуалното внушение Лени Рифенщал. Там Хитлер вдига ръка, но не отривисто нагоре като 12 без 5, както правеха немските офицери, а като вял жест на арийско превъзходство. Първата демонстрация на телевизия в България беше на "Царя" срещу Руската църква в залата на онова, дето е КНИК. (КНИК беше Комитет за наука, изкуство и култура, после стана "Минералсувенир", сега е банка, бел. ред). При немската демонстрация на телевизия, на мен ми казаха "Момченце, излез навън и мини пред камерата". Излязох, минах, всички в залата ме видели как минавам и после видяха, че аз съм същият, когато се върнах обратно в залата. Само дето ми се скараха, не трябвало да си бърша носа, когато минавам пред камерата. А беше студен януари, две години преди бомбардировките.

- Знам я тази зала. Там имаше изложба на Гьобелс как руснаците убили десет или двайсет хиляди полски офицери в Катинската гора.

- И аз я видях тази изложба. Руснаците казаха, че есесовците убили поляците. И че Гьобелс казал, че една лъжа, като я повториш сто пъти, тя става истина.

- Ами ако Гьобелс и истини е казвал? За Катин например?

- Хм ... Ами ... Ами ... Не знам, не мога да кажа, другарю Вежинов.

- Тогава кажи още за Карл Сейгън.

- Проектът SETI изпрати послание на Земята към извънземния разум. За да му покажем на Разума ние къде сме и кои сме, когато излезе "Войаджър" извън Слънчевата система, на сондата имаше фигури на жена и мъж и как изглеждаме и къде сме ние в Галактиката.

- Знам.

- Също музика.

- Знам. Песента на Валя Балканска "Излел е Дельо хайдутин".

- Ама не знаете, че преди нея да изберат, те се колебаели между трите "Б".

- Какви три "Б"?

- Бах, Бетовен и Брамс.

- Лошо ли е, че Валя избрали?

- Напротив. Чудесно е. Аз си тръгвам, господа и дами - додадох поради уискито.

- Тук няма дами.

- Оная дама каза, че съм пуяк.

- Коя?

- Няма значение. К'во като не играе карти панът? Тя пък е паничка. Цяла паница.

- Чакай, чакай Димитри. Остани още. Кажи какво ще каже Разумът за "Войаджър"?

- Ще си блъска главата. Но той няма глава. Ще се чуди защо съчетанията от трептения на материята в различни честоти, интензивности и периодичности земляните ги наричат музика, защо някои триизмерни форми на материята ги наричат скулптура, защо някои съчетания от възприятия на визуалните си сетива земляните ги наричат живопис.

- Постой, постой. Кажи още.

- Разумът ще регистрира, че земляните са с различни вери, езици, облекла и се делят на два пола, без да броим сбърканяците, и ходят по нужда разделно. И вместо да си обозначат тоалетните с женски и мъжки полов орган те рисуват на вратите на тоалетните човешки фигури с поли или панталони, които не са еднакви за земляните с различни вери и облекла, а пък вътре в тоалетните рисуват полови органи. Ще се чуди Разумът на акъла на земляните.

- И аз се чудя ... - започна Павел Вежинов и недоизрече.

Усетих, че щеше да каже: "Чудя ти се на глупавия акъл, Димитри", но Вежинов, вежлив мъж, не си доизрече изречението и аз си тръгнах.

Jusautor DI copyright

75
31792
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
17 Декември 2013 19:53
Разумът ще регистрира, че земляните са с различни вери, езици, облекла и се делят на два пола, без да броим сбърканяците, и ходят по нужда разделно.


Именно, всичко останало е суета и преходно!
17 Декември 2013 19:53
Удоволствието изцяло мое,Майсторе!
17 Декември 2013 20:01
Брилянтно и без брилянтин!

Това за момченцата и за пишките и аз употребявах години наред и за мойте си синове, сега големи мъже, но никога не го разбрах. То е нещо като плюене в пазвата, което правим без да го разбираме. ДИ може също да си е плюл и в пазвата, а може и да не е, но за такива като него казват "тоя си е пикал в крачола", сигурно като израз на нещо превъзхождащо всичко, но без да гоо разбират. Нещо тооолкова голямо, че чак таинствено. А иначе, що баш в крачола. ДИ несъмнено и без колебание би отговорил - "ами, да ми топли!", щото е велик, но и великите имат нужда от топлинка.
17 Декември 2013 20:29
И аз съм го ползвала този принцип за момченцата и яденето.
Това е индивидуалния подход от страна на авторитета баба, с която тя моментно и игрово поставя момченцето пред баща му в семейната йерархия, с което му дава урок за разделението на властите в зависимост от управлението на различните помещения в дома.
17 Декември 2013 20:32
- Понеже от издателството за преведена страница ми дават два и петдесет и като платя на машинописка пет пъти за препис поради собствените си корекции и доизкусурявания, за мен остава само левче; превеждането е аристократичен спорт и аз съм аристократ, но не дотам. Пък ми плащат стотинка на прочетена страница от книгите на световния книгообмен да кажа това - да, това - не и като прочета петдесет хиляди страници, това са чисти петстотин лева.


Това обяснява , стила който има ДИ , да е жив и здрав.

Поздрави от ВарнаНатисни тук
17 Декември 2013 20:54
, но за такива като него казват "тоя си е пикал в крачола",


Абе казват: Тоя си е @бал майката или Тоя си е @бал на %ъза перата.
17 Декември 2013 20:54
Е,днес се зачудих! Не я разбирам тя мода писателят ,поетът ,въобще човекът на изкуството да е ектравагантен и изчанчен тип , надарен с всички пороци ,който на простотмъртния са строго забранени , а човекът барнат от бога се извисява чрез тях.Затова се дразня Майсторът като се сили да се изкара пияница.Ако си мисли ,че е нависоко и това го прави човек не е вярно.Пияницата си е пияница , ако ще Шекспир да е.
Драги Маестро,пиенето ,пушенето и ..некои други пороци не са ти силата.Ние не те харесваме заради тях .Харесваме острото ти перо , богатата ти култура и майсторството ти на разказвач.
Прости мене грешния ,че вдигнах глава над коляното!!!
17 Декември 2013 21:02
Благодаря за интересното четиво!

"Кажи какво ще каже Разумът за "Войаджър"?"
Може би ще каже:
- Не са разумни тези, дето чакат някой да потвърди, че имат разум.
17 Декември 2013 21:15
Чакай, чакай Димитри. Остани още.
Кажи какво ще каже Разумът за "Войаджър"?


Ще каже

Аматьори!
17 Декември 2013 21:21
Аве, Димитри!+++++
17 Декември 2013 21:25
И една тъжна новина. Днес почина един от последните велики българи - Темелко Нешков, борил се срущу титова югославия и чиито интервюта в този вестник бяха огромно удоволствие за мен.
Бог да го прости.

17 Декември 2013 21:38
Драги бате Джимо, благодаря за удоволствието! Преди години съвсем случайно срещнах Leni Rfenstahl тук, в Мюнхен. Беше на 101 г. и почина 2 г. по-късно. Разговаряше с придружителка, също на преклонна възраст. Мисля си, че тя си е останала нацистка до гроб. Тук живее и дъщерята на Херман Гьоринг.
17 Декември 2013 22:03
Благодаря Ви, че се сетихте за баща ми и го споменахте се добро. Не зная дали историята е истинска или не, но е чудесна.
А на 20 декември пийнете едно уиски и отлейте - тогава ще станат 30 години от смъртта му.
Още веднъж благодаря
Павлина
17 Декември 2013 22:22
Толерантноста в съвременния свят е толерантност към посредствения човек. Ти не можеш да му кажеш: Ти си тъп, бе идиот! Престани да говориш глупости и така нататък, защото инвалидизираното, посредственото, усредненото, некадърното е станало норма и ти трябва да се съобразяваш с изключенията и това е нещо страшно. Ти си длъжен да ги харесваш, ти си длъжен да ги приемаш, да им слушаш глупостите и ти си перманентно виновен, защото в един момент казваш - ай стига с вашият долнопробен спектакъл! Ама ние сме толерантни! Не, не сте толерантни, вие сте деспотични към всичко което надминава жалкият ви кръгозор
17 Декември 2013 22:43
"Пикал си е в крачола" означава, че е много голям тарикат (съвременото куул). Толкова е хладнокръвен, че дори да се изпикае в крачола си, никой няма да забележи!
Израза "да не му падне пишката" иде от думата "спадне" ("падне" по някои краища на България)... Сладкото се счита за афродизиак, и от там "да не му спадне пишката" - което, естествено всички знаят какво значи.
Майсторе (Вежинов), майсторе (Джимо) ... хвала!
17 Декември 2013 22:57
А на 20 декември пийнете едно уиски и отлейте - тогава ще станат 30 години от смъртта му.


И от мен баща Ви има едно отливане, Павлина. Познавах го. Лично - съвсем бегло, редки срещи, но го ценях и уважавах за внушителния му образ. Впрочем първата му реплика към мен при запознанството бе прибързана и намръщено критична - разясних му кратко и кротко важен детайл-факт... Големият Човек и Писател веднага си преоцени и оттегли критиката. Не от елегантно кавалерство, просто дълг на честта. Независимо от пол и възраст

Светла му памет!

17 Декември 2013 23:16
Мерси Маестро.

PS Дечица, преди много, много години измислих тоя "лаф" - само, че той бе към 2 л., ед.ч. Имам честта.

Благодаря, окосени цветя не обичам...
17 Декември 2013 23:47
Кажи какво ще каже Разумът за "Войаджър"?


- "...Вашият вид е млад, и смел и любопитен. Той има голям потенциал..."

Сполай ти, Майсторе!
17 Декември 2013 23:49
Много обичам Павел Вежинов, Венко Марковски, Крум Кюлявков....Добри Жотев.....Георги Джагаров.....и Иванка Гръбчева, хора философи, дълбоки едни такива.....със съвест...и достойнство....
18 Декември 2013 00:02
Коя е тази добродетел,

чиято първа е радетел

на избраници в живота

да начертае проста квота?!


При четенето на книги,геометрията заема основната си позиция- по диагонал,по права линия,по кубични сантиметри/обем/ и т.н.С белота схемата е идентична.
18 Декември 2013 01:55
Брилянтно.
18 Декември 2013 08:46
, за Автора!!!! Удоволствие да се чете, явно словото още не е изчезнало.
18 Декември 2013 08:56
Джимо е предколедно мек и толерантен. Благодаря!
По принцип, а не относно срещата му с Павел Вежинов, може би е по-добре читателят да не влиза в лични неформални запознанства с "големите". Понякога е по-добре писателят да си остане на висотата на пиедестала, на който е поставен от почитателите си поради творчески достойнства. Тежко разочарование би било да откриеш, че известният с горям талант, брилянтен ум и хуманизъм не е лишен от снобизъм, дребнавост, суета и интригантство в ежедневието си. Като простосмъртен читател, не бих желала да загубя досега с творческото величие на някого, само заради несъвършенствата на битийната му същност.
18 Декември 2013 09:28
Няма ги вече европейските работи: полякините , играта на карти, литературата , европейските филми. Има турски сериали, лесни кредити, хазарт, безработица, наркотици и мизерия. Американските и английски "крепости" успяваха да разрушат мирните европейски градове (по-лесно е да хвърляш бомби по градовете, отколкото по военните обекти и окопите), но европейското население успя да ги изгради наново. Днес мафията действа като неутронната бомба. Материалното остава, изчезва народонаселението. За 23 години се стопихме с 3 милиона. Това, което бомбите не могат да направят за столетие, мафията го направи за една две петилетки.
18 Декември 2013 09:28
Аз съм мъжът на тридесет години -
господарят на света,
свят на виетнамски трагедии
и свръхудобни хотели,
успокоена и все така дива
в мен протича кръвта,
през тази възраст
на самоубийства и разстрели...

Това е от Хр. Банковски.
Ние не сме на тридесет, кой на повече, кой на доста повече...
18 Декември 2013 09:43
Без още да съм проверил в WWW си припомням първия досег с творчеството на Павел Вежинов - една сиво-зелена книжка със заглавие "Следите остават". Там "лошият" се казваше Хари Тороманов. Сега ще проверя дали спомените не еволюират. Да се чуди човек къде се съхраняват тези терабайти от детството.
18 Декември 2013 10:00
Любителите на бридж могат да се пробват онлайн /ако още не са/: Натисни тук
Регистрираш се и сядаш - при полякини, съсредоточени и скучни, или латиноамериканки, неопитни и забавни, или както щете
18 Декември 2013 10:05
Ха, ха Асен Тороманов.
Хари Тороманов е актьор който участваше в радиотеатрите. Имаше и такова забавление.
18 Декември 2013 10:08
На 20-ти декември се навършва кръгла годишнина и от друга смърт. На кръстника на колумниста.
Светла им памет!
18 Декември 2013 10:20
Малко по късно от училище ни водиха колективно да гледаме "Кой сте Вие доктор Зорге?". Та значи Павел Вежинов е знаел за поляците още по времето когато Следите оставаха.
18 Декември 2013 10:25
Сигурни ли сме в това което знаем?
18 Декември 2013 10:53
"Следите остават". Там "лошият" се казваше Хари Тороманов.


Точно така! Бдителните деца му проверяваха електромера... Намразих името Хари и фамилията Тороманов. А имаше един актьор в Народния театър, пълен адаш! Жална му майка. Нямах му доверие като човек и творец- и туй то! Била съм на 7 г., най-много 8. Не помня в какви роли съм го гледала, но лошото чувство остана - като във вица.
18 Декември 2013 10:54
... Първо идваше Нова година, Коледа беше през януари.
А баба ми Ката я наричаше "Колада".И не знаех защо когато не исках да заспивам ме плашеше с караконджули и каталани.Не смеех да я попитам какви са тези страшилища, но знаех че са страшни.Снегът беше дълбок.Над момчешки бой.
Снегът от спомена се срещна с белите коне на Павел Вежинов от писмото на Димитри Иванов и заедно ме заведоха при черния кон от детството на Павел Матев :
Недокоснат и слънчев,
януарският ден
носи пак неотлъчна
ранна мъка за мен.

В най-тревожната зима
и най-белия сняг
ясно, необяснимо,
виждам траурен знак.

И жестоката горест
с бледи думи теша.
Зрее някаква повест
в мойта жива душа...

Тъмна сянка се спира
на студения праг.
Черен кон ли умира
там на белия сняг?..
.

Мотото над стихотворението беше от превод на руски на стихотворение на Кайсън Кулиев.Той пък е планинец,балкарец.На 1 октомври 1941 година участва в парашутния десант край Орел.Оцелява..После – преселение в Средна Азия.Мирен живот.Слава.
Борис Пастернак го наричал „кавказкият Есенин“...
18 Декември 2013 10:58
Полякини, бадеми, белотче, Сончев бряг, виски.. и другаря Вежинов. Мечта
18 Декември 2013 10:59
Хареса ми есето. Особено това за подхода на началния учител; явно човекът не е забравил, че и той е бил дете.
Някак си ме обхвана нещо коледно след като прочетох цялото есе.
Бог да го прости Павел Вежинов. Романът му, "Нощем с белите коне" съм го препрочитал поне двайсетина пъти. И пак ще го препрочета.
А първата негова книга, която прочетох, беше през детството ми - "За честта на родината". "Следите остават" я четох по късно, после гледах филма.

"Не я разбирам тя мода писателят ,поетът ,въобще човекът на изкуството да е ектравагантен и изчанчен тип , надарен с всички пороци ,който на простотмъртния са строго забранени , а човекът барнат от бога се извисява чрез тях"

Kunert, това е много интересно наблюдение и аз съм се чудил на това, но си го обяснявам с факта, че при такива хора емоциите са водещи, т. е. чувствата управляват поведението им и алкохолът е един вид ускорител, катализатор, който ги изважда на бял свят.
Възможно е обаче, в определени моменти, алкохолът да играе и ролята на спирачка. Иначе могат да прекалят с емоциите и да станат най-малкото досадни или да се изчерпят.
Винаги ми е било интересно да слушам какво разказват на чашка такива люде, много са сладкодумни.
18 Декември 2013 11:18
Павел Вежинов .... много, много значим учител по човечност, във времена на масов фалш...
За мен беше много важен човек.
Последно се бях впечатлил от разказа му "Един есенен ден на шосето".
18 Декември 2013 11:24
Хубава коледна приказка, благодарим, cher maitre Зачудих се за момент, дали този ваш разговор не е бил повод за разказа "В един есенен ден по шосето". Но вероятно не, има разминавания във времето. В разказа чуждият разум, подобно на "Контакт" на Сейгън, казваше, че не бива да се меси на Земята. Но накрая помогна на болен човек, съвсем от хуманистични подбуди. Все пак според Стивън Хокинг би трябвало да избягваме контакт с извънземен разум, защото той няма да е добронамерен. Ако търсим прецеденти в земната история, винаги високоразвитата цивилизация унищожава диваците. Дори в наши дни, с Шеврон и еквадорците, или фармацевтичните компании и експериментите им в Африка. Между другото Хокинг е агностик, докато Карл Сейгън, макар и евреин, казвал че агностиците са страхливи атеисти. Но може би най-добрите фантасти си остават Лем и Стругацки, също евреи (винаги съм се възхищавал от този народ). Наскоро препрочетох "Разследване" на Лем, където разпознаваха кой е андроид и кой човек, и първият въпрос беше "Вярвате ли в Бoг". Между другото, едно мнение на водещ съвременен физик-теоретик, проф. Шон Керъл, също атеист "The Branch We Were Sitting On"...

Поздрави на всички и светли празници!
18 Декември 2013 12:15
на другия хотел на МОЖ, който май се казваше "Парк хотел"

Да, по точно името му беше "Парк хотел ресторант и сладкарница" с управител Иванов,а шеф на ресторанта и сладкарницата беше Т.Дяков преподавател в Пуца на Балкантурист,и не е бил на МОЖ,а там летуваха предимно дойчовци, от туристическата агенция на "Некерман",.Наистина идвава гости от хотела на журналистите,а също и от почивната станция на БАН,която е по-нагоре по баира.През лятото на 1973 г.бях там сервитьор , може и аз да съм Ви сервирал в сектора, който ми беше определен,а сметката я прибираше един вечно пиян сервитьор, Дяко от Габрово,който отпиваше от чашите ,и бутилките вино на клиентите и ги допълваше с вода .
18 Декември 2013 13:22
Чудесно написано.
А това:
момченце е, ще му падне пишката

не съм го чувал.
Имаше израз: "Момче е, ще му стане нещо." и е истина. Случвало ми се е и на мен. Една жлеза около чатала набъбва и е леко болезнено. Лекуваше се с баене, което включва и лека разтривка с хладка вода и сапун. Явно разтривката помага.
Тези, както се казва "бабини деветини" ги имаше в България и са истини. Хора от Севера не ми вярваха когато им ги казвах. Като например, дете да "хване очи". Получава се когато е погледнато от някой със "силни" очи. Детето започва да изпитва болка и плаче непрекъснато. Също се "лекуваше" с баене, но основата, може би, бе че очите се наплискват с вода с въглен.
18 Декември 2013 13:24
"Намразих името Хари и фамилията Тороманов."
Напразно за името.Името на лошия в "Следите остават" беше Асен Тороманов". На Хари Тороманов винаги му даваха роли на "лошия" заради гласа му. И аз го мразех Хари Тороманов. Ама повече го мразех Георги Черкелов - наборите ти знаят защо.
18 Декември 2013 13:55
Няма да забравя оня девиз от "Момчето с цигулката": "Ожесточавай се". Повтарях си го през всички тези 40 години...
18 Декември 2013 14:10

Ето още "истини" за златната плоча на Вояджър:

откъс от Харалампене му е майката

София-Русе, на 15 часа от седми челен
В първокласното купе на експреса София-Русе бяхме двама - аз и маестро Димитър Тъпков. Не устоях на любезната му покана да го придружа на мартенските музикални дни. Там предстоеше изпълнение на неговите "Шест и игралки-залъгалки" и "Симфония №2 за глас и оркестър". Началото на март 1984 г. бе хладновато. От прозореца се виждаше следобедното поле, отрупано с бели купчинки - все едно къртици бяха изровили послдени буци от зимата. До Русе тогава се стигаше точно за две бутилки коняк и нито минута повече. Малко след като отминахме гара Лакатник, вратата на купето се отвори. Влезе мустакат кондуктор. Вместо кожена чанта, носеше гайда. Прозвуча басовия му глас:
- Билети и домашни за харалампене, моля!
Нахаралампи билетите ни - домашни нямахме. След това се взря в маестрото и навярно го разпозна. Тогава Тъпков бе твърде популярен сред железничарските самодейни колективи.
- Другарю Тъпков, позволете да ви поздравя с една песен, която се носи из Космоса!
Тъпков кимна с глава, кондукторът приседна, гайдата му писна. Дельо хайдутин звуча до гара Зверино. Там железничарят стана, удари токове, изкозирува и ни пожела лек път. Усетих как Митьо потъна в мислите си. Малко след Черепиш ме погледна изпитателно и започна разкази си:
- Джимо, отдавна искам да споделя с теб една тайна. Песента, която чу преди малко не се намира на борда на Вояджър. Ето истината. В началото на 1977 в Комитета за култура се обадиха от НАСА. Искаха да им изпратим качествен запис на "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Димитър Петковски. Десетина минути по-късно, телефонът отново извъня, а долу ни чакаше черна Волга. Веднага ни приеха в ЦК. Там вече знаеха за намеренията на американците, но категорично не бяха съгласни с музикалния им избор. Казваха, че етапът на въоръжената борба е отминал и че българската песен, която трябва да лети в Космоса е нужно да е в унисон със строителството на зрелия социализъм. Настояваха да бъде изстреляна "Полегнала е Тодора". Аз също бях за нея, но по чисто музикални причини. Защо американците искаха точно Дельо - незнам. Предполагам, че Милчо Левиев им е повлиял. Тогава той другаруваше с Карл Сейгън, а и често свиреше на вечеринки в Хюстън. Още същия ден позвънихме в НАСА. Там бяха непреклонни - или Дельо хайдутин, или нищо. И без това имало опашка от кандидати, годни да понесат несгодите на продължителния космически полет. Нямаше какво да сторим. - Пращайте каквото искат! - наредиха ни от ЦК. Изпратихме записа. Но другарите от ЦК не се предадоха лесно. С помощта на момчетата на генерал В.Т. бързо намериха пролука в системата на НАСА. Оказа се, че звукоинженерът, който подготвя златните плочи на Вояджър 1 и 2 си пада по тънката част и непрестанно задиря моми и невести. Бе потънал в дългове. След два месеца дълговете му се стопиха, а върху двете златни плочи вместо "Излел е Дельо хайдутин" бе записана "Полегнала е Тодора". На 19-та позиция, между първата част от Петата симфония на Бетовен и Нощните заклинания на индианци от племето навахо. Предстартовите изпитания минали успешно. Никой нямал търпението да изслуша докрай цялата плоча.
С Тъпков продължаваме да другаруваме. Ако чуете неговата Кантата за мира, ще разберете на пореден път колко несправедлив е изборът на Нобеловият комитет при определяне наградата за мир.


Последният кукуриг

18 Декември 2013 14:37
Аз пък си спомних как единственото неостригано момче в нашето училище беше Стефан Данаилов - снимаше се в "Следите остават", мисля, че героят му се казваше Веселин. Повече му завиждахме, че е с коса, отколкото че е киноактьор! Не се сещам за друг като Ламбо, когото всички да обичат независимо от политическите си пристрастия.
18 Декември 2013 14:46
Хари Тороманов беше актьор в Младежкия театър. Гласът му въобще не беше страшен, при все че разказваше приказки по "Лека нощ деца".

Песента на Валя Балканска е заедно с още 26 музикални произведения или откъси от тях, без да се броят природните звуци от различни точки на Земята.

- Бах, Бранденбургски концерт номер 2 във Фа, първа част, Мюнхенски оркестър на Бах, с диригент Карл Рихтер, продължителност 4:40 мин.
- Песен от остров Ява, записана от Робърт Браун, 4:43.
- Сенегалски ударни инструменти, записани от Чарлз Дювал, 2:08
- Заирска песен, записана от Колин Търнбул, 0:56
- Австралийски аборигенски песни „Сутрешна звезда“ и „Дяволска птица“, записани от Сандра Холмс, 1:26
- Мексиканска песен „El Cascabel“, изпълнена от Лоренцо Барчелата и Мариачи Мексико, 3:14
- „Johnny B. Goode“, текст и изпълнение на Чък Бери, 2:38
- Песен от Нова Гвинея, записана от Робърт Макленан, 1:20
- Японска песен „Гнездото на Жерава“, изпълнена от Горо Ямагучи, 4:51
- Бах, „Гавот и рондо“ от Партита номер 3 в Ми мажор за цигулка, изпълнена от Артур Гримо, 2:55
- Моцарт, Вълшебната флейта, ария на Царицата на нощта, номер 14, Еда Мозер — сопран, Държавна баварска опера, Мюнхен, диригент Волфганг Савалич, 2:55
- Хор от Грузинска ССР — „Чакруло“, записана от Радио Москва, 2:18
- Панови флейти и перкусия от Перу, записана от Каса де ла Култура, Лима, 0:52
- „Меланхоличен блус“ изпълнена от Луис Армстронг, 3:05
- Гайди от Азърбайджан, записани от Радио Москва, 2:30
- Стравински — Пролетно тайнство, жертвен танц, Симфоничен оркестър на Колумбия, диригент — Игор Стравински, 4:35
- Бах, Добре темперирано пиано, том 2, прелюд и фуга в До, номер 1. Пиано — Глен Гулд, 4:48
- Бетховен, Пета симфония, първо движение, Филхармоничен оркестър, диригент — Ото Клемперер, 7:20
- България — „Излел е Делю хайдутин“, изпълена от Валя Балканска, 4:59
- Индианци от племето навахо, Нощни заклинания, записана от Уилард Роудс, 0:57
- Holborne, Paueans, Galliards, Almains и други къси арии, „The Fairie Round“, изпълнени от Дейвид Мунроу и Early Music Consort of London, 1:17
- Панови флейти от Соломонови острови, записани от Предавателната станция на Соломоновите острови, 1:12
- Сватбена песен от Перу, записана от Джон Коен, 0:38
- Китайска песен, „Течащи потоци“, изпълнена от Куан Пингху, 7:37
- Индийска рага „Jaat Kahan Ho“, изпълнена от Сурашри Кесарбай Керкар, 3:30
- „Тъмна бе нощта“, по текст и изпълнение на Blind Willie Johnson, 3:15
- Бетховен, Струнен квартет номер 13 в Си бемол, опус 130, Каватина, изпълнен от Струнен квартет на Будапеща, 6:37
18 Декември 2013 15:39
Както винаги чета с удоволствие Майсторе.
18 Декември 2013 16:05
Голям майтап с този форум. Като учебник по експериментална психология. Спомних си, че думата violin на английски я научих през 1965 от заглавието на една книга: The boy with the violin by Pavel Vezhinov. Преди това от Алианса знаех само fiddle. А най интересното, че в amazon същата книга (същото издание) се продав за 18 долара. Ха, ха, може ли ДИ да кажеq без да гледа в WWW кой е преводача от български на английски. Но пък във WWW попаднах на едно име Йордан Вълчев.

"....И ненавършил 22 години е изпратен на фронта като ротен командир. Неговата част се сражава, така че той се оказва единственият български писател, който реално участва в бойните действия. Другите са се предвижвали с обоза и са пращали дописки от фронта.
Въпреки тежестите на войната в окопите Вълчев пише разкази и след като е демобилизиран, ги събира в книгата "Боеве". По същото време, но в тила на армията и без да участва в боевете, служи и Павел Вежинов. Своите спомени от преживяното той издава в книгата "Втора рота".....

Който му е интересно да си намери текста, да чете нататък и да преценява от собствена гледна точка.
18 Декември 2013 16:06
чичо Звън
а по въпроса за пишката - дали почитаемият колумнист не е щудирал тайно злободневното изследване на Лиса Ранкин "Что там у него внизу".
18 Декември 2013 16:13
И въпреки всичко не вярвам, че не умеете да играете на карти.Хайде бридж - добре, но белот, сантасе?Сигурен съм, че сте и добър, и на шах.
18 Декември 2013 16:33
Идват празници и носят настроението, което ни връща към спомените.
Но всеки спомен е среща с най-големият ни приятел и враг, Времето.
Може би това е нашата мисия - да оставим белези по лицето на Времето.
Едни го могат, други не.
Безспорно, ДИ принадлежи към първите.
18 Декември 2013 16:44
Павел Вежинов, един от най-любимите ми. Има особено силно отношение към духовното. Неотдавна се препрочетох няколко: "Нощем с белите коне", "Везни", "Бариерата"...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД