:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 394
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не ни искат в Европа - да идем в командировка

Емиграцията излиза от мода, връща се гурбетчийството
Светослав Терзиев
България успокоява англичани, французи, германци и други свои съюзници в ЕС, че няма да ги залее с гладни имигранти, щом на 1 януари паднат бариерите за свободно движение на работна ръка. "Които са искали да емигрират, вече са го сторили. Другите предпочитат да си стоят вкъщи", уверяват българските посланици своите домакини, втренчени с тревога в социологическите проучвания за нагласите сред българското население - най-бедното в Европа и най-недоволното от живота си в света.



За да покаже колко е сговорчива,



България се съгласи преди седмица да подпише гаранции, че няма да злоупотребява със свободното движение на хора, както настояваше Франция. Съгласието даде министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който на Съвета на министрите на труда подкрепи проектодиректива за прилагане на директивата от 1996 г. за командироването на работници между държави в ЕС. Съдбата на документа не бе ясна до последния момент, защото квалифицирано малцинство главно от източноевропейски държави го блокираше, но изненадващо решение на Полша да застане на страната на Франция му даде зелена светлина.

Един от последните сондажи, правен през юни от агенция АФИС по поръчка на групата на българските социалисти в Европарламента, показа, че около 200 хиляди българи имат намерение да емигрират в следващите 3 до 5 години. От тях 60% заявяват, че не биха се върнали в България, добави на 30 ноември КТ "Подкрепа" на конференция за движението на работната сила в ЕС. По данни на синдиката половината от работещите българи са склонни да отидат в чужбина заради по-висока заплата. Но се страхуват от лукави трудови посредници, за които периодично се появяват съобщения как мамят лековерни нашенци, че ги пращат на работа в ЕС, само колкото да им вземат такса за "услугата". След което ги оставят да се оправят както могат на черния пазар на труда зад граница. При тези объркващи сигнали нищо чудно, че на Запад се оформят



две противоположни виждания за намеренията на българите



Британският премиер Дайвид Камерън смята, че бедните българи не мислят за нищо друго, освен как да се доберат до Острова и да започнат да източват социалните му каси. Затова британското законодателство за социално подпомагане бе затегнато, а на 27 ноември Камерън писа във в. "Файненшъл таймс", че свободното движение на хора в ЕС трябва да се ограничи за гражданите на държави, които не достигат определена част от средния за ЕС брутен вътрешен продукт на глава от населението. С други думи, да се въведе имуществен ценз кой може да се ползва от това основно европейско право. Няколко дни по-късно се завъртя и предложение да се определи задължителна минимална заплата поне от 400 евро в ЕС, за да не се насърчава миграцията по бедност.

Друго виждане има Франция. Тя се плаши не толкова от български имигранти (заселници), колкото от командировани гурбетчии. Според нея главният риск е, че от 1 януари френски фирми ще започнат законно да си искат евтина работна ръка от български партньори, които да им командироват работници за извършване на услуги в определен срок. Фактически от този момент България ще може да се възползва на целия европейски пазар на труда от Директива 96/71/ЕО относно командироването на работници в рамките на предоставянето на услуги. Тя се прилага от 1999 г. с цел да защити правата на работниците, които фирмите в старите - членки на ЕС, си пращат за изпълнение на задачи със срок до 2 години. При движение на работна ръка между държави със сходно равнище на живот не възниква напрежение от нелоялна конкуренция, но след приемането на страните от Източна Европа положението се промени. Голямото разширяване през 2004 година роди



психозата от "полския водопроводчик",



която се смята във Франция като основна причина за отрицателния вот на французите срещу Конституцията на ЕС.

В момента Полша е най-големият източник на командировани работници в ЕС - 228 000 от общо 1.2 милиона, съобщи на 6 декември Европейската комисия. На второ и трето място обаче не са бедни роднини от Изтока, а Германия с 227 000 работници и Франция със 144 000. Едва по-нататък се нареждат Румъния, Унгария, Белгия и Португалия. България е на далечното 21-во място със скромните 7000 законно командировани в ЕС. Незаконните работници, пласирани от трафиканти на хора, не влизат в тази статистика. От тях се интересуват министерствата на вътрешните работи, а не министерствата на труда.



Защо Франция е толкова разтревожена от България



с наближаването на 1 януари? Защото според нея зад дървото се крие гора. Досега българските работници не са й създавали напрежение (като се изключат ромите, които са съвсем друг проблем - встрани от трудовия пазар), но Париж смята, че имат голям потенциал за "социален дъмпинг". Той произтича от важна особеност на директивата за командироването. Според нея приемащата страна трябва да гарантира на работниците подходящи условия на труд съгласно местните закони, а изпращащата страна отговаря за тяхното социално осигуряване според родното си законодателство. Това означава, че френските фирми и българските работници биха имали голяма взаимна полза за сметка на цената на труда във Франция. Първо, френският закон ги задължава да им плащат не по-ниско от размера на минималната заплата, която е 1430 евро (2850 лева) и която едва ли ще ги обиди в сравнение с минималната българска заплата от 159 евро (310 лв.). Оттам нагоре е въпрос на договор с работодателя дали да се добави още нещо. Разбира се, това са парите, които прибира командироващата фирма, а колко самата тя плаща на командированите в действителност остава да се гадае - сигурно повече, отколкото биха взели в България, което обяснява интереса все пак да работят в чужбина. Второ, социалното осигуряване на българите е нищожно в сравнение с осигуряването във Франция, която в много по-голяма степен е социална държава. Разликата си е чиста икономия на компанията, подаваща поръчка за работници от чужбина.

Какво става при такива разлики се вижда още отсега. Малките и големите компании си приличат в стремежа си към максимална печалба -



никой не се отказва от експлоатация на евтина работна ръка



дори на ръба на закона. За първи път френските власти установиха, че законът е прекрачен, когато на 7 ноември т.г. осъдиха на глоба от 210 000 евро френска строителна компания, ползвала услугите на полски подизпълнител за изграждане на 43 апартамента. Проблемът бе, че полската фирма е плащала на командированите си работници във Франция по полските тарифи, които са по-ниски от френската минимална заплата, а френската фирма си е затваряла очите. Освен това не са били спазени елементарни санитарни условия и правила за безопасен труд.

От хитруването уж на дребно се трупат големи суми и затова от подобни схеми не се отказват дори най-големите компании. От 2011 г. тече грандиозен скандал на строежа на ядрен реактор във Фламанвил, на брега на Ламанша, който се изпълнява от компанията "Буиг", една от най-големите в строителния бранш. Около една трета от наетите 3000 работници са чужденци - главно от Източна Европа, включително от България, Полша и Румъния. За да намали разходите на проекта, който от 2007 г. до сега поскъпна от 3.3 на 8.5 млрд. евро, компанията прибягва до сложна мрежа от подизпълнители, която съкращава социалните осигуровки. Така например поляците са командировани във Франция от базирана в Ирландия компания, която обаче ползва бюро в Кипър. Протест на синдикатите след два смъртни случая при трудови злополуки предизвика съдебно дело в Шербург, чието следващо заседание е насрочено за февруари 2014 г. Очаква се ирландската компания да бъде осъдена строго, за да послужи за назидание на компаниите "пощенски кутии", които не извършват реална производствена дейност, а служат само за набиране на евтина работна ръка, която "командироват" на Запад.

Какво се променя с новата директива, чието обсъждане тепърва предстои в Европарламента вероятно след европейските избори през май догодина, и



може ли тя да ограничи свободното движение на българи



Официално се твърди, че нейната цел е да защити по-добре социалните права на работниците. Това е вярно, обаче не казва цялата истина. Защото целта на Франция и други държави като нея е да защитят трудовия си пазар от подбиване на цената на работната ръка. Това ще стане не толкова чрез спускане на бариери пред чужденците, а чрез затягане на контрола над собствените фирми, отправящи поръчки за работници от други страни. Въвежда се "солидарна отговорност", което означава, че местната компания ще бъде наказвана заедно с фирмата "пощенска кутия". Освен това държавите ще бъдат длъжни да отговарят в двудневен срок при запитване какво представлява една или друга фирма, командироваща работници зад граница, и ще трябва да налагат глоби, дори ако наказанията са постановени в други държави. Също така работниците ще бъдат задължително информирани за правата им, за да не бъдат подлагани на свръхексплоатация поради незнание. На първо време засилените мерки ще важат в строителния сектор, който поема 25% от командированите работници в ЕС, но вероятно след това ще се премине към промишлеността, земеделието и услугите.

Каквито и ограничения да се наложат обаче, никой не може да конкурира българите по готовност да продават евтино труда си. Това ги прави силни състезатели на европейския пазар на труда, където чужди компании смятат, че съотношението между цена и качество на техния труд е добро.
Карикатура: Христо Комарницки
Туш
16
7148
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
17 Декември 2013 20:35
Ми, Терзиев, нали това беше част от смисъла на натрисането ни в ЕС без никой да пита българите - евтина работна ръка.
Другата част - далече от Русия и санитарна зана за башибозук и бежанци.
Това , което искат сега да направят и с Украйна .
Айде, там поне има какво повече да цунат , за да вземат глътка въздух за 4-5 години.
17 Декември 2013 20:47
"Месецът на командировките" в спортното министерство струва 38 000 лв.
http://www.dnevnik.bg/sport/2013/12/17/2204878_mesecut_na_komandirovkite_v_sportnoto_ministerstvo/
17 Декември 2013 21:47
Терзиев, Терзиев, какъв журналист беше до преди няколко месеца.... Сега какво - тези готвят нещо, ама то не се знае как ще е, пък ние ще го подпишем, ма не сме го подписали... Срамота, печелеше награди едно време, Терзиев... Отиде в Брюксел и се поевропуйчи.
17 Декември 2013 22:13
Комаре, . За карикатурата, разбира се. Думи не са и нужни.
17 Декември 2013 22:40
имало едно време две български сестри принцеси...Европа и Родопа...
името на Европа е звучало като Хубрупа, Хурупа и е означавало – хубавицата, жена с хубави форми... дала названието на цял континент и запазено в българските диалекти като Юрупа, Урупа...даже Рупите...
та кой може да им се опре на древните гурбетчии-родопчани...
17 Декември 2013 22:41
Срамота, печелеше награди едно време, Терзиев


Че той продължава да ги печели

Натисни тук
17 Декември 2013 23:24
Сблъсъкът въобще не е по оста Източна-Западна Европа, както внушава статията, а по оста работодатели-синдикати в богатите държави.
18 Декември 2013 00:46
И нито дума как е напъхан нашият “красив“ и “умен“ президент в тази толкова доходна и “почтена“ дейност. Никой не е направил и най- малък анализ на този вид
“трудови доходи“ резултат от неговите изключителни таланти. Докато приемаме всяка форма на бандитизъм с овчо безразличие, докато слушаме водопада от тъпизми, които най- добре определят интелектуалното ниво на една персона, или се дивим на ашлашките обещания за предстоящи “ победи“ на неграмотни комплексари, мъжественият Борисов, който смята, че си създава ореол като нарича президентите на САЩ и Израел с малките им имена, до тогава ние ще имаме само идиотизма да хленчим, без да си даваме сметка за источника на всичките ни беди, на цялата ни мизерия.
И без друго децата на всяко българско семейство са вече извън страната, родителите гледат внуците си по скайпа и се чудят кой и как ще ги загробва, все тъжни неща от скапаната ни действителност, на фона на която всички домогвания до парламентарната баница и до всички властови ресурси са повече от безсрамие. Има ли смисъл да напомняме кои са героите на този безсрамен политически спектакъл, на тези духовни гниди, налазили като въшки и дървеници болното тяло на Отечеството ни, за да смучат. Отказаха ли се парламентарните партии от тлъстите субсидии, намериха ли сили поне да направят разумно съкращение? Отговорът е известен, никакви избори няма да променят нещата, докато всички не променят мисленето си, докато медиите не застанат в челните редици на такава борба, докато всеки зпочне да мисли с главата си, а не с дебелото си черво.
18 Декември 2013 02:57
Кой е тъп да бъде гурбетчия ако може да бъде емигрант? Като гурбетчия си изложен на хиляди рискове (беззащитен пред лоши шефове, лъган от посредници и т.н.), докато като емигрант си един от тях с всичките права и задължения.
18 Декември 2013 09:16
Май тук виждам начина, по който са били натрупани милионите на Плевнелиев
18 Декември 2013 10:11
Трябва да спрем да говорим за българските граждани във Великобритания като за имигранти.
Натисни тук
Tерзиев и ти се п....а,ама нали си "безпристрастен".В биографията ти го пише.
18 Декември 2013 11:24
Спартак, безпощадно точна диагноза!
18 Декември 2013 14:20
Спартак 18 Декември 2013 00:46
18 Декември 2013 14:35
След Януари ще стане ясно, че понеже навън трябва да се бачка яко, българите се чувстват добре в България, където на свобода могат да си пцуят комунистите и да работят колкото им плащат.
18 Декември 2013 17:52
След Януари ще стане ясно, че понеже навън трябва да се бачка яко, българите се чувстват добре в България, където на свобода могат да си пцуят комунистите и да работят колкото им плащат.

Да, в ЕС трябва да се бачка яко, но само ако искаш нещо повече от храна, дрехи и медицински услуги.
Но като се има предвид, колко хора бачкат яко, само за тези неща в България!
18 Декември 2013 18:13
Отзарана съм коментирал без да прочета другите. И съм повторил 'Спартак' без да искам. Извинения.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД