:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,075,205
Активни 94
Страници 18,621
За един ден 1,302,066
КАЗУС

Швеция глоби бездомник за счупен телевизор

Държавните медии в страната се финансират пряко от гражданите, но ги тормозят в "неудобни часове", за да си събират таксите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Шведската кралска фамилия също е длъжна да плаща таксата за обществените радио и телевизия в страната.
През пролетта на 2012 г. 63-годишният швед Лейф Карлсон остава бездомен. След като живее на улицата близо година, Карлсон е приет в дом за хора, лишени от жилище, и се устройва отново. Скоро започва да получава и поща - държавата му пише, че дължи 2702 крони (близо 600 лева) такса за обществените радио и телевизия в Швеция за последната година, в която не е имал нито телевизор, нито дори дом. Писмото му е пратено от компанията "Радиотянст", която е обща собственост на шведските национални радио и телевизия и компанията за образователни емисии. Последната е обществена институция, която се грижи за снабдяването с образователни програми на радиото и телевизията. Трите организации се финансират от публични средства, a "Радиотянст" се грижи за събирането на таксите.

"Никога няма да платя, защото смятам, че това не е правилно", заяви Карлсон пред в. "Метро". След като телевизорът му се развалил - малко преди да загуби жилището си, шведът изпратил молба към контролния орган да бъде освободен от плащането на таксата. Молбата е отхвърлена, но докато обратното писмо стигне до него, той вече е бил на улицата. Уведомленията стигат до него едва когато регистрира новия си адрес след повече от 12 месеца."Те и досега изискват таксата от мен.Честно казано, бесен съм. Не разбирам какво искат. Трябваше ли да си взема повредения телевизор в раницата за доказателство, когато останах без дом?", пита той. Карлсон обжалва сметката, но "Радиотянст" не се отказва от изискването й. Административният съд отхвърля обжалването и през ноември 2013 г. го поема Върховният административен съд. "Те трябваше още от началото да приемат молбата ми за освобождаване от таксата.", категоричен е шведът. Директорът по комуникациите на "Радиотянст" Йохан Герхард е съгласен, че бездомните хора не дължат таксата. Тя се плаща само от лица, които живеят в домакинство. Въпреки това властите трябва да бъдат навременно уведомени за обстоятелствата. "Имаме подобен случай с човек, който живее в хотел, но регистрира стаята си като постоянен адрес и затова плаща", каза Герхард.

Историята отново разпали дебата за таксите, които поддържат обществените медии в Швеция. През октомври м.г. местен съд в Лулеа реши, че таксите трябва да се плащат и от притежателите на смартфони, компютри и таблети. Според закона всяко лице, което притежава устройство, с което теоретично има достъп до обществената телевизия "Сверигес", дължи такси. Решението на съда, цитирано от TheLocal.se, гласи, че дефиницията на "телевизионен приемник" трябва да се прилага, независимо от спецификата на използваната технология, с която потребителите гледат телевизия. "Дори ако компютърът се използва предимно за други цели, приемането на телевизионни програми е една от употребите му", твърди съдът. Нещо повече, обект на таксата е самото притежание на телевизионен приемник, така ченяма значение дали потребителят действителноизползва компютъра си, за да гледа телевизия. Подобен случай имаше и в съда в Сундсвал, където общо 558 собственици на компютри, но не и на телевизори, се опитали да отхвърлят мярката по съдебен път.

"Радиотянст" събира около 7 млрд. крони (около 1.5 млрд. лева) годишно. За да поддържа тази сума обаче, тя често прибягва до неконвенционални методи. През март м.г. много хора се оплакаха пред местните медии, че представители на компанията им звънят по телефона в "неудобни" часове, ако не са платили годишната си такса. "Да се обаждаш в събота вечер не е добра идея. Почти неудобно е да ни търсят през уикендите", каза Кари Хилтунен пред в."Афтонбладен", след като скрит номер я е потърсил в 18.30 вечерта в събота. Изпълнителният директор на "Радиотянст" Карл Густав Йохансон потвърди, че имат практиката да звънят до 19.00 вечерта в съботите и до 20.00 в неделите, но не смята, че това нарушава личното пространство на хората. "Това е въпрос на мнение. Не смятаме, че прекрачваме границата, търсейки хората в 18:30 вечерта в събота", смята той. Тактиката обаче явно е дала резултат, тъй като за два месеца "Радиотянст" е събрала близо 12 млн. крони от неизрядните платци.

Корпорацията подчертава, че публиката получава нещо много повече от телевизия, когато плаща таксите си за обществените медии. "Това не е клиентска такса. Не плащаме, за да получим нещо, а за дафинансираме система,която има влияние върху обществото. По същата логика се плащат и данъци, които поддържат затворите, въпреки че се надяваме да не попадаме там", заяви пред TheLocal.se директорът по комуникациите Пер Леандер. Събраните от "Радиотянст" пари се разпределят от Шведския национален офис по дълговете - правителствена структура, която отделя приходите на обществените медии в специална сметка. Извън тези такси публичните радио, телевизия и образователни програми получават малки приходи от продажби на играчките от популярното местно детско предаване "Болибомпа". "Над 7 милиарда крони, това получават тези медии", каза Леандер. Той допълни, че около 95% от разходите им идват от таксите на притежателите на телевизионни приемници. Над 60% от събраните пари отиват в телевизията, а 35% - в радиото и 5% в компанията за създаване на образователни програми. Приходите не се причисляват към обикновените данъци именно за да се избегне опасността правителството да влияе върху обществените медии и да гарантира поне донякъде, че финансите им няма да преживяват неочаквани сътресения, а ще бъдат близки по размер всяка година. "Това не са държавни радио и телевизия, а независими публични услуги, поставени възможно най-далеч от политиката. Няма как да се страхуваме от последствия във финансирането си. Ако работехме с данъчната система, винаги щеше да има опасност следващият бюджет да ореже парите ни", обясни изпълнителният директор на "Радиотянст".

Общественото финансиране освобождава медиите от нуждата да се съобразяват с изискванията на рекламодателите за брой зрители и слушатели. Това им позволява да излъчват предавания, от които комерсиалните медии едва ли биха се заинтересували - като опера и документални филми. Освен това неангажираността им с рекламни интереси ги прави обективни наблюдатели на търговската и политическата сфера - нещо, което медия, зависеща от приходите си от реклама, трудно би си позволила. Независимо от това все повече шведи негодуват от все по-порочните практики на държавата да си прибира таксите и дълговете.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бездомниците в шведската столица Стокхолм продават свой вестник из улиците на града.
9
2835
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
22 Януари 2014 01:01
Социализмът обикновено започва с добри намерения, но винаги стига до извращения.
По подобен начин се отказах от телевизията преди повече от десет години в Германия и не планирам някога пак да гледам. Тъкмо бях започнал там и получавам някакво доста странно писмо с което ме карат да декларирам дали имам телевизор. Телевизор нямах, а писмото разбира се изхвърлих. Скоро след това обаче получих друго, откровено заплашително писмо, та се принудих да изпратя отговор. Ако имах телевизор, трябваше да плащам такса за гледане на обществените телевизии, независимо дали ги гледам. По онова време немските телевизии - и държавни, и частни - бяха пълни с доста досадни реклами на секстелефони. Не знам кой нормален човек би платил за такова нещо, особено пък ако няма никакво свбодбодно време.

От друга страна обаче таксата за гледане на обществени телевизи има своите предимства, понеже се плаща еднакво от всички, а не пропорционално от данъците както е у нас например. Освен това е постоянно напомняне че телевизията се прави с твоите пари, пък и все пак имаш някакъв шанс да откажеш да плащаш.
22 Януари 2014 04:37
"Радиотянст" се чете "Радиошенст". Как пишете за Швеция, без да знаете езика?
22 Януари 2014 04:41
в."Афтонбладен"
Има се предвид в. "Афтонбладет"? Афтонбладен е с грешен род на определителния член.
22 Януари 2014 05:13
Бездомниците в шведската столица Стокхолм продават свой вестник из улиците на града

бездомниците (тези от тях, които чрез тази "дейност" просят) не продават "свой" вестник, а същият им се осигурява от властите безплатно, като "продажбата" всъщност е законна и регистрирана форма на просия
22 Януари 2014 06:21
Шведски социализъм. Кеф. Като направят и жените общи (те си падат), колко ли ще е таксата?
22 Януари 2014 10:20
Ти глей, мъжете кат направят общи, къде ше се бягаме. Щото у ЕС не може да има дискриминация. Най-много да се ожалиш че са те таковали, без презерватив
22 Януари 2014 10:20
Oracle,
доколкото знам, в Германия се преминава на таксуване по домакинства, а не по уреди. Имаш-нямаш телевизор или компютър, няма значение - плащаш.
22 Януари 2014 10:57
Шведите се изживяват като еталон във всичко и за всички. Каквото измислят е най-умното в света, каквото въведат е най-модерното и прогресивното в света. Не са казали още само, че джуджетата им са най-големите в света, защото е плагиатство, но не се знае след някоя и друга година
Въведоха закон да наказват клиентите на проститутките, т.е. тези, които били виновни, че имало проститутки и за използването на жени в този бранш.
Умно! И проституцията изчезна в Швеция, ли?
Преди 15-на години раздуха по света, че измислили лекарство против СПИН. След година се оказа, че за нищо не става въпросният илач и почнаха да купуват руско, тествано в Африка и с доказан ефект. И т.н.
И тази такса за притежание на телевизор, таблет, компютър, смартфон е типично шведска идиотщина. Някой може да си помисли, че с толкова много пари шведите имат най-интересната телевизия, гледат най-интересните филми и сериали и т.н. Нищо подобно!
Цяла седмица показват глупави собствени програми и повторения, а през уикенда въртят стари филми. Около Коледа то не беше "Полицейска академия", "Умирай трудно" или Индиана Джонс по 3-4 пъти.
НО, що е шведско е най-----...изберете си каквото си искате...
22 Януари 2014 23:06
хихихи
Държавата що не вземе да ги задължи да гледат държавната телевизия? Тъкмо няма да плащат напразно. А пък за такива които нямат телевизор, да съберат нов данък и да им купят по един. Да има с какво да гледат задължителната държавна телевизия. Няма съмнение, че телевизорите ще са боклуци, но скъпи. Чиновник купува с държавни пари от "частна" фирма. От тия дето без държавна поръчка са за боклука.
Навсякъде ги има тези неща, де. Тука раздават безплатни телефони на прогресариата. Плаща се като отделна такса към телефонната сметка от останалите, които имат неблагоразумието да си плащат сметките.
Соца е супер заразна болест и ваксина няма открита. Няма. Най добре вирее в условия на къса памет, лакомия и много чиновници, "загрижени" за хората.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД