:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,507,630
Активни 86
Страници 11,973
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Глобите за алкохол и превишена скорост трябва да са стряскащи

Пътната полиция трябва да затваря лошите пътища, смята депутатът от БСП Георги Свиленски
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Георги Свиленски
Георги Свиленски е инженер по образование. Бил е управител на фирма, както и общински съветник от левицата. В момента е зам.-председател на транспортната комисия в парламента.

--------- Г-н Свиленски, кое налага да се пише нов закон за движение по пътищата? Вие организирате кръгли маси и срещи по темата?

- Идеята се роди след извънредното заседание на транспортната комисия по повод инцидента, който стана на столичния булевард "Цариградско шосе". Тогава таксиметров шофьор, употребил алкохол, уби двама души и рани 10. Желанието ни бе да променим подхода - не да реагираме по даден проблем постфактум, а да го правим превантивно. На тази дискусия с различни организации, включително и на родители, загубили децата си в катастрофи, надделя мнението, че действащият Закон за движение по пътищата, който е променян над 50 пъти, е станал доста тромав. И тъй като от 1999 г. само са натрупвани промени, без понякога да се съобразява дори дали даден текст е актуален, се оформи становището да се "прегледа" законът и да се пише нов. "Нов" е условно казано, тъй като експертите твърдят, че когато над 20% от разпоредбите се променят, то на практика законът е нов. Ние ще се опитаме да преподредим текстовете и да го направим лесен, достъпен и разбираем за гражданите, защото най-важното е той да се приема от хората и да се изпълнява. Когато един закон се изпълнява и санкциите постигат своята цел, повишаваме вероятността за намаляване броя на жертвите на пътни инциденти. Това е основната ни цел - да намалим жертвите по пътищата.

- А защо същевременно кабинетът внася свои промени?

- Те са разработени преди тази на наша първа кръгла маса и съдържат предимно синхронизация на някои от текстовете с европейското законодателство. В този смисъл няма проблем. Разбира се, по-добре беше да се изчака, защото нашата цел е не да напишем бързо нов закон, не да го претупаме, а да направим широко обсъждане. Факт е, че откакто поставихме темата, тя не спира да се дискутира. Законът има отношение към 10 министерства и към други закони. Ще са необходими поне 6 или 7 месеца за неговото изработване и приемане. Тези предложения на МС не пречи да бъдат приети - те ще облекчат в момента закона.

- Санкциите ли са в основата на промените?

- Този въпрос е доста дискутиран, тъй като нашата цел не е да пълним бюджета с глоби. Нашата цел е да направим санкциите такива, че те да действат превантивно - човек да се замисли, преди да направи нарушение. Защото имаме нарушения, които са с доста ниски санкции. Например по-платежоспособните шофьори, знаейки, че ще платят примерно 100 лв. за преминаване на червен светофар, те са готови да ги платят и да минат и на следващия светофар на червено. Затова глобите трябва да бъдат такива, че да принудят хората да не извършват нарушения, но и да бъдат събираеми.

- Как точно ще ги направите по-събираеми?

- В нашата парламентарна група има разработено предложение за промяна в Закона за административните нарушения и наказания в частта за връчването на наказателни постановления. В момента, след като ви съставят акт, вие трябва да отидете в КАТ в рамките на 6 месеца, за да ви бъде съставено наказателно постановление. Ако в този период вие се укриете или не отидете в съответната полицейска служба, актът отпада. И масово гражданите правят точно така. Укриват се в рамките на този давностен период, след което отиват, но вече няма акт и съответно няма нарушение. Предложението е, ако до 6 месеца не отидеш за наказателното постановление, то да се счита за автоматично връчено. И оттам нататък да тръгне процедурата по събиране на вземането. Тази разпоредба ще работи за актовете, които са съставени на пътя, когато ви е отнет талонът, защото знаете, че имате съставен акт. За заснемането на нарушенията с видеокамери това няма как да работи, няма как да знаете дали някой ви е търсил. Другата мярка е да не може да се минава технически преглед, докато не бъдат заплатени съответните глоби. Тук юристите трябва да си кажат думата дали не се нарушават някакви други разпоредби.

- Колко да се повишат глобите?

- На този етап не коментираме размера на глобите, а философията на закона - в коя част трябва да засилим неговото действие - млади шофьори, подготовка на водачите и т.н. След като изчистим тези неща, ще обсъждаме какъв да бъде размерът на глобите. Моето мнение обаче е, че глобите за употреба на алкохол и за превишена скорост трябва да бъдат сериозни, дори стряскащи. Най-много загинали на пътя има именно поради тези две причини. С това не трябва да правим компромис по никакъв начин. Когато се качваш да караш пиян, е все едно, че правиш опит за убийство. При нас пристигат предложения дори за отнемане въобще на правото на управление, когато за втори път се извърши подобно нарушение. Има го в много европейски държави, даже в някои е до живот.

- Да започнем поред - какво да се промени в обучението?

- Тези 30 и няколко часа са абсолютно недостатъчни за обучението на шофьорите. От бранша предлагат и да се въведе полигон, но не както навремето да паркираш между колчета, а полигон, който да ти дава възможност да изпиташ проблемите на пътя, например заледена, опесъчена, мокра настилка. И когато попаднеш действително в такава ситуация, да знаеш как да реагираш. Това мисля е полезно предложение, в Европа имат такива полигони. Има предложение да се даде възможност да се взима временна книжка на 16 г. и в първите 2 г. да се кара с придружител. Това също мисля, че е разумно предложение, тъй като най-добрият учител може да е твоят родител, защото той има най-голям интерес да те научи да шофираш добре. Има и други предложения за младите шофьори - тези от тях, които са на възраст до 24 г. и имат по-малко от 2 г. шофьорски стаж, да не карат нощем, да не возят повече от двама души или пък да не са с по-мощни автомобили. За тях се предлага и да се намали границата за алкохол от 0.5 на 0.2 промила. Цифрата е 0.2, защото тя е в рамките на техническата грешка - може да бъде от някакво лекарство например. Както и да се завиши времето на обучение. Статистиката сочи, че 80% от загиналите водачи са на възраст от 18 до 24 г. А и младите хора са по-емоционални. Аз самият, когато взех книжка, взимах разстоянието София - Велико Търново за час и 20 минути, сега не мога и за три часа. В Австрия например, в рамките на една година, след като вземете книжка - на третия, шестия и деветия месец се взимат допълнителни часове. Вижда се дали през тези месеци имаш вредни навици и те се поправят, доизчистват се някакви проблеми и на 12-ия месец си получаваш правата. Това финансово няма да оскъпи курсовете - в рамките на същите пари, тъй като тези часове ще бъдат част от обучението.

- А може ли изобщо със закон българинът да стане по-толерантен шофьор?

- Разбирам подтекста на въпроса, но най-важното е да се говори по темата, въпреки че бяха пуснати доста екзотични предложения по медиите, включително това да не се пускат млади шофьори на магистралата или пък да се глобяват пияните пешеходци, книжка за велосипедисти и т.н. Въпреки че са екзотични, в момента, в който бяха пуснати, хората започнаха да ги дискутират, това е най-важното.

- Този закон не е само за шофьорите - какво предвижда за инфраструктурата например?

- Пътната инфраструктура е също голям проблем в безопасността. В провинцията има пътища, които не могат да нарекат път по никаква наредба. И питат хората: "Не трябва ли пътна полиция да дойде и този път да го затвори?" Трябва. Гражданите трябва да знаят кой е отговорен за пътя, защо на даден път няма мантинела, защото собственикът на пътя не си върши работата, но никой не реагира на това нещо. Голяма част от загиналите са при ПТП, причинени от необезопасени или немаркирани пътища. Не струва много пари, но никой не го прави.

- А как шофьорът да разбере на кого да сигнализира - чий е пътят?

- Пътната полиция има право да затвори пътя и когато вие сте кмет на едно село. Нали няма да стоите със скръстени ръце, ще направите нещо. Това е в момента начинът да се направи нещо, а не дупките да си стоят. Българите плащат данъци, за да получат съответните услуги. И сега има глоби за собствениците на пътища, но гражданите трябва да сигнализират за такива проблеми. Ето примерът с пешеходните пътеки - трябваше да загинат деца, за да ги повдигнат и това да намали инцидентите.
9
2154
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
21 Януари 2014 20:53
Дай им на българските управници санкции. Чиновнически са им душиците и депутати да станат, пак като чиновници "мислят".

Нещо за застрахователна история в ГО-то? неее... Нещо за смислени присъди (а не като на Стависки) за виновно причинени тежки катастрофи? познахте, не. Нещо за реален контрол на движението, а не хранилки в храстите? ...
22 Януари 2014 03:00
Аз самият, когато взех книжка, взимах разстоянието София - Велико Търново за час и 20 минути...

Не знам кога Георги Свиленски е взел книжка, но според мен лъже. Първо ми се струва, че книжката може би я е взел по времето, когато магистрала Хемус свършваше на Правец и беше 50 вместо сегашните 75 km. Все пак е 70-ти набор и би трябвало тая работа да я е свършил в края на 80-те или началото на 90-те. При всяко положение, станало е преди ключови участъци от сега действащата магистрала (тунелът Правешки ханове, мостът на 47-ми километър и участъкът от изхода за Ябланица до Коритна) да бъдат построени и пуснати в експлоатация при управлението на Иван Костов. Със сигурност не го е имало и обходът на Богров :-)
Второ, съвсем минималното разстояние между Търново и София (табела до табела, от Западният вход на Търново до възела на магистрала Хемус със софийското околовръстно) е 207 km. Да се измине за час и двайсет минути означава средна скорост от 155 km/h. Даже при сегашното трасе, даже ако избегнеш трафика, даже ако знаеш пътя наизуст, пак трудно може да се направи. При изброените условия разумният максимум, който позволява този път, е около 140 km/h средна скорост, т.е. час и половина. Но не беше това трасето, а за това дали разстоянието между София и Търново се мери между табелите пък е показателна втората част:
... сега не мога и за три часа.

Ако става дума за същите 207 km, със сигурност пак лъже. Google дава същото разстояние като два часа и четвърт. Дали си вярва, че не може да кара по-бързо от средна скорост 69 km/h по път, който е магистрала в едната си трета и скоростен първокласен път в останалите две? Някои от другите попадения също са впечатляващи в общочовешки план, например:
Идеята се роди след извънредното заседание на транспортната комисия по повод инцидента, който стана на столичния булевард "Цариградско шосе". Тогава таксиметров шофьор, употребил алкохол, уби двама души и рани 10. Желанието ни бе да променим подхода - не да реагираме по даден проблем постфактум, а да го правим превантивно.

Интересно каква е била идеята по време на заседанието. Още:
Ние ще се опитаме да преподредим текстовете и да го направим лесен, достъпен и разбираем за гражданите

Айде холъм, няма нужда - не всички граждани сме идиоти.
22 Януари 2014 08:58
Нито дума за културата и стилът на шофиране.

Идеята младежите/девойките да взимат книжка на 16г и да шофират в присъствието на родител е много добра.
22 Януари 2014 09:40
Идеите, както винаги се сввеждат до едно нещо. Да ЗАБРАНИМ. И толкоз. За това им стигат пилешките мозъчета. Аз пък би снел всички забрани. Изобщо всички. Има само препоръки, има примерно препоръчителна скорост, има препоръка на червено да спреш и т.н. Който иска да ги спазва, който не иска, негова работа. Но АКО направиш беля и НЕ си спазил препоръката, си носиш, реална ОТГОВОРНОСТ. Сега НЯМА ОТГОВОРНОСТ. Което обезмисля всичко.
ПП Ако карам пиян, знам че съм пиян и си карам леко по междуселския път с 30-40км, по ли съм опасен от трезвения каращ по същия път със 90-100? Човек затова ужким има мозък, за да решава, и да ОТГОВАРЯ за последствията от решенията си. Няма ли обаче ОТГОВОРНОСТ.... сичко става просто безмислено. Кво на пътя, кво в политиката, кво в живота изобщо, се същото.
22 Януари 2014 21:40
Ако карам пиян, знам че съм пиян и си карам леко по междуселския път с 30-40км, по ли съм опасен от трезвения каращ по същия път със 90-100


Всичко зависи от теб и трезвеника. Има хора, които трезвени карат по-зле, отколкото аз на три ракии Относно предложението ти за санкциите и отговорността, то и сега е горе-долу така, изключая тия, дето се крият в храстите, и ония дето си плащат като направят беля...
22 Януари 2014 21:43
Глобите за алкохол и превишена скорост трябва да са стряскащи


Преди няколко дни един друг гений на правото се беше изказал за кражбата на жп релси. Нищо, че и сега си има състав за увреждане на жп път.

Явно моженето им стига дотам, че като стане сакатлък да ни обяснят как трябвало да се вдигнат наказанията. Абсолютно никаква способност за анализ на ситуацията и някакви що-годе реалистични мерки за подобряването и.
22 Януари 2014 21:46
хик,

аз пък съм чувал на маса, със съвършено искрен тон и напълно искрено желание да ме убедят, как са вземали софия-варна за под три часа и половина. това - поне преди 10 години беше, като обяснението къртеше: 250-300 между селата, 150-200 в тях. през нощта, през лятото, с минимален трафик. теоретично е възможно, но някак си аз не се вързах.
23 Януари 2014 13:05
hick,
Доста писане, за да посочите неща, ясни за всеки нормален човек - че "мечтите" на интервюирания са... неубедителни...
23 Януари 2014 13:35
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД