:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Отвъд примитивното гурбетчийство

Емил Хърсев
Преди няколко години в един коментар за икономиката на гурбетчийството, пак в тази рубрика, обърнах внимание на държавните органи, пък и на българския бизнес, върху най-подценения, но уникален и все по-важен отрасъл на нашето стопанство. В платежния баланс, съставян от БНБ, няма ред за плащанията от работещи в чужбина нашенци за издръжка на семейства и роднини у дома. Но сумите на директните трансфери са между 800 млн. и 1 млрд. евро годишно. Това са само пари, постъпващи и отчетени през финансовата система (банки и др. системи за парични преводи). Поне още толкова пари пренасят в брой пътуващи познати и самите гурбетчии при периодичното им връщане в родината. Значи,



гурбетчиите внасят повече от "европейските пари",



за които хленчим от сутрин до вечер, за които се изписват милиони страници годишно и са назначени десетки хиляди чиновници в държавния апарат, в банките и фирмите, за да съставят, превеждат, четат и проверяват програми, проекти, тръжни книжа. С всички тези програми и проекти получаваме нетно (като извадим от постъпленията вноските на България в бюджета на общността) малко над 1 млрд. евро от ЕС. А преките трансфери на гурбетчиите сметнахме около 2 млрд. евро, т.е. 5% от целия ни годишен брутен вътрешен продукт. И това е само чист доход, готови пари за харчене, а не пари за инвестиции, с които се плащат обществени поръчки и от които над 50% заминават обратно към Западна Европа за услуги на европейски изпълнители и доставки. Гурбетчиите внасят в националната икономика не само чист доход (издръжка на близки, но и за спестявания), те и инвестират,



голяма част от чуждите инвестиции са български,



макар да не е особено ясно какъв дял имат в тях гурбетчиите и колко са пари на българските фирми, "останали" по сметки и офшорки в чужбина. Ако отчетем преводите на български гурбетчии, превеждани като "заеми" и преки инвестиции, ще излезе, че гурбетчийският сектор е далеч над изчислените 5%, по-скоро достига 10% от целия ни БВП. Толкова, колкото е добавената стойност от целия бурно развиващ се туризъм. Обаче няма нито едно ведомство у нас, нито държавни или правителствени изследователски институти да се занимават професионално и задълбочено с проблемите на този важен стопански сектор! Задайте в търсачката "гурбетчийство" + "икономика" - излизат стотина страници в интернет, от тях 1/3 с мои коментари. Пък всеки трети плаши с "терминал 2" и се вайкаме денонощно, че изчезва и се разбягва нацията. В обичайната за модерната ни политическа реч прокурорска стилистика най-лесно ще е да наречем "престъпна небрежност" пълното пренебрежение на всички досегашни правителства към икономиката на гурбетчийството. По-трудно е тя да се изучи, за да я разбираме, прогнозираме и управляваме. Ако 10% от целия чиновнически, политически и журналистически ресурс, вторачен в "европейските пари", се пренасочи към проблемите на гурбетчийството - веднага поне двойно ще се вдигнат постъпленията от този сектор. От невежество тънем в заблуди. А всъщност ние, българите,



имаме вековни гурбетчийски традиции!



Думата "гурбет" българският взема през турски от арабски, тя значи просто "чужбина". Гурбетчийство е "работа в чужбина". Тя е била основен поминък векове наред, когато България е част от Османската империя. Показателни са народните песни: "девет годин, Цоне моме, гурбет ода" (9 години!) или "прочул се Митре дюлгерин по сичка земя царева". Не иде реч за "икономически бегълци", а за трайно установени, твърде успешни бизнес модели. Векове наред най-големият български град е Истанбул, а най-богатите българи са печелили парите си в странство. Тъпчилещови с корени и седалище в Калофер, но с банка и основен бизнес в Цариград, или Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово с банки и търговски къщи в Галац и в Букурещ, с бизнес от Мала Азия до Виена. Г.С. Раковски разказва за легендарния майстор строител Гроздан Насалевски, който "водил тайфи от 500 до 1000 души" гурбетчии по Сръбско и Влашко. Като син на вековен родопски род добре знам



от какво са се прехранвали предците ни -



нашите са пасли овце лете по планината, от ранна пролет до късна есен - по Беломорието. Целия продукт продавали на пазарите в Турция и Гърция; и до днес сме пръснати в три държави, но все сме рода и българи. Други родопски родове са потомствени строители - цели села. Дори имали свой таен професионален език, "мещерски" ("мещра" е "майстор") с речник от прабългарски през гръцки, турски до албански, но и чисто зидарски думи и идиоми, напр. "Райчо вета" (Райчо, т.е. слънцето, ходи) предупреждава, че преваля работният ден. Разпадът на империята удря тежко, желязната завеса убива процъфтяващото гурбетчийство, спират стадата и златният поток към Родопите. Погиват традициите, но остава икономическата основа на гурбетчийството, възможността, без да късаш корените си и стопанската си база в България, да печелиш от труд и услуги в странство, от ефекта на трансграничната производствена и търговска кооперация. Говорим за стабилни и рентабилни бизнес модели с потенциален доход от десетки милиарди евро. Те далеч надхвърлят примитивното гурбетчийство - похода на стотици хиляди черноработници (берачи, чистачи, слуги и гледачи на животни, деца и болни). Дотам, че общото е само гурбетът (т.е. че работиш в странство). Днес не трябва да напускаш (за дълго) страната, за да си успешен гурбетчия. Над 80% от дохода си печеля в чужбина. Знам поне дузина милионери с печалби само от странство, работещи само от България. Гурбетчийството е възможност да работим отвъд мижавия местен пазар, то е едър и силен бизнес, може дори да надхвърли целия брутен местен продукт. Но трябва да се познава и да се управлява, както ни учи Буров "со паре и со дупе". Но без глава няма да стане, разбира се.
40
9089
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
02 Февруари 2014 20:23
Айде, нема нужда, молим да ни управляват. Работим си, храним си семействата, плащаме си данък където и колкото трябва.
Упралявайте си там матриала и се занимавайте с нещо друго, ако обичате.
02 Февруари 2014 21:11
Докторе, тези трансфери скоро ще секнат - старците, които ги получават за броени години ще се преселят в по-добър свят! Аз друго си мисля - Западният свят ни взе "кръвен данък" хиляди-хиляди пъти по-голям от онзи, който османлиите са ни взимали няколко века! Представяте ли си какъв би бил брутният ни продукт ако към тукашните 2 млн.работещи си бяха останали 2.5-те млн. работещи извън пределите на Татковината наша нещастна!?!
02 Февруари 2014 21:37
Хърсев, - за пореден път!

Няма да се върнем за да не ни скубете с данъци и какви ли не административни и други пречки.
Отворихме си очите за света и няма да ги затворим и се върнем назад.
Парите от гурбетчиите скоро ще секнат защото все повече хора прибират при себе си близките.
Нашите пари са изкарани с много труд, пот и нерви. Затова ние решаваме как да ги похарчим!
02 Февруари 2014 21:46
Хърсев е ... (добавяйте по свой вкус, не ми се студува).
Искам да Ви светна, г-не, че фолклорните Ви примери са били за по няколко месеца годишно "на гурбет" или в най-лошия случай за няколко години.
Съвременните ни "гурбетчии" са хора, избягали на практика завинаги оттук. Те ще участват в икономиката на страната, докато имат живи родители. След това - а още повече след края на първото поколение "гурбетчии" - този процес ще секне. Децата на "гурбетчиите" няма да пращат пари на братовчедите си тук, или се лъжа, г-не Хърсев? Освен това, доколкото разбирам от Вашата логика, пледирате едва ли не за още по-мощна емигрантска вълна, която да увеличи паричния поток насам, а той да се разпределя сред още по-малко хора. Чудна рецепта, Бога ми!
02 Февруари 2014 21:56
Гурбетчийството е резултат на огромната разлика в заплащането на труда по света и у нас.

Докато възнагражденията у нас не станат сравними с европейските, ще има и гурбетчийство, от "примитивен" тип.
02 Февруари 2014 22:07
Мизерното заплащане у нас е в милиционерските и руските фирми. В момента в който фалират, нещата ще почнат да се наместват.
02 Февруари 2014 22:57
Предводител на команчите
02 Февруари 2014 21:46
mary1001
02 Февруари 2014 21:37
Само искам да добавя, че СЕГА Хърсев ще бъде жив изяден от Параграфа. Не знае ли този някой-си- Хърсев, че парите на гурбетчиите помпат инфлацията. Затова, за да бъде българската икономика здрава, трябва да се забрани на тези безродници да пращат пари в България! Стига са разсипвали народното стопанство!!!
02 Февруари 2014 23:01
Хърсев, на желанието ти да ме управляваш ти давам един много конкретен и дипломатичен отгов ор:
Ти не си смешник, понеже добре си уредил работите си. Смешници са които ви избират на избори.
02 Февруари 2014 23:04
.
02 Февруари 2014 23:05
В момента в който умре баща ми и родителите на жена ми, България няма да види нито един лев (евро, долар, тугрица, песо и т.н.) от мен.
02 Февруари 2014 23:12
"Децата на "гурбетчиите" няма да пращат пари на братовчедите си тук, или се лъжа, г-не Хърсев?"
Лъжеш се частично. Ще предложа на племенниците ми (доколкото са останали в България, двама са) да дойдат тук. Аз ще им помогна да се уредят, имам възможности. Свестни хора са, няма какво да правят в България.
02 Февруари 2014 23:46
Хърсев, от тази трънка заек няма да ..........
03 Февруари 2014 00:02
За него заекът не само е "изскочил", ами даже си го е прибрал в торбата. Нали си е взел хонорара.
03 Февруари 2014 00:03
За него заекът не само е "изскочил", ами даже си го е прибрал в торбата. Нали си е взел хонорара.
03 Февруари 2014 00:04
Пък всеки трети плаши с "терминал 2" и се вайкаме денонощно, че изчезва и се разбягва нацията. В обичайната за модерната ни политическа реч прокурорска стилистика най-лесно ще е да наречем "престъпна небрежност" пълното пренебрежение на всички досегашни правителства към икономиката на гурбетчийството
Днес не трябва да напускаш (за дълго) страната, за да си успешен гурбетчия.( смях в залата)
Гурбетчийството е възможност да работим отвъд мижавия местен пазар, то е едър и силен бизнес, може дори да надхвърли целия брутен местен продукт

Основният апел на този “ научен труд е “ забравете кой направи МИЖАВ местния трудов пазар, кой съсипа икономиката и унищожи хиляди работни места.
Всеки път когато видя подобна статия очаквам да срещна зрънце човешка логика и елементарен разум. Да характеризираш умъртвяването на един народ с ползите от нископлатен труд в чужбина, където повечето ни гурбетчии се лишават не само от комфорта на дома, но и най- често от семейството, да издигаш в икономическа полза печалбата на млади момичета станали доброволно или насила проститутки в Европа, да се радваш, че селата са обезлюдени, а блоковете в градовете без млади хора, това е префинена форма на садизъм. Много, много отдавна американците доказаха научно каква е финансовата полза от всеки работещ в зависимост от ценза му в ДОЛАРИ, докато наши финансови капацитети поощряват ежегодното изселване на цели градове в чужбина. Статистиката чертае мрачната картина на лисата у нас на медицински персонал, на учители, на инженери на квалифицирани работници, някои са щастливи за милионите, които спасяват осъдените на смърт пенсионери. Изключвам авторът да има нужда от ограмотяване по темата, цялото наследство на децата ни напуснали България ще захрани икономиката на страните приемници. Какви са загубите за България от изтичането на човечки фонд, това е лесен отговор. Има само една единствена разлика, за получените емигрантски пари, Брюксел не ни държи сметка и не може да ни налага санкции.
03 Февруари 2014 00:26
Много компетентна дискусия по темата виж “Работодателите и работещите: Равноправно партньорство или модерно робство?“ със събеседници проф. Ганчо Ганчев
проф. Чавдар Николов Натисни тук
03 Февруари 2014 01:15
"...забравете кой направи МИЖАВ местния трудов пазар, кой съсипа икономиката и унищожи хиляди работни места."
Не се безпокой, няма да го забравим нито въпроса, нито отговора - комунистите и техните изчадия, в чиито ръце е икономическата власт.
03 Февруари 2014 01:26
"Много, много отдавна американците доказаха научно каква е финансовата полза от всеки работещ в зависимост от ценза му в ДОЛАРИ, докато наши финансови капацитети поощряват ежегодното изселване на цели градове в чужбина."
Така е, американците са го правили, и правилно са го направили, понеже никога в УСА не е имало комунизъм.
03 Февруари 2014 01:28
Брех, т'ва финансистите биле са досущ кат' социалистите - надушат ли чужди пари и веднага решават, че имат правото, а и задължението да ги управляват! Ей, нийде нема спасение, ей!

03 Февруари 2014 02:42
Ей, сега пък и вие.
Идеята на Хръцко беше да се пофали, че 80% от кинтите си ги докарва отвънка. Е, пофали се.
Иначе за останалото съм съгласен с оценката на колегите, обобщена с трипръстовата комбинация...
03 Февруари 2014 03:04

Имал сьм честта да работя с експерта Д-р Хърсев и да сключа договорка за скромен заем срещу скромна лихва. Оттам насетне чета с внимание какво казва този човек. В случая казва, да се замислим, да изследваме и да действаме. Уверен сьм, че това усилие ще ме улесни в желанието ми да инвестирам част от своя средняшки "западен" доход в български социални предприятия.
03 Февруари 2014 03:29
Такъв сбор от щуротии скоро не бях чел тук.

Първо думата "гурбетчийство" е употребена абсолютно погрешно. Емигрантите не са гурбетчии по никакъв смисъл на думата. Гурбетчиите си харчат сами заработеното в чужбина и не пращат пари на възрастни и болни родители, че да не мизерстват, ограбени от хърсевци и тези, на чиито гробища последните плачат.

А да "управляват" тия парични потоци (т.е. да откраднат колкото могат) - няма как да стане без член 1 на комунистическата конституция. В това хърсевци могат да се убедят от коментарите по-горе незабавно, а на практика - с течение на времето.

А, и аз да дам мойта лепта:

03 Февруари 2014 05:44
мдаа...
имал е Хърсев по-добри включвания
03 Февруари 2014 06:51
...далеч надхвърлят примитивното гурбетчийство - похода на стотици хиляди черноработници...

Хърсев, откровено казано никога не ви чета, отказах се преди много време. Парите които идват от гурбет са много повече, но скоро ще секнат или ще намалеят. Не е важно.
Примитивното гурбетчийство, докторе, са хора. По един или друг начин принудени да заминат и да си търсят работа навън. Не прочетох нищо сериозно по този въпрос. Общи приказки и ала-бала
Над 80% от дохода си печеля в чужбина. Знам поне дузина милионери с печалби само от странство, работещи само от България.

03 Февруари 2014 06:56
Атанас_Ванев
03 Фев 2014 01:28
По диалекта много приличаш да др. Георги Гергов с това "биле".
03 Февруари 2014 08:20
Над 80% от дохода си печеля в чужбина. Знам поне дузина милионери с печалби само от странство, работещи само от България.


НАП знае ли го това?

пп
"Наглите" знаят ли го?
03 Февруари 2014 08:34
Най-изгодният бизнес е: печаташ долари и други финансови боклуци, с които купуваш китайски стоки и изсмукваш мозъци от бедни държави, на които помагаш да останат бедни. Бизнесът е изгоден, но има един малък недостатък: не може да продължава вечно. Един ден на някое от големите ти пристанища пристига един голям кораб, на който има едни хора, които пренасят 50 000 тона долари и други финансови боклуци. После още един, и още един. Щото за 200 години бая финансова шума се напечатал и тази шума все е отишла някъде.
И тия хора казват "Опаковайте ми тези два щата, и онези три, Аляска отделно". А после и още други работи ще поискат. Е, изход има. Обявяваш, че с долари в САЩ не може да се пазарува и си опазваш щатите. Но щом с долари не може да се пазарува в САЩ, значи не може и другаде. Няма да е скоро, щото САЩ имат 20 самолетоносача, от които половината оперативни. А Китай има един, стар украински кораб, в момента го дооборудват. Но когато си се набълбучил с трилиони долари и други финансови боклуци, все някак ще си купиш от ония, големите играчки. Особено ако си 5000-годишна империя, целите на която са абсолютно неизвестни. Такива ми ти работи.
Бъдете здрави!
03 Февруари 2014 11:08
Не корете г-н доктора, мисля че не го разбирате, до някъде и той е виновен, не иска да сподели с вас че се вижда като част от международния елит, разбира се национални елити се предвижда да няма. Архитектите на НСР са решли да няма нации, не казват защо.
Само че когато изчезнат нациите, компрадорските елити стават излишни.
Ще видим.
03 Февруари 2014 11:29
"имаме вековни гурбетчийски традиции!"
Бе защо забравяме Спартак! Професионалните гладиатори винаги са били високо платени. Ето и Котоошу си взе японка.

03 Февруари 2014 14:39
По-добре държавата да не обръща особено внимание на гурбетчийските парици, че каквото се е опитала да "управлява", все го е съсипвала.
Моите спастрени грошове отиват в едно родопско село, та на мен ми стига там хората да си останат хора, и толкоз. Благодарност не ща! Човешко топло отношение - да.
03 Февруари 2014 15:03
Хърсев се пише родопчанин, ма не беше ли от Първомай нейде, или се бъркам. Както и да е, може родата му да е от Родопите, та по този повод, една любима гурбетчийска родопска песен, за Тодю, дето торнал, ама така и не стигнал....Виевската група Натисни тук
03 Февруари 2014 15:06
Оф топик, за Виевската група. Истински случай, не виц - отива ръководителят на групата в болница, нещо болен бил човекът. Пита го доктора - коя група сте? Той отговаря.... Виевската!
03 Февруари 2014 15:36
хайде да погледнем мещата от малко по раз;ичен ъгъл. ако тези 2 милиона се върнат в българия какво ще стане? безработицата скача на 60-70 процента колкото в афганистан.
а сега тези хора имат работа и пращат пари в българия. трябва да се оценява и това което ЕС прави вместо българия.
03 Февруари 2014 16:46
Така е америко, но е хубаво да пишеш България, че малко дразни...
03 Февруари 2014 20:53
По-голям измекяр от гусина Хърсев едва ли има в България. Няма да се спирам на повърхностния му анализ по темата "гурбет". И произволно извадените цифри за парите, които роднините ми внасят в брой от чужбина. Само ще кажа, че такъв като него заслужава всенародното ни презрение с тезата си, че банките в България били на вложителите в тях. И затова и трябвало банките да ни преследват до гроб, а и след това, за парите, които сме имали неблагоразумието да вземем като кредит.
Дано мекерето взима достатъчно пари от богатите си работодатели и душата му и съвестта му са в покой Почивай в мир
04 Февруари 2014 21:46
"Демографската катастрофа не е сензация, а факт. България намалява с 8 човека на час" Натисни тук “ Проф. Алтънков: Не цигани, а българи окрадоха България“ Натисни тук “ Брюксел за България: Не е цирк, а менажерия“ Натисни тук
При тази фактическа истина да се словоблудства по темата гурбетчийство е .....................
06 Февруари 2014 16:09
В семейството си имаме една такава "гурбетчийка" в Гърция вече около 15 години. Изпраща освен пари, по автобусите чрез познати изпраща и много стоки от първа необходимост, изброявам - прах за пране, препарати за съдове, дрехи, зеленчуци, плодове, макарони, зехтин, маслини, кашкавал и даже кисело мляко. Естествено, всичко това в Атина се намира по-евтино отколкото тук, ако се поразтърсиш по магазини с отстъпки и базари за разпродажби. Понеже тя си пазарува от такива места, праща и на нас. А е .... познайте ... чистачка по домовете и то на непълен и по-точно на ненормиран работен график - 3-4 пъти в седмицата си работи на своя сметка с постоянни клиенти. И при тази работа и това работно време и наема, който плаща за квартирата, въпреки многото помощ, която ни дава, има повече спестявания от нас тук в България. Сами си правете сметката какъв е стандарта на гърците, даже и с тяхната огромна финансова криза.
06 Февруари 2014 17:26
Сами си правете сметката какъв е стандарта на гърците,

Правим си.
350 000 000 000 евро дългове, 2/3 от които - опростени. Неизвестно колко, но поне още толкова 'помощи' по линия на НАТО и ЕС през последните 35-40 години. Да кажем грубо - поне 600 000 000 000 евро подаръци. Пада се по 50 000 евро подарък на глава на всеки гръц.

Ово е стандарт.
08 Февруари 2014 08:00
Почти всички от пишещите са емигранти, а не гурбетчии (въпреки че в случая не се прави разлика между парите които влизат в България). Гурбетчия в днешния смисъл на думата е човек отишъл навън да изкара пари и да се прибере като си подобри финансовото положение.
Защо за много връщането се отлага с години Спартак го е описал добре.
Тези, размахващи средни пръсти са емигранти. Те ще спрат да пращат пари един ден, а гурбетчиите ще продължат да излизат да работят навън и да връщат пари, доколкото сегашното статукво се запазва.
А на написалия статията ще припомня какво казват прагматичните англоговорящи - не пипай нещо, което работи добре
08 Февруари 2014 21:22
Както Сандос го е отбелязал вече, в повечето случаи не става въпрос за гурбетчийство, а за емиграция. Икономическите подбуди отдавна вече не са единствените, нито дори най-важните мотиви за миграция. Липсата на държавност, която породи корупция, олигархия и откровен бандитизъм по „Територията” са по-голям порок от бедността. От страната бягат не само бедни хора, но и хора без перспектива. В обозрим период се очаква че в страната ще останат само мутро-олигарси и дребни бандити, опитващи се да плячкосат нещо от тях; демек скорпиони и кърлежи. Избираеми и избиратели. Работещите хора, независимо как ще ги наричаме – гурбетчии или емигранти, ще си потърсят работа там където се предполага че ще бъдат по-малко хапани. От скорпиони или кърлежи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД