:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Връща се БКП

След като видя, че не може да си върне цялата власт, Първанов се опитва да си откърши част от нея
Карикатура: Христо Комарницки
----
Азбуката на българските комунисти към европейската социалдемокрация бе сричана трудно в годините. Партията се възползва максимално от факта, че България беше най-близкият сателит на Съветския съюз и съответно имаше много слабо дисидентско движение срещу режима на диктатурата. Това предопредели и слабостта на възникналите по-късно демократични или десни партии, които диктуваха темпото на реформите в страната. Вътре в самата партия реформаторите бяха слаби и доколкото ги имаше, бяха стимулирани отвън с перестроечни напъни и "демокрация в рамките на допустимото". Най-трайна се оказа инерцията на миналото на бившата голяма и всевластна партия. Затова и легитимността на преименуваната в БСП партия в семейството на европейските социалисти беше получена трудно.



Промяната в редиците на столетницата



идваше незабележимо и не толкова през осъзнаването на модерната социалдемокрация на електорално ниво, колкото през актовете на висши нейни представители в рамките на изпълнителната власт. Знакови стъпки в тази посока направиха хора като Николай Добрев с връщането на мандата, Георги Първанов, който все пак подписа присъединяването ни към НАТО, и категоричната политика на Сергей Станишев в полза на европейското ни членство. Не бива да забравяме и Закона за досиетата и комисията, ръководена от Евтим Костадинов, която свърши много работа, без това да носи ползите на един морален акт на извинение от заявилите се като "наследници" от БСП - за кървавата власт на болшевизма.

Така накрая се оказахме изправени пред



партия с носталгично настроен, беден и застаряващ електорат,



който във всеки момент е готов да обича повече Русия, отколкото България. В същото време организацията се ръководи от състоятелни и дори богати хора, които са добре свързани с представители на бившите служби и финансовите елити. Партньорските залитания от началото на прехода - като ОКЗНИ (Общонароден комитет за защита на националните интереси), чийто кандидат беше Първанов - отидоха в миналото и партията постепенно свикна, макар и трудно, да си сътрудничи с ДПС в името на властта. Чак миналата година Станишев набра смелост да се извини за възродителния процес, проведен от режима на БКП. Ето колко трудно и бавно тази партия върви към някакъв по-модерен образ. Оставям настрана признания, дошли отвън, като репликата Mister Cleаn, дошла от устата на американския президент, както и признанието да се лидира ПЕС.

Днес БСП е електорално бавно подвижна, елитарно откъсната и международно призната. На този фон се появява претенцията на бившия президент Първанов, който търси очевиден властови реванш за сметка на всичко постигнато и непостигнато от БСП. Атакува семейството на Станишев, удобно забравяйки кой работеше за втория му президентски мандат. Атакува близостта с партньорите от ДПС, за да разклати коалицията и да използва незадоволени властови амбиции вътре в партията, пренебрегвайки факта, че той



пръв бракосъчета тези две партии в тройната коалиция



Тържествено номинира хегемонията вдясно на приятеля си Борисов, за да маргинализира всеки опит да се появи нормално функционираща десница. Възроди темата за най-пагубния за енергетиката ни проект - "Белене", чийто дългове тепърва ще плащаме. Превърна един уж "дискусионен клуб" в успоредна партийна листа - с ясен хоризонт да разцепи БСП и без да обръща внимание, че това дестабилизира кабинета, подкрепян от неговата партия.

Първанов убедително загуби вътрешнопартийните избори последния път и днес, след като видя, че не може да си върне цялата власт в БСП, е готов с цената на всичко да си откърши поне част от нея. Всички стари лица, с които партията толкова трудно се раздели, намериха пристан в АБВ и рестартираха надеждите си. Корпоративните интереси, прозиращи зад този проект, и темата на срещите между Румен Петков и Борисов - "Белене", дават основание да се смята, че Първанов се бори за друго, а не за мандата на Ивайло Калфин. Той търси старата си позиция на най-довереното лице на Москва в България. Тази позиция винаги е давала особено широки правомощия вляво и в страната въобще. Мястото е освободено - и не от Станишев. Доскорошният му титуляр миналата година падна от власт и именно този овакантен пост е примамлив за бившия президент. "Покорство срещу власт" е стара формула, почти на 60 години - и затова от маркетингова и политическа гледна точка би било по-подходящо АБВ просто да се казва БКП.
 Арман Бабикян
64
6318
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
02 Февруари 2014 19:48
партия с носталгично настроен, беден и застаряващ електорат, който във всеки момент е готов да обича повече Русия, отколкото България.

Абе, винаги съм си мислил, че ярменците са, така, по-окумуш, ама тоя Барбилян ме фърли у тъча. Откъде ги извади тези прозрения? Интересно как би формулирал електората на техните опоненти.
02 Февруари 2014 19:53
Остави електората, виж финалната теза на автора.
02 Февруари 2014 19:53
партия с носталгично настроен, беден и застаряващ електорат,
който във всеки момент е готов да обича повече Русия, отколкото България. В същото време организацията се ръководи от състоятелни и дори богати хора, които са добре свързани с представители на бившите служби и финансовите елити.

Сигрно си е мислел авторът, че така обижда Партията и електората ѝ. Да, ама не, както казваше един бивш наш другар, после враг. Всъщност ги хвали, защото подчертава, че електоратът се състои предимно от помъдрели хора, оценяващи предимствата на Развития социализъм, честни, но ограбени от многонационалните корпорации, империалистите, ЕНП и лично от Боко, обичащи Русия повече от каквато и да е родина като истински пролетарски интернационалисти. А лидерите на Партията са умни и работливи, следователно успели, дори богати и добре свързани!
02 Февруари 2014 20:21
Откъде ги извади тези прозрения?


Стига му само от време на време да чете този форум.
02 Февруари 2014 20:30
От "тезисите" на автора не ми става ясно Веско Маринов защо стана "враг" на Партията, след като песните му все същите? Загадка. Калки, като експерт по позитанската права линия да спусне някоя опорна точка.
02 Февруари 2014 20:39
Близостта на заглавието с текста е единствено пространствена.
02 Февруари 2014 20:48

С Арман Бабикян сътрудничех в ранните деветдесет. Тогава той беше водещ коментатор на Канал Ком - Варна, тъй като нямаше по-добър.
Напоследък срещах негови участия в медийни инициативи, които даваха някаква заявка за интелектуално изсилване.
Но тук неговото оригиналничене се свежда до очерняне на Първанов и бандата му. Сега, без да съм фен на бившия президент, аз считам, че не се връща бившата БКП, а се разгаря конфликт на интереси, който не вещае позитивен изход за мамковината.
02 Февруари 2014 21:03
Не се връща, защото никъде не е ходила! Все тука си беше! Е, само едни 900 000 членове и членки на 11.11.1989 г. вече бяха напуснали "Крепостта" и последователно творяха десни-, център-дясно-, център-, център-ляво-политически субекти, чиито театър сме принудени да гледаме вече 24 години! А че Арман псува Първан няма лошо! Заслужава си го човека от Сирищник!
02 Февруари 2014 21:10
Щом редакцията е опряла до анализите на Арман Бабикян, няма да се учудя, ако нашето Иве стане колумнист.
02 Февруари 2014 21:11
за това писание важи с пълна сила репликата на др хрущов - есть 2 мнения - одно мое, второе глупое. не съм си казал моето мнение, в второто (на др бабикян) си е глупаво отвсякъде
02 Февруари 2014 21:12
Лафмоабет с времетраене на част от едно кафе...
02 Февруари 2014 21:20
Когато ми представят даден автор, пък бил той и арменец, за експерт по нещо си, очаквах под линия да се изброят университетите, които е завършил, научните степени и звания, които е придобил, фундаменталните трудове, които е публикувал. Вместо това - един нескопосан опит за сарказъм и "анализ" на ниво ученическо есе. Абе колеги, какво става в страната ни? Свършиха ли се истинските експерти, та непрекъснато ни пробутват ерзац такива, било то от ИПИ, ОО, Дойче Веле,... и десетки други ?
02 Февруари 2014 21:24
Сигрно си е мислел авторът, че така обижда Партията и електората ѝ. Да, ама не, както казваше един бивш наш другар, после враг. Всъщност ги хвали, защото подчертава, че електоратът се състои предимно от помъдрели хора, оценяващи предимствата на Развития социализъм, честни, но ограбени от многонационалните корпорации, империалистите, ЕНП и лично от Боко, обичащи Русия повече от каквато и да е родина като истински пролетарски интернационалисти. А лидерите на Партията са умни и работливи, следователно успели, дори богати и добре свързани!


02 Февруари 2014 21:28
и една корекция - ДПС винаги си е била творение-производна на ДС (наред с много други формации). Първанов единствено направи официално сношението между отрочетата, които тъй, или иначе си пасват винаги - все пак една майка ги е раждала
02 Февруари 2014 21:31

Арман в ежедневен конверсейшън не изглежда зле, даже може да се води конструктивен диалог с него.
Но днешният му опус е, опасявам се, далеч от злобата на деня. Днес стават кардинални промени, не бива да се пада толкова слабо.
02 Февруари 2014 21:58
Защо на карикатурата Съсела е изобразен като момиченце? Има ли връзка с днешната дата?

Иначе картинката е ясна, зад Съсела и Гоце стоят два клана олигарси.
02 Февруари 2014 22:01
Така накрая се оказахме изправени пред партия с носталгично настроен, беден и застаряващ електорат, който във всеки момент е готов да обича повече Русия, отколкото България.
Хубаво е показал комплексите на една малка, но креслива група от нашето общество. Това са хора откъснати от ралния живот, но с претенции и вътрешното убеждение, че говорят нещо смислено, че интелигентните хора ги разбират и че маргиналното им съществуване има някакво значение. От тази статия нищо не разбрах за БСП, АБВ, еле пък за БКП. Разбрах само нещо за автора. И единствено мога да му съчувствам - човека дори не си дава сметка какви глупости говори и колко жалко звучи.
02 Февруари 2014 22:35
Нито БКП се връща, нито Първанов ще откърти нещо значимо от БСП. Слаб и нищо не казващ анализ.
02 Февруари 2014 22:36
Направо е смайващо мнението на автора, че предишното доверено лице на Москва е бил Бате Бабуин, а след като се бил срутил, Годзилчо се мъчел да заеме неговото място и затова правел тези пируети. Тази теза направо ми вгорчи вечерята, значи.
02 Февруари 2014 23:09
Той търси старата си позиция на най-довереното лице на Москва в България. Тази позиция винаги е давала особено широки правомощия вляво и в страната въобще. Мястото е освободено - и не от Станишев. Доскорошният му титуляр миналата година падна от власт и именно този овакантен пост е примамлив за бившия президент.

Това др. путин знае ли го ?
02 Февруари 2014 23:33
От Реформаторският блок май са бесни, че те толкоз време чукат протести и се са си около бариерата, а АБВ на Първанов още не се е появило и вече има 7%.

Защо Първанов ще спечели, а Станишев ще загуби ?

БСП има 17 % от избирателите, които, включително и по естествени биологични причини намаляват ката ден. При това положение един нормален социалист в активна възраст е принуден всеки ден да среща на един съпартиец поне още 9, които Станишев в съответствие с опорните точки на Моника ги е обявил за негови врагове, че някои от тях и смъртни. Пълна шизофрения, която може да се роди и живее само в главите на промити партийни мозъци.

Какво предлага Първанов на този фон ? Нормалност. Диалогичност. Хората да не се нахъсват, че са си врагове и обществото да се разпада и блокира, а да могат да си говорят без да се колят. Първанов предлага нормалност на фона на която агресивните партийни бонзи и тяхната тактика "Разделяй и владей" ще увисне.

И понеже повечето хора са нормални, а ненормалниците станишевисти, ранобудни реформисти и подобни са малцинство, то е нормално нормалните да наложат нормалност, т.е. да пратят Станишев и неговата Моника при Йосифов и Първа частна банка, т.е. в небитието.
03 Февруари 2014 01:22
партия с носталгично настроен, беден и застаряващ електорат,
който във всеки момент е готов да обича повече Русия, отколкото България. В същото време организацията се ръководи от състоятелни и дори богати хора, които са добре свързани с представители на бившите служби и финансовите елити
И пълзяща романизация.
03 Февруари 2014 01:27
Чудя се къде видя диалогичност в Първанов. Да говориш прилично още не означава да приемаш диалог, а ако нищо не казваш това е добра причина да се заподозре, че говориш културно по същата причина поради, която Борисов се прави на антикомунист.
03 Февруари 2014 01:35
Чудя се къде видя диалогичност в Първанов.

Ами първо го е доказал през годините, когато, чрез диалогичност и отваряне извади БСП от най-голямата й криза. Второ го заявява ясно.
В същото време имаме един Станишев, който следвайки опорните точки на Моника сее конфронтация, като не се спира пред никаква лъжа или подлост.
03 Февруари 2014 02:00
Защо Сергей трябва да кара ски в Алпите.
Защото все някой трябва да му намаже ските. (Не че плаче за това)
Скропульозното малоумие всеобещава.

ПП Медийното бъзикъне отвращава, но волей-болната топка е винаги вътре.
03 Февруари 2014 05:48
Първанов убедително загуби вътрешнопартийните избори последния път

Кога, кога се е явявал

Веско Маринов защо стана "враг" на Партията, след като песните му все същите?

Я му пусни хита за Народната милиция, че не си го спомням
03 Февруари 2014 08:32
В тази статия, както се пее в народната песен: Глупост до глупост майньо ле
Партията се възползва максимално от факта, че България беше най-близкият сателит на Съветския съюз и съответно имаше много слабо дисидентско движение срещу режима на диктатурата.
Какво общо има това, че България била най-близкия сателит до СССР и десидентското движение? Точно обратното би трябвало това да увеличава десидентството. Истината е, че за 45 години БКП успя да даде на една изостанала страна, нормален живот. Затова десидентството се възприемаше, като декаденство.
Не бива да забравяме и Закона за досиетата и комисията, ръководена от Евтим Костадинов, която свърши много работа, без това да носи ползите на един морален акт на извинение от заявилите се като "наследници" от БСП - за кървавата власт на болшевизма.
Айде сега пък кървава власт. Трябва да се отбележи, че след 50-та година, особено след 56г. в България е имало най-малко политически убийства от цялата и история, особено,като се сравни спериодът между двете световни войни, където хора са изчезвали от улиците и са се избивали по улиците, са се палели яташки къщи и избиване на ятаци, да не говорим за избиванията вътре във ВМРО, между комунисти и легионери, бранници и т.н. Този автор няма никакво чувство за исрторичност, повече му идва отвътре пропагандата.
Така накрая се оказахме изправени пред партия с носталгично настроен, беден и застаряващ електорат,който във всеки момент е готов да обича повече Русия, отколкото България.
Нова глупост. На туй автора не му светва в главата, че застаряващия електорат е този, който най-добре познава живота по време на социализма и ако има носталгия, това е защото може да сравнява със сега и тогава. Не е като младите, на които главите са напълнени с глупости, като горния пасквил.
Ето колко трудно и бавно тази партия върви към някакъв по-модерен образ. Оставям настрана признания, дошли отвън, като репликата Mister Cleаn, дошла от устата на американския президент, както и признанието да се лидира ПЕС.
Е какъв е този модерен образ. Западните социалдемократични или социалистически партии, които са си чисти капиталистически партии. Партията на Блеър ли беше социалистическа, която се подлагаше на всички приумици на САЩ при Буш или глупостите на Оланд. Дето един познат от Германия викаше "от социализмът в нашата социалдемократоична партия е останало само, че си викат другарю".
И едва накрая все пак нещо отговарящо на действителността:
Първанов убедително загуби вътрешнопартийните избори последния път и днес, след като видя, че не може да си върне цялата власт в БСП, е готов с цената на всичко да си откърши поне част от нея. Всички стари лица, с които партията толкова трудно се раздели, намериха пристан в АБВ и рестартираха надеждите си.


03 Февруари 2014 09:16
Чудя се,колко ли от електората на БСП ще прочетат тези гениални прозрения и ще ги разберат? Добре е,че мненията под статията са много и че повечето са еднопосочни,но мисля,че цялата суматоха около АБВ може да се обясни по-кратко!Всеизвестно е,че около Първанов има кръгове с големи интереси,особено в енергетиката! Известно е и това,че екс-Президента не може да прежали "Големият Шлем" Изводът е ясен! Но има и още нещо,за което,не знам защо никой не пише? Това е НОВАТА ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА наречена "Южен Поток" Битката е,кой ще се нареди с по-голяма лъжица около тази каца с мед! Ще ми обясни ли някой как става така,че един км. газопровод струва 3 пъти повече от един км. магистрала??
03 Февруари 2014 09:24
Всеизвестно е,че около Първанов има кръгове с големи интереси,особено в енергетиката!

Добре де, досега нали винаги Р.Овч. беше на топа на устата, когато ставаше въпрос за далавери в енергетиката. Що тогава той не е в АБВ-то
03 Февруари 2014 09:28
"Той търси старата си позиция на най-довереното лице на Москва в България."

Ми то за всички е ясно. Затова от Позитано сега се чува жално съскане...
03 Февруари 2014 09:29
Добре де, досега нали винаги Р.Овч. беше на топа на устата, когато ставаше въпрос за далавери в енергетиката. Що тогава той не е в АБВ-то

И Кадиев, и Кадиев.
03 Февруари 2014 09:33
Абе вярно, че Кадиев е ученик на Овчаров, ама той е само по износа. Демек, по-дребна риба
03 Февруари 2014 09:54
Някой може ли да обясни как и кога екземпляри, които са били години на редовен отчет в ДС, без дори да са прекъснали тази връзка месеци след 10.11.89, впоследствие прочули се като кредитниТЕ мильонери станаха банкери и върло демократични? Гледам сега като едни птици феникси са разперили мощни крила, но ми се губи причинно-следствената нишка на произхода на този феномен...
Не че имам нещо общо с тях, опазил Бог...Освен това, че по някаква проумица на съдбата и странно стечение не обстоятелствата делим един мегдан де...
03 Февруари 2014 10:02
Добре де, досега нали винаги Р.Овч. беше на топа на устата, когато ставаше въпрос за далавери в енергетиката. Що тогава той не е в АБВ-то

Това на 100% ли е сигурно? Щото нали всички знаем, че Р.Овч. е особена порода - движещата сила при него са парите, не идеологията.
03 Февруари 2014 10:08
Mrx++
03 Февруари 2014 08:32
Не те ли досрамява от време на време,не си ли гузен като ги пишеш тези глупотевини!! И ти май поемаш вината с мезета. Да ти напомня ,ако си забравил ,че Парламентът на РБ обяви комунистическия режим в България за ПРЕСТЪПЕН!!!!!
03 Февруари 2014 10:10
Но има и още нещо,за което,не знам защо никой не пише? Това е НОВАТА ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА наречена "Южен Поток" Битката е,кой ще се нареди с по-голяма лъжица около тази каца с мед! Ще ми обясни ли някой как става така,че един км. газопровод струва 3 пъти повече от един км. магистрала??
Абе, вече 24 години, ако рече някой да се построи нещо за да се съживи икономиката и вие почвате да пищите, че щяло да бъде далавера. На вас не ви ли узряха главите, че при капитализма всичко е далавера. Дай да стоим със скръстени ръце и да не строим нищо, или само молове и хотели (пък и там им намериха цаката да бъде далавера0.
03 Февруари 2014 10:12
Това на 100% ли е сигурно?

Ех, 100%. Поне с такова впечатление останах, гледайки го в "Лице в лице"
03 Февруари 2014 10:22
Mrx++
03 Февруари 2014 08:32
Не те ли досрамява от време на време,не си ли гузен като ги пишеш тези глупотевини!! И ти май поемаш вината с мезета. Да ти напомня ,ако си забравил ,че Парламентът на РБ обяви комунистическия режим в България за ПРЕСТЪПЕН!!!!!
За какво по-точно да съм гузен бе момше. Роден съм след 1944г., и не съм бил партиец. А това, че някакви глупаци са обявили нещо си за ПРЕСТЪПЕН си е тяхна работа. Утре ще се явят други, които ще обявят тези 24г. капитализъм за ПРЕСТЪПЕН, както беше обявен режимът преди 1944г, за ПРЕСТЪПЕН по време на социализма. Това е законът на Хегел/Маркс за Отрицание на отрицанието в развитие на обществото, ако нещо ти говори това. Живял съм близо 45 години по време на комунизма и знам, че тогава престъпността и политическа и криминална беше най-малка, особено в стравнение със сега. Тези, които са ходели под масата през 80-те или родени тогава или по-късно нямат право да говорят за този период. Тогава, единствено имаше определени ограничения за говоренето. Ама, като отпаднаха тези ограноичения, що глупости се написаха, като горната статия. А пък ти ако мислиш, че сега няма ограничения, жестоко се лъжиш. Сега има автоцензура + цензура на собствениците на медиите. И затова джурналята се напъват да пишат политически коректно.
03 Февруари 2014 10:32
Е, най-големите фанатици са безпартийните комунисти.
Обективното сравнение е на жизнения стандарт на българите спрямо съседните държави.
Преди Червената армия да ни натресе "народната власт", българите са категорично с най-висок жизнен стандарт на Балканите. След катастрофата на комунистическото управление по-зле от нас бяха вече само албанците.
03 Февруари 2014 10:35
Mrx++
03 Февруари 2014 10:22
Тези 24години не бяха капитализъм,а посткомунизъм. Долу горе сме набори,но да си знаеш,многото години живот не са предпоставка за мъдрост! За 70 години управление ,вие другари ,доведохте една просперираща държава и народ до изчезване!!! Замълчи и не манипулирай младите!!Поне това им дължиш!!
03 Февруари 2014 10:54
Тези 24години не бяха капитализъм,а посткомунизъм.
многоти разбира главата какво е капитализъм какво е комунизъм. А това пост-комунизъм е една измишльотина, която цели да прекрие провалът на капитализма у нас.
03 Февруари 2014 10:56
Снощи написах, че БКП никъде не е ходила та да се връща, ама никой от вас, скъпи форумци, не подема (да обори, ако не го одобрява) това твърдение! Нейсе, ваша работа! Тази сутрин прочетох оживената полемика, която сте развихрили какво са последните 24 и предходните 45 години - мисля, че всички дето са се изказали първо трябва да прочетат тухлата на Стиглиц "Цената на неравенството" (в превод на български, изд. Изток-Запад)! Много трудно се чете - заради тъпотията всички бележки под линия да най-отзад, и второ, че е дебел том и тежи в ръцете... Можеха в три спретнати томчата да я издадат и Марксовия "Капитал" ще да има съвременна реинкарнация на трите си тома!!! Трябва да се чете господа, ама не Бабикян и разните автори и авторки на тая газета!
03 Февруари 2014 10:59
Преди Червената армия да ни натресе "народната власт", българите са категорично с най-висок жизнен стандарт на Балканите. След катастрофата на комунистическото управление по-зле от нас бяха вече само албанците.
И това не е верно. В книжарницата на Пен Юнивърсити във Филаделфия прелиствах един справочник за икономическото положение на Балканите през 30-те години-най-силните години на капиталистическа България. Гърците общо взето бяха с около 30% по-високи показатели. Гърция след войната докато не е наляха авантите от ЕС бяха доста по-зле от нас. Не забравяйте, че ние им плащахме доста големи репарации през 60-те и 70-те години.
03 Февруари 2014 11:14
Отломка нищожна......
03 Февруари 2014 11:20
Преди Червената армия да ни натресе "народната власт", българите са категорично с най-висок жизнен стандарт на Балканите. След катастрофата на комунистическото управление по-зле от нас бяха вече само албанците.
Писах по-горе за тези, които разсъждават по този начин. Това са объркани хора, приели някаква глупост като реалност поради непознаване и още по-лошо - нежелание да се запознават с фактите, за да не си объркат първичната идеология. Българите не само че бяха най-бедните на Балканите преди социалистическия режим, след дългите години на изплащане на репарации на съседите си и разбита от война икономика, но и бяха със силно намалено население след 200те хиляти убити и осакатени в безсмислени войни, бяха с 85% селско население, с ширеща се неграмотност, с авнторитарен неконституционен режим на произвола и дерибейството, а за капак на всичко и със сринати градове от англо-американските бомбардировки. Това е тъжната действителност, с която живеят нормалните хора.
03 Февруари 2014 11:20
Статията действително е слабичка, меко казано. Нещата никога не са само бели и само черни. Пък се и вменяват пристрастия (към Русия), без да се артикулира тоталната политическа зависимост и сервилност на столетната бабичка, сега към империята на Паразитите.

Тук Маркс+++ е най-прав и цели с отличен в десетката. С всичко написано. Докато подлайването срещу него иззад бъзака отстрани, се обобщава единствено като детайл от колорита на картината "Статия - Коментари"...
03 Февруари 2014 11:27
Айде да гледаме цифрите и фактите, преди да филостваме:

Селскостопанска продукция на глава от населението в кг през 1938 г.
………………..България …. Гърция….Румъния….Турция….Югославия
Пшеница…….280 …………..142…………245 …………258…………..197
Ръж………………38………………9 ………….26 …………..31…………….15
Ечемик…………52…………….35 ………….42 …………..58…………….27
Тютюн…………..5,60………….5,99………..0,63………..3,22….. ……..0,96

Брой на домашните животни през 1938 г. на 100 души от населението
…………….България Румъния Гърция Югославия
Овце ……….140……….122…………60………62
Крави……….29,6……..14,2……….22………26,4
Коне…………..8,41 …….7,1…………1,3……..7,89

Добити въглища в кг. през 1938 г. на жител от населението
България…….Румъния…….Турция…….Югославия
…..293…………….100……………..146…………….324

Авоари в чужбина на глава от населението през 1938 г.
България….Румъния….Турция….Югославия
….98…………….97……………81………….70

И всичко това при положение, че Южна Добруджа е все още в Румъния, а България плаща всякакви репарации на съседните държави...
03 Февруари 2014 11:30
Най силният "фактически" аргумент срещу автора на статията ми се вужда все пак изказването на Dax "Отломка нищожна

Би трябвало да има правдоподобна и обективна статистика за положението на държавите на Балканския полуостров преди 1944 година.
03 Февруари 2014 11:37
Горолом
03 Февруари 2014 11:27
03 Февруари 2014 11:41
И още за стандарта на българите тогава и сега:

Средната надница на професионален работник е 66,60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.

……..Цени на основните хранителни стоки през 1939 г.
……..Артикул…………..Цена, лв.
……..Бял хляб……………..5,78
……..Прясно месо……….5,08
……..Телешко месо……20,48
……..Сирене ……………..25,73
……..Яйца …………………..1,55
……..Ориз………………….16,50
……..Захар………………..25,13
……..Олио………………….14,32

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД