:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

За суми от издръжки данък не се дължи

Дължи ли се данък общ доход за обезщетения и издръжки? Кой и къде определя кои доходи са данъчно необлагаеми и доходите, които изобщо не трябва да се декларират?

Ч. М., София



Определено като се каже данъци, хората веднага се сещат за парите, които са взели по трудов или граждански договор, и облагането на тези доходи със съответните налози. Или пък си мислят за сумите, които са получили като едноличен търговец или пък от наем. Но данъци се дължат и за доходи от продажби на имоти или пък за замени, или пък по авторски договори. Изобщо по действащия Закон за данъците върху доходите на физическите лица облагаеми са доходите (ЗДДФЛ) "от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон".

Именно в същия ЗДДФЛ има специална разпоредба - чл.13, в която е посочено кои са необлагаеми доходи. На първо място като такива са посочени доходите, придобити през данъчната година от някои продажби или замени. Така например не се декларират и не се облагат с данък продажба или замяна, ако става дума за един недвижим жилищен имот и то само ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години. Необлагаеми са доходи и от например продажбите на до два недвижими имота, както и ако са продадени или заменени селскостопански и горски имоти независимо от броя им. В тези случаи обаче между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната не трябва да са изминали повече от 5 години.

Не се облагат и доходите от продажба или замяна на движимо имущество. Тук обаче има изключения. Защото се облагат сделки с пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства. Това става, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година. Облагат се и такива сделки с произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, както и с акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута. Изрично е посочено, че се облагат и продажби или замени на сделки с движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците.

Не се облагат с данък и доходите от разпределените под формата на нови дялове и акции печалба или друг източник на собствен капитал в търговски дружества. Същото се отнася и до разпределените печалба или друг източник на собствен капитал под формата на увеличаване на номиналната стойност на съществуващите дялове и акции.

Извън облагаемите доходи са и тези на обезщетените по реда на нормативен акт лица от продажба или замяна на получените като обезщетение компенсаторни инструменти и инвестиционни бонове.

Следва още още една цяла група доходи, които и не трябва да се декларират, а и за тях не се плащат налози. Такива са доходите от задължително осигуряване, както в България така и и в чужбина. Същият необлагаем режим има и за доходите от допълнително доброволно осигуряване, получени след придобиване право на допълнителна пенсия.

Няма данък и върху лихвите по съдебно установени вземания, които не подлежат на облагане, както и присъдените обезщетения за разноски по съдебни дела.

И тук стигаме до конкретните въпроси за обезщетенията. Според ЗДДФЛ необлагаеми са доходите, получени от присъдените обезщетения и други плащания при средна и тежка телесна повреда, професионална болест или смърт. Същото се отнася и до обезщетенията за принудително отчуждаване на имущество за държавни и общински нужди. Не се облагат и обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди. Тук обаче има изключение - и това са обезщетенията за пропуснати ползи, които се облагат.

Не се дължи данък и върху застрахователните обезщетения, когато е настъпило застрахователно събитие.

Необлагаеми са и помощите и добавките от социално подпомагане, когато те са получени на основание на няколко закона - за интеграция на хората с увреждания, за закрила на детето, за семейни помощи за деца. Няма данък и за обезщетенията и помощите при безработица, получени на основание на нормативен акт. Същото се отнася и до помощите от организации със социална дейност, създадени със закон, и от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност.

Необлагаеми са и издръжките, когато те са получени от правоимащи лица, определени в Семейния кодекс. Такива са и сумите, получени на основание на Закона за семейни помощи за деца.

Иначе законът определя още няколко дохода като необлагаеми. Например стипендиите, получени от физически лица за обучението им в страната и в чужбина. Или пък паричните и предметните печалби, получени от участие в хазартни игри по смисъла на Закона за хазарта. В тази графа са и получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови. Те обаче трябва да са за сметка на възложителя и да са доказани документно по реда на действащото законодателство. Необлагаеми са и дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения.

Не са и потребителските дивиденти от кооперации и доходите, получени от рента, аренда или от друго възмездно предоставяне за ползване на земеделска земя. Важно е да се знае, че са необлагаеми и доходите от продажба или замяна на имущество, придобито по наследство и завет. Законът определя дори че изобщо не се смята за доход полученото имущество по наследство, завет и дарение.

2348
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД