:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,420,689
Активни 129
Страници 17,674
За един ден 1,302,066

Колко ще ни струва Мая Манолова?

Напористата вносителка на новия Изборен кодекс трябва да разбере защо никога не бива да казва "никога"
Светослав Терзиев
Мая Манолова ни е скъпа, но България ни е по-скъпа. Ето защо: Ако лансираният от госпожата нов Изборен кодекс - колкото и да е хубав - бъде приложен още на европейските избори през май, държавата ще покани всяка партия, останала недоволна от резултата си, да я осъди в Страсбург и да й поиска възстановяване на разходите в опорочената предизборна кампания. Проверете колко харчат партиите за изборите и ще добиете представа за ценоразписа на Манолова. Таванът е до 4 млн. лв. на партия или коалиция и до 200 хил. лв. за инициативен комитет. Сметката ще я платим всички от името на България.

"Изборният кодекс на Фидосова е отхвърлен и никога повече няма да има фалшификация на бюлетини, никога повече ГЕРБ няма да печели избори, никога повече Цветанов няма да бъде вътрешен министър, а Борисов - премиер", заяви патетично на 23 януари председателката на временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс Манолова, забравяйки правилото, че никога на бива да казва "никога".Нейното "никога" изтрая само две седмициПарадоксално е, че тъкмо по нейно искане от 26 ноември 2013 г. двете най-големи европейски организации - Съветът на Европа и ОССЕ - й казаха да остави в действие съществуващото законодателство ("кодекса на Фидосова") на предстоящите европейски избори, защото отдавна е изпуснат срокът да бъде сменено с нов кодекс. Манолова се надяваше, че ще получи европейско признание за своето законодателно творение, но ентусиазмът й бе подкастрен. В писмо от 7 февруари Венецианската комисия (която е консултативен орган по правни въпроси към Съвета на Европа) и Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ наистина похвалиха проекта на Изборен кодекс, защото забелязаха 6 положителни промени, но заедно с това посочиха 8 недостатъка, тъй като не са взети под внимание техни препоръки от 2011 г. На всичко отгоре пратиха във фризера за една година новия Изборен кодекс, защото "фундаментални промени не трябва да се правят в рамките на година преди избори и затова се препоръчва тези промени да се прилагат след предстоящите избори за Европейски парламент през май 2014 г.".

Трябва ли обаче нечии препоръки - колкото и да са авторитетни - да се приемат като задължение? Какво ще ни се случи, ако под лозунга "Никога вече Фидосова!" все пак си организираме изборите по новия кодекс три месеца след приемането му? Това ще е нарушение на приетия на 18-19 октомври 2002 г. от Венецианската комисия "Кодекс за добри практики в изборите", но тя не може да ни накаже. Нещо повече, тя не може дори да се обади какво мисли, ако не бъде питана. Дотук е приложимо традиционното правило"Като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша?"Много важно, че някакви уважавани юристи, представящи се за съвет на мъдреците в Европа, щели да ни се обидят, че игнорираме препоръките им. Техните мнения се приемат като източници на т.нар. меко право, което следва да се уважава, но все пак не е задължително. Нашите политици пък разбират само от твърди мерки и са спокойни, че няма да понесат европейски санкции, ако се държат вироглаво на изборите. Най-много Еврокомисията да им направи беззъба забележка в следващия си мониторингов доклад, който ще излезе чак догодина. А Съветът на Европа да им каже, че упорито не се поправят, когато направи поредния си преглед на поведението на България съгласно своята постмониторингова процедура. Реакцията на властите ще бъде обичайната: "Много важно!"

Възможно ли е обаче мекото право да се втвърди? Това, че политиците нехаят за авторитета на България, не е драма, защото тя отдавна е загубила заради тях всякакъв авторитет в Европа. Вразумяването на подобни държави обикновено става с принудителни мерки и на 6 ноември 2012 г. Европейският съд за правата на човека показа, че те действително са възможни чрез делото "Екогласност срещу България". Тогава държавата бе осъдена точно защото не се съобрази с кодекса на Венецианската комисия за добри практики на изборите. Тя обаче махна с ръка и бързо забрави присъдата, защото не бе глобена, след като "Екогласност" не поиска обезщетение. Нищо не пречеше обаче на партията на природозащитниците да представят сметка колко са им стрували опорочените през 2005 г. избори за Народно събрание и да си поискат парите от държавата. Най-вероятно съдът в Страсбург щеше да уважи иска им, защото в края на решението си написа: "Жалбоподателят не е предявил искане за справедливо удовлетворение съгласно изискванията на член 38 §1 от правилника на Съда. Следователно Съдът счита, че не се налага да присъжда сума на жалбоподателя в тази връзка."Нека сега разгледаме следната хипотеза:Председателят на "Екогласност" Емил Георгиев заяви вчера в интервю за сайта BNews, че "не изключва политическо партньорство с "България без цензура". Времето в близките един-два месеца ще покаже дали това е възможно". Ако не друго, "Екогласност" може да внесе в партията на Николай Бареков ноу-хау какво да прави, ако се провали на първите си избори. Едва ли човек като него ще обвини себе си. По-вероятно е да се представи за жертва на нечестна изборна манипулация на управляващите, уплашили се от възхода му като народен трибун. Тъй като в предизборната му кампания се наливат много пари - несъмнено от собствения му джоб, както твърди самият той, - нищо няма да му пречи да предяви финансова претенция към държавата. Пътят към Съда в Страсбург вече е отъпкан, тъй като там се прилага прецедентното право, т.е. всяко следващо решение се опира на предишните, за да няма противоречие в съдебната му практика.

Мая Манолова в момента играе ролята на държавен гарант на Бареков и други като него, че тяхното няма да се изгуби на изборите, каквито и резултати да постигнат. Могат смело да пръскат милиони, без да рискуват нищо. В крайна сметка държавата ще ги компенсира чрез нашите пари през бюджета и по този начин всички ще вдигнем златен паметник на Манолова. Така стигаме и до отговор на въпроса в заглавието - толкова ще ни струва.

Христо Комарницки
----
30
11110
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
11 Февруари 2014 20:29
Интересно - кой закон ще бъде нарушен с използването на ИК? Не препоръки, не мнения - а закон?
------------
Сайтът на Генек
11 Февруари 2014 20:35
Остава и кюстендилската такава Мая да мине към "Дудуци без цензура" и Позитаник хептен зайде.
11 Февруари 2014 20:36
Интересно - кой закон ще бъде нарушен с използването на ИК? Не препоръки, не мнения - а закон?


Не знам, сигурно в ЕК има огромно желание да се създаде прецедент, при който изборите в една страна-член да могат да се анулират от Брюксел. Вервам, че всяка страна-член ще бъде щастлива да бъде отървана от малко излишен суверенитет.

11 Февруари 2014 20:39
Тогава държавата бе осъдена точно защото не се съобрази с кодекса на Венецианската комисия за добри практики на изборите.

Екогласност осъди държавата, след като не бе допусната до избори, отказвайки да се съобрази с новите изборни правила, приети два месеца преди тях, като ставаше дума най-вече за едни 20000 лева гаранция, които партията отказа да плати. Съдът не е осъдил България, защото тя не се е съобразила с препоръките на Венецианската комисия, а защото е преценил, че факторът "време" в случая е изиграл решаваща роля за невъзможността малка партия като Екогласност да се подготви за адекватно участие в изборите.
Не се е чуло и видяло някой да е осъдил държавата, защото не му уйдисвали изборните резултати. Ако Екогласност в комплект с Барека решат да не се съобразяват с нов изборен кодекс, не се явят на избори и след това тръгнат да съдят държавата (и я осъдят, ивьенчуъли), аз ще съм дълбоко удовлетворен и лично (и кеш!) ще занеса своята лепта като данъкоплатец.
11 Февруари 2014 20:42
Нов Изборен кодекс не може, обаче референдум за ефективно налагане на промяна в него може?

Cor Blimey!
11 Февруари 2014 20:46
Нов Изборен кодекс не може, обаче референдум за ефективно налагане на промяна в него може?

Виж как си доловил сърцевината на плевнелиевата логика.
11 Февруари 2014 20:54
чехльо няма логика, той е само една пухкава топка от емоции, която трепери да не и' разбият вратата и да и' вземат конституционните правомощия и айфона.
11 Февруари 2014 21:09
На упорити пласьори на опорни точки кати wreckage, да ги насочим преди да пишат, първо да прочетат следните текстове и да помислят по въпроса:
ЗАКОН ЗА ДОПИТВАНЕ ДО НАРОДА 1878, 1909, 1923, 1946, 1983, 1996, 2007

Без последния(7-ми), там няма никакво бла-бла и бля.
11 Февруари 2014 21:15
У Офшор Юлиянич няма нищо оригинерно. Всичко е деривативно. Може да бъде обсъждан само като дериват. Не си струва да е съдържание дори на ... офтопик.
11 Февруари 2014 21:25
Ганю,
на пръв прочит имаш минимум два съществени пропуска
11 Февруари 2014 21:38
У Офшор Юлиянич няма нищо оригинерно

Firmin, сигурно си чувал за високото ниво на образованието ни преди повече от 25 г. Това не е измислица. Та даскалицата ми по-история казваше: не се отвличайте по оригинерното, а в табличка ми напишете приликите и разликите между Юлианич и Моников
11 Февруари 2014 21:46
Ган(ю), относно споменатото от теб 'образование' - не се пише "7-ми" (седем-ми). Пише се "7-и" (седем-и).
11 Февруари 2014 21:59
Luca, по изключение да ти обясня как да провериш приказките си. Влизаш в Гугъля, пишеш "7-и" и броиш, после пишеш "7-ми" и пак броиш. Да не ти казвам резултата(ако си добре с броенето)
12 Февруари 2014 02:27
Когато се работи "напук" , "срещу" и "на всяка цена" резултата не може да е положителен.
ГЕРБерите го правиха, сега и тия.
Глупаци!
12 Февруари 2014 04:54
Да ви е честита Мама Курназ
12 Февруари 2014 07:10
Сестра Галева вече ни струва достатъчно, обаче такива като местния чугунариат ще продължат да пускат лиги по неин адрес, дори Ванко-1 да им обгрижи щерките една по една.

Агресивно прост народ, слаба държава, лесно се управлява.
12 Февруари 2014 08:22
Мая Манолова в момента играе ролята на държавен гарант на Бареков и други като него, че тяхното няма да се изгуби на изборите, каквито и резултати да постигнат.

Явно за това е избрана.
12 Февруари 2014 08:30
На всички ни струва скъпо цялата тази неграмотна и крадлива сган в Парламента. Като на селски мегдан, в смесения магазин, зам. председател на Парламента заявява, че ще "изправя кривите кюнци" на Изборния кодекс. Противно стана да слушаш дебати между "парламантеристи", в качеството им на "народни избраници и законотвроци" с каруцарски речник и умствена инвалидност.
От положението на собствената си неграмотност в изборни правила,аз пробвах да си инсталирам топлото без кривите кюнци, в пряк смисъл. Не става.
Колко ще ни струва да го докараме до "става" и в "кюнците" и в "законотворците"?
12 Февруари 2014 09:28
Тая изрусена шаф++++я ще струва всичко на всички ни, защото освен, че е изключително проста и нахална, но и е крайно залудена и вредна за държавата. Само един прост цоциалист може да крещи срещу някой негодник, а впоследствие да изсере същите л+++а - в случая в сферата на изборните правила, но и по принцип в обществените въпроси.
Освен всичко друго не сме забравили и пискливия фалцеет на тая червена мастия, като подаваше млъжливия си "сигнал", дето някой й то бил набутал анонимно... отзад.
На лъжата краката са ... руси, както се казва!
12 Февруари 2014 09:30
Абе, колко ще ни струва?
Куту ви се види скъпо, земете си от околовръстно, бре
12 Февруари 2014 09:33
Баpмалей
12 Фев 2014 09:30


Барма, герберинът над тебе по-добре попържа и простотиите му са по-графични.

Отпусни се, настигни го и го задмини. Трябва просто да си повярваш.
12 Февруари 2014 10:25
...никога повече няма да има фалшификация на бюлетини...
Случайно или не, но опорната точка на госпожата е ле-еко сбъркана. Изборите се манипулират не чрез бюлетините (теоретично възможно), а чрез протоколите и избирателните списъци (практически облекчено чрез система от действащи процедури и тълкователни решения). Фундаментални промени в изборните правила не може да има, но подобрения на процедурата и сигурността на изборния процес са задължителни.
12 Февруари 2014 10:38
За тези избори можеше барем да се прочистят списъците от фантомите.
Ма Сополя и това не дава.
12 Февруари 2014 10:55
О, да!
Надниквам от време на време в "наблюдател" , колкото да констатирам освен хляба, колко чер хайвер е заработен. Днес е добре.
За 5-6 филии стига.
12 Февруари 2014 11:13
Гюроф 12 Февруари 2014 10:55
О, да!
Надниквам от време на време в "наблюдател" , колкото да констатирам освен хляба, колко чер хайвер е заработен.


Честно заработения залък е истинска наслада за продаващия труда си занаятчия.
12 Февруари 2014 17:39

КПД-тата на парламента и особено на правителството са мн добри, доста по-високи от това на държавата като цяло.

12 Февруари 2014 18:56
Gan(ю)гоТрий 11 Февруари 2014 20:35 Остава и кюстендилската такава Мая да мине към "Дудуци без цензура" и Позитаник хептен зайде
Тц. Мая е като оркестъра на Титаник - ще потъне с Позитаник, свирейки втора цигулка.
12 Февруари 2014 20:18
По-скоро флейта
12 Февруари 2014 23:10


Пътят към Съда в Страсбург вече е отъпкан, тъй като там се прилага прецедентното право, т.е. всяко следващо решение се опира на предишните, за да няма противоречие в съдебната му практика.

Терзиев, пише се утъпкан. На какво ви учат в тоя факултет, бе?
То бива апломб към управляващите, ама твоето е вече оливане. Къде беше, когато се гласуваше закона за гражданската конфискация? Нещо да рече против, а?
12 Февруари 2014 23:30
КПД-тата на парламента и особено на правителството са мн добри, доста по-високи от това на държавата като цяло.

Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД