:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,395,610
Активни 141
Страници 12,470
За един ден 1,302,066
Интервю

Кабинетът става все по-партиен за сметка на експертността

Наглостта на ГЕРБ да говори за неизпълнение на приходите е учудваща, смята бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов
Любомир Дацов
- Г-н Дацов, правителството успя да види успех в неизпълнението на бюджет 2013 с аргумента, че ако не беше върнало цялото ДДС, щеше да има преизпълнение. В същите числа ГЕРБ видя катастрофа и влизане в спиралата на дълговете. Какъв е вашият прочит на данните?

- Истината е някъде по средата. "Леката" наглост на ГЕРБ е учудваща, защото бюджетът и това, което се случва в него, е следствие на икономическото състояние на държавата. Всеки, който е завършил икономика, знае, че лаговете на макроикономическо ниво са около 2 години, т.е. те са следствие на политиката, която е водена преди това. Както ГЕРБ имаше плюсовете и минусите от предишното правителство, макар че според мен плюсовете бяха повече, така това правителство ще изпитва на гърба си огромните минуси от управлението на Борисов.

Това, което се наблюдава в момента, е съживяване на икономиката, макар и бавно. То се случва въпреки неспособността на политическите партии, които стоят зад кабинета, и особено на БСП, да вземат ефективни решения. Това, което ги спасява, е фактът, че те имат нормална култура на поведение в една демократична държава. Един от основните фактори за срутването на икономиката, за огромната безработица и срива във всяко едно отношение, бе натискът върху бизнеса и опитът за директна намеса в мандата на ГЕРБ. Такова нещо в момента няма. Онези разходи, които съществуваха в кавички или без кавички за това, че правиш бизнес и трябва да си плащаш на правителството или на някои политически лидери, изчезнаха. Аз винаги съм изповядвал позицията, че когато не знаеш какво правиш, трябва да оставиш бизнеса сам да работи - не го натискай, дай му свобода и той ще направи максималното в ситуацията. Според мен това се случва в момента.

Ако трябва да разчитам самите данни за бюджета, те са това, за което предупреждавахме в края на 2012. Повечето икономисти прогнозирахме, че това, което внася Дянков като бюджет, няма да се изпълни с приблизително 1.5-1.8 млрд. лв. В момента бюджетът и икономиката са без всякакви вътрешни ресурси, без всякакви буфери. Бюджет 2013 бе изцяло доминиран от правителството на ГЕРБ и ако някой се учудва от неизпълнението на бюджета, означава, че не го разбира и не го следи. Или цели нещо друго като политическо говорене. От гледна точка на политика правителството е право да твърди, че е постигнало повече от това, което бе заложено. Основният макроикономически инструмент, чрез който кабинетът балансира икономиката, е нивото на дефицита. Дефицитът в края на годината е 1.8% - под заложеното ниво от 2% и това е положителен сигнал.

- Кое за вас би било знак, че се провежда ефективна политика в областта на публичните финанси?

- Хайде да дадем малко числа. Критиките и на едните, и на другите са отправени към приходната част, макар че огромният проблем и на предходното правителство и на сегашното е в разходната част. Съчетанието на липса на реформи и третиране на бюджета като "торба" с пари по времето на ГЕРБ, в която един човек има право да бърка и да раздава за каквото си иска, доведе до задълбочаване на неефективността на разходите плюс липсващ капацитет за реформи. Общо приходите са нараснали с 5.5%, а само данъчните приходи с близо 4%. Като имате предвид, че инфлацията през 2013 бе около 1%, ръстът на БВП е 0.5-0.8%, чисто икономически не би трябвало да очакваме повече от 2% увеличение на приходите от данъци. За мен най-смисленото нещо, което направи правителството, е, че върна парите в бизнеса и разчисти политиката на задържане на данъчния кредит. Но дори и така имаме 3% ръст на ДДС спрямо това, което е постъпило през 2012. Вземайки предвид, че са върнали повече, това означава, че минимум има запазване на събираемостта на ДДС, дори леко увеличение. Дори там, където има огромни въпросителни - работата на митниците, има едни 0.2% по-добри резултати спрямо 2012 г. Това го казвам с известна степен на ирония, защото този резултат е крайно неприемлив. Големият провал на БСП до момента е, че не успя да отвоюва митниците и границите от хората, които ги контролираха тези години. Тези 2 млрд., за които всички говореха, включително и настоящият премиер, че изтичат чрез контрабандата, продължават да текат. Рано или късно, обществото ще започне да подозира хората, които се занимават с тези процеси, или в некадърност, или че са влезли в ботушите на предишното управление.

- Изпълним ли е на фона на всичко това бюджет 2014?

- Почти е невъзможно да бъде изпълнен бюджетът във вида, в който е заложен. Прекалено оптимистичен е. Икономическият растеж трябва да е значително над 2%, за да се получи това изпълнение. Аз не виждам как ще скочат доходите в страната и потреблението чак толкова, че да бъдат изпълнени тези приходи. При 700-800 млн. лв. допълнителни приходи вследствие на развитието на икономиката - наличие на инфлацията, икономически растеж, в бюджета са проектирани, ако не се лъжа, около 1.5 млрд. лв. повече данъчни приходи. С по-ниската база спрямо реалното изпълнение за 2013 г., заложеният ръст става около 2 млрд. лв. Моята прогноза е, че това няма да се случи и в края на 2014 г. ще има неизпълнение на приходната част от 700-800 млн. лв. Но в случая това не е толкова важно. Важно е изпълнението на дефицита. За мен ще е успех, ако правителството завърши тази година с 1.3-1.4% от БВП дефицит при заложен 1.8%.

- Това обаче означава по-ефективни разходи и по-добри секторни политики?

- Това е огромният проблем. Много е лесно да стъпиш на нещо, в което има тенденция, както стъпи ГЕРБ. Нямаше сфера, особено в добрите времена, в която да не се прави или да не се готви реформа. Имаше дългогодишна работа и стабилна основна. Сега наблюдаваме много лоша база - нещо, което вместо да върви нагоре, като тенденция е вървяло надолу и е почти разрушено. Мозъчният център на финансите например бе почти напълно унищожен от Дянков. Хората, които знаят и могат, навсякъде са малко. Реално на правителството ще са му нужни поне 2 години, за да достигнат до нивото отпреди няколко години, при това, ако имат политическа яснота за това, което се прави. За тези 6 месеца сигналите, които се излъчват, говорят по-скоро за голям скепсис, отколкото за оптимизъм.

- В тази връзка не е ли странна пасивната роля, която е възприела изпълнителната власт? С малки изключения от министрите не идва ясна визия и има постоянно лутане дали ще се уцелят настроенията на двете партии зад кабинета.

- Напълно съгласен съм. В началото имаше опит да се прави по-ясно разграничение между едно правителство на експерти и партии, които го подкрепят. В момента, за съжаление, правителството става все повече и повече политическо, а не експертно и тази неефективност расте. На него по един или друг начин му се налага да изпълнява политически идеи, които са много "ярки". Процесът на наддаване с нереални, неефективни идеи като че ли се увеличи в последните месеци във всяка една публична сфера. В момента има нужда от радикални мерки. Когато не правиш нищо години наред, идва време, когато трябва да направиш по-голямо стъпка. Времето си върви, светът около нас се развива. Ако искаме да наваксаме изоставането, което е видимо, идеи от миналото, неясни позиции, няма как да имат успех. В момента има ослушване от страна на правителството за партийни сигнали, а аз не виждам хората, които имат ясни идеи.

- Къде е здравословният праг за държавния дълг и докога според вас е оправдано бюджетът да излиза на дефицит?

- За България психологически критичната зона, при която нарастват рисковете и рейтинговите агенции биха взели нивото на дълга със знак минус, е около 30-35% от БВП. Това е нивото, около което лихвените разходи биха станали големи и биха започнали да изместват други публични разходи. Ние сме далече от това ниво. Но тази тема е удобна, звучи страшно, особено на фона на това, че почти никой не разбира от дълг, извън тесния кръг на специалистите. Но дългът и дефицитът вървят ръка за ръка.

- Вие бяхте един от поддръжниците на идеята за създаване на публична инвестиционна програма за развитие на регионите. Как ще коментирате разпределянето на фонда от 500 млн. лв. и скандала, който то породи?

- Силно подкрепих идеята за допълнителни национални инвестиции. При 60-70% дял на еврофондовете от капиталовите разходи, много сфери остават недофинансирани. Освен това капиталовите разходи са най-ефективната част на бюджета, която директно подкрепя икономическия растеж и заетост. Преди няколко години работихме с експерти от Световната банка върху модел на интегрирано управление на публичните инвестиции, така нареченото капиталово бюджетиране. Идеята беше да се направи система, където нуждата от инвестиции и структурата на финансиране да се срещне със състезание за ресурси. За съжаление Дянков разби дирекцията, която се занимаваше с това в МФ, и спря по-нататъшния процес. Сега нещата трябва да се възстановяват и тези 500 млн. лв. можеше да бъдат в основата на този нов модел, но затова трябва да бъдат направени промени в новия закон за публичните финанси.

Ако има проблем с тези 500 млн. лв., той е в липсата на такава нормална процедура на насочване на инвестициите. Но това е и поредната област, където ГЕРБ "сърбат попарата", която сами надробиха. При липсата на процес разпределението може да бъде само политическо.
6
2699
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
12 Февруари 2014 05:15
Всеки, който е завършил икономика, знае, че лаговете на макроикономическо ниво са около 2 години,
Когато Съси се цепеше от Бузлуджа че България била остров на стабилността не знаехте ли че е завършил копчелогика а не икономика ?
12 Февруари 2014 07:15
Къде ги намирате тия от нафталина? Осра се с тройната коалиция, сега дава акъл. Питат го за сегашното управление, той само за Герб говори.

Пак опорни точки.
12 Февруари 2014 07:25
Експертката в кавички Зинаида е чиста партийна кондидатура.
12 Февруари 2014 08:26
- За България психологически критичната зона, при която нарастват рисковете и рейтинговите агенции биха взели нивото на дълга със знак минус, е около 30-35% от БВП. Това е нивото, около което лихвените разходи биха станали големи и биха започнали да изместват други публични разходи. Ние сме далече от това ниво.

С темповете на задължаване в момента до лятото ще подминем тези нива!
12 Февруари 2014 09:27
Наглостта на ГЕРБ да говори за неизпълнение на приходите е учудваща, смята бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов

Не става ли дума за неизпълнение на актуализацията на бюджета? Че Герб са некадърници - ясно, ама сегашните академици какво са смятали? Ама к'во ли се чудим, нали съси каза, че бюджет 2014 нямало как да е добър, след трагедията, сполетяла България през предишния мандат. Така ще каже и за 2015, ако не бъде изметен в канализацията.
12 Февруари 2014 18:59
Дацов,
я разкажи на неизкушената публика как ти и Пенчева (Боряна) в рамките на РГ 31 влязохте в сговор с брюкселските тарикати-еврократи и заедно с тях така изконструирахте Cash-Flow & Schengen Facility, че механизмът му да даде възможност (на вас, тарикатите от МФ, воглаве с Пацо Орешарецо /тогава министър н финансите*), да лишите МВР от възможността да усвои за външните граници всичките 254 млн.евро (и така, покрай всичко друго, щеше да е направила и стена по БГ-Tr граница по добра от израелската с палестинците, и от онази, ограждаща испанския анклав на североафриканска територия...), и да се задоволи само с жалките 131 млн. евро?

(Употребявйки горния "прякор" на г-н Премиера, Пацо Орешарецо, отдавам почит на светлата памет на проф. Николай Василев, R.I.P. ! Въпросният прякор Професорът употреби в свой "римейк" на разказа за Андрешко, някъде 2007 беше, на страницата ПОСЛЕ на тази газ-ета... Пацо Орешарецо, Симо Мадридски, etc., беше прелест да го чете човек - Барозу-то, увит в дебел овчи кожух разправя на Андрешко, че въпросните двама му въртят накакви номера, ама ще ги спипа той, няма да им се размине!... Добре ще Редакцията на в-ка да го пусне този "римейк" пак да му се насладим!)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД