:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Емиграцията е истинска катастрофа за Изтока

Независимо от ропота на определени политици Западът печели от специалистите, които напускат по-бедните си държави
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Румънци току-що са пристигнали с автобус на централната автогара в Берлин.
"Спомням си една операция, мисля, че беше във Фрайбург", разказва унгарският хирург Ласло Харзани. - Пациентът беше турчин, опериращият беше поляк, а асистентът - руснак, който беше пристигнал само две седмици по-рано от Москва и не знаеше нито една дума на немски или английски. Това беше живата Европа, но по-важното - операцията успя."

Днес Харзани е професор и шеф на хирургичната болница към будапещенския медицински университет "Земелвайс", един от най-реномираните в страната. Последиците от свободното движение на работници в Европа е предмет на разгорещени спорове в Германия, нещо, което унгарските болници все повече усещат.

Близо 5 хил. лекари под 40-годишна възраст са напуснали страната след присъединяването й към Европейския съюз. Това е все едно около 40 хил. предимно млади доктори изведнъж да напуснат Германия.

Но не само в здравния сектор има недостиг. "Почти няма асансьорни техници", заявява Алберт Котнер, който самият е от бранша. "Трудно може да се намери някой, който няма скоро да си отиде."

"Човек трябва да е луд, за да не го прави (да работи в чужбина - бел.ред.)", казва Котнер. "Тук в Унгария с много усилия изкарваш 500 евро месечно, докато в Австрия за седмица можеш да изработиш близо 1000 евро." Много негови колеги отиват в съседната страна, "тъй като там скоро бяха променени правилата за безопасност в пътническите асансьори и всички те трябва да бъдат сменени в един определен момент".



Масовото преселение от Румъния



Но за румънците емиграцията е национална катастрофа. Населението на страната е намаляло от близо 23 млн. души на по-малко от 20 млн. Министърът на труда Мариана Къмпяну наскоро заяви, че масовото изселване от страната ще има пагубни последици, ако тенденцията не може да бъде обърната.

"Емиграцията на румънци в Западна Европа е започнала отдавна", заявява Къмпяну пред "Файненшъл таймс" и подчертава, че вълненията в Западна Европа не са опасен феномен. С други думи: ограничаването на свободното движение на хора няма да помогне особено, тъй като хората винаги ще успяват да заминат в страните на запад и да си намират работа там.

Румънският министър на труда се оплака и от последствията от тази практика: през последните години започва да се усеща недостигът на квалифицирана работна ръка - особено лекари, програмисти и инженери.



Най-много мигрират младите хора



Най-мобилни, естествено, са хората, които имат най-малко неща, които ги задържат - младите. За застаряващото население на Източна Европа това значи само едно - образованите и млади хора, които могат да създават семейства и да отглеждат деца, напускат страната.

Тиктакащата пенсионна бомба на Запад идва в страните от Източна Европа като атомна бомба. Тук не само че се раждат по-малко деца, но и тези, които са там, изчезват към по-богати страни. Кой обаче ще финансира по-късно пенсиите тук? Защото не само хората напускат региона. Заедно с тях отлитат и парите.



Тенденцията засяга и Балканите



От 1995 г. насам 150 хил. млади босненци са напуснали родината си. При общо население от 3.8 млн. души това е значително число. По същия начин много македонци са емигрирали през същия период, а там населението е едва 2.1 млн. души.

Според информация от Белград от 1990 г. между 300 хил. и 500 хил. млади, добре образовани сърби са напуснали страната. Отново оставащите са възрастни, които са около 7 млн. души. Още по-трудно е и в Литва - 300 хил. души са напуснали малката държава. Една трета от по-малко от трите милиона оставащи също ще имигрират.

В крайна сметка остават само възрастните, които все пак имат нуждата от лекари и хора, които да се грижат за тях. В богатите страни обаче населението се възползва. Благодарение на миграцията през 2011 г. по данни на Световната здравна организация на 100 хил. души се падат 382 лекари, през 2004 г. са били само 339.

В Унгария през 2004 г. на 100 хил. души са се падали 33 лекари, днес числото е 295. Покачва се и възрастта на лекуващите. Преди пет години близо 5 на сто от тях са били на възраст над 65 години, сега този процент е 15 на сто.



Липсват и зъболекари



В Черна гора почти няма зъболекари. В миналото са се падали 40 стоматолози на 100 хил. души, техният брой през 2011 г. се е свил на 5. В Полша числото е намаляло от 48 (1990 г.) на 34 (2011 г.). В същото време в Германия броят им се покачва от 65 на 80 на всеки 100 хил. души.

Медицинският персонал в Германия постоянно расте от 2000 г. насам от малко по-малко от 1000 до 1100 на 100 хил. жители. В някои страни от Източна Европа, където броят на медицинските работници е намалял или е в застой, вероятната причина за това е именно миграцията.

Въпреки това статистиката показва, че миграцията не навсякъде протича по еднакъв начин. Независимо от оплакванията на румънската министърка Къмпяну броят на лекарите в страната расте. Кардиолози, общопрактикуващи лекари и тези по вътрешни болести мигрират повече от хирурзите. Медицинските работници в някои от по-трудоемките сектори като тези, свързани с грижа за хора с увреждания, често напускат родината си като обикновени медицински сестри. Най-голямо изтичане на мозъци има от страни, които все още не са членки на Европейския съюз като Албания, Босна, Черна гора, Сърбия.



Служба за контрол на имиграцията



Страни като Сърбия (от 2009 г.) и Унгария (от 2011 г.) развиват програми за засилване на контактите със своята диаспора. Става въпрос за подобряване на информираността на хората, които живеят в чужбина, за това, което се случва в родните им места, както и за по-лесното получаване на документи за самоличност, в случай че решат да се завърнат.

Емиграцията обаче има и своите добри страни. В Унгария паричните преводи от чужбина за първите 10 месеца на 2013 г. Възлизат на повече от 2 млрд. евро. Безработицата е висока и това като че ли намалява малко желанието за миграция. Завръщащите се често имат заделени пари в чужбина, където усвояват и език, и умения. Мултинационални компании като "Ауди" и "Сузуки" имат стабилни и добре платени работни места за квалифицирани служители, които иначе биха отишли в чужбина.

"Докато има страни, в които човек може да изкарва повече, ще има и миграция", коментира Янош Саму, анализатор на миграцията на фирмата "Конкорд". "Няма да помогне това, че държим работниците далече от закона. Едва когато качеството на живот стане навсякъде еднакво, можем да говорим за решение на проблема."

Дотогава погрешно разбраната "миграция на бедните" ще продължава да облагодетелства Запада и да прави Изтока по-беден, а не обратното. А останалият последен ще изгаси лампите.
СНИМКА http://semmelweis.hu
Лабораторията на престижния медицински университет в Будапеща. Близо 5000 унгарски лекари под 40 г. са напуснали страната след присъединяването й към Европейския съюз.
35
3831
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
11 Февруари 2014 21:05
Следвайки принципа: " За умрелия или добро, или нищо", в статията деликатно не се споменава за България. ..
11 Февруари 2014 23:23
Изтокът е бил винаги в антагонистична борба със себе си. За много далечния изток - Япония и Южна Корея - не става дума.

Авторът е допуснал сериозна грешка. Непознавайки народопсихологията на т. нар. "славяни", които са повече роби, отколкото интелектуална твар имигрираща в западния свят се е наел с нелеката задача да пише неща, прокламирайки едната страна на медала, пропускайки - другата.
11 Февруари 2014 23:57
В България до 20 г няма да има пенсии. Няма да има кой да ги плаща, освен ако не се обърне тенденцията. Но като гледам за последните 25 г как не мръднахме с милиметър, не вярвам да се обърне нещо и през следващите 25.
12 Февруари 2014 02:48
Емиграцията е истинска катастрофа за Изтока
ТОВА е сериозната тема. Останалото е плява.
12 Февруари 2014 03:29
Темата може да е сериозна, ама сме я издъвкали отвсякъде. Няма какво повече да я дъвчем. В България - "нищо ново на източния фронт".
Ей нъ, един колега от БАН ми писа, че по времето на Боко е имало сесии на Фонда за наука, дето покрай многото шмекерлъци е имало и подкрепени сериозни проекти. СЕГА няма никакви сесии на Фонда, за което те писали до министърката, но ефектът е бил много лесно измерим - кръгла 0.
12 Февруари 2014 03:29
Темата може да е сериозна, ама сме я издъвкали отвсякъде. Няма какво повече да я дъвчем. В България - "нищо ново на източния фронт".
Ей нъ, един колега от БАН ми писа, че по времето на Боко е имало сесии на Фонда за наука, дето покрай многото шмекерлъци е имало и подкрепени сериозни проекти. СЕГА няма никакви сесии на Фонда, за което те писали до министърката, но ефектът е бил много лесно измерим - кръгла 0.
12 Февруари 2014 03:55
В България до 20 г няма да има пенсии. Няма да има кой да ги плаща, освен ако не се обърне тенденцията. Но като гледам за последните 25 г как не мръднахме с милиметър, не вярвам да се обърне нещо и през следващите 25.

20 години е доста оптимистичен срок.
Тенденцията не е аритметична, а геометрична прогресия, и май сме към коляното.
Да се чудиш на наивните на средна възраст, какво ли очакват, когато се пенсионират след 10-15 години.
12 Февруари 2014 05:21
Честито на печелившите .
12 Февруари 2014 07:14
Основателят на пенсионната система у нас е Емануил Гешев, брат на Никола Гешев. Призната е била за една от най-справедливите, досега също се ползва в редица страни. Всеки е имал персонален картон, според внасяното е била и пенсията му. След 9-ти оставя във фонда над 4 милиарда долара. Само за две години комунистите го свеждат до нула, защото плащат на Съветската армия пари! (Последното е по архивни документи, справка - статия в в.168 часа, преди две седмици.)
12 Февруари 2014 07:19
delli 12 Февруари 2014 07:14 - И кого е обхващала тая пенсионна система? Селяните дали не са я плащали с техните данъци? Или то чиновниците сами са си изкарвали парите?
12 Февруари 2014 07:23
Добро утро глобализация, добро утро ЕС.

За 20 години се натвориха такива поразии благодарение на глобализацията и ЕС, че вече Европа, че и САЩ се чудят с какви вудо магии да поддържат икономиките си. А ние съвсем се обезличихме. Съвсем ни разораха. Грешка сами се разорахме.
12 Февруари 2014 07:23
Другарю мик, всички са били справедливо осигурени, резервите са били огромни за времето.
И после, 4-те милиадра долара се изпаряват (заслуга на Цола Драгойчева, Титко Черноколев, Вълко Червенков). Прочети разследването, да видищ що е поредното национално предателство с парите на трудещите се, после пиши.
12 Февруари 2014 09:04
@delli
ние тази война(2рата сетовна) сме я загубили, както и повечето войни в които сме участвали през миналия век. Плащали сме и продължаваме да плащаме "репарации".
Емиграцията е истинска катастрофа за Изтока - темата наистина е важна. Защото големия процент от емигриралите са типа хора които биха могли да променят България - активните, амбициозните напористите , хората с критично мислене ...
12 Февруари 2014 09:27
delli 12 Февруари 2014 07:23 Другарю Дели Пенсионната система е обхаващала само чиновниците. Т.е. все едно сега пенсионната система да обхаща само държавните служители, полицаите и военните. Всички останали ще им попълват пенсионните фондове, а те ще имат пълен пенсионен фонд...
12 Февруари 2014 10:40
Основателят на пенсионната система у нас е Емануил Гешев, брат на Никола Гешев. Призната е била за една от най-справедливите, досега също се ползва в редица страни. Всеки е имал персонален картон, според внасяното е била и пенсията му.

Ами да! Така е най-справедливо. Колкото си внасял, толкова! А не да се осигуряват на минимума, а после да искат високи пенсии. Минимумът трябва да се премахне.
12 Февруари 2014 10:44
Независимо от ропота на определени политици Западът печели от специалистите, които напускат по-бедните си държави
Напоследък и неспециалисти започнаха масово да напускат
12 Февруари 2014 10:47
недоумявам за заглавието. имиграцията не е катастрофа а манна небесна за страните от източна европа защото ги спасява от безработицата. ако не е имиграцията безработицата ж БГ ще е 70 процента, афганистанска. а какво става в афганистан е известно на всеки.
12 Февруари 2014 10:50
недоумявам за заглавието. имиграцията не е катастрофа а манна небесна за страните от източна европа защото ги спасява от безработицата. ако не е имиграцията безработицата ж БГ ще е 70 процента, афганистанска. а какво става в афганистан е известно на всеки.

Е, има и нещо положително в нея. Изнесе се и доста боклук за да цоца от социала им, какво да се прави комунизЪмът/социализЪмът никога не е умирал в сърцата на нищите не само материално българи.
12 Февруари 2014 10:51
В колонията е зле, за да е добре в метрополията!

Жалко че тука не може, както в други форуми, да се сложи мото под ника на коментиращия.
12 Февруари 2014 10:56
Но общо взето, другарката Меркел продължава политиката на Хитлер, за германска хегемония в Европа. Чрез Германия сенчести сили управляват и ограбват Европа.
И налагат Новия Световен Ред!
12 Февруари 2014 11:02
недоумявам за заглавието. имиграцията не е катастрофа а манна небесна за страните от източна европа защото ги спасява от безработицата. ако не е имиграцията безработицата ж БГ ще е 70 процента, афганистанска. а какво става в афганистан е известно на всеки.
Абсолютно вярно. Емигрантите и гастарбайтерите са най-добрата инвестиция на България в чужбина - всяка година страната получава по 1 млрд. долара дивидент от нея. Иначе тези хора щяха да бездействат тук, както казваш.
12 Февруари 2014 13:05
Глупости! За да стане това, първо унищожиха индустрията в българия, върнаха земята в "реални граници", за да убият селото, загубвайки си поминъка, българите тръгнаха по гурбет, т.е. чиста робия.

Умниците по форумите сравняват робското им заплащане там, с мизерното тука, и се радват.

А свободата? Вие не сте свободни хора. Свободни сте единствено да си купите най-новия модел Айфон, за да се почувствате, поне за малко значими!
12 Февруари 2014 13:13
12 Февруари 2014 13:18
Разрухата и бедноста, която остави Соца, още дълго има да тегне над Източна европа.
12 Февруари 2014 13:38
Разрухата и бедноста, която остави Соца, още дълго има да тегне над Източна европа.
Соцът сам по себе си не носеше разруха. Донесе я посткомунистическия преход към пазарна икономика, който беше извършен и се доминираше от тези, които разрушиха соца - перестройчиците, ченгесариата и част от бившата номенклатура, която не беше приближена до бившите първи. Ето защо, в другите страни беше извършена лустрация и там преходът протече по-безболезнено и нямаше такъв срив в жизнения стандарт.
12 Февруари 2014 15:02
12 Февруари 2014 15:27
Идеално! Значи и другите са на тоя хал. Значи всичко е наред. Поне ще се очистим от многознайковци.
12 Февруари 2014 17:28
Rakita 12 Февруари 2014 13:38

Соцът сам по себе си не носеше разруха. Донесе я посткомунистическия преход към пазарна икономика,
Интересно какво наложи да се минава към тоз преход. Нали уж всичко на соца си бе ОК ?
12 Февруари 2014 17:48
12 Февруари 2014 18:03
Интересно какво наложи да се минава към тоз преход. Нали уж всичко на соца си бе ОК ?
Не всичко при соца беше ок, но тогава просто почти нямахме база за сравнение. А Justinian2 в 17:48 ти е обяснил кое наложи прехода към пазарна икономика - необходимостта от унаследяване на властта, породила се у бившия комунистически елит и свързаното с това трансформиране на политическата власт в икономическа. Само не съм съгласен с него, че стремежът към демокрация е бил глупост - това, че някой превърна този процес в уродливо явление, не може да се използва като аргумент срещу самата демокрация и стремежа към нея.
12 Февруари 2014 18:11
В Унгария през 2004 г. на 100 хил. души са се падали 33 лекари, днес числото е 295
това в статията някой разбра ли го?
12 Февруари 2014 19:36
Rakita 12 Февруари 2014 18:03
А Justinian2 в 17:48 ти е обяснил кое наложи прехода към пазарна икономика - необходимостта от унаследяване на властта, породила се у бившия комунистически елит и свързаното с това трансформиране на политическата власт в икономическа.
Е значи преходът е успешен и е постигнал целта си. Поздравления.
Малка подробност в случая Е това че в другите бивши соцстрани всичко мина по друг сценарий. Явно българският преход е нещо особено. Защо - писал съм по темата.
12 Февруари 2014 20:06
Разрухата в България дойде от вън, и на 9.9.1944г., и на 10.11.1989г., нас не само не ни питаха, ами с всеки който задаваше въпроси, се разправяха жестоко. Болшевиците, тези, които назначиха за елит на българите и ги крепяха на власт, преди Чревената армия, сега с бомбите с обеднен уран на НАТО!
12 Февруари 2014 21:34
Жустиниан за цялостно творчество по темата.Не съм сигурен дали са разбрали откъде внисаш цитатите още веднъж
13 Февруари 2014 02:36
Америката - ако си видял нещо лъскаво, може да не е диамант а стъкло.
Радвай се на блясъкът докато можеш!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД