:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Малко млади хора искат днес да бъдат в училище

Моралната благодарност към учителя върши много повече работа, отколкото допълнителното материално стимулиране
Снимка: Борислав Николов
Весела Иванова
Весела Иванова е директор на 171-во ОУ "Стоил Попов" в Нови Искър. Магистър е по биология и химия, има над 20-годишен опит като учител. Начело на 171-во ОУ е от август 2012 г. В момента в училището се обучават 204 деца от I до VII клас, както и деца от подготвителен клас, които са на целодневно обучение. 171-во ОУ е едно от 16-те най-стари училища в страната - скоро ще отпразнува 150-ата годишнина от създаването си.



За каузата да си учител



Да си учител днес е кауза - да се справиш с предизвикателствата на времето и да предадеш знания и опит на подрастващите. Имам късмет с колектива, който ръководя, защото всички са дългогодишни учители, отдадени на каузата, наречена образование. Те никога не ми задават финансови въпроси, включват се с прекрасни идеи в мероприятията, които организираме, и работят всеотдайно с децата.



За липсите



Нашето училище изцяло е изпълнило своя капацитет. Бюджетът не е голям, но в сферата на образованието работят много хора, които ни помагат и при проблеми ни дават много практични съвети, така че бюджетът се разходва планово, разумно и рационално. Доста от ремонтите, които направихме, бяха с пари от резерва. Освен това отделям средства, защото нямаме училищен стол, а с целодневното обучение това е наистина много необходимо. От тази година започваме строеж на училищен стол благодарение на инициатива на няколко родители, които събират недостигащите средства за целта чрез грандиозен благотворителен концерт на 05.06.2014 г.

Времената в глобален мащаб са изключително променени, а и учениците също се променят. Затова и от министерството, и от инспектората по образование непрекъснато се организират квалификации за учителите, за да се справим с нарастващия интерес на учениците да учат по модерни и нови технологии. Не е тайна, че има и достатъчно агресия, която ни притеснява, затова и организираме обучения за овладяване на агресията и стреса както на учениците, така и на учителите. Квалификациите са един от пътищата, които ще ни помогнат да се справим със ситуацията.



За мотивацията



Към мотивацията на учителя пътят е един-единствен - да покажеш, че им вярваш и че те са важни за теб като работодател и за децата, които учат в това училище. За учителя наистина е важно да се чувства пълноценен за развитието на всеки ученик. Колкото и странно да звучи, една морална благодарност върши много повече работа, отколкото допълнително материално стимулиране.

Средната възраст на колектива, който ръководя, е в диапазона 45-55 години. Малко са младите хора, които искат да бъдат в училище. Назначих двама млади преподаватели, които работят с толкова много ентусиазъм, че радват всички. На фона на заплатите им този ентусиазъм е интересно събитие. Добре, че съществува вариант да работят по проекти или по различни дейности, които ще им донесат допълнително възнаграждение и така си осигуряват по-добро заплащане. Смятам, че именно тук трябва да насочим младите хора - работата по проекти. Трябва да навлязат в професията от всички фронтове и така ще разберат, че учителската професия е в много посоки, както и голяма отговорност. Сигурна съм, че това ще ги мотивира и да останат.



За позора от международните изследвания



Прекалено много вина за това се прехвърля на учителя. Напоследък хората са изключително изнервени от напрегнатото ежедневие и много малко време обръщат на децата си. Ако ние като преподаватели искаме наистина да постигаме високи резултати, трябва да разчитаме и на самоподготовката на детето. Преподавателят обаче няма контрол за това, което се случва вкъщи, там трябва да контролира родителят. Моето наблюдение е, че точно тук се къса нишката - липсва контролът от страна на родителя и съответно детето не се справя добре със самоподготовката. Не изключвам и другата причина - не във всички часове се прилагат разнообразни и ефективни методи за овладяване на знанията.

Разбира се, има причина и в учебниците, но специално в моето училище, което е основно, учебниците са избрани от преподавателите по определени критерии. Да, има много терминология, но няма как в днешно време да няма терминология, иначе детето няма как да се справи с днешното забързано време.

Липсва практическа насоченост на образованието. Напоследък доста инициативи имат за цел да се прилага наученото на практика. От миналата година в началния етап въведохме СИП по предприемачество, сега продължаваме с прогимназиален етап и смятам, че ще имаме резултати, защото при малките ученици вече са факт. Например децата не знаеха какво е "поточна линия", мислеха, че става дума за горско поточе. Но след посещение в шоколадова фабрика по линия на този предмет, те вече са подготвени. А ние продължаваме към следващото предизвикателство.



За новия закон



За да стане наистина кардинална промяна, трябва задължително да има нов закон. Сега всичко се решава за определения казус, а тогава малко или много по едно и също време ще тръгнем всички в една посока. Всички очакваме закона, но не очаквайте с магическа пръчка да стане промяната. Да, ще тръгнем в една посока, но системата е консервативна и промените ще стават бавно. Затова се надявам всички да работим с наистина много усърдие и да върнем полагащото се място на образованието в живота на всеки.

--------------

Записа Ванина Стоянова
11
2740
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
26 Май 2014 06:16
Къде е магазинът, в който плащат с морална мотивация?
Огледайте се - живеем в битпазарна демокрация. Всичко се оценява с пари. Така е модерно, казват ни.
Добре, но защо всички живеят в ХХI век, пазар, само даскалите трябва да са възрожденци?
И при положение, че младите са по-практични, трябва да са съвсем балами или хептен некадърни за добре платена работа, та да се хванат на въдички с морални мотивации...
Но - да се залъгваме... Не, че си вярваме...
---------------------------
Сайтът на Генек
26 Май 2014 07:00
Писна ми от простотии в патетичен тон, останали още от комунизма!!!
Леличката би ли ми обяснила в кой магазин мога да си пазарувам с морална благодарност и защо докато следвах (явяването на изпити в чужбина), нямаше същата такса - морална благодарност! Писна ми от някакви лели и чичковци с деформирано мислене, да проповядват архаични идеи, в които самите те не вярват, нито практикуват!!!
То и затова в образователната ни система е пълно със самоуки олигофрени!!!
26 Май 2014 08:38
Дето се вика за благодарност- нищо, но от сърце! И после младите хора не кълват! Защо ли?
26 Май 2014 09:02
Младите хора не са балами! Стартова заплата 500 лева. Трябва да си луд, за да се хванеш на въдичката наречена образование.
26 Май 2014 09:58
даскале,

твойта стартова заплата като си започвал каква беше?
Нема да лъжеш само, че при двама родители-учители, пенсионирани вече де, много добре знам какви им бяха заплатите 80те, а съм чувал и какви са били през 70те и края на 60те. И е имало и имаше млади учители.
Сега що няма......, не стига дето 500 лв, ами гледам всички ти се качват на главата - учители, родители, за деца да не говорим , май там е заровено кучето.
26 Май 2014 11:30
Хубавото в работата на учителя:
1. Цял живот си сред деца - а не в офис с лелки и чичковци в сърдита предпенсионна възраст;
2. Учиш ги на най-доброто, което е измислило човечеството - а не местиш папки и стоки;
3. Работиш 6 часа на ден - а не 10 ч. в офис
4. Имаш 3 месеца ваканция - а не 20 дена и то в период, определен от шефа с джипа;
5. Можеш да работиш на половин щат и друго нещо - не си офисен крепостен;
6. Можеш да работиш по европроекти - а не си с фиксирана офис заплата;
7. Можеш да работиш по международни проекти и да пътуваш - а не да си крепостен в офис сграда.
8. Можеш без проблем 35 г. да си на едно място без страх от уволнение - а не да зависиш от хрумките на "предпиемача" и "конюнктурата на пазара"
26 Май 2014 11:48
Републиканец, защо не отидеш в училище като е супер?! И без това има нужда от кадри?!
Стига с тези митове:
1. Цял живот си сред деца - а не в офис с лелки и чичковци в сърдита предпенсионна възраст. Напротив, нон-стоп комуникираш с дребнави, тесногръди и изкукали лелички и чичковци, които се явяват твои колеги.
2. Учиш ги на най-доброто, което е измислило човечеството - а не местиш папки и стоки. Напротив, в момента никой не се интересува какво правиш в клас, как преподаваш и какво! Интересуват се от бомащината - попълнени формуляри и бланки, дали си прошнуровал както трябва разни бакалски тефтери от І световна и дали са предадени в срок.
3. Работиш 6 часа на ден - а не 10 ч. в офис. Напротив, работиш по 12 часа на ден - кой ще ти подготви уроците (нали трябва да са занимателни, интерактивни и да се използва електронна дъска, таблите и т.н.), кой ще ти измисли и провери контролните, кой ще ти свърши тъпата работа (за 20 необложени лв. към заплатата) като класен р-л за разговори с луди и нагли родители и т.н.
4. Имаш 3 месеца ваканция - а не 20 дена и то в период, определен от шефа с джипа. Напротив, ваканцията е точно един месец и две седмици. Директорът няма джип! Ползва единствено и само такси!
5. Можеш да работиш на половин щат и друго нещо - не си офисен крепостен. Много трудно постижимо, като се има предвид, се водиш на 8 часов работен дени непрекъснато ти се натяква! Ако искаш събота и неделя работи!
6. Можеш да работиш по европроекти - а не си с фиксирана офис заплата. Напротив, всичко зависи от феодала т.нар. директор, защото иска от всичко и от всекиго пари! Т.е., ако искаш да работиш по европроикт, въпросът е, колко ще ми дадеш?!
7. Можеш да работиш по международни проекти и да пътуваш - а не да си крепостен в офис сграда. Напротив, като пътуваш, не може през учебната година! Кой ще те замества! Е, разбира се, ако се отчиташ на дериктора и си супер подмазвач, веднъж на две години ще те пусни и твой колега ще се натовари двойно!
8. Можеш без проблем 35 г. да си на едно място без страх от уволнение - а не да зависиш от хрумките на "предпиемача" и "конюнктурата на пазара"! Напротив, зависиш от конюнктурата на това, какви оценки пишеш! Като си се паднат тъпанари гелдаш да им пишеш слаб 4, че иначе ти си лошият! ТЕ са добри, но видиш ли, ти ги тормозиш и им пишеш ниски оценки!
Отиди в у-ще и ще резбереш, че това което си написал е някаква утопия!
26 Май 2014 12:58
В големите училища заплатити стигат 900 лв.
Видях фиш на познат-учител 980 лв.
Лошо е в училищата с малко ученици.
26 Май 2014 12:58
Един познат се явяваше на конкурс за учител в София - 35 човека за едно място!
Значи не е лошо...
26 Май 2014 16:05
София не е България, а 980 лева е смешно ниска заплата за труда, който полагат учителите.
--------------
Магистърка по биология и химия или по "Биология и химия"?
26 Май 2014 18:01
Републиканец,
сигурен съм, че си завършил училище с 4 и нещо, убеден, че тия даскали само от завист не пишат шестици на многознаещото момченце... Каквото си останал...
--------------
Сайтът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД