:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 428
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Кой има нужда от армия от въоръжени цивилни?

Ако правилата за притежание на оръжие не се затегнат и не се спазват, невинните жертви са гарантирани
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Може ли да обясни някой на колегите и близките на баретата Емил Шарков как и защо лице като Петко Петков изобщо е притежавало законно толкова много оръжие?
Когато преди два месеца човек с психични проблеми уби трима от елитния отряд на баретите, мнозина вероятно са се запитали как е възможно той да притежава толкова оръжие вкъщи - ловна пушка Иж-27-ЕМ, ловен автомат МР 153 и две ловни карабини. И хиляди патрони за тях. Как е възможно той години наред да заплашва, че ще избие всеки, който го дразни, и никой да не предприема нищо? Още по-скандалното е, че след като направи проверка, МВР спокойно обяви, че няма никакви нарушения и никой няма да поеме отговорността за тежкия инцидент. И дори добави, че цели две години се опитвало да накара лицето да предаде бойния си арсенал, защото законно издаденото му разрешително било валидно до 17 юни 2012 г. В този период районният съд в Горна Оряховица четири пъти нареждал принудително извеждане на мъжа от дома му, но тези разпореждания не били изпълнени, защото... имало опасност някой от полицаите да пострада. Никой не отговори на въпроса как човек с психични проблеми, агресивен, с наклонности към използване на оръжие срещу невинни е получил законно разрешително.

Два дни след убийството на баретата прокуратурата нареди цялостна проверка за това колко законно оръжие има в населението, как е раздадено то, има ли изтекли разрешителни, има ли проблеми при връщането на оръжията, спазват ли си задълженията служителите от службите за контрол над общоопасните средства в съответните областни дирекции на МВР. А миналата седмица не скри шока си от резултатите - над 200 000 души и фирми разполагат с разрешителни, в тях има 340 583 единици бойно оръжие, заедно с 48 717 691 единици боеприпаси. Оказа се, че в хората има 122 455 оръжия за самоохрана, 13 300 - за охранителна дейност, 180 958 - за лов. Останалите около 6000 се водят за спортни и други цели. Или както отбеляза главният прокурор Сотир Цацаров - имаме си армия от добре въоръжени цивилни, които конкурират военните сили.

Още по-песимистична е картинката с изтеклите разрешителни за оръжие. Само във Видинска област има 40 подобни случая, в които МВР не е предприело никакви действия. В София пък едно лице притежава цели 13 оръжия без надлежното разрешително.

В резултат на проверка са отправени 53 предложения до МВР за предприемане на конкретни действия и привеждане на дейността на отделни структури в съответствие със закона. Вътрешният министър Цветлин Йовчев вече каза, че приветства инициативата на прокуратурата, а шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов поиска доклада, за да се види какво могат депутатите да направят по въпроса.

Проблемът очевидно не е само в неспазването на закона, а и в самите закони. Не може да има логика да се раздават разрешителни на толкова много хора. Да не говорим, че сред притежателите има и лица, които не би трябвало да се допускат до оръжие - примерно 60-годишният мъж, който преди 6 години застреля 15-годишната Лиляна Тодорова от Дома за деца, лишени от родителски грижи, със законно притежавано законно оръжие. Тогава се оказа, че той разполага с това оръжие, въпреки че е бил осъждан три пъти, при това два пъти за агресивно престъпление като изнасилване.

Разбира се, който е решил да убива, може да го направи и с друг вид оръжие. Но е факт, че оръжието дава излишно, често фатално самочувствие на разни мачовци. И от оръжието умират главно невинни хора. То се раздава, уж за да се пазят хората и да се предотвратяват престъпления, но години наред няма нито един известен случай, в който някой, нарамил законно оръжие, да се е защитил, а още по-малко - да е спасил друг човешки живот. Стигна се до положение, в което със законно оръжие се извършват повече престъпления, отколкото с незаконно. Сигурно повечето са позабравили как полицаи си постреляха непредпазливо на воля пред хижа и убиха като куче невинен старец край Велинград. Или как бивш военен, сега охранител, изпразни в Хисаря цял пълнител в тялото на доскорошния си работодател, защото го бил уволнил. Или пък как бивш старшина от армията застреля в Плевен сина си, а в дома му бяха открити 5.2 кг тротилови шашки, 6 ръчни нападателни гранати, взриватели. После военен изби със законно притежаваното си оръжие петчленното си семейство в столичния квартал "Гоце Делчев" и се застреля... Примери безброй. Как тези хора изобщо са притежавали оръжие? Къде са тези, които са ги проучвали - поведенчески, психологически, финансово...? Защо трябва да има оръжие в толкова много хора? Защо трябва всеки военен или служител на МВР, бивш или настоящ, да има оръжие?

Заради всичко това законно притежаваното оръжие трябва да бъде ограничено максимално, правилата за притежаването му да станат още по-строги, а МВР да действа безкомпромисно към нарушителите. В противен случай - жертвите са гарантирани.

13
3435
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
26 Май 2014 00:09
По изсмукана от пръстите статия не бях чел!
Господин Костов, трябва да се заемете с писане на научна фантастика!
Писали сте; "Примери безброй"!Е хайде, цитирайте ги, като са безброй. Единствените, който сте цитирали е за военни и полицаи, макар и бивши. По вашата логика дай са вземем да обезоръжим военните и полицаите, защото са психопати. То ако продължим с тази логика, щом военните и полицаите са психопати имат оръжие и стрелят по обикновените хора => обикновените хора трябва да имат оръжие да се защитават.
Да забраним и кухненските ножове. Знаете ли, че битовите убийствата с кухненски ножове са в пъти повече от тези с огнестрелни оръжия!
Да забраним и МПС-тата - годишно загиват стотици. Документирано.
А иначе отговора на реторичния ви въпрос - "Кой има нужда от армия от въоръжени цивилни?" е - ДЕМОКРАЦИЯТА! Колкото по демократична е една страна толкова по либерален е режима. Колкото по-голяма е тиранията - толкова повече са ограниченията.
Като сте голям спец можете да сравните колко цивилни са въоръжени в САЩ и Швейцария и колко в Северна Корея и Куба. Успех!
26 Май 2014 02:47
Ogo !
Поздравления ...
26 Май 2014 02:55
Мисля че Георги Данаилов превежда няколко от аргументите ЗАЩО ТРЯБВА да се разреши легалното носене на оръжия:
1. Правителство, което не е разрешило легалното носене на оръжия, очевидно се страхува от народа си
2. Ако всички честни и почтени хора са без оръжие, то то ще се намира най-вече в престъпниците. Очевидно е че това е по-лошия вариант.
3. В държава като нашата, където целта на полицията е преди всичко да защити "правоимащите", оръжието дава реален шанс на всички останали да се защитят
4. Когато имаш право да носиш легално оръжие, но въпреки това носиш нелегално такова, това може да стане само с една цел - подготовка за убийство. От тук - всички с нелегалното оръжие (най-вече престъпниците) отиват задълго в затвора БЕЗ ПРАВО на обжалване или бавене по разни адвокати.
26 Май 2014 06:09
Заради всичко това законно притежаваното оръжие трябва да бъде ограничено максимално

аФторе, аФторе!
Е*ахте мамата на спазващия законите българин със "закони".
По кои точно закони психопат или осъждан за насилие може законно да притежава оръжие?
Я ограничи първо незаконното па тогава ограничавай "законно притежаваното оръжие"!
26 Май 2014 07:18
То се раздава, уж за да се пазят хората и да се предотвратяват престъпления, но години наред няма нито един известен случай, в който някой, нарамил законно оръжие, да се е защитил, а още по-малко - да е спасил друг човешки живот.


Е, докато законите ни са все на УЖ, ефектът ще е такъв !!! Какво пречи да се бутне НК и да се позволи на всеки нормален домовладелец да измете с ловната си пушка наглите циганя, нахлули в дома му да убиват , грабят и изнасилват ? Така както е в цивилизованите страни.
26 Май 2014 07:55
Петре, Петре намери си друга тема за писане, остави оръжието за тези които разбират по темата!
26 Май 2014 08:05
но години наред няма нито един известен случай, в който някой, нарамил законно оръжие, да се е защитил, а още по-малко - да е спасил друг човешки живот

Еми има случаи. И не са 1 или 2. Лъжи и измислици за подкрепа на каквато и да е теза говорят лошо и за тезата и за "автора".
Ако пишеш и друга статия ти препоръчвам да си много по подготвен , а на редакторите- да ти проверяват текста преди да го публикуват
26 Май 2014 08:08
но години наред няма нито един известен случай, в който някой, нарамил законно оръжие, да се е защитил, а още по-малко - да е спасил друг човешки живот

какво или колко е "още по-малко" от "нито един известен случай" вероятно е въпрос от сферата на имагинерните числа и квантовата физика, да глупово звучи, но е забавно
26 Май 2014 08:26
Наистина най-хубаво е да няма оръжия и да няма нужда от тях, съгласна съм че наличието им не увеличчава сигурността. Проблемът е че би трябвало полицията да си е на мястото, а не е. И режимът не е чак пък толкова либерален, просто тук всички сме равни, но някои са доста по- равни. Освен това проблемът с изтеклите разрешителни и неприбрано оръжие определено не е законодателен, а на полицията.
26 Май 2014 08:50
Кога пък уби трима? Да не са починали впоследствие от стрес?

Бъдете здрави!
26 Май 2014 09:00
Не си спомням други статии от дописника, но в тази явно се е представил като Станишев на избори
26 Май 2014 22:12
Питай бе математик?Като хванах големия Шаран не се хвалих!Като гръмнах големия глиган тоже!Когато мина детската градина на пусията -бая се замислих!Колко "носърчета" според теб виртуално!
27 Май 2014 07:49
Бисер след бисер:

"...уби трима..." – беше убит един
"Не може да има логика да се раздават разрешителни на толкова много хора." - Много интересно как си представя автора поставянето на лимит за да не бъдат хората „толкова много” – може би както по комунистическо време – само на партийни другари.

Цитат на прокурорски бисери:
"...както отбеляза главният прокурор Сотир Цацаров - имаме си армия от добре въоръжени цивилни, които конкурират военните сили." - това заместник министъра на отбраната го коментира като "приятелска закачка" -
http://www.novini.bg/news/202989-%D0%BC%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0.html

"Още по-песимистична е картинката" - не стана ясно коя е песимистичната, че има и по-песимистична.
"...шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов поиска доклада, за да се види какво могат депутатите да направят по въпроса." - тоя така се изряза, че направо ми стана жал за вътрешната сигурност - според него оръжието на гражданите било заплаха за националната сигурност !?

"...Стигна се до положение, в което със законно оръжие се извършват повече престъпления, отколкото с незаконно..." - май и някои журналисти трябва да минават на психотестове или поне на проверка за алкохол преди да им се разреши да бълват "продукти"

"...Примери безброй..." - браво на автора! От изключенитя ще направи правила. По тази логика заради жертвите в автомобилни катастрофи немедленно да се спрат автомобилите!
И мотоциклетите даже!!!

"Защо трябва да има оръжие в толкова много хора?" - Не са много г-н Костов - малко са.


Нивото на тази статия е под нивото на ученически коментар.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД